Doneren bij eicelbank

Discussie in 'Donorschap' gestart door Bananensoesje, 12 aug 2019.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bananensoesje

  12 aug 2019
  5
  25
  13
  Vrouw
  Graag wil ik hier wat over mijn ervaring vertellen voor dames die erover twijfelen om misschien te doneren aan één van de eicelbanken.

  Ik heb zelf 2 kindjes van 2016 (j) en 2018 (m) en onze kinderwens is daarmee ook helemaal vervuld.

  Kort nadat ik voor het eerst moeder ben geworden ontstond bij mij al het idee om ook een ander te helpen zoiets moois te mogen krijgen. Ik heb er dan ook bijna 3 jaar over nagedacht voordat het dan daadwerkelijk zover was.

  In die 3 jaar heb ik eerst nagedacht over bekende of onbekende donatie. Ik vond het zelf heel lastig om dan iemand uit te kiezen. Waarom zou ik de één wel helpen (bijvoorbeeld allerlaatste kans gezien leeftijd) en de ander (die zo graag een broertje of zusje wil voor haar kind) niet? Daarom heb ik gekozen voor de eicelbank. Ik ga er vanuit dat de mensen die daar al zo veel jaren opstaan en er zo hard voor gevochten hebben, het zonder enige twijfel verdienen.

  We hebben gewacht, tot ons gezin compleet was, maar het idee heeft me nooit meer los gelaten. Dus toen mijn dochter bijna 1 werd heb ik contact gelegd met de voor mij dichtstbijzijnde eicelbank.

  Het traject begint met een onderzoek met de gynaecoloog waarbij je ook een stamboom doorneemt om te kijken of er ziektes of redenen in de familie zijn tegen donatie. Dus dat is de 1e x naar het ziekenhuis.

  Dan is er een gesprek met maatschappelijk werk, om te kijken of je de gevolgen goed overziet en of je het om de juiste redenen wil doen. Dat is de 2e x naar het ziekenhuis.

  Daarna komt je zaak voor een ethische commissie, met arts, geneticus, maatschappelijk werk, etc. Zij beslissen over een akkoord.

  Dan krijg je een afspraak om de behandeling in te plannen met uitleg van alle medicatie, opstellen schema en prikinstructie. 3e x ziekenhuis. Ik werk in het onderwijs en wilde daarom in de zomervakantie. Daar houden ze dan wel rekening mee. Echter als je eenmaal in de behandeling zit, dan moet je gewoon heel flexibel zijn. Als ze je willen zien voor een echo, moet je komen.

  Het is daarom wel fijn om, in tegenstelling tot wat ik eerst zelf wilde, mensen over je eiceldonatie te vertellen. Anders kun je ook niet uitleggen waarom je oppas nodig hebt of vrij van werk. Ik was bang dat iedereen er wel een mening over zou hebben en deelde het liever niet. Maar dat bleek onpraktisch. De reacties, van mijn familie, zijn allemaal erg positief gelukkig.

  Voor de daadwerkelijke behandeling moest ik 4 echo's om de 2 dagen en 2 dagen later de punctie. Natuurlijk best spannend, zo'n punctie en internet staat vol met horrorverhalen. De punctie zelf deed me nauwelijks pijn, ik had alleen de vaginawand verdoofd en dat ging hartstikke goed. Een aantal uren later thuis kreeg ik wel even veel buikpijn, maar door rustig te liggen, had ik er geen last van. In totaal dus 8x naar het ziekenhuis geweest.

  De volgende dag ging het alweer heel wat beter.

  Er zijn 6 eicellen succelvol ingevroren. Dat betekent dat ze naar één koppel gaan. Je hebt hier overigens ook een stem in, als je maar één koppel wilt helpen. Koppels krijgen er minstens 4 dus bij 8 eicellen kunnen ze naar 2 koppels gaan.

  Mijn reistijd naar het ziekenhuis was een uur dus ik ben 8x minstens 3, maximaal 5 uur weggeweest van huis. Dat is ook iets om rekening mee te houden.

