Heb ik er wellicht een verkeerde kijk op?

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Daffel, 2 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Daffel

  Daffel Lid

  23 jan 2011
  17
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik weet niet goed hoe ik het volgende precies moet verwoorden maar ga het proberen.

  Ik ben nu 10 weken zwanger en werk nu nog fulltime en mijn vriend ook. Zodra de kleine er is wil ik 1 dag minder werken wat zou betekenen dat er voor 3 dagen oppas/kdv geregeld moet worden. Want ik ben nu altijd al 1 doordeweekse dag vrij omdat ik op zaterdag werk en mijn vriend is dan vrij.
  Nu was ons idee om het minimaal 1 dag naar een kdv te brengen en 2 andere dagen wil graag mijn moeder oppassen.
  nu kwam mijn schoonmoeder op het idee dat ze de andere dag wil doen. Maar om verschillende redenen lijkt het me niet geweldig. Ten eerste woont ze 100 km hier vandaan en dat wil ze zelf graag wel reizen, maar dan voel ik me bezwaard dat ze vroeg weg moet 's morgens en laat thuis is 's avonds. Ten tweede vind ik het ook belangrijk dat mijn kindje dadelijk als het ouder is leer delen en spelen met andere kindjes.
  Nu vind mijn schoonmoeder het raar, zielig (voor het kind) en geldverspilling.
  Ik zelf begin beetje te twijfelen of mijn mening wel verstandig is.
  Mijn vriend had idee om dan later pas naar kdv te laten gaan maar dat hou in dat ik dan later een van de 2 oma's zal moeten teleurstellen. Ik ben liever dan vanaf het begin duidelijk. Ook zouden we mijn moeder 1 dag minder kunnen laten oppassen en zal ze niet erg vinden maar dan vind ik het weer vervelend dat het kindje van hot naar her gebracht word.

  Ik weet dat ik het luxe heb met deze keuzes en niet moet zeuren.
  Heeft iemand misschien een tip/suggestisch

  Overigens mijn schoonmoeder is heel lief dus aan haar zelf ligt het echt niet
   
 2. jada08

  jada08 VIP lid

  14 jan 2009
  7.528
  288
  83
  Ik zou je schoonmoeder niet op laten passen. 100 km is erg ver. In het begn zal dat misschien wel goed gaan. Maar denk dat dat op een gegeven moment ook wel gaat vervelen. Je moet wel van haar op aan kunnen.

  Mijn ma past ook 2 dagen op en de andere dag zou mijn schoonmoeder oppassen. Dit is ook niet door gegaan en ze gaan nu 1 dag in de week naar het kdv. Ook om inderdaad te leren spelen en delen met andere kindjes, wij hebben namelijk een tweeling, daarom vinden wij dit wel erg belangrijk
   
 3. Lutje

  Lutje Fanatiek lid

  1 sep 2010
  3.169
  0
  0
  Levensgenieter
  Drenthe
  Ik snap dat je schoonmoeder graag wil oppassen. Wellicht is het een optie dat ze eens per maand oid oppast op 1 van de dagen dat je moeder er eigenlijk voor zou zorgen? Dan betrek je haar er toch bij. Mocht het dan alsnog mislopen, dan heb je gewoon je moeder nog!

  Zelf vind het kdv ook voordelen hebben. Sowieso is diegene waar ik nu ingeschreven staat ook bezig met voorbereidingen voor wanneer het kind uiteindelijk naar school gaat. En het contact met andere kinderen vind ik heel belangrijk. Leren delen en samen spelen enzo.
   
 4. Kiwi1

  Kiwi1 Fanatiek lid

  26 dec 2007
  4.849
  0
  0
  Ik zou dit verre van ideale situatie vinden. Je schoonmoeder woont 100 km bij jullie vandaan, dat is erg ver. Je moet er wel van op aan kunnen, vind ik. Daarnaast zou ik 2 dagen door oma op te laten passen meer dan genoeg vinden. KDV is niet zielig maar heel leuk voor kinderen. Daar hebben ze vaak veel meer uitdagingen dan thuis bij oma. Er zijn veel andere kinderen om mee te spelen en worden ze constant bezig gehouden met allerlei leuke spelletjes.
  Tot 2 jaar ging mijn zoontje naar een gastouder voor 2 dagen en 1 dag naar mijn moeder. Ik was er zeer tevreden mee hoor, maar ik ben nog tevredener sinds hij naar het kdv gaat. Ze leren daar zo ontzettend veel en worden er zo leuk bezig gehouden.
  Daarnaast zou ik nog tegen een ander belangrijk punt opzien. Oma's staan over het algemeen bekend om het lekker verwennen van hun klein kinderen. Dat is prima, daar zijn oma's voor. Maar niet als zij deel uitmaken van de opvoeding. Je ziet vaak dat het toch tot probelmen leidt hoe goed je denkt dingen met ze af te spreken.
  Dus kortom: ik moet persoonlijk echt niet denken aan oppas-oma's voor 3 dagen. Vind het ook overigens helemaal geen lux probleem wat je beschrijft, eerder als lastig. Succes me je beslissing!
   
