Gewichtstoename na plaatsing mirena

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door Zoe123, 4 apr 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  7.942
  1.035
  113
  Vrouw
  Hallo dames, ik ben benieuwd of een van jullie zich herkend in mijn verhaal..

  1,5 jaar geleden vond ik dat het tijd was om af te vallen, heb dit rustig gedaan, in ongeveer 9 maanden 10 kilo kwijtgeraakt. Er moest in totaal 15 kilo af maar ik ging supergoed, en eigenlijk met weinig moeite (gewoon de koolhydraten beperken en de snoepjes laten staan), ik was dus zeer gemotiveerd om zo verder te gaan.
  Omdat ik altijd vreselijk last had van mijn menstruatie (lees de grootste tampon om het uur verwisselen, heel moe, krampen) besloten een mirena te laten plaatsen.
  Toen begon de ellende. In 6 weken 3 kilo er aan, en in totaal in 5 maanden 11 kilo aangekomen, terwijl ik ondertussen nog steeds zo eet als waarmee ik kort daarvoor 10 kilo kwijt was geraakt.
  Bloed is getest, waardes waren oke. Nu bij een diëtist, ook zij begrijpt niet waar het vandaan komt, ik heb het er niet “aan gegeten”. Zij wil dat ik sowieso elke maand bloed laat prikken. Voor nu proberen we de boel in ieder geval te laten stagneren, maar vorige week zat er weer een kilo bij.
  Ik ben ondertussen wanhopig. Dan toch de mirena er uit? Ik wil niet terug naar die vreselijke menstruaties...
   
 2. Flamingo1990

  Flamingo1990 Fanatiek lid

  27 aug 2018
  1.860
  1.938
  113
  Vrouw
  Wat vervelend zeg! Is er iets op zon manier verandert in je hormoon huishouding dat het er bij jou juist aan komt? Ik herken het namelijk absoluut niet. Ik slikte eerst de pil en toen ik een spiraal kreeg viel ik 10 kilo af zonder mijn leefpatroon te veranderen. Ik kreeg de indruk dat het kwam doordat ik door de pil meer oestrogeen binnen kreeg.
  Heel veel succes in iedergeval! Moet heel frustrerend zijn als je eerst zo hard hebt gewerkt om kilo’s eraf te krijgen.
   
 3. kwebbelsnoes

  kwebbelsnoes VIP lid

  29 okt 2009
  5.273
  1.044
  113
  pedagogisch medewerkster
  Tiel
  Bij mij ook hetzelfde, na plaatsing Mirena 15 kg aangekomen en het ging er niet meer af, wat ik ook probeerde, inmiddels is de Mirena er bijna 9 maanden uit en nog lukt het niet om af te vallen :(
  Nu we proberen zwanger te worden maar even op een laag pitje gezet
   
 4. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.596
  746
  113
  Het wordt wel gezegd bij de Mirena.
  Ik hoopte juist wat aan te komen door het spiraaltje, ben behoorlijk mager ondanks mijn vele eten.
  Maar helaas, geen gram aan gekomen.
  Wel vervelend als je er niet op zit te wachten inderdaad ..
   
 5. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  1.570
  862
  113
  noord holland
  O echt, wordt dat gezegd? Nooit geweten. Ik ben sinds mijn spiraaltje wel wat aangekomen, zo'n 3 kg in 2,5 jaar.
  Maar dat zou ook gewoon de leeftijd kunnen zijn, ander werk waarbij ik meer zit. En ik let ook niet echt op m'n eten dus dat zou het zo goed daaraan kunnen liggen.
   
 6. djoyz

  djoyz Actief lid

  29 mrt 2019
  295
  302
  63
  Vrouw
  Hier ook al 2,5 jaar een mirena.
  Ik was juist erg aangekomen met de pil en kon niet goed tegen de hormonen (zelfs doorbraakbloedingen met microgynon 50... nu 2 jaar niet ongesteld geweest, laatste maanden af en toe een spotbloeding).
  Met mijn spiraal geen klachten, ook niet qua aankomen, wat vervelend voor je dat jij er wel last van hebt!
  Hopelijk vind je snel de reden..
   