  De punctie voelde absoluut niet als het weggeven van mijn kinderen, die lopen hier gewoon nog gezellig rond! Als er een zwangerschap ontstaat hoor je dat wel. Maar of een kind ooit contact wil, vanaf zijn of haar 16e, is aan het kind zelf. In die zin weet ik niet wie de ouders zullen zijn en is puur in het belang van het kind wel altijd vanaf 16 jaar op te vragen wie ik ben.

  Als je erover nadenkt om ook te doneren en nog iets wilt weten, vraag of pb gerust!
   
  fairy2011, maartje84, Louise11110 en 21 anderen vinden dit leuk.
 2. Want2beAmom

  Want2beAmom Fanatiek lid

  9 feb 2018
  1.083
  665
  113
  Vrouw
  Wat mooi dat je dit deelt en wil alleen maar zeggen dat ik het heel 'WAUW!', bijzonder en heel speciaal vind dat je dit gedaan hebt voor een ander.

  Ik heb er wel eens over nagedacht.. 'Zou ik dit in de toekomst doen?' Iets in mij zou het heel graag willen, omdat ik me kan voorstellen hoe moeilijk en zwaar het voor sommige kan zijn als het niet (meer) lukt. Op dit moment zwanger van ons eerste kindje en zou dan sowieso willen wachten totdat wij compleet zijn. Nu zegt mijn gevoel dat ik het enerzijds heel graag zou willen en anderzijds ik het misschien een vreemd gevoel ga vinden dat er kinderen rondlopen die eigenlijk "van mij" zijn. Maar wie weet is dat anders als je het gevoel hebt dat je gezin compleet is en je klaar bent met het krijgen van kinderen? Ik heb nog wat om over na te denken..
   
 3. Lindawen79

  Lindawen79 Bekend lid

  9 apr 2019
  647
  476
  63
  Vrouw
  Wat top dat je dit gedaan hebt... wauw!
  Ik heb onlangs zelf een eerste ICSI gehad en vond het best een zwaar traject.
  Van dichtbij weet ik dat er heel weinig eiceldonoren zijn.
  Ik heb zelf gedacht aan deel ivf/ICSI. Ik had 31 eicellen bij de punctie maar omdat ik ouder dan 35 ben mocht dat niet.
  Top van je! :thumup:
   
 4. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.694
  2.383
  113
  Vrouw
  Wat mooi dat je dit gedaan hebt! Ik sta er zelf ook voor open en heb al cvontact gehad met een eicelbank, maar ben er vrij zeker van dat ons eigen gezin nog niet compleet is. Ik geef het dus nog een paar jaar :)
   
 5. SanvVW

  SanvVW Actief lid

  2 dec 2018
  307
  318
  63
  Vrouw
  Wat mooi om te lezen!
  Ik ben nu zwanger van ons laatste kindje en ook voornemens daarna een keer te doneren.
  Bij mij wordt het kruisdonatie (voor een vriendin) of eicelbank, maar als ik ontzwangerd ben ga ik daar verder naar kijken.
  Ik dacht dat je niets zou horen over een evt zwangerschap met jou eicel, maar wel dus. Dat vind ik wel fijn denk ik..
   
 6. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.124
  1.389
  113
  noord holland
  Wat mooi dat je dit hebt willen doen!
  Het is toch best nog een bewerkelijk traject. Wat knap dat je dit ervoor over hebt gehad.
  Ik zelf heb een draagmoederschap gedaan met gebruik van eigen eicel. Dat lijkt dan zelfs nog meer als een eigen kindje weggeven. Wat het in feite natuurlijk ook is maar zo heb ik het niet gevoeld. Ik zie het kindje hieruit nog regelmatig, dat is wel ook echt onze insteek geweest. Maar ik kan het in het geval van alleen doneren wel begrijpen dat je t aan het kind zelf overlaat. Ik kan me zo indenken, aan de hand van alle verhalen op tv en internet van donorkinderen, dat dit vast wel gaat gebeuren. Wat fijn voor het kind dat dit dan kan (is gelukkig nu verplicht in Nederland).
   