 5. Daphne B

  Daphne B Bekend lid

  26 feb 2008
  593
  0
  0
  import-brabo
  Lastig zeg. Ik snap goed dat je haar niet wil verplichten tot zo iets, mijn moeder zou ook graag oppassen maar woont ook zo ver en is met het openbaar vervoer (geen rijbewijs) minimaal 1,5 uur kwijt voor een enkele rit. Al doet ze dat met liefde, we hebben toch maar voor kdv gekozen. (het kwam ook beter uit omdat zij alleen op de vrijdag kon en dat lastig was met mijn werkdagen)

  M'n zoontje vindt de opvang super, als heel kleintje was het wat moeilijker voor hem maar inmiddels gaat hij er met veel plezier heen en we krijgen hem 's avond weer vrolijk thuis.

  Kun je je schoonmoeder niet vragen voor bepaalde dagen dat er geen opvang is? Studiedagen bijvoorbeeld. Die staan vaak al lang van tevoren vast.
   
 6. Cindy71

  Cindy71 Actief lid

  18 jan 2008
  345
  0
  16
  noord-holland
  Je schoonmoeder kan natuurlijk ook al de avond er voor komen, dan hoeft ze niet in de ochtend te haasten om bij jullie te komen. Je kan er dan voor kiezen om je moeder 1 dag op te laten passen, je schoonmoeder een dag en de kleine 1 dag naar het kdv. Als het je schoonmoeder te zwaar word dan kan jouw moeder haar dag er bij nemen of dat ze maar 1 keer per 2 weken komt oppassen.
   
 7. missym

  missym VIP lid

  14 mei 2006
  7.750
  12
  38
  Dit zou ik ook doen!
   
 8. Bri

  Bri Niet meer actief

  Ben wel benieuwd hoe je schoonmoeder dit voor zich ziet.
  Als ik een werkdag heb, moet ik om 8 uur wel de deur uit zijn en kom ik gemiddeld zo tegen 17.30 weer terug.
  Ik zou m'n oppas een half uur voordat ik weg moet wel thuis willen hebben (rustige overdracht, beetje speling). De ene 100 km is de andere niet, denk aan files. Soms rijd je het in een uur, maar in de ochtendspits kun je zo twee uur of langer onderweg zijn. Dat betekent dat ze ergens tussen 5.30 en 6.30 van huis zou moeten en dan niet voor 19 uur weer thuis zou zijn (later als ze met jullie meeëet). Heeft ze dat er écht voor over, IEDERE week, voor lange tijd?

  Kan me wel voorstellen dat ze bang is om veel te missen, omdat ze zo ver weg woont. Maak daar dan afspraken over, hoe je gaat zorgen dat zij ook betrokken is en vertrouwd raakt met haar kleinkind.

  Mijn mening: kindje naar kdv is niet raar, niet zielig en geen geldverspilling.
   
 9. brenda1976

  brenda1976 Niet meer actief

  ik vind kdv niet zielig, juist goed voor de ontwikkeling.

  Ik zou je schoonmoeder af en toe een dag geven.
  het is best intensief, mijn moeder past 1 dag op, ze wilde eerst 2 dagen. Maar ik wilde mijn zoon naar het kinderdagverblijf.
  Nu is ze bij dat ze maar 1 dag oppas, ze spring af en toe nog wel eens bij en 1 hele dag is best pittig.
  Ik zou er wel hele goede afspraken voor maken, stel je voor ze vind tegenvallen of te vermoeiend of weet ik veel. je hbt niet zomaar een plek!
  Ik zou voor de optie gaan dat ze af en toe een dienst van je moeder overneemt.
  gr brenda
   
 10. deepfreeze

  deepfreeze VIP lid

  29 nov 2007
  11.895
  42
  48
  Ik denk dat ik 100km ook wel erg ver vind. Zeker voor wekelijks. En voor mij persoonlijk wil ik oma ook niet elke week binden. Die gun ik ook haar vrijheid.

  Hier is oma echt een nood-oppas. Als hij ziek is, of ik/man een extra dag moet studeren. Daarnaast gaat mijn jochie 2 dagen naar het KDV.

  Ik zou misschien in jou geval zelf liever kiezen voor 2 dagen KDV en 1 dag oma. Misschien kunnen ze dat om de week doen?

  2 dagen kdv, omdat veel kindjes (en leidsters) het lastig wennen vinden als ze maar 1 dag gaan.
   
