Help, juf wil schoolpsycholoog maar er is niks met mijn zoon!

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door MinnieJ, 6 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  Mijn kinderen zitten op de vrije school, mijn oudste is hooggevoelig en erg slim en zit in een hele chaotische klas (dat de klas zo chaotisch is weet ik pas sinds kort), de juf is pas voor de klas gaan huilen en er was een ouderavond waar flink negatieve feedback was van ouders. Ouders gaven aan dat hun kind zich onveilig in de klas voelt, of niet kan concentreren door de drukte, een hele waslijst was het.

  Nu voelt het helaas zo dat mijn kind nu de zondebok een beetje is van de juf, er zijn jongetjes die dagelijks op de gang staan, dat is mijn kind helemaal niet. Hij is lief voor anderen, heel erg empathisch, maar wel hooggevoelig en reageert dus wat dramatischer dan anderen misschien op deze drukte in de klas. Tot op heden waren de oudergesprekken heel erg wisselend, soms hoorde we het gaat goed, soms zei ze hij is nog wat snel afgeleid. Dit jaar liep de communicatie telkens stroever omdat ik vond dat ze erg overdreef met de dingen die ze mij vertelde, en bovendien vond ik dat ze erg de verantwoordelijkheid afschoof naar zoon. Dit werd mij ook weer duidelijk in haar mail waarin ze schreef naar d eouders 2 maanden geleden dat de hele klas door de les heen praat en er niet geluisterd wordt. Ik snap dat het een ontzettend zwaar beroep is maar voor mijn gevoel schuift ze het teveel naar de kinderen. Maar goed ik heb met zoon gepraat, gezegd probeer je meer ein te houden, niet alles uiten want de juf vindt het zwaar.

  Op een gegeven moment moest hij remedial teaching doen, dat rapport was zeer positief, het was duidelijk dat de RT niks geks of storends zag. Een vrolijk welwillend jongetje noemde ze hem.

  Tot onze schrik zei de juf opeens vorige week dat ze de schoolpsycholoog wil laten komen en ik zei dat ik het daar niet mee eens was, gesprek volgde met directeur waarin ze ons beiden onder druk zette en hebben gezegd dat als wij niet meewerken hij van school gestuurd zal worden. Het gesprek was zeer vijandig en we hebben uit machteloosheid dan maar toegestemd. Al onze argumenten werden van tafel geveegd, toen ik het rapport aanhaalde van de remedial teacher zei de juf oh dat is niet belangrijk en praatte eroverheen.

  Iedereen die zoonlief kent staat versteld, en echt als er iets zou zijn zou iemand dat in je familie of vriendenkring dat heus wel zeggen, mijn beste vriend zei ook; als er iets is zou ik echt gewoon het eerlijk aan je vertellen maar hij is echt doodnormaal!! Bovendien als moeder weet ik dus gewoon 100% zker dat er niks met hem is, hij is erg gevoelig, maar het leven is zeker niet zwaar met hem, en ik dnek dat als er iets zou zijn dat wij het dan ook wel als zwaar zouden ervaren.

  Ik ben echt radeloos, ik ben bang dat mijn slimme zoon straks naar het speciaal onderwijs wordt gestuurd, heeft iemand hier ervaring mee en dan vooral dat je overtuigd was dat er niks aan de hand was met je kind.

  Een vriendin van mij heeft hetzelfde meegemaakt, haar zoon lijkt onwijs op die van mij, ook hooggevoelig ze zijn ook de beste vrienden, zij heeft hem toen gauw van school getrokken voor dat onderzoek plaatsvond en hij doet het nu helemaal prima (was ook van de vrije school naar openbare basisschool)
   
 2. Suuster

  Suuster Fanatiek lid

  6 jan 2019
  1.203
  989
  113
  Vrouw
  Docent
  Zeeland
  Wat is de reden dan dat de psycholoog erbij wordt gehaald?
   
 3. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  ze wil tools om te weten hoe ze met hem om moet gaan als hij boos is, ik heb zelf vaak het gevoel gehad dat hij wordt gepest (misschien is pesten niet het juiste woord maar hij kan slecht omgaan met treiteren ,omdat hij hooggevoelig is trekt hijz ich dingen erg aan) maar dat ze hier helemaal niet naar kijkt en alleen naar zijn reactie daarop. Snap je wat ik bedoel? Ze zegt als hij boos is kan ik niet tot hem doordringen, dan sluit hij zich van me af, tja persoonlijk herken ik dat dus niet tenzij hij zich niet gehoord voelt.
   