 7. Leraje

  Leraje Fanatiek lid

  19 apr 2013
  2.656
  523
  113
  Volgens mij kunnen hormoonwisselingen (puur op zichzelf) zorgen voor maximaal 5-10 kg verschil in gewicht. Wat meestal gebeurt, is dat je door de hormonen onbewust toch meer of minder zin hebt in eten, of in bepaald soort eten, of dat je toch wat meer of minder gaat bewegen (bijv net ietsje langer op de bank blijven zitten dan je eerder deed). Dat gaat meestal onbewust, zodat het heel moeilijk te bepalen is wat nou het verschil maakt.

  Wil je er echt achterkomen, dan moet je volgens mij bijv. een week lang echt letterlijk álles wat je in je mond stopt opschrijven (inclusief 'slokje van de ranja van m'n dochter' etc), en álles wat je aan beweging doet ook, of bijv. een week lang met zo'n stappenteller/fitbit om gaan lopen vanaf het moment dat je wakker wordt. Dan kun je zien of je op de een of andere manier toch weer in een kcal overschot bent terechtgekomen.

  Wat ook nog kan is dat je veel meer vocht vasthoudt, al is dat volgens mij geen gewoon bijverschijnsel van hormonale anticonceptie... maar misschien kan iemand me daarop corrigeren? In ieder geval zou het een optelsom kunnen zijn van al die kleine beetjes - én je spijsvertering wat anders, én toch een ongemerkte verandering in je eet/beweegpatroon, én vocht vasthouden, waarbij je dan toch snel weer omhoog schiet..? Stel dat alles je 5 kg extra oplevert, dan ga je wel hard omhoog natuurlijk terwijl elk op zichzelf niet zo heel veel verschil maakt.
   
 8. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  7.942
  1.035
  113
  Vrouw
  Loop nu sinds een paar weken bij de diëtist en schrijf inderdaad alles op.
  Helaas heeft dat nog niet tot een ontdekking qua fout eetpatroon geleid.
  Volgende week weer afspraak en dan weer verder kijken, hopelijk staat de boel nu stil.
  Ik vind haar wel wat passief dus er moet wel iets gebeuren nu.
  Want het niet gratis, die consulten...
   
 9. Neeltje1985

  Neeltje1985 Fanatiek lid

  23 apr 2015
  2.641
  1.674
  113
  Vrouw
  Hier ook aangekomen 2 kg met mirena. En ik moest echt minder eten om niet meer aan te komen. Na verwijderen spiraal vanwege erge hoofdpijn klachten in 2 weken tijd die 2 kg zo kwijt ondanks dat ik weer super veel begon te snoepen....
   
 10. PieterKonijn

  24 mrt 2019
  92
  64
  18
  Vrouw
  Ja, ik herken dit helemaal!

  Ik ben zelf 10 kilo aangekomen na het plaatsen van een Mirena, na 6 jaar de Nuvaring gehad te hebben. Artsen verklaarden me voor gek, ik voelde me zo ontzettend onbegrepen! Iedereen zei dat dit niet kon, en dat het aan mijn eetgedrag moest liggen. Maar ik at helemaal niet anders dan daarvoor... :(

  Niks wat ik deed hielp. Ik begon uit wanhoop het ontbijt over te slaan en lunchte alleen nog maar met maaltijdshakes. En je gelooft het niet, maar ik kwam gewoon nóg meer aan.

  Ik ben toen ook weer gaan hardlopen (met Evy). In de jaren daarvoor behaalde ik daarmee altijd heel snel resultaat, maar met de Mirena viel ik gewoon totaal niet af met hardlopen. En ik voelde dat ding af en toe ook nog zitten in mijn baarmoeder, wat het al helemaal geen pretje maakte om te sporten.

