Doodsbang voor bevalling.. wat heeft jullie geholpen?

Discussie in 'De bevalling' gestart door bunchy, 23 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. bunchy

  bunchy Fanatiek lid

  21 aug 2009
  4.830
  86
  48
  ik lees positieve verhalen over emdr bij angst voor bevalling... iemand ook ervaring mee?
  Wat heeft jullie geholpen?
   
 2. Marianne22

  24 jun 2012
  15
  5
  3
  NULL
  NULL
  EMDR kan zeker helpen! Het kan helpen verwerken als je eerder een traumatische bevalling hebt meegemaakt, maar ook los daarvan werkt het goed bij grote angst voor de bevalling.
  Daarnaast: je goed inlezen en laten informeren over de bevalling (en de verschillende stadia van de bevalling), hier wordt bijvoorbeeld bij hypnobirthing veel aandacht aan besteed. En het lezen van positieve geboorteverhalen (http://geboorteverhalen.mooiebevallingen.nl/lees-geboorteverhalen/) kan helpen. Ook zou je een doula kunnen overwegen. Bespreek je angst ook zeker met je verloskundige.
  Veel sterkte en kracht!
   
 3. esklessebes

  esklessebes Fanatiek lid

  23 mrt 2014
  3.947
  1.352
  113
  Hier geen angst voor de bevalling gehad maar wilde er gewoon ook niet teveel over nadenken. Heb het laten komen zoals het komt en luister naar je lichaam deze zegt een hoop. Ik vind het echt een oer iets waar je zelf geen controle over hebt.
  Wel ooit EMDR gehad voor iets anders wat wel echt heeft geholpen.

  Heb je al eerder een bevalling gehad?
   
 4. 1981Mama

  1981Mama Fanatiek lid

  8 apr 2015
  4.973
  921
  113
  Ja ben je al eerder bevallen?

  Ik stond bij mijn tweede doodsangsten uit, na mijn eerste traumatische bevalling. Tweede viel zo ontzettend mee. Ik had alles ook goed doorgesproken vantevoren en alles in een plan gezet
   
 5. Ysabella

  Ysabella VIP lid

  27 jan 2017
  6.401
  11.122
  113
  Is een beval coach niet iets voor je? Ik had bij mijn zoon een beval coach wij hebben een heel beval plan uitgeschreven, ze heeft tot in de puntjes vertelt wat er met je lichaam gebeurd, ze masseerde altijd en ze kon eventueel bij de bevalling zijn. (Dat laatste is niet gebeurd in mijn geval)
   
 6. Muisje2016

  Muisje2016 Bekend lid

  18 jan 2016
  626
  758
  93
  Inderdaad, een bevalcoach of doula lijkt mij een aanrader. En natuurlijk je angsten met je vk bespreken maar met een doula weet je 100% zeker dat je een vertrouwd iemand bij je bevalling hebt, van het begin tot het eind.

  En als je angst is ontstaan na een eerdere traumatische bevalling dan zeker EMDR!
   
 7. Typicalme

  Typicalme Fanatiek lid

  11 dec 2014
  1.030
  319
  83
  Vrouw
  Wat mij heel erg heeft geholpen bij mijn tweede bevalling is: het bespreken met je verloskundige/gynaecoloog, tot in den treuren ;). En hoe zij je hiermee kunnen helpen tijdens je bevalling. In mijn geval, uitspreken waar je bang voor bent en wat je absoluut niet wil. Hierdoor konden we duidelijke afspraken maken en konden zij tijdens mijn bevalling rekening houden met mijn angsten, wensen etc. Dit heeft me echt rust gegeven. Tijdens de bevalling gaven ze me ook echt het gevoel dat ik zelf de regie in handen had. Heel fijn! Maar dit was allemaal wel naar aanleiding van mijn eerste bevalling.
   
 8. Kolibrie

  Kolibrie VIP lid

  29 jun 2008
  5.447
  210
  63
  Zuid-Holland
  Een cursus zwangerschapsyoga gedaan. Leerde me goed hoe te ontspannen en ademhalingstechnieken welke ik kon toepassen. Heeft me enorm geholpen bij de 1e. Bij de 2e wist ik dit ook allemaal nog. Verder zou ik je angst bespreken met je verloskundige en onthoud dat er pijnbestrijding bestaat. Waar ben je precies bang voor?
   
 9. Damay77

  Damay77 VIP lid

  18 apr 2010
  10.386
  2.759
  113
  Bij de eerste traumatische bevalling in het ZH gehad. Ik was echt doodsbang voor een volgende bevalling.

  Heel veel met verloskundige gepraat over m'n angsten. Bevalplan opgesteld waarin zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met mijn wensen
  En heb een geboorte TENS gebruikt. Super ding. Moest op een knop drukken als er een wee begon en kreeg dan via plakkers stroomstootjes op m'n rug. Ik werd hier super rustig van en had echt het gevoel dat ik controle had over de pijn.
  Ik ben express thuis gebleven in vertrouwde omgeving. Dit alles zorgde ervoor dat ik super relaxed was.
  Hierdoor verliep de bevalling ook vlotter.
  Ik was echt rustig en nauwelijks bang terwijl ik eerder echt doodsbenauwd was en bij vorige bevalling echt in paniek.
  Ik heb ook geregeld hyperventilatie/paniekaanvallen maar toen gewoon totaal niet.
   

Deel Deze Pagina