 11. Daffel

  Daffel Lid

  23 jan 2011
  17
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik ben erg blij met jullie reacties. Je gaat toch beetje twijfelen als mensen op je in gaan praten dat het zielig is enz. Al was ik er van te voren van overtuigd dat ik het juist goed vond en zelfs heel belangrijk vind.
  Ik vind het inderdaad ook een risico dat ze ver weg woont. Ik kan namelijk nogal slecht tegen haasten en je moet inderdaad rekening houden met files enz. Dus als het voorkomt dat alles uit loopt en ik dreig te laat te komen zit ik in de stress wat voor alle partije niet heel erg prettig is.

  Ik zelf had ook het idee om haar evt eens in de maand een dagje te van mijn moeder te laten doen.
  Het voordeel van mijn moeder is dat ik weet dat ze erg consequent is en natuurlijk wel van verwennen houd maar in mate. Mijn schoonmoeder die is nogal het type van alles geven waarom gevraagd word en dat staat lijn recht tegenover het idee van hoe ik het voor me zie.
  Mijn vriend vind het allemaal lastig om mensen teleur te stellen. Ik zelf vind ook geen pretje maar ik vind wel dat we daar boven moeten staan.
   
 12. goofychick

  goofychick VIP lid

  31 dec 2007
  12.116
  0
  0
  Zuid-Holland
  Ik zou het ook niet doen, en uitleggen dat je het gewoon heel belangrijk vindt dat je kindje de voordelen van een KDV meekrijgt.
  Hier mijn zoontje drie dagen op KDV, vanmorgen weer met een grote lach achtergelaten.
   
 13. cowgirl80

  cowgirl80 VIP lid

  28 jul 2010
  7.052
  5.737
  113
  zuid-holland zuid
  Kan je je schoonmoeder niet als "invaloppas" laten meehelpen? Bijvoorbeeld als je moeder ziek is op op vakantie.. of als je kindje ziek is en niet naar het KDV kan. Mijn schoonmoeder woont ook ver weg en we hebben haar ook die eretitel gegeven :)

  Ik was ook vantevoren heel bang dat ik het KDV zielig zou vinden. En hoewel ik het nog steeds erg vind om hem weg te brengen, heeft hij het er enorm naar zn zin!
   
 14. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  24.077
  3.021
  113
  Ik zou haar inderdaad gewoon voor eens per maand dan op laten passen. 100 km verderop, dat werkt toch niet, dan gaat ze er misschien ook vanuit dat ze blijft logeren, want anders krijg je het toch nooit voor elkaar om er zo vroeg te zijn (of wil ze dan om 6 uur in de auto/trein stappen?).
  Kdv vind ik niet zielig, die van mij zitten er ook, maar ik heb er wel voor gekozen ze in ieder geval het eerste half jaar nog thuis te houden, gewoon gevoelsmatig en spelen met andere kinderen ofzo doen ze dan toch nog niet. Maar ja, dat moet ieder voor zich weten en niet iedereen is in die positie dat te kunnen kiezen.
  Mijn moeder vond een kdv ook heel zielig van tevoren, die heb ik toen gewoon meegenomen met zo'n rondleiding. Daarna begreep ze het wel, ze had nu gewoon met eigen ogen kunnen zien hoe het allemaal werkte daar.
   
 15. misa

  misa Niet meer actief

  Ik zou je schoonmoeder te ver weg vinden wonen. Ook hou ik van duidelijkheid en zou ik áls ik haar zou laten oppassen, gelijk aangeven dat je kindje na bijv een (half)jaar wél naar het kdv gaat en dat het vaste oppassen dan voorbij is.
  Ik vind het niet zielig voor je kindje, een kdv en ben ook van mening dat ze er veel kunnen leren (vooral vanaf een 6-12 maand).

  Het is een lastige keuze, maar ik zou gaan voor wat het beste voelt. En ook al vind een ander het zielig of lastig of heeft een andere mening, dat moet niet tellen! Het gaat om wat voor jullie het leukst en best is!
   
 16. Miepie74

  Miepie74 Fanatiek lid

  10 okt 2008
  4.062
  8
  0
  Ze zal het vast niet zo bedoelen, maar ik krijg het idee dat je schoonmoeder zo graag zelf op zou willen passen (begrijpelijk uiteraard) dat ze jou (wellicht onbewust) onzeker probeert te maken over jouw keuze voor het kdv.
  Om te beginnen vind ik 100km ook veel te ver om echt op te bouwen. Mijn ouders wonen 60km verderop maar dat vind ik al te ver voor een vaste afspraak over oppassen/opvang. Ik zou een andere manier vinden om je schoonmoeder op te laten passen.

  Daarbij is een kdv absoluut niet zielig voor kinderen! Mensen die dat zeggen hebben geen idee hoe het eraan toe gaat op een kdv en zijn zich niet bewust van alle voordelen die het heeft. Er zullen vast kindjes zijn bij wie het niet past hoor, maar ik denk dat je dat pas weet als je het hebt uitgeprobeerd.