 7. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  5.916
  7.265
  113
  Vrouw
  Wat geweldig dat je jezelf zo belangeloos hebt ingezet voor anderen!ik hoop dat uit jouw eicellen een nieuw mensje mag groeien die iemand mama mag maken.
   
 8. Bananensoesje

  12 aug 2019
  5
  25
  13
  Vrouw
  Super om te horen dat er nog meer dames met dit idee rondlopen! @momwithcamera ik heb het dus ook gewoon 3 jaar gegeven, mede omdat ik nog lang borstvoeding wilde geven. En ze willen ook liever dat je eigen gezin compleet voelt.

  Ik denk wel wat @Lindawen79 zegt over een heftige behandeling voor donoren misschien toch weer anders is dan voor dames die het voor zichzelf doen. Bij mij hangt er in principe niks van af, hoewel ik natuurlijk wel graag wil dat het wat oplevert. Ik kan me voorstellen dat als je heeel graag een kindje wilt krijgen via IVF of icsi dat er enorm veel emoties bij komen kijken.. (die dan ook nog eens door de hormonen versterkt worden)

  Ik heb 27 dagen decapeptyl gespoten en af en toe wat hoofdpijn gehad. En daarbij 14 dagen gonal f. Ik voelde mn buik wel wat voller onderin, maar niet echt last van gehad. Dus van de hormoonbehandeling weinig klachten gehad.

  @spruitje80 draagmoederschap is ook iets heel moois wat ik niet geheel uit zou sluiten. Ik word echter afgekeurd voor hoogtechnologisch draagmoederschap ivm keizersnede. Terwijl ik wel iemand ken die het op die manier nodig heeft. Leuk dat je nog contact hebt met de ouders die je zo gelukkig hebt kunnen maken!
   
 9. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.694
  2.383
  113
  Vrouw
  Mag ik vragen hoe oud je was toen je het traject startte? Ik ben nu net 31, denk dat we (voor zover het te plannen valt) over een jaar of 2 wel gezinsuitbreding hopen te krijgen, maar dan nadert de 35 al vrij rap. Hoe lang duurde het hele trajhect voor jou? En hoe lang bewaren ze je eicellen?
   
 10. Bananensoesje

  12 aug 2019
  5
  25
  13
  Vrouw
  Ik was bijna 30 op het moment van eerste contact en nu dus 30. Heb het proces zelf "vertraagd" om in de vakantie uit te komen. Januari eerste gesprek gehad en de 2e pas in maart, had allemaal geen haast wat mij betreft. Denk dat het ook binnen 4 maanden past. Waar je op moet wachten is ethische commissie, die hebben beperkt vergadermomenten.

  De eicellen gaan nu een half jaar in quarantaine en dan moet ik nog weer bloedtesten doen. En daarna eigenlijk nog geen idee of ze dan bijna gelijk weg zijn. Ik denk gezien de mega wachtlijst van wel. Bewaren is wel meerdere jaren mogelijk technisch gezien.
   
 11. SanvVW

  SanvVW Actief lid

  2 dec 2018
  307
  318
  63
  Vrouw
  @Bananensoesje mag ik ook vragen hoe het gaat met de kosten? Heb jij zelf ook kosten gemaakt voor het traject? Of is alles vergoed voor je?
  Ik hoef er niks aan te verdienen, maar het geld groeit me ook niet op de rug zegmaar..

  En heb jij voorafgaand ook anticonceptie gebruikt? Mag/kan dat gewoon? Ik wil wel graag borstvoeding geven..
   
 12. SanvVW

  SanvVW Actief lid

  2 dec 2018
  307
  318
  63
  Vrouw
  Ik ben bijna 33 nu. Wil nog borstvoeding geven voor minimaal een half jaar.. kom ook rond de 34 uit denk ik.. en ook ik wil rekening houden met vakanties ivm mijn werk.
  Ik vind de leeftijd van 35 ook best krap. Ik kreeg op mijn 28e mijn eerste, nu dus de 3e met nieteens zo'n heel groot leeftijdsverschil, hoeveel vrouwen zijn er in deze tijd nu zo ruim voor hun 35e zeker van dat hun kinderwens compleet is?...
   
  momwithcamera vindt dit leuk.
 13. Kraanvogel

  Kraanvogel Actief lid

  29 apr 2017
  102
  112
  43
  Wat mooi dat jouw moederhart ook voor een andere vrouw klopt.

