Hoe hebben jullie een verkoop/verhuizing financieel aangepakt?

Discussie in 'De lounge' gestart door Candle26, 4 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Candle26

  Candle26 Niet meer actief

  Hoi meiden,

  Vandaag is open huizendag, dus volgend kwartaal weer eentje. Daar hopen wij dan aan mee te doen en dus ook volgend jaar te kunnen verhuizen.

  Verhuizen in deze tijden brengt een hoop beslissingen met zich mee; andere hypotheek? Restschuld opvangen, hoe doe je eventueel dat? En wat zijn jullie ervaringen wat de banken daarin tegemoet komen e.d?

  Konden jullie zelf wat spaargeld meenemen of hebben jullie ook gebruik gemaakt van leningen bij bijvoorbeeld familie om uiteindelijk eerder te kunnen verhuizen?

  Graag hoor ik jullie ervaringen!

  Groetjes Candle
   
 2. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Wij hadden een klein spaarpotje van een paar duizend euro voor verf/behang/vloeren/ gordijnen voor het nieuwe huis. Denk ook aan het evt huren van een bus/ vrachtwagen. Het is wel handig dat je daar een buffertje voor hebt.

  Verder hebben wij een lening bij de bank gekregen omdat ons oude huis helaas met een flinke restschuld van 25.000e hebben verkocht. Het was kiezen of delen. In de polder zonder voorzieningen blijven wonen in een oud en te klein huis en het daar nog een tijdje uithouden als gezin of die restschuld op ons nemen en er eindelijk weg kunnen naar een groot dorp/stad met volop winkels en basisscholen.
  Het bod dat we kregen hebben we nog iets omhoog weten te krijgen maar het was gewoon wel een kans om daar weg te kunnen. Dat iemand het uberhaupt al wilde hebben was wonderlijk. Dus met beide handen aangegrepen.
  Helaas nu een lening. Maar we betalen elke maand minimaal 500e af en alles wat we overhouden gaat er ook naartoe. Want fijn voelt het niet, om zo een schuld te hebben. Maar we zijn al op de helft (anderhalf jaar geleden verhuisd) dus eind al beetje in zicht.
   
 3. klavertje4

  klavertje4 Bekend lid

  15 jun 2009
  786
  3
  18
  NULL
  NULL
  Lees even mee.

  We hebben al heel veel info gekregen en gevonden.
  Bij sommige banken mag je nog wat restschuld meefiniacieren.

  Mijn advies is ga na een tussen persoon daar is het eerste gesprek gratis en deze kunnen je heel veel info geven onze bank.

  Wil onze restschuld niet meefiniacieren omdat we teveel eigen middelen hebben. Maar als we dat doen houden we geen cent meer over om "onze" nieuwe huis in te richten dus je kan beter meteen na een tussen persoon gaan deze krijgen veel meer voor elkaar dan jij zelf bij de bank.
   
 4. mammievan2

  mammievan2 Fanatiek lid

  31 mrt 2012
  1.207
  0
  36
  Ik heb een aparte lening van 6000 euro afgesloten voor de restschuld.
  We hadden wat geld opzij gezet voor behang en dat soort dingen
   
 5. bolcol

  bolcol Actief lid

  28 sep 2012
  109
  0
  16
  Restschuld mee financieren kan helaas haast niet meer. Omdat je nieuwe hypotheek maar een waarde van 104% van je nieuwe aan te kopen huis mag wezen. Dus dat betekend bij een huis van 145.000 dat je maar een restschuld van 5800 euro mee kunt financieren. Maar denk hierbij ook aan dat de makelaars, notaris en afsluit kosten van de nieuwe hypotheek betaald moeten worden.

  Wij zelf zaten met een restschuld van 20.000 euro. Door dat we het huis eigenlijk niet meer op konden brengen was ons spaarpotje ook leeg. Nu heeft ons financieel adviseur voor elkaar gekregen dat we nieuwe hypotheek konden krijgen wat ons hele nieuwe huis incl. kosten dekt.

