Groep 8 uitstroom ervaringen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door puzzelstukje, 4 feb 2023.

 1. puzzelstukje

  puzzelstukje VIP lid

  13 mei 2010
  11.266
  2.511
  113
  Hoi allemaal,

  Mijn dochter zit in groep 8. Ze heeft als uitstroom advies kader/mavo. Ze heeft een school uitgekozen waar ze zich helemaal ziet lopen en waar ze zich fijn bij voelt. Zij is hooggevoelig en belangrijk is dat het voor haar goed voelt.

  Nu heeft zij een schoolwisseling doorgemaakt in groep 6. Ze werd gepest op school en is naar een andere school gegaan. Haar resultaten hebben hier wel onder geleden. Ook een grote rekenachterstand door de andere school. Ze heeft bijles en krijgt op school RT.

  Het maakt ons niet uit welk niveau de kinderen hebben. Zolang ze hun best doen en gelukkig zijn. Dus kader/mavo was voor ons prima. Ik heb altijd gezegd dat mavo er zeker inzit bij haar maar dat ze ook een laatbloeier is. Ze komt er wel.

  Maar nu. Cito's gedaan. Alle cito's boven verwachting goed gemaakt. Ze zat al eerder in een stijgende lijn met goede cijfers. Maar dit niet verwacht.

  Begrijpend lezen: 1 score
  Spelling: 1+ Score
  DMT: 2 score
  Rekenen door haar achterstand groep 7 cito gemaakt: 1 score. Omgerekend naar groep 8 een 2 score. Volgende week cito groep 8 maken van rekenen.

  Ik ben benieuwd wat school tijdens het gesprek aangeeft. Dochter wil nog steeds heel graag naar kader/mavo. Vanwege de school maar ook vanwege de praktijklessen. Het is ook een school waarop ze goed kijken naar het kind en wisselen van niveau prima te doen is. Er is ook mavoXL.

  Ik zeg, lekker bij je keuze blijven, als het erin zit, komt het er wel uit. Het is verandering genoeg en ze zal uiteindelijk misschien richting mavo gaan. (Ook de puberteit niet vergeten.) Mijn man zegt dat het zonde is, hoewel hij aan de andere kant ook ziet dat ze gevoelig is en het zelfvertrouwen nodig heeft.

  Ik heb het gevoel dat in deze maatschappij alles is hoe hoger hoe beter. En niet iedereen snapt onze keuze, haar keuze. Ik word hier erg onzeker door en dacht, ik plaats een bericht en hoop op ervaringen van anderen. Dit is ook onze oudste dus allemaal nieuw voor ons.
   
 2. Athina

  Athina VIP lid

  31 okt 2007
  23.096
  2.933
  113
  zwemjuf
  zuid-holland
  Ik zeg: lekker doen wat je al wilde. Ik heb een kind bij wie het 'zonde' was en die zit nu op gymnasium - maar heeft het sociaal érg zwaar. Bij ons was ook de optie overigens; havo/vwo op de mavo - havo locatie of atheneum/gymnasium op die locatie. Maar met havo/vwo advies kon je dus gewoon op de vwo locatie geplaatst worden.
  Omdat het anders inderdaad 'zonde' was- en ze VWO advies had - en geen havo/vwo - dus toch maar op die locatie geplaatst maar pffff... de locaties schelen niet alleen qua niveau, maar ook enorm qua indeling van de lessen. Er word alleen qua lestijd al veel meer van haar gevraagd dan op de havo locatie (daar zit de oudste) . Qua cijfers gaat ze gemiddeld. Maar ik hoop zo dat ze volgend jaar naar de havo locatie gaat . Mocht ze uiteindelijk toch een vwo diploma willen - kan ze altijd nog na haar diploma die oerstap maken. Ze is tenslotte ook nog eens een heel vroege leerling (eind oktober) .
  Doen wat je fijn en leuk vind is zó belangrijk... en ook tijd over hebben na schooltijd... Iets wat er hier nu amper meer bij is. Maar zeker als ze al gevoelig is - laat haar dan misschien wat hogere cijfers etc halen, zodat ze wat kan groeien qua zelfvertrouwen etc.
   
