Hoe lang/vaak laten drinken aan de borst?

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door MY Angel, 21 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. MY Angel

  MY Angel Niet meer actief

  Hi,

  Mijn zoontje is geboren op 4 augustus, en woog bij de geboorte 2995 gram.

  ik geef borstvoeding en ben erg blij dat het goed op gang is, aangezien ik bij mn eertse zoontje geen borst kon geven omdat hij te vroeg werd geboren.
  Ik heb toen gekolfd, en na 6 weken kreeg ik een borstonsteking, waarna de voeding van zelf stopte.

  Ik hoop dit zo te voorkomen, en daarom wil ik jullie advies.
  Mij is verteld dat ik het beste om de 3 uur kan voeden, alleen hij komt veel eerder dan 3 uur, soms al bij 1.5 uur al.
  Hij drinkt alleen uit een borst en soms na 10 minuten al klaar, dus de 2de borst paktie niet eens meer.

  Ben dan bang datie niet genoeg voeding binnenkrijgt
  Kan het wel zijn dat hij in 10 min a 15 min genoeg drinkt?