 4. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  ik ben alleen bang omdat ze ook heeft benoemd dat een kleinere klas misschien goed voor hem is, dat ze hem naar speciaal onderwijs wil sturen
   
 5. bozoe

  bozoe Fanatiek lid

  9 jul 2014
  3.869
  2.745
  113
  Maar als er niets mis is dan zal de schoolpsycholoog toch ook wel tot die conclusie komen? Wat zijn de argumenten voor de juf om de schoolpsycholoog in te schakelen?
  Lijkt mij erg kort door de bocht om te denken dat ze het doet omdat ze een zondebok zoekt.
  Kinderen kunnen in gezelschap van de ouders natuurlijk altijd anders zijn dan in bijvoorbeeld de klas.
   
  tuc, Roanna, Akira1978 en 3 anderen vinden dit leuk.
 6. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  Nou het is wel jammer dat ik die schoolpsycholoog niet eerst spreek, dan gaa tzij natuurlijk gekleurd naar mijn zoon kijken. Als een klas heel chaotisch is dan reageert een hooggevoelig kind daar natuurlijk op door ook wat onrustig te zijn. Ik sprak gister een andere moeder en ze zegt dat haar dochter afgekloven vingers heeft van de zenuwen. I
   
 7. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  Ik heb als kind helaas de ervaring als iemand maar genoeg onder een vergrootglas wordt genomen dan vinden ze wel iets, iedereen kijkt weer op een andere manier. Er was een moeder in de kleuterklas die zelf dacht dat er iets met haar kind was, eerste diagnose zei iemand nee hoor niks aan de hand, tweede wel. Dus het is niet zo dat je er maar vanuit kan gaan dat iemand niet iets vindt wat hij anders of raar vindt.


  Ik ben dus persoonlijk van mening dat mensen verschillend mogen zijn
   
 8. bozoe

  bozoe Fanatiek lid

  9 jul 2014
  3.869
  2.745
  113
  Maar als je er zo instaat waarom stem je dan in met een gesprek? Dat snap ik dus niet. De lerares geeft dus aan dat ze vooral hulp wil krijgen met het omgaan met je zoon. Dat lijkt mij alleen maar goed en ook prettig voor je zoon dat hij zich in dat soort situaties gehoord gaat voelen.

  Ik zou nogmaals bellen en aangeven dat je eerst zelf een gesprek met de betreffende psycholoog wil hebben.
  Maar zoals jij het omschrijft ligt het probleem dus vooral bij de juf/klas. Als er zoveel klachten zijn over de lerares dan moet er toch iets veranderen.
   
  Miracle1, merah en Beausecret vinden dit leuk.
 9. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  34.683
  13.865
  113
  Je denkt wel heel negatief over alles moet ik zeggen. Juf doet dit echt niet zomaar en een goede psycholoog kijkt open naar de situatie. Die laat zich echt niet allemaal dingen door juf (en jou) wijsmaken.
  En natuurlijk zijn alle mensen verschillend, maar dat wil niet zeggen dat het ook anders kan of beter kan. Kinderen zijn op school totaal anders dan thuis, als hij naar speciaal onderwijs zou moeten dan moet er veel meer spelen, wordt er echt niet zomaar weggehaald..vind je erg paranoïde overkomen.
   
  Lief, olleke, pluk en 5 anderen vinden dit leuk.
 10. Fristi2012

  Fristi2012 Fanatiek lid

  23 jun 2014
  3.929
  1.587
  113
  Een psycholoog zal geen dingen adviseren die niet het best voor je kind zijn.
  Als het de leerkracht kan helpen, helpt het je zoon ook.
  En wie weet krijg je ook nog wel handvaten voor jezelf.
   
  Lief, Roanna, nizzie86 en 4 anderen vinden dit leuk.
 11. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.652
  1.953
  113
  Vrouw
  Hier sluit ik me bij aan. Je zegt dat je liever eerst een gesprek met de psycholoog wilt, omdat ze anders door een gekleurde bril beoordeeld, maar als jij eerst een gesprek met de psycholoog hebt, is dat toch precies zo? Een psycholoog kan echt wel los van de verhalen de situatie vanuit professie beoordelen.

