Dysmatuur, beweging kindje en dikke buik?

Discussie in 'Dysmatuur' gestart door Dubbelfriss, 26 dec 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Hoi,

  Onze dochter is geboren met 40 +2 en 2305 gram, dysmatuur dus. Ze hebben het in die zwangerschap niet "gezien" nu 27 weken zwanger en vanaf volgende week extra groeicontroles. Ik heb zelf eigenlijk het idee dat dit kindje wel goed groeit, aangezien ik de baby veeeel beter voel en ik een flinke buik heb. Echter, de vk zegt dat dit niet zo veel zegt: jongentjes zijn veel drukker in de buik dan meisjes en dat het ook te maken heeft met de ligging van de placenta. Had em vorige keer aan de voorwand . Bovendien stagneert t volgens haar pas na 30weken . Hoe zat dit bij degene die bevallen zijn van een dysmatuurkindje ? Voelde je de baby goed? Hoe verliep de groei van je buik? En hoe verloopt t eigenlijk als het kindje wel te klein is, zijn jullie minder gaan werken ?
   
 2. GDuif

  GDuif Bekend lid

  22 mei 2016
  939
  170
  43
  Hier ook een dysmatuur kindje, wel wat groter dan die van jou. Met 40+1 2740 gram. Ik ben zelf klein en smal, mijn buik was in verhouding. Ik voelde de baby (meisje) ontzettend goed, was in de buik al een druktemaker

  Ik heb aan einde zwangerschap wat extra uitgebreide echo's gehad omdat ik wat weinig vruchtwater had ( dachten ze, bleek niet zo te zijn) en toen dachten ze dat ik op minimaal 3000 gram zou uitkomen. Ik ben met precies 40 weken ingeleid, omdat ze toen wel zagen dat de groei stagneerde en doorbloeding placenta niet meer optimaal was. Dat stagneren is echt pas in de allerlaatste weken gebeurd. En dus ook een druktemaker in de buik, en tis een meisje. :)
   
 3. meisje1977

  meisje1977 VIP lid

  1 mrt 2013
  8.108
  471
  83
  Ik had vanaf ca 23 weken een groei achterstand. Nooit een oorzaak gevonden. Hete ere erop gehouden dat ik niet groot en heel zwaar ben. Ik had gewoon vaker echo's en controles om te kijken of er genoeg vruchtwater bleef en een goed functionerende placenta. Ik ben om de groei achterstand wel ingeleid bij 39+ 6. Ik had ook een kleine buik . Buik 8 maanden dacht men dat ik 6 maanden was. Ik had een voorliggende placenta dus maat maakte het soms wat lastig om leven te voelen. Ik had soms wel het gevoel minder bewegelijkheid te voelen . Ik ben trouwens bevallen van een jongen maar wij wisten het geslacht niet. Ik ben niet minder gaan werken omdat daar volgens de gyn geen medische reden voor was. Ik en de kleine hebben wel een zware bevalling gehad ( werd ik vooraf door de gyn al voorbgewaarschuwt)
  De kleine is geboren met 2795 gram en 46 cm
   
 4. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Dankje voor jullie reacties! De grootte buik, geslacht etc. hoeft dus niet veel te zeggen. Ik ben zelf ook klein en smal, dus kan inderdaad ook zijn dat het bij mij ook die oorzaak had alleen zijn ze er nooit achter gekomen bij mijn eerste zwangerschap. Vandaar nu ook die extra controles. Meisje1977, hoe kan het dat ze het bij jou al met 23 weken zagen? Heb wel de 20w echo gehad maar daar werd nog niet naar de groei gekeken aangezien het pas in de laatste weken stagneert (zo zei de verloskundige het althans) . Met hoeveel weken ben je bevallen als ik vragen mag? En gduif hoe ging dat bij jou m.b.t. Werk? Is natuurlijk bij iedereen anders, maar ben gewoon nieuwsgierig naar andere verhalen....
   
 5. GDuif

  GDuif Bekend lid

  22 mei 2016
  939
  170
  43
  Ik heb gewoon doorgewerkt, ook omdat pas met een echo op de uitgerekende datum bleek dat de groei was gestagneerd. Altijd bleek wel dat het een klein meisje was, maar zelf ben ik ook mini 160 cm en 50 kilo, dus dat was verder niet alarmerend.
   