  Maar zaten nog met die 20.000. Via een andere lening konden we 11.000 lenen. We hadden nog een verzekering die kwam te vervallen met een waarde van 7500 euro met het gevolg dat we een rest schuld zelf moesten bekostigen van 1500. Dat schieten mijn schoonouders voor en betalen we van ons eindejaarsuitkering terug.

  Met veel geregel en gedoe kun je het dus rond krijgen maar zo makkelijk als eerst gaat het echt niet. Of je moet veel meer zijn gaan verdienen de afgelopen jaren.

  Helaas zijn wij dus door de crisis allebei minder gaan verdienen. Wij gaan nu dus eindelijk 31oktober verhuizen dus daardoor ook financieel meer lucht krijgen :) En wij hebben geluk dat we een klaar huis weer konden kopen waar alleen maar geschilderd hoeft te worden. Wat ook nog is via de bank werd verkocht wat ons daardoor ook nog veel geld gescheeld heeft. Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal zijn er nog vragen stel ze gerust
   
 6. Candle26

  Candle26 Niet meer actief

  Bedankt voor jullie reacties! Wij denken een restschuld over te houden van 25.000 euro. De reden hiervan is dat als we ons huis zouden willen verkopen we het lager dan de rest aan moeten bieden om een kans te maken (flatje, er staan in hetzelfde gebouw nog zeker 7 te koop, al dik 2 jaar..)

  Onze 'troost' hierin is dat de rest er niet zo opgeknapt uitzien als die van ons. Je hebt maar 1 iemand nodig maarja, hoelang gaat het duren??

  We hebben een hypotheek die half spaar/half aflossingsvrij is. Dus daarin zijn we ook een klein spaarpotje aan het maken. Hiernaast hebben we eind december een spaarpotje van een paar duizend euro voor eventuele aanschaffingen die nodig zijn als we een ander huis kunnen krijgen..

  Hoe moeilijk zijn de banken met inkomens? Wij hebben beide een vast contract, maakt dat voor de banken tegenwoordig nog iets uit?
   
 7. Nonja

  Nonja Fanatiek lid

  12 nov 2008
  1.695
  20
  38
  Zuid Holland
  Wij hebben onze woning ook pas verkocht met een flinke restschuld. Gelukkig ging de verkoop supersnel, de woning werd gewoon te klein met z'n vieren. Omdat er bij ons voldoende middelen zijn was meefinancieren niet mogelijk. Wij wilde niet heel ons spaarpotje opmaken omdat er in het nieuwe huis ook eea moet gebeuren. Mijn ouders hebben daarom een kleine lening verstrekt. Uiteindeljk nemen wij dan nu onze oude hypotheek mee naar de nieuwe woning, in deze spaarpolis hebben we al een leuk bedrag opgebouwd. Het surplus is gefinancierd onder de nieuwe hypotheekvoorwaarden.
   
 8. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Mijn idee is dat de banken totaal niet moeilijk doen over twee vaste inkomens. Als er maar genoeg binnen komt ;)
  Wij wilden een huis wat ruim een ton onder het maximale leenbedrag lag dus hier was het zo gepiept. Wel vragen ze, ook bij een vast contract, een zogenaamde intentieverklaring van je werkgever.
   
 9. Candle26

  Candle26 Niet meer actief

  We willen hier ook zeker flink onder de maximale grens gaan zitten van wat we kunnen lenen samen, omdat je voor de toekomst ook een bepaalde voorzichtigheid wil houden..

  Ik zit met name met de eventuele restschuld in m'n hoofd. Je hoort inderdaad dat banken een stuk strenger zijn geworden, dus wellicht is een tussenpersoon voor ons een optie tegen die tijd die ook beter weet waar hij het over heeft en naar kan vragen qua mogelijkheden..

  Voor nu zitten we niet op hete kolen, kunnen makkelijk het huis betalen en ernaast goed sparen om een buffer op te bouwen, maar over een half jaartje/jaar kunnen verhuizen/verhuisd zijn zou qua ruimte zo veel fijner wonen. (Hebben nu geen extra kamer)
   

Deel Deze Pagina