  Lang verhaal kort: na meer dan een jaar lang ellende heb ik erop gestáán dat dat ding eruit werd gehaald. De arts zei zelfs tijdens het eruit halen nog dat hij dit een onverantwoordelijke keuze vond van mij. :$ Ik voelde me zo dom, maar ik wist gewoon zeker dat het aan de Mirena lag.

  Inmiddels is dit zo'n 2 jaar geleden. Ik was die extra kilo's in een half jaar kwijt via het Straight Away dieet. Ze zijn niet teruggekomen. Ik loop weer hard, en val daarmee af zoals eerst. En ik gebruik al 2 jaar met hééél veel plezier de LadyComp. Nooit meer deze hormoonellende voor mij!

  Echt, luister naar je lichaam hoor. Ik wou dat ik dat eerder had gedaan...
   
 11. ikkiee

  ikkiee Bekend lid

  1 aug 2013
  731
  220
  43
  NULL
  NULL
  Hier ook 10 kilo aangekomen met Mirena en ik gebruikte altijd de pil. In januari na ander half jaar is dat ding eruit. Nooit meer dat ik het neem
   
  PieterKonijn vindt dit leuk.
 12. Lisa280887

  Lisa280887 Bekend lid

  13 jan 2019
  737
  515
  93
  Vrouw
  Pfoe ben ik dan de enige die het juist andersom heeft? Tijdens de Mirena juist een stabiel gewicht gehad en na het verwijderen ben ik flink aangekomen.

  Ik denk dat mijn hormoonwaardes tijdens de Mirena stabiel waren, ik werd dan ook niet ongesteld. Sinds ik weer mijn eigen cyclus heb, heb ik veel meer ‘lekkere’ trek enz. En afvallen is echt megalastig nu! Ook al laat ik het ‘slechte’ eten staan.

  Het is dat ik geen AC meer nodig heb zolang ik met mijn huidige vriend ben. Anders had ik na een eventuele zwangerschap en bevalling weer een Mirena genomen:roflmao: ik ga geen onnodige dingen in mijn lijf stoppen.
   
 13. inyodi

  inyodi Lid

  4 jan 2011
  44
  8
  8
  huismoeder
  enschede
  Ik heb 4j en 10 maanden de mirena gehad en ik had juist moeite met aan te komen hij is der nu uit hopelijk kom ik nu weer aan en gaat het de betere kant op voor mij ze vertelde mij ook dat ik wel zou aankomen door de mirena maar bij mij werkte dat dus niet en bleef ik altijd rond de 40 kilo hangen kwa gewicht
   
 14. medj1983

  medj1983 Fanatiek lid

  12 jun 2012
  2.691
  241
  63
  At je wel voldoende calorieën toen je afviel? Want anders kan het zijn dat je metabolisme gewoon wat langzamer is gaan werken. Diëten werken over het algemeen averechts. Zelf ben ik niet echt aangekomen door de mirena, misschien twee kilo. Gebruik hem sinds vijf jaar, in twee keer dan.
   
 15. PieterKonijn

  24 mrt 2019
  92
  64
  18
  Vrouw
  Ja pfff toen dat rotding er eindelijk uit was was ik ook zó enorm opgelucht! Ik stond nog net niet te juichen.
  Ik snap achteraf echt niet dat ik het meer dan een jaar ben blijven uitzingen, maar tja ik wilde gewoon zo graag dat het zou werken... Echt NOOIT meer Mirena. :|
   
 16. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  7.942
  1.035
  113
  Vrouw
  #16 Zoe123, 11 mei 2019
  Laatst bewerkt: 11 mei 2019
  :(
  Toch ben ik blij met je bericht!
  Het niet begrepen worden is echt killing. En de goedbedoelde adviezen...
  Oh je hebt 3 kinderen? Laat me raden, je eet vast de restjes op na het eten? (Nee want ik ben überhaupt geen grote eter).
  Ieder pondje gaat door het mondje he (terwijl ik net de bakjes met tomaatjes en komkommer in de koelkast zet). Etc etc..
  En je hebt een dag achter de rug, je hebt netjes gegeten, en dan denk je, hoe dan.
  Waarom is de weegschaal nu weer omhoog gegaan?
  Mag ik dan alleen nog maar worteltjes eten of zo? :(

