Gevoel vs Verstand

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Palmpje, 8 jan 2021.

 1. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Op 4 december had ik de termijnecho. Mijn baarmoeder ligt gestrekt waardoor het beeld heel slecht is. Dit had ik al vanaf de eerste echo met 7 weken. De verloskundige kon bijvoorbeeld niet eens een kop-staartmeting doen daardoor. Ze heeft me toen doorgestuurd het ziekenhuis.

  Daar begon de echo goed, hartje klopte mooi, ze zag de armpjes en handjes en tot zover was alles in orde. Ze kon alleen geen beentjes zien, en begreep niet hoe dit kon. Collega erbij gehaald, en toen begon eigenlijk ineens alle ellende.. Ze zei meteen, ik zie vocht bij het hoofdje, het hartje en de organen zitten buiten het lichaam, ik zie daar en daar ook vocht. Nou mevrouw wij maken ons ernstige zorgen. Dat werd me dus koud in mn schoot geworpen.. Ik werd naar Maastricht doorgestuurd maar moest er sterk rekening mee houden dat het hartje dan al gestopt zou zijn.

  In Maastricht kon ik snel terecht. Daar een echo gehad en de gynaecoloog had sterk het vermoeden dat het kindje een ernstige chromosoomafwijking heeft. Een vlokkentest volgde. Uit de snelle test (eerste uitslag) kwam als resultaat; er mist eens stukje van chromosoom 13. Het kindje zou zwaar gehandicapt zijn en mentaal een flinke achterstand hebben.

  Na alles wat ik hoorde was het voor mij toch al wel snel duidelijk. Ik wilde de zwangerschap laten afbreken. Maar de definitieve keuze zou ik pas maken als ik de 2e uitslag zou hebben.

  Vandaag met 16 weken zwangerschap heb ik de 2e uitslag gekregen en het blijkt nog complexer te zijn. Chromosoom 13 mist een stukje en chromosoom 22 heeft een stukje te veel. Maar, deze afwijkingen blijken op de placenta te zitten. De kans dat het kindje deze afwijkingen heeft, is klein. Om dit zeker te weten zou ik een vruchtwaterpunctie kunnen laten doen. Maar... dat veranderd het echo beeld niet. Ze zien daarop ook nog steeds een aantal afwijkingen. Zoals ze het nu zien dan zal het kindje nooit kunnen gaan lopen. Is de borstkas niet in orde, beentjes misschien ook niet, en dan zijn er waarschijnlijk/mogelijk ook afwijkingen/problemen met de blaas, het geslacht, de darmpjes, ruggenwervels, het hartje en misschien nog wel veel meer.

  En dan komt het stukje gevoel vs verstand. Ik hoor wat ze zeggen... maar ik hoor ook steeds; het is nog zo’n prille zwangerschap het beeld is nog niet duidelijk, normaal check je dit met de 20 weken pas. Misschien zus, mogelijk zo. Ik hoor ze ook zeggen dat ze zich ernstige zorgen maken, en dat het beeld in de toekomst niet zal verbeteren. Mijn verstand zegt dat ik dit voor het kindje en voor mezelf en mn zoontje niet wil. Maar mijn gevoel daarentegen.. wat als ze het toch mis hebben? Want als het echo beeld toch nog anders wordt? Moet ik niet gewoon nog een aantal weken wachten, of wordt het dan nog moeilijker om een keus te maken?

  Ik stond eerder echt volledig achter mijn beslissing. Wilde eerst alle feiten op een rijtje hebben, maar dat het een ernstige chromosoom afwijking zou zijn, dat stond vast. Vandaag na de 2e uitslag ben ik er niet meer zo zeker van. Ik wil weer dat zekere gevoel hebben voordat ik een keus ga maken.. maar komt dat nog wel? Moet ik toch een vruchtwaterpunctie uit laten voeren, met de wetenschap dat een goede uitslag (die ook weer 3 weken kan duren) nog eigenlijk niets veranderd.. want ook al is die uitslag goed, het echo beeld is nu leidend.

  Er zijn geen aanwijzingen dat het kindje het nu moeilijk heeft in de buik. Eerder dachten ze van wel want de mogelijkheid dat het hartje al zou stoppen was zeer aanwezig. Nu ineens niet meer..