  Marti en Zxcvb vinden dit leuk.
 3. TotalBella

  TotalBella VIP lid

  11 apr 2019
  5.133
  4.935
  113
  Als je dochter ook uitkijkt naar de praktijk lessen zou ik bij haar keuze blijven. Ik denk dat het voor de meesten fijner is om later de keuze te maken voor een niveau hoger dan dat ze gedwongen een stap lager moet doen.
   
 4. Nummer4

  Nummer4 Fanatiek lid

  14 dec 2019
  3.582
  3.579
  113
  Vrouw
  Dat gevoel deel ik. Bij ons geldt ook: als de kinderen maar gelukkig zijn met wat ze doen.
  Voor ons ook nieuw, de oudste zit nu in groep 8.

  Na de mavo bestaat altijd nog de optie om door te stromen naar de havo mocht ze dat willen. Tegen die tijd is ze 16 en weet ze waarschijnlijk al wel welke richting ze op wil na de middelbare school, en welk niveau daar evt. voor nodig is.
  Een schooladvies is niet bindend in de zin van: Je moet naar een mavo/havo klas omdat je dat advies hebt gekregen. Als zij graag naar de mavo wil, lekker laten gaan. Jullie lijken een school te hebben gevonden die bij haar past, dat lijkt me belangrijker dan het niveau.
  Wanneer blijkt dat ze toch meer aan kan, klinkt dat XL ook goed. Ik kende het niet maar ik weet wel dat er vroeger op de mavo ook al leerlingen waren die bepaalde vakken op hoger niveau deden.

  Hoe staat ze er zelf in trouwens? Lees dat ze uitkijkt naar de praktijklessen. Dat heb je op de havo al veel minder (of misschien niet eens meer in de bovenbouw?).
  Ik denk dat het voor haar ook belangrijk is om haar gevoel te gaan volgen in dit geval. Voor jullie ook, jullie kennen je kind op emotioneel vlak beter dan de leerkracht groep 8 gok ik ;)
   
 5. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.967
  2.937
  113
  Geen idee waar je goed aan doet of niet. Vaak kom je daar in de praktijk pas achter. Het kan zo per kind verschillen. Hebben ze ook VMBO GL bij jullie in de omgeving? Dat is op TL-niveau, maar met praktijkvakken.
   
 6. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk VIP lid

  18 mei 2013
  9.185
  7.908
  113
  #6 Dubbelgeluk, 4 feb 2023
  Laatst bewerkt: 4 feb 2023
  Als zij uitkijkt naar de praktijklessen, dan zou ik deze keuze houden. Is ze iemand die heel erg graag leert en als ze bijvoorbeeld een bepaalde ambitie heeft, dan kan je het zeker bespreekbaar maken.

  Al zou ik het ook interessant vinden wat school hierin adviseert!
   
 7. debq

  debq Fanatiek lid

  10 mrt 2010
  3.649
  675
  113
  Lastig. Kan ze op deze school ook andere (bij haar niveau passende) richtingen kiezen? Je schrijft wel mavo xl, maar is dat ook met extra praktijk vakken?
  Q doet VWO, maar wel met technasium zodat ze niet altijd alleen maar theoretisch bezig is. Zo iets hebben ze vaak op verschillende niveaus, dus als ze echt een ander advies krijgt is technasium ook nog iets om te overwegen misschien.
   
 8. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  45.669
  29.521
  113
  Oei met zulke cito scores zou ik persoonlijk niet snel kiezen voor kader. Dit zijn havo/vwo scores en vervelen is dodelijk. Nou zou ik ook niet inzetten op havo/vwo gezien haar achtergrond, maar tl/havo? Waarom niet? Kan haar juist ook misschien wat extra zelfvertrouwen geven, waarom er al vanuit gaan dat het niet lukt? Blijkbaar zit het er toch wel in, anders haalt ze nu niet zulke scores.
  En met je eens, het hoeft niet altijd hoger en hoger, maar altijd onder je niveau werken is echt net zo erg.
   