  Verder heb ik, sinds het zetten van het spiraaltje, nog wat andere klachten er bij gekregen (meer van psychische aard). Maandag afspraak huisarts, even bespreken en ik wil dat ding er uit.
  Het is even afwachten wat er dan gaat gebeuren qua zware menstruaties, want daarom had ik dat ding laten plaatsen. Of het terug komt op die manier. Vriendinnetje had het over Implanon. Maar ja, dat zijn wederom hormonen..
   
  PieterKonijn vindt dit leuk.
 17. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  7.942
  1.035
  113
  Vrouw
  Ja hoor!
  Eigenlijk ben ik die kilo’s niet kwijt geraakt door een dieet. Ik zal gewoon mijn leven lang zo moeten eten (geen aardappelen pasta rijst, veel groente, geen snoep/zoet) omdat ik nu eenmaal heel snel aankom. En de 40 passeren dat helpt ook niet. Maar zo is het nu eenmaal en dat is prima. Het is een levensstijl.
  Ik zat op ongeveer 1600 calorieën per dag. Het ging niet snel maar wel gestaag.
   
 18. PieterKonijn

  24 mrt 2019
  92
  64
  18
  Vrouw
  Het is net alsof ik mezelf uit 2016 hoor praten. Daarom had ik ook gereageerd, je kunt je zo machteloos voelen door zoiets, dat wens ik echt niemand anders toe! :$

  Ik kreeg inderdaad ook "goedbedoelde" opmerkingen naar mijn hoofd. En toen ik die Mirena had laten verwijderen vond iedereen het toch "zo goed van mij" dat ik zoveel afviel. Ik heb wel kort een dieet gedaan om het afvallen te helpen, maar eigenlijk viel het verder wel mee hoeveel ik heb aangepast. En toch vlogen de kilo's eraf. Maar neehoor, dat was was omdat ik mijzelf nu niet meer zo gulzig volvrat als eerst, kuch.

  Die psychische klachten... zijn dat toevallig paniekaanvallen, hartkloppingen, niet kunnen slapen en/of verhoogde stress/angst? Want dat kreeg ik allemaal van die rot-Mirena. Hoewel dat natuurlijk absoluut niet kon volgens de huisarts. Dat zat allemaal tussen mijn oren. Ik ben zelfs bij een psycholoog beland vanwege mijn plotselinge angstklachten toen. Vooral die paniekaanvallen waren heel heftig, terwijl ik daar eerder nog nooit last van had gehad.

  Drie keer raden, een maand nadat die rotspiraal eruit was waren al die klachten plots als sneeuw voor de zon verdwenen. Goh wat toevallig. o_O

  Een paar maanden later kwam er iets nieuws naar voren uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC: Mirena verhoogt de cortisolwaarden in het vrouwelijk lichaam en is helemaal niet alleen miniem werkzaam in de baarmoeder, zoals huisartsen vaak beweren. Cortisol is het stresshormoon. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn (ik dus, en misschien jij ook wel als ik het zo lees) kunnen dus eigenlijk beter geen Mirena gebruiken - hoewel artsen Mirena nooit zullen afraden, aangezien dit in artsenkringen wordt gezien als het beste anticonceptiemiddel op de markt (bron: vriendin van mij is arts).

  Je kunt er o.a. over lezen in dit artikel: https://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/hormoonspiraaltje-geeft-mogelijk-ongewenste-bijwerkingen/2125

  Ik hoop héél erg dat het verwijderen van die Mirena een opluchting gaat zijn voor je. Voor mij was het dat in ieder geval wel.