  Overleggen met mn partner zit er niet in want ben alleenstaand. Mijn hoofd tolt echt van al deze informatie en ik weet niet meer wat ik er van moet denken. Ik weet dat ik alleen de keuze kan maken maar misschien kan iemand haar ervaring vertellen? Of iets delen waar ik mogelijk ook iets aan heb. Ik ben echt ten einde raad..
   
 2. Krv

  Krv Actief lid

  26 mei 2017
  362
  294
  63
  Vrouw
  Oh nee @Palmpje wat vreselijk! Ik heb geen ervaring maar herkende je naam en wilde niet wegklikken. Als ik me niet vergis is dit kindje via ivf ontstaan, toch?

  Het lijkt me een ontzettende moeilijke keuze, hoe bepaal je hier over? Ik heb helaas geen antwoorden voor je maar ik wil je veel sterkte wensen. Veel liefs!
   
 3. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  7.022
  2.231
  113
  Vrouw
  Ik zou in jouw geval alle mogelijke informatie die je kan verzamelen willen hebben. Dan heb je geen wat als. Dus ik zou de vruchtwaterpunctie laten doen.

  En dan heb je straks de 20 weken echo en de uitslag van de vruchtwaterpunctie samen. Naast de eerdere uitslagen. Je mag tot 24 weken de zwangerschap afbreken.
  Geef je het de tijd om langzaam aan het idee te wennen dat er straks niet een kindje in je armen zult hebben, maar alleen in je hart.

  Zou het Fiom je hier nog kunnen bij helpen/begeleiden of een maatschappelijk werkster van het ziekenhuis/de afdeling?

  Veel sterkte en als je wilt “praten” via pb mag dat ook :)
   
 4. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Middels icsi ontstaan. Bedankt voor je berichtje
   
  Krv vindt dit leuk.
 5. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Ik was inmiddels helemaal gewend aan dat idee, voor zover dat echt kan natuurlijk. Het ziekenhuis heeft een verliescounselor waarmee ik al 1 gesprek gehad heb. Maandag heb ik weer een gesprek met haar en mag ik ook alle vragen stellen. Wat je zegt over het wachten dat is ook in me opgekomen. Ik heb natuurlijk nog best even de tijd maar ik ben ook bang dat het alleen maar moeilijker gaat worden, mocht ik toch besluiten de zwangerschap af te breken..
   
 6. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  7.022
  2.231
  113
  Vrouw
  Al besluit je om af te breken dat hoefde niet met morgen of deze week.
  Je kan ook met jezelf afwachten dat je wacht tot 20 weken. Verstandelijk staat zoals ik lees je beslissing vast. Nu nog je gevoel en geeft dat de tijd om bij elkaar te komen,
   
 7. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Dat heb je mooi gezegd en een heel goed punt
   
  Neuzeke en aicirtap vinden dit leuk.
 8. Pompeloesje

  Pompeloesje Fanatiek lid

  10 aug 2009
  4.180
  264
  83
  Vrouw
  uitvaartondernemer
  België
  Ik heb geen ervaring, maar ik denk dat ik ook zou wachten. Je weet het wel met je verstand maar je gevoel wil nog niet mee.
  Zoals @aicirtap zegt, geef jezelf de tijd om geboel en verstand op 1 lijn te laten komen.
  Het is zo al onzettend moeilijk, maar als hart en verstand niet samen komen denk ik dat het nog moeilijker is.

  Ik wil je wel veel sterkte wensen de komende tijd.
  Hier wordt vaak aan je gedacht ❤
   
 9. Gruffalo123

  Gruffalo123 Fanatiek lid

  26 jun 2017
  3.455
  3.865
  113
  Ik zou in jouw geval nu toch wel kiezen voor de vruchtwaterpunctie. Dit is zo een kostbaar kindje na de weg die je hebt afgelegd. Natuurlijk zijn alle kindjes kostbaar en kwetsbaar, maar na zo een lange weg en niet gemakkelijk zwanger worden des te meer.
  Het kindje heeft het nu kennelijk goed in je buik dus daarvoor is er geen haast.
  Het echobeeld kan nog iets veranderen, al zal het waarschijnlijk niet goed worden, maar misschien wel meer duidelijkheid wat er nu echt aan de hand is.
  Met de vruchtwaterpunctie en straks de twintig weken echo heb je echt een completer beeld van wat er nu aan de hand is en misschien dat het je dan nog meer zekerheid geeft dat de zwangerschap afbreken (naar woord, sorry) echt de juiste keuze is.
  Nadeel van nog drie weken wachten tot alle uitslagen, is dat je kindje verder groeit en sterker wordt. De bevalling is dan straks weer wat lastiger fysiek en mogelijk ook mentaal.