  Zelf heb ik vorig jaar contact gehad met de eicelbank van het MCK Leiderdorp maar daarna alsnog gekozen voor een 1 op 1 traject met een koppel.

  Ik was 36 op moment van donatie, gaf nog borstvoeding aan mijn jongste. Was allemaal geen probleem.

  Volgensmij krijg je in NL een vergoeding van € 900 meen ik. Wij hebben onderling een regeling getroffen, de wensouders betaalden de extra opvangkosten en kilometer vergoeding. Dat kwam ook wel rond de €900 vanwege alle ritjes en wij hebben zelf een groot gezin wat de opvang prijzig maakt.

  Ik kijk er met een heel fijn gevoel op terug, zowel de behandeling als het mooier maken van iemands leven.
   
 14. Bananensoesje

  12 aug 2019
  5
  25
  13
  Vrouw
  #14 Bananensoesje, 14 aug 2019
  Laatst bewerkt: 14 aug 2019
  Ik wist niet dat je de hormoonbehandeling nog kon combineren met borstvoeding. Of bedoel je alleen het voortraject?

  Uit jouw verhaal mag ik dus opmaken dat jouw donatie ook een succesvol vervolg heeft gehad? Dan is het extra mooi dat je dit voor hen gedaan hebt. Echt iemand de laatste kans kunnen bieden op zoiets moois! Ik hoop er bij mij ook heel erg op, dat het wat op gaat leveren. De percentages zijn echter niet super hoog, dus het is afwachten. Hoeveel eicellen waren er, als ik vragen mag?
   
 15. Bananensoesje

  12 aug 2019
  5
  25
  13
  Vrouw
  Ik moest, om alles te gaan synchroniseren twee weken aan de pil. Je kan dus ook vanuit de pil starten, als je die al gebruikt. Mijn mirena moest ik laten verwijderen, die zat nog geen jaar dus zou je wel enigszins tot door mij gemaakte kosten kunnen rekenen.

  Verder heb ik 1200 km gereden, iets meer dan 20 euro parkeergeld, af en toe opvang voor 2 kids (maar meeste is familie geweest en heeft me geen geld gekost), soms als de wachttijden erg uitliepen eens een keer broodje tankstation. Ik heb alles gepland op dagen dat ik toch al vrij was. Dus inkomstenderving niet echt gehad, maar wel vrije tijd ingeleverd. Mijn man heeft wel wat dagen vrij moeten nemen. Uiteindelijk 3, omdat mijn punctie 3x verplaatst is...

  Voor de medicatie betaal je niks, het gaat niet naar je zorgverzekering, maar uit een potje van het ziekenhuis. De vergoeding is inderdaad 900 euro, als je het hele traject afrondt.
   
  SanvVW vindt dit leuk.
 16. Kraanvogel

  Kraanvogel Actief lid

  29 apr 2017
  102
  112
  43
  Ik mocht gewoon borstvoeding blijven geven, mijn kindje was toen al boven de 1 jaar. Aangeraden werd om 12 uur na het zetten van de medicatie te voeden. Dus ochtend kind voeden, medicatie spuiten en dan in de avond voor het slapen gaan weer kunnen voeden. Als je echt nog overdag voed kan het niet zomaar vanwege de hulpstoffen in de medicatie. Wel had ik een kort protocol zonder decapeptyl dus maar 10 dagen spuiten, heel prettig!

  Ik had uiteindelijk 15 eicellen en daar zijn 9 blastocysten uitgekomen. Dat zijn de meest ver doorgedeelde embryo’s. Gemiddeld heb je 5 blasto’s nodig voor een zwangerschap dus de kans voor ‘ons’ stel is vrij groot gelukkig.
   

Deel Deze Pagina