  Clairemin, Zweden, femkes en 5 anderen vinden dit leuk.
 9. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  21.088
  7.051
  113
  Of een school waar ze gemengde brugklassen hebben, zodat de definitieve keuze nog even wordt uitgesteld en dan kijken wat goed voelt?
   
  Zonnestralen vindt dit leuk.
 10. heidiane

  heidiane Fanatiek lid

  5 jul 2010
  1.693
  1.623
  113
  Hier ern dochter waarbij eerst gezegd werd dat ze de MAVO niet kon. Toen in groep 8 ineens mavo/havo advies. Bij onze keuze gebleven. School voor basis/kader/Mavo met praktijk. Ze wandeld nu de MAVO door. Hoeft niet keihard haar best te doen en kon ook in de zeer lastige tijden voldoendes halen.
  Zoon idem. Gaat naar MAVO. Huiswerk geeft hem teveel stress. Mocht hij nu toch meer richting HAVO gaan blijft hij naar de Mavo gaan. Ook omdat die school beter bij hem aansluit.
   
 11. Adje

  Adje VIP lid

  21 aug 2015
  13.864
  20.609
  113
  Mijn dochter kreeg onverwacht mavo advies. Er werd kansrijk geadviseerd ivm covid, lockdowns e.d. Maar dit vonden we nu net niet bij onze dochter passen. Cognitief zou ze inderdaad wel naar de mavo kunnen, maar dan moet ze er wel hard voor werken. Ze heeft meervoudige gedragsproblemen en strijd om school en aan haar gaan lopen sjorren om mavo te kunnen doen, leek ons niet wenselijk.

  Dus wij waren de eerste ouders ooit die de meester hebben verzocht om het advies naar beneden te laten aanpassen. En hij staat al 20 jaar voor groep 8 :roflmao:

  Inmiddels zit ze in de tweede en hebben we geen seconde spijt van die beslissing. Ze heeft nu weinig huiswerk omdat ze de stof snel begrijpt en haar huiswerk in de klas maakt. Dit geeft thuis weer een hoop lucht. Verder zijn er nu een aantal vakken die ze op mavo niveau aangeboden krijgt, en bij Engels heeft ze zelfs een Havo boek gekregen om uit te werken. Dus maatwerk, ze hoeft niet op haar tenen te lopen, haalt hoge cijfers voor de vakken waar ze goed in is, haalt mooie cijfers voor vakken die haar minder liggen en ze merkt het ook aan haar cijfers als ze een keer niet leert.
  In alle opzichten is deze keuze ook veel beter voor haar zelfvertrouwen geweest.
   
  Suuzan, Ysabella, debq en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. MissXray

  MissXray Fanatiek lid

  19 sep 2020
  1.291
  1.320
  113
  Vrouw
  Hier ook de oudste die naar de middelbare gaat. Op zich is het kiezen van een school al een drama, alles is leuk en prima volgens dochter dus die komt nooit zelfstandig tot een keuze.

  Haar pre advies is havo/vwo. De leerkracht gaf aan dat het waarschijnlijk toch VWO gaat worden. Wij hebben verzocht om tegenover haar dit niet te zeggen en het bij havo/vwo te laten. Met een vwo advies gaat zij waarschijnlijk direct voor een vwo klas kiezen, terwijl wij meer een havo kind in haar zien. Qua leren zit er ongetwijfeld VWO in, maar qua verwerking, tempo, onzekerheid etc zouden wij haar echt iets anders gunnen dan op haar tenen te moeten lopen.

  Ik zou doen waar jullie kind zich goed en fijn bij voelt (gezien haar achtergrond). Naar de havo gaan en falen zorgt voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Best vervelend als je dat net weer opgebouwd hebt.
   
 13. puzzelstukje

  puzzelstukje VIP lid

  13 mei 2010
  11.266
  2.511
  113
  Jemig. Ik hoop dat je dochter snel haar plek vindt. Dat is inderdaad heel belangrijk! Ook dat na schooltijd tijd over hebben is erg belangrijk, vinden wij. Wij weten dat ze anders snel overprikkeld en gestrest raakt.

  Ja hier ook mee eens.

  Ze hebben op die school basis, kader en mavo en mavo XL. Op de andere locatie van die school hebben ze havo en vwo.