  Nogmaals heel heel veel sterkte en je weet dat je me altijd een berichtje kan sturen.
   
 10. xxmoixx

  xxmoixx Fanatiek lid

  11 jun 2018
  2.945
  1.951
  113
  Vrouw
  Ach wat een heftig nieuws heb je zo te op je bordje gekregen :( Als ik je zo hoor zou ik de punctie ook laten doen en de keuze wat later maken. Ik denk dat je anders misschien wel altijd met de vraag blijft lopen: wat als? Kan je daar dan mee leven?

  Mag ik vragen of ze enig idee hebben hoe het kan? Het klinkt als een ongebalanceerde translocatie. Als je hier niet over wilt praten of denken negeer mijn vraag dan.

  Ik wil je in elk geval heel veel sterkte wensen. ❤️
   
 11. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  3.878
  4.549
  113
  Vrouw
  Oh @Palmpje wat vreselijk heftig dit... ik sluit mij geheel bij bovenstaande aan. Zoveel mogelijk gegevens verzamelen. En als jij wil wachten tot de 20 weken echo, dan doe je dat. En als je langer nodig hebt, is dat ook helemaal prima. Dit is zo’n heftig iets, je wil alles bekeken hebben voor je gevoel aansluit bij je verstand. Wel heb je kans dat je gevoel altijd nog ‘ja maar wat als....’ zegt. Puur omdat het zo’n verdrietig iets is. Goed dat je met iemand praat, en je kan hier ook altijd terecht!!

  veel sterkte❤️
   
 12. Vally85

  Vally85 Fanatiek lid

  21 jun 2016
  2.094
  957
  113
  Wat sta je toch voor een vreselijk lastige keuze en dat je het alleen moet doen maakt her er niet makkelijker op. Net als de meeste dames zou ik idd zoveel mogelijk onderzoek laten doen. De baby is een vechtertje en ik denk dat als je niet alles hebt later uitzoeken je het geen plekje zou kunnen geven mocht je de zwangerschap later afbreken. Ik wil je heel veel sterkte wensen. Liefs...
   
 13. Mim89

  Mim89 Fanatiek lid

  29 jan 2019
  2.775
  1.407
  113
  Vrouw
  Lieve Palmpje, wat verschrikkelijk dit... Zo oneerlijk...

  Ik denk dat ik in jouw situatie de vruchtwaterpunctie zou laten doen en zou afwachten tot de 20 weken echo... Zoals anderen ook al zeiden: eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen.

  Heel veel sterkte lieverd ❤
   
 14. Mya

  Mya Fanatiek lid

  12 apr 2012
  1.524
  789
  113
  Wat ontzettend heftig. En wat een zware keus om te maken. Ik denk ook dat t een goed idee is om de 20 weken echo af te wachten, beter zeker weten dan de twijfels die er nu nog zijn.

  Heel veel sterkte in deze zware, oneerlijke tijd.
   
 15. bluedrake

  bluedrake Fanatiek lid

  1 aug 2018
  1.275
  953
  113
  Vrouw
  Ik wil je heel veel sterkte wensen.
   
 16. 3rdwish

  3rdwish Actief lid

  31 jul 2020
  151
  53
  28
  Vrouw
  Wellicht in Corona tijd lastig maar kun je in Gent geen 2nd opinion gaan doen?
   
 17. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Daar ben ik ook bang voor. En ik ben al zo bang voor de bevalling. Pijn lijden en met lege handen naar huis gaan..
   
 18. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Niet aan Gent gedacht. Kun je uitleggen waarom juist Gent?
   
 19. Palmpje

  Palmpje VIP lid

  8 jul 2017
  6.287
  4.411
  113
  Vrouw
  Thx allemaal voor jullie berichtjes en lieve woorden ♡
   
  Lisa280887 vindt dit leuk.
 20. Gruffalo123

  Gruffalo123 Fanatiek lid

  26 jun 2017
  3.455
  3.865
  113
  Ach meid, ik snap je zorgen. Vind het echt zo naar voor je.
  Misschien dat je kan vragen om extra pijnstillers rondom de bevalling die je normaliter vanwege risico's voor het kind niet zou mogen?
   

Deel Deze Pagina