  Dubbelfriss vindt dit leuk.
 6. LadyH88

  LadyH88 Bekend lid

  12 mei 2015
  800
  274
  63
  Bij mij is de groeiachterstand tijdens de zwangerschap niet gezien op echo's, helaas (ondanks de groeiechos bij elke controle) . Dit bleek pas toen zl met 41wk en 2800 gr geboren was. Vanaf week 28 heb ik niet meer gewerkt, ik kreeg trombose. Ik wil niet weten hoe het gegaan was als ik gewoon tot 36 wk had door gewerkt..
  Ik had vanaf het begin al een kleine buik, met 20wk begon het een beetje te groeien. Buik heeft kwa grootte ook nooit in de weg gezeten (niet meer kunnen veter strikken, / teennagels lakken, kan ik me niks bij voorstellen).
  Ik heb de laatste 3-4wk weinig beweging gevoeld. Ik dacht toen dat het normaal was, de verloskundige gaf aan dat naar het eind toe de beweging altijd minder wordt, omdat ze er geen ruimt voor hebben. Zoonlief had echt weinig kracht om te bewegen, was helemaal zwak en we zijn blij dat hij de bevalling overleefd heeft.. Het kwam erop neer dat ik hem soms eind van de dag 'wakker' moest maken om te checken of er nog beweging in zat, omdat ik dan ineens dacht; he, ik heb hem vandaag nog niet gevoeld..
  Mijn placenta is nooit bekeken na de bevalling, dus over doorbloeding daarvan hebben we geen idee.
  Stel dat ik ooit nog eens zwanger wordt, dan wordt de groei goed gemonitord. Ik weet niet hoe het eruit gaat zien als de baby dan idd weer te klein blijkt; kun je verplicht worden tot bijna niks doen, of maakt het voor de groei van de baby niet uit als je gewoon doorwerkt etc?
   
  Dubbelfriss vindt dit leuk.
 7. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Heftig zeg, en wat vreemd dat ze niks gezien hebben bij je eerste zwangerschap! Fijn dat je eerder kon stoppen. Ik ben nu precies 28 weken en vraag me af of ik het red tot 36 weken. Werk in de zorg dus ben veel in de weer de hele dag . Heb veel last van bekkenpijn /rugpijn / incontinentie en kortademigheid. Maar heb een werkgever die echt moeilijk doet.... Begin volgende week met fysio, hopelijk verlicht het de pijn een beetje. Ik heb mezelf voorgenonen als blijkt dat dit kindje achterloopt op de groei dat ik dan ook stop met werken. Maar ergens las ik op internet dat dit ook dan de bedoeling is, vandaar mn vraag. ....
  Ik heb as dinsdag trouwens de eerste groeiecho en krijg er 3. Stelt toch wel gerust dat ik nu zo nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Dus ben echt benieuwd. !
   
 8. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.961
  710
  113
  randstad
  Hier zeiden ze met 20 weken al dat ze niet heel groot was en met 28 weken bleek dat ze zelfs nog van het lijntje was afgeweken dus in verhouding jog iets kleiner. Doorbloeding was wel goed. Vanaf 30 weken moest ik per direct stoppen met werken de groei is daarna wel stabiel gebleven. Ze bewoog de laatste weken heel slecht de laatste 10 dagen elke dag ctg gehad. Uiteindelijk met 38+5 was ze 44cm wn 2460gr klein maar in verhouding. Achteraf blijkt een chromosoomafeijking de oorzaak van dat ze zo klein is(is ze nu nog steeds namelijk )
   
 9. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.961
  710
  113
  randstad
  Hier zeiden ze met 20 weken al dat ze niet heel groot was en met 28 weken bleek dat ze zelfs nog van het lijntje was afgeweken dus in verhouding jog iets kleiner. Doorbloeding was wel goed. Vanaf 30 weken moest ik per direct stoppen met werken de groei is daarna wel stabiel gebleven. Ze bewoog de laatste weken heel slecht de laatste 10 dagen elke dag ctg gehad. Uiteindelijk met 38+5 was ze 44cm wn 2460gr klein maar in verhouding. Achteraf blijkt een chromosoomafeijking de oorzaak van dat ze zo klein is(is ze nu nog steeds namelijk )
   
 10. LadyH88

  LadyH88 Bekend lid

  12 mei 2015
  800
  274
  63
  Was idd een heftige periode, er zijn helaas ook echt behoorlijk wat fouten gemaakt in het zh. Onder andere de placenta die was weggegooid, terwijl ik hem achteraf graag onderzocht had willen hebben. Kortom, ik heb weinig positieve ervaringen, durf het ook nog niet aan om het een tweede keer opnieuw te doen..