  Dus ik zou me niet onzeker laten maken door iemand die om te beginnen zelf een 'belang' heeft bij zulke uitspraken en bovendien ook helemaal niet weet hoe een kdv werkt....
   
 17. Daffel

  Daffel Lid

  23 jan 2011
  17
  0
  0
  NULL
  NULL
  Bij mijn schoonmoeder zit er inderdaad waarschijnlijk deels eigen belang in. Ze heeft zelf ook nooit gewerkt en dus altijd haar kinderen tot hun 4e jaar thuis gehad.
  Ze vind het bijv. Ook vreemd dat ik wil blijven werken. Dit is ook deels een keus die financieel moet maar ook gewoon omdat ik ook nog wat wil blijven doen en zelf ook blijven ontwikkelen.
  Gister avond belde ze alweer en heb ik verteld dat ik bij mijn eerste keuze blijf 1 dag kdv en 2 dagen mijn moeder. Wel heb ik uitgelegd waarom ivm afstand enz.
  Stelde wel voor om evt 1x per maand of bijv als er bijzonderheden zijn, maar dat wou ze niet ze wou geen laatste keus zijn en hing toen op.
  Heb de hele nacht liggen piekeren maar mijn mening veranderd echt niet.
   
 18. Babel44

  Babel44 Niet meer actief

  Ik vond en vind nog wel ons meisje erg klein voor het (drukke) kdv. Ze gaat hier twee dagen, mijn derde werkdag past mijn moeder op bij ons thuis, en ik ben erg blij met de extra rust en regelmaat die ze daardoor thuis heeft.
  En een kdv wordt volgens mij past echt leuk voor ze als ze ook leuk spelen met andere kindjes, vanaf wanneer is dat? 1 jaar ofzo?

  In dat opzicht zou het in mijn ogen ideaal voor je zijn als beide oma's op willen passen, als je dat ook ziet zitten met je sm. Je moet dan natuurlijk hele goede afspraken maken over de tijden, en de reistijd etc. Je bent super afhankelijk van deze oppas tenslotte, je moet niet ineens vrij moeten nemen als zij iets anders wil doen ofzo.

  En je zou dan kunnen afspreken dat deze constructie ieg een half jaar geldt, vanaf dat je weer gaat werken, en jullie dan met iedereen opnieuw kijken wat handig is? En of je kindje al toe is aan het kdv?

  Bedenk dan ook wel dat je met beide oma's goed moet kunnen bespreken wat jullie opvoedwensen zijn :) Ik heb al wat discussies met mijn moeder achter de rug nl, zo klein als ze nog is! Mijn moeder zegt wel dat "wij de baas zijn", en ze beseft ook dat ze met een vaste oppasdag nog geen oma is die leuke uitstapjes doet met haar ofzo, maar gewoon een van haar vaste verzorgers, die dus mee moet willen werken aan onze "regelmaat" etc, maar tegelijk vindt ze het wel erg lastig om iets anders te doen dan ze het zelf leuk zou vinden.

  Ons kdv accepteert volgens mij ook alleen maar kindjes vanaf 2 dagen per week, omdat 1 dag te lastig wennen is voor de kindjes in hun ervaring.

  Succes met het plannen :).
   
 19. Babel44

  Babel44 Niet meer actief

  O ik zie dat je al een keuze hebt gemaakt.

  Maandelijks een dag lijkt me ook niet zo handig voor je kindje in het begin hoor, dan kent het die "vreemde mevrouw" steeds niet of nauwelijks denk ik. Wel vervelend voor je dat het gevoelig ligt. Kan ik me vanuit haar ook wel voorstellen, waarom jouw moeder 2 dagen en zij niet, als ze het zelf geen probleem vindt de reisafstand. Zeker als jullie relatie goed is. Maar goed, dit soort dingen ligt volgens mij altijd extreem gevoelig bij de opa's en oma's.

  Ik ben zelf super blij dat schoonouders heeeel ver weg wonen, ik zou haar voor geen geld een hele dag aan hun overlaten nu. (Maar daar schaam ik me wel een beetje voor hoor :);)).
   
 20. Miepie74

  Miepie74 Fanatiek lid

  10 okt 2008
  4.062
  8
  0
  Oei Daffel, dat vind ik een hele foute en onvolwassen reactie van je sm.... Kan me wel voorstellen dat je daarover piekert, maar ik vind het ook wel een beetje manipulatief van haar hoor. Maar misschien projecteer ik nu mijn eigen schoonouder-ervaring op jouw situatie ;).

  Wat zegt je man ervan? Kan die niet even ingrijpen? 100 km is echt heel ver weg voor iemand op wie je echt moet kunnen rekenen...
   

Deel Deze Pagina