  Ik heb even kort de intern begeleider gesproken. En zij gaf aan dat de leerkracht huiverig is om het advies nu omhoog te doen. Maar als zij deze scores laat zien bij de eindtoets dit wel omhoog gedaan wordt. Maar... de eindtoets is in april. Dan moet iedereen al ingeschreven staan bij school. De school die ze heeft gekozen is ver weg, moeten we een elektrische
  fiets bestellen enz. enz. Daarnaast ziet ze de school hier in de buurt echt niet zitten. Dus het is wel echt iets waar veel vanaf hangt.

  Mavo XL bestaat dan inderdaad uit een keuzevak zoals zorg en welzijn wat ze graag wil doen.

  Gedeeltelijk mee eens hoor. Maar moet dit dan aangepast worden op 1 cito score? Of is het ook belangrijk om te kijken wat voor weg ze heeft afgelegd (pesten, wisseling van school) en haar de kans geven om haar op haar eigen tijd te ontwikkelen. Ik weet dat ze de overstap ook best lastig gaat vinden van basisschool naar middelbare school.

  Eigenlijk is dit bij mij ook gebeurt vroeger. Ik had havo advies. Ik wilde graag naar de mavo. Mijn moeder nam me nog mee naar iemand die er verstand van had, want wat moest ze daarmee. Ik ben naar de mavo gegaan. Toptijd gehad en ik heb een mbo en 2 hbo diploma's behaald. Ik denk, als het erin zit, komt het er vanzelf uit.

  Wat sterk dat jullie bij jullie keuze zijn gebleven. Ik hoop dat ze zo lekker hun pad blijven bewandelen. Hier hoop ik ook op zo'n verhaal.

  Wat fijn dat het zo goed gaat met haar op school! Dat ze lekker in haar vel zit. Want ik denk echt dat dat de basis is om te leren. Lekker zo volhouden!

  in jullie geval snap ik ook heel goed de keuze. En in een havo/vwo klas komen in de brugklas kan toch altijd? Dan is altijd nog te zien hoe ze het doet. Ik vind het ook heel wat waard om niet op je tenen te hoeven lopen en niet alleen maar huiswerk moeten maken thuis.
   
  MissXray, TotalBella, Athina en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. puzzelstukje

  puzzelstukje VIP lid

  13 mei 2010
  11.266
  2.511
  113
  van t weekend een goed gesprek gehad met dochter. Stel dat ze mavo havo advies zou krijgen. Wat wil ze dan? Ze vroeg zich oprecht af of ze vandaag met de Cito toets minder goed haar best moet doen. Want ze wil echt kader mavo. Gezegd dat school een advies geeft, en dat je altijd lager mag, maar niet hoger. Ze was opgelucht. Dan is er volgens haar geen probleem...
   
 15. puzzelstukje

  puzzelstukje VIP lid

  13 mei 2010
  11.266
  2.511
  113
  Vandaag rekenen groep 8 gedeelte gedaan. Ook daar een goede score gehaald. Andere twee delen moeten nog.
   
  sabagirl vindt dit leuk.
 16. MissXray

  MissXray Fanatiek lid

  19 sep 2020
  1.291
  1.320
  113
  Vrouw
  super! Wat krijg jij de uitslagen snel. Ik heb nog geen rapport, geen cito uitslagen en geen advies in groep 8. Allemaal volgende week pas.
   
 17. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  21.088
  7.051
  113
  Het is natuurlijk anders als er een kind een toets maakt dan wanneer 30 dat doen. Benin dit geval waren de resultaten natuurlijk al bekend, dit is een extra toets.

  Met voornamelijk 1 scores, zou ik toch wel even achter mijn oren krabben of ze op vmbo-kader/mavo daadwerkelijk op haar plek zit. (Misschien bloeit ze toch iets eerder dan verwacht?) Ik zou kijken of er scholen zijn met gemengde brugklassen of met de mogelijkheid om als het in de eerste heel goed gaat door te stromen naar de havo ofzo. Hier heb je bv. scholen die pre-havo aanbieden. Dan krijgen ze extra Nederlands en wiskunde en extra begeleiding. Na twee jaar wordt dan gekeken of een kind doorstroomt naar 3 mavo of naar 3 havo. En er zijn ook scholen met mavo/havo-brugklassen. Alles door elkaar is er (helaas) maar weinig… Dit niet omdat het altijd per se meer en beter moet oid, maar wel omdat het fijn is als je op een plek zit die past. Hier is bv. ook een vrije school met veel praktijk, die ook havo en vwo aanbiedt, zo iets kan ook nog een optie zijn.
   