  Was je groei echo goed? Ik werk ook in de zorg, kon het opzich prima doen, tot ik trombose kreeg. Had eigenlijk al 3-4 wk last voor het ontdekt werd, maar toen ik ermee in het ziekenhuis belandde, kon ik echt bijna geen stap meer zetten.
  Kun je niet proberen (een deel) aangepaste werkzaamheden te doen, om je lichaam een beetje te sparen?
   
 11. Belony

  Belony Fanatiek lid

  11 jun 2014
  1.110
  90
  48
  NULL
  NULL
  Mijn kindje liep tijdens de zwangerschap steeds 1,5 week voor op de groei. Ik had een grote buik en veel vruchtwater. Ook voelde ik de bewegingen heel goed, ondanks dat mijn placenta voor lag. Ik dacht echt dat ik een reus van een baby zou krijgen (ben zelf ook lang). In de laatste weken stagneerde de groei. Ik kreeg om me heen te horen dat ik maar een klein buikje had, terwijl ik maandenlang het omgekeerde had gehoord. Mijn vruchtwater begon ook nog eens op te raken. Ik beviel met 37+6 van een zoon, die 2445 gram woog en 46cm lang was. Het kan dus alle kanten opgaan met de groei.

  Nu zwanger van nr 2. Ook nu krijg ik te horen dat het kindje erg groot is. Hij loopt 2 weken voor op de groei. Ik ben benieuwd welke kant het deze keer op gaat.
   
 12. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  He dames,
  Dankje voor jullie reactie ! @LadyH88, kan me voorstellen dat je er gemengde gevoelens over hebt, ik heb vooral getwijfeld of ik naar dezelfde gyn wilde gaan..maar uiteindelijk toch maar gedaan. Tijdens het eerste bezoek ook een uitgebreid gesprek gehad over mijn twijfels en dat stelde me erna wel gerust. Mijn klachten zijn te wijten aan de ligging van de baarmoeder, hij ligt scheef. Is niet risicovol voor het kindje maar wel vervelend voor mij. Ik moet nog tot de 17-2 werken dus vind t nog best lang. Minder werken zou ik wel willen maar anderzijds weinig verschil maken want werk nu alleen ochtenddiensten en juist smiddags is niks te doen en maak ik juist rapportages ed. Durf eigenlijk niet goed omdat die leidinggevende zo moeilijk doet, maar mijn man zegt dat ik me ziek moet melden als echt niet meer gaat.


  @Belony: vervelend dat je juist het tegengestelde hoorde!!! Ik heb nu een flinke buik en had dat bij de eerste zwangerschap ook dus dat zegr inderdaad niets. Loop ook qua gewicht gewoon volgens gemiddelde. weet je trouwens ook het gewicht tijdens de groeiechos? Ik had gister de echo, 28+4 weken en 1300 gram. Loopt iets voor op de groei, maar heeft gemiddeld lange beentjes en de reserve was idd goed omdat vaak blijkt dat t idd de laatste weken verandert. Mijn dochter was met 30w 1415 gram en nog 2405 gram bij geboorte, dus zegt idd niet zo veel. Toch maak ik me een beetje zorgen. Maar goed ik moet over 3 weken weer terug en krijg de laatste echo met 36w.
   
 13. Belony

  Belony Fanatiek lid

  11 jun 2014
  1.110
  90
  48
  NULL
  NULL
  @Dubbelfriss heel vervelend dat je werkgever zo moeilijk doet terwijl je klachten hebt. Te allen tijde geldt dat je naar je lichaam moet luisteren en als het echt niet gaat, zou ik me inderdaad ziek melden. Volgens mij is het inderdaad zo dat als je kindje klein blijkt te zijn dat ze rust voorschrijven, dus stoppen met of minder gaan werken.

  Je dochtertje was inderdaad erg klein voor de termijn van je zwangerschap. Is ze dat nog steeds of heeft ze dat ingehaald? Van mijn zoontje zie je namelijk niks meer van dat hij dysmatuur was. Zowel gewicht niet als lengte niet. Kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Lopen dysmatuur baby’tjes eigenlijk meer/bepaalde risico’s? Ik heb er eigenlijk verder nooit bij stilgestaan.

  Ik heb op 22-12 mijn eerste groeiecho gehad. Ik was toen 28+2. Het gewicht van de kleine werd toen geschat op zo’n 1600 gram. Volgende week maandag heb ik weer een groeiecho. Als hij nog steeds zo ver vooruit loopt op de groei dan word ik doorverwezen naar het Erasmus en dan gaan ze kijken of er een afwijking is, waardoor hij zo groot is. Ik maak me er geen zorgen over. De eerste was ook groot en bleek bij de geboorte dysmatuur, dus ik moet het allemaal nog zien.
   
 14. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Wat goed dat je er zo nuchter in staat. Maar wel fijn dat je evt wordt doorverwezen indien nodig, extra controles stellen mij gerust. Maar anderzijds doet jouw "nuchterheid" me ook wel wat. Ik heb bij de eerste gewoon 1 groeiecho gehad, maar in de laatste weken dachten ze wel dat ik een kindje rond de 3500 gram zou krijgen. Nou niet dus, zaten er dus ruim een kilo naast ! Dus ja, eigenlijk heb je wel gelijk. Onze dochter is groot en smal, maar heeft alles gewoon ingehaald. Gewicht loopt ze iets onder het gemiddelde maar voor de rest is alles in orde. Mijn man is ook groot dus ;) ik weet niet of er verder risicos zijn als je een te klein of juist te groot kindje hebt. Zal wel aan de oorzaak liggen. Ze zeiden wel bij mij dat het eventueel mogelijk zou zijn dat ze inleiden met 37 weken als ze te klein is, maar volgens mij doen ze dat alleen als er iets mis is met de placenta. Ik heb niet doorgevraagd aangezien dat niet aan de orde is nu bij mij. Succes volgende week , als je het prettig vind mag je me pb-en over hiee een berichtje plaatsen. Ben wel benieuwd hoe het afloopt. Ik ga de 19e weer terug dus duurt nog even.... Succes in ieder geval!
   
 15. Belony

  Belony Fanatiek lid

  11 jun 2014
  1.110
  90
  48
  NULL
  NULL
  @Dubbelfriss mijn nuchterheid heeft vooral te maken met dat dit de 2e keer is. Zou dit bij de 1e zwangerschap gezegd zijn, dan zou ik in de stress schieten. Al moet ik zeggen dat toen het woord “afwijking” viel ik toch even moest slikken. Ik heb alle vertrouwen in onze knul.

  Fijn dat alles in orde is met je dochter. Ik laat zeker wat van me horen maandag. Dank je!
   
 16. Huismuisie

  Huismuisie VIP lid

  10 aug 2016
  5.250
  5.406
  113
  Vrouw
  ZZP’er
  Noord Brabant
  Hier ook een dysmatuur. 2840 gram bij 41+4
  Had een dikke buik en voelde de baby altijd heel goed bewegen. Was een druktemakertje. Heb me (terecht) de laatste dagen vd zwangerschap veel zorgen gemaakt. Hij was met 47 cm niet echt heel kort vooral graatje mager. Ik heb wel een paar dagen voor de bevalling nog een echo gehad en met 30 weken en niemand had het gezien op opgemerkt want mn buik groeide goed. Hij leek alleen niet goed te zijn ingedaald maar ook dat viel reuze mee tijdens mij 4 uur durende bevalling. ;)
  Je kan er dus denk ik heel weinig over zeggen. Gewoon goed laten monitoren meer kan je eigenlijk niet doen.
   
 17. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Dat lijkt wel een beetje op mijn verhaal bij de eerste. Ben wel blij dat ik nu extra contoles krijg, geeft me toch wat meer zekerheid. Dus het voelen van "leven" en de grootte van je buik hoeft dus niks te zeggen ... Had t ook nagevraagd bij de gyn maar die zei idd t zelfde. Ach , laat t wel op me af komen! @ belony succes maandag!
   
 18. meisje1977

  meisje1977 VIP lid

  1 mrt 2013
  8.108
  471
  83
  Bij 20 weken al een kleintje. Daarom met 23 weken een extra echo. Toen naar de gyn doorgestuurd. . Ik ben met 41 weken bevallen na een inleiding omdat ze het risico niet wilden nemen dat de baby in de problemen zou komen als we tot 42 weken zouden wachten bijv door de placenta . Ik had een zittend beroep. Heb gewoon doorgewerkt
   
 19. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  577
  125
  43
  Vrouw
  Hoe groot was jouw kleintje ? En wat was de reden van inleiden uiteindelijk? Wat waren die risicos precies. Ze zeiden namelijk dat ze evt al inleiden vanaf 37 weken. Maar waarom weet ik eigenlijk niet precies.   
 20. Belony

  Belony Fanatiek lid

  11 jun 2014
  1.110
  90
  48
  NULL
  NULL
  Haai,

  Gisteren dus mijn 2e groeiecho gehad. Kindje is zoals verwacht nog steeds erg groot. Volgende week vrijdag naar het EMC voor nader onderzoek. Als hij zo groot blijft dan word ik met 38 weken ingeleid.
   

Deel Deze Pagina