  Ik gebruik nu 2+ jaar de LadyComp, waar ik heel tevreden over ben. Lekker hormoonvrij. En anders kun je misschien naar de NuvaRing kijken? Die heb ik 6 jaar lang gebruikt voordat ik klachten kreeg, dus daar ben ik nog steeds behoorlijk tevreden over.
   
 19. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  7.942
  1.035
  113
  Vrouw
  Mens wat een verhaal...:oops:

  Wat betreft de psychische klachten, muv de paniekaanvallen: ja! :eek::eek::eek:
  Ik ben sinds afgelopen weekend ziekgemeld met die klachten. Diagnose: begin van burn-out.
  Ben er gelukkig op tijd bij.

  Ik heb het bij de afspraak gisteren bij de huisarts (niet mijn eigen trouwens maar een vervanger)wel besproken maar je raad het al.
  2 of 3 kilo dat kon wel maar geen 10. Hoe die er dan wel zijn aangekomen daar kwam geen antwoord op.
  En de link met psychische klachten werd ook weggewuifd.
  Het verwijderen van het spiraaltje was niet nodig want dit was toch de beste keuze, daar waren alle gynaecologen het over eens, exact wat jij schrijft!
  Ik dacht heel fijn dat het voor de MEESTE vrouwen goed werkt.
  Maar dat betekend niet dat, zoals bij zoveel dingen, het ook bij ALLE vrouwen goed werkt...
  Maar als ik het echt wou nou dan moest ik het maar laten weten. Maar ja dan was de kans wel heel groot dat mijn klachten (hele zware menstruaties) terug komen!
  Pffff

  Van de week bellen voor afspraak om te laten verwijderen.
  Voor de psychische klachten heb ik begeleiding.

  Fijn dat het met jou weer goed gaat :thumup::)
  Ik ga het stapje voor stapje bekijken, mijn belastingsgraad is laag momenteel.
  Maar ik kom er wel.
   
  PieterKonijn vindt dit leuk.
 20. PieterKonijn

  24 mrt 2019
  92
  64
  18
  Vrouw
  Hee @Zoe123 ,

  Ik zag dat ik helemaal niet meer had gereageerd! Whoops. Ik ben er net achter dat ik voor het eerst zwanger ben, dus alles stond hier even op z'n kop. ;)

  Hoe gaat het nu met je? Is je Mirena verwijderd inmiddels?

  Ik begrijp heel goed dat je hierover veel zekerheid zoekt bij artsen, en dat is normaal gesproken ook super verstandig. Alleen wat de Mirena betreft ben ik bang dat je daar totaal geen gehoor gaat vinden. Dat cortisol-onderzoek van het Erasmus MC is nog heel recent, en er is nog veel meer bewijsmateriaal nodig voordat artsen hun favoriete wonderspiraal de deur uit doen. Dat gaat gewoon niet gebeuren de komende 5 jaar. En ondertussen loop jij met het probleem. Althans, het lijkt verdacht veel op wat mij is overkomen.

  Bedenk je ook dat je veel aankomt van stress: als je door de Mirena constant stress/paniekaanvallen ervaart, en bijvoorbeeld ook slechter slaapt, dan komen die extra kilo's mogelijk daar vandaan. Dat is tenminste hoe ik vermoed dat er bij mij 10 kilo aan kwam.

  Ik snap wel dat vooral die hevige menstruatie voor jou een belemmering is, daar heb ik zelf gelukkig geen last van. Misschien dat een Nuvaring zoiets ook deels kan verminderen?

  Ik moet trouwens zeggen dat ik zelf ontzettend bang was voor een hevige menstruatie toen ik met hormonen stopte en overging op de LadyComp. Voor de pil was deze meestal zo'n 8 dagen, en na de pil/Nuvaring 5 dagen. Ik dacht dus dat het zonder wel weer 8 dagen zou worden. Maar niets is minder waar: zonder al die hormonen werd mijn natuurlijke menstruatie een lichte 4 dagen. Het kan dus ook meezitten.
   

Deel Deze Pagina