  Zonnestralen en Ysabella vinden dit leuk.
 18. Zxcvb

  Zxcvb VIP lid

  13 dec 2019
  6.897
  7.882
  113
  Vrouw
  Bij ons zit nummer 6 in groep 8. Wij hebben dus al 5x de school en het niveau moeten kiezen. En nu weer opnieuw.

  Allereerst superfijn dat jouw dochter het nu bij de Cito zo goed heeft gedaan. Maar zij heeft ondanks haar hoge score haar keus al gemaakt lees ik. Als zij bang is niet naar de school van haar keuze te kunnen als ze te hoog scoort zegt mij eigenlijk genoeg.

  Als ik het goed begrijp heeft zij gekozen voor een vmbo school. Met op alle niveaus praktijklessen. Dus ook de mavo-xl heeft praktijklessen, klopt dat? Wat is het extraatje aan mavo-xl?

  Onze tweede zoon had een advies (naar aanleiding van de Cito) van havo/vwo. Maar ondanks de hoge score en advies hebben we toch gekozen voor vmbo. Mavo niveau dus.
  Bij hem hebben we gekozen voor vmbo gemengde leerweg met een plus. Dat is praktijklessen, les op mavo niveau en wiskunde op havo niveau.
  Hij heeft het er enorm naar zijn zin gehad en zit inmiddels in de tweede van het Mbo.

  Zoon die nu in groep 8 zit is net zo'n doener als zijn broer. Een vreselijke hekel aan huiswerk maken en heeft echt moeite met druk vanuit school. Een spreekbeurt maken bijv. kostte hier thuis een hele berg energie, frustratie en een hoop tranen. De spreekbeurt voor de klas houden vond hij dan weer wel enorm leuk.
  Het definitieve advies krijgen we volgende week, maar ook bij hem verwachten we havo/vwo. Maar ook hij wil graag naar het vmbo, net als zijn broer. En wij staan daar volledig achter. Hij gaat dus ook vmbo-g+ doen. En dat terwijl hij nu een beroep in gedachten heeft waarvoor hij vwo en daarna universiteit voor nodig heeft. Met hoe hij nu is gaat hem dat nooit lukken, maar wie wet is hij een laatbloeier en gaat hij via vmbo, havo etc vanzelf door naar zijn doel. En kiest hij onderweg andere doelen? Ook helemaal prima.

  Volg je gevoel en je dochter. Laat andere mensen maar gewoon praten. Als jouw dochter het goed doet op de mavo kan ze zo doorstromen naar de havo en dan verder door.
   
  tuc vindt dit leuk.
 19. Zxcvb

  Zxcvb VIP lid

  13 dec 2019
  6.897
  7.882
  113
  Vrouw
  Dat weet ik wel zeker. Wij hebben nu al bij twee kinderen gehad dat ze een niveau gezakt zijn na 2/3 jaar. Daar gaan een heleboel frustratie en stress aan vooraf.
  Want niks is zo erg als de ene na de andere onvoldoende halen, het niet snappen en niet bij kunnen benen. Dat hebben we dus 2x gehad en daar wordt niemand beter van. We hebben daar een hele hoop van geleerd. En wij zetten nu liever iets lager in dan op het hoogst haalbare.
   
  TotalBella en tuc vinden dit leuk.
 20. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  47.203
  34.751
  113
  Mochten jullie met een havo/vwo advies inschrijven op een vmbo school? Of was het een vmbo/mavo/havo/vwo school?
  Want mij was vertelt dat je alleen op een vmbo school (waar ze dus enkel basis/kader/mavo hebben) mag inschrijven als er vmbo in het advies zit.
  Ten hoogste dus tl/havo.
   

Deel Deze Pagina