  Daarnaast denk ik ook dat je kind zich anders kan gedragen in de klas dan thuis. Het is denk ik de valkuil om te denken dat jij jouw zoon het beste kent.. Er wordt nu vooral angst gezaaid?

  Wat lijkt het me ook lastig als schoolpsycholoog zeg, tussen juf, ouders EN kind in zitten. Kan me daar in mijn tijd niks van voorstellen, dat er werd gewerkt met schoolpsychologen. Volgens mij wordt letterlijk alles wat afwijkt onder een vergrootglas gelegd. Neem daarbij de toenemende werkdruk onder leerkrachten ook mee.. En dan ouders die alles maar beter weten.. Wisselwerking? Maar goed, dat staat los van het topic.
   
 12. bozoe

  bozoe Fanatiek lid

  9 jul 2014
  3.869
  2.745
  113
  @MinnieJ is dit dezelfde zoon waar je ook eerder een topic over hebt geopend? In dat geval snap ik dat de juf andere stappen neemt. Het is dan niet dat dit compleet uit de lucht komt vallen.
   
 13. debq

  debq Fanatiek lid

  10 mrt 2010
  2.937
  274
  83
  Het is toch alleen maar super goed van de juf dat ze aan geeft hulp te willen. Ik vind dat juist erg sterk. Het kan behoorlijk pittig zijn om met een hooggevoelig kind om te gaan, tips kunnen dan welkom zijn.

  Misschien moet je het met een iets andere insteek bekijken.
   
  Fristi2012 vindt dit leuk.
 14. MinnieJ

  MinnieJ Niet meer actief

  De reacties daar waren zwaar overdreven!!! Jongens doen die dingen, en ik heb een broer en ging veel met jongens om dus ik weet het echt wel.

  Maar ik vraag jullie hier niet om een diagnose, ik vraag of iemand in deze situatie heeft gezeten waar je het niet eens bent met de stappen die de school neemt.

  Iedereen die wel eens de krant leest weet toch dat kinderen te snel een diagnose krijgen tegenwoordig en dat het gevolgen heeft voor de toekomst van dat kind
   
 15. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.415
  3.105
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Lijkt mij een prima reden om een psycholoog erbij te halen. Wat heb je te verliezen? Als de leerkracht handvatten krijgt om beter met je zoon om te gaan, dan is dat toch alleen maar mooi? Zie het als een kans!
   
  Roanna vindt dit leuk.
 16. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.415
  3.105
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Waarom zou je bij voorbaat al twijfelen over de expertise van de psycholoog? Als de situatie is zoals jij beschrijft dan zal een professional dat ook kunnen doorzien.
   
  Roanna vindt dit leuk.
 17. bozoe

  bozoe Fanatiek lid

  9 jul 2014
  3.869
  2.745
  113
  Je bent wel erg makkelijk in het wijzen naar anderen. Nu is het de juf, toen waren het de reacties van andere forumleden die overdreven waren. Zoek het eens bij jezelf/je kind. Kan het zijn dat jij het gewoon niet wil zien?

  Maar nee, ik heb niet in een soortgelijke situatie gezeten. Ik denk ook niet dat je daar naar op zoek bent. Je wil alleen maar horen dat je gelijk hebt.
  Je hebt je mening al gevormd en de enige goede uitkomst (in jouw ogen) is dat de psycholoog inderdaad zegt dat er niets mis is met je zoon en dat de juf nog lekker kan blijven aanmodderen en je zoon terugkijkt op een schoolperiode waarin hij niet begrepen werd.
   
  Miracle1, olleke, YaelStone en 5 anderen vinden dit leuk.
 18. Maan14

  Maan14 Niet meer actief

  Ik snap deze gigantische angst niet tov alles wat school aankaart. Je openings post laat meer een moeder zien die er vanuit gaat dat haar kind Opschool een engeltje is en Niks fouts zou doen. Als je hem nog nooit ergens op heb laten testen hoe weet je dan zo zeker dat je zoon hooggevoelig is en er niks anders speelt?

  Het is alleen goed van school dat ze dingen willen na gaan en kijken of er iets anders speelt. Ik snap die angst niet zo naar een hulpverlener. Ben je bang voor een evt diagnose of opmerking vanuit de psycholoog?

  Daar naast heb speciaal onderwijs over het algemeen niks met iq te maken. Mijn zoon scoort op bepaalde punten hoogbegaafd en zit op een cluster 2 school.
   
  Miracle1, tuc, nizzie86 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. KleineLai

  KleineLai VIP lid

  30 dec 2017
  6.444
  11.401
  113
  ik lees een heleboel problemen bij meerdere mensen in relatief korte tekst zonder achtergrond, context of details, waardoor advies of mening geven erg lastig is.

  Wat er voor mij vooral uitspringt is dat je het gedrag van je zoon wegdoet als 'niet belangrijk', 'hoort erbij' en 'hij is nou eenmaal hooggevoelig' , Terwijl je het gedrag van anderen uitvergroot.

  wat vraagjes:
  - hoe oud is je kind?
  - Je zegt dat ouders ontevreden zijn met de juf en de klas (chaotisch, druk, kinderen voelen zich onveilig?) , wat gaat school daaraan doen? (of heeft de school gedaan?) Wat is er gebeurd met de situatie waarin de juf moest huilen in de klas.

  Dat de schoolpsycholoog is ingeschakeld wil niet zeggen dat er iets 'mis' is met je kind, don't worry.
  De juf zegt zelf dat zijzelf graag handvatten wil om om te kunnen gaan met de boosheid van je zoon. Daarnaast zijn tips voor je zoon om om te gaan met zijn eigen boosheid ook wel handig?

  Verder is het dus lastig om echte tips of mening te geven want er is nauwelijks context en uitleg.

  Succes!
   
  Roanna vindt dit leuk.
 20. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  5.901
  7.244
  113
  Vrouw
  #20 GroeneBomen, 6 nov 2019
  Laatst bewerkt: 6 nov 2019
  Is toch juist fijn dat een juf een onafhankelijk persoon erbij haalt met kennis en expertise die niet gekleurd naar je kind kijkt? Als ouder kijk je ook door een andere bril naar je kind. Een psycholoog kan dat objectief bekijken, heeft geen prive band immers met het kind. Ze willen je kind helpen, snap oprecht je probleem niet om nu al al die beren op de weg te zien... Alsof je erg bang bent dat jouw beeld van je kind toch gekleurder is dan je denkt. Dit is in belang van je kind :)

  En iedereen die wel eens een krant leest weet dat kinderen snel te vroeg een diagnose krijgen? En weet je hoeveel kinderen wel een goede diagnose krijgen en passende begeleiding zodat ze weer geweldig functioneren? Bovendien zit er meer achter dat er kinderen wel een foutieve diagnose krijgen (oa ouders die er wel op aansturen) T is een pittige opleiding tot psycholoog. Daarom schakelt juf de psycholoog in, omdat haar expertise daar niet toe reikt. En ook die van jou niet. Dat er wel eens een huisarts een fout maakt met ernstige gevolgen, maakt dat gelijk alle huisartsen onbetrouwbaar en moeten vermeden worden? ;)
  De psycholoog heeft niet als agenda: diagnose stellen. Nee. Maar als doel: hoe kan ik deze jongen weer lekker in de klas laten functioneren en hoe kunnen wij hem daarin ondersteunen (door bv juf te coachen). En ik snap niet hoe je daarop tegen kan zijn.

  Overigens is mijn kind thuis een ander kind dan op bv peuterspeelzaal, is niet zo gek. Mijn kind heeft moeite met sociale interacties in grotere groep, terwijl t thuis een super sociaal kind is met veel vriendjes en gezellig kletsen met onbekenden ook prima is (en iedereen in zijn omgeving herkend t beeld ook niet bij de peuterspeelzaal als ons kind als stille jongen die maanden daar niet wou eten en pas sinds de zomer met een kindje speelt, maar het is wel zo). Ik vond het juist fijn om die feedback te krijgen, want ik heb geen zicht op gedrag daar. Als ouder moet je je ook openstellen ervoor en je eigen beeld durven bij te stellen als dat nodig blijkt. In het belang van het kind. Daardoor kan ik nu wel aangeven op school: joh ons kind heeft hier en hier moeite mee, kunnen jullie hem daarin ondersteunen?
  Ben ze juist dankbaar dat ze zo open zijn over zijn gedrag :) zodat hij ook geholpen kan worden (en wij thuis er ook met hem over kunnen hebben en kunnen ondersteunen) . Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je kind zo anders is dan thuis/bij familie/vrienden, je wil een happy kind dat lekker meedraait. Maar juist door ondersteuning kan je dat wel voor elkaar krijgen.
   
  tuc, Valerie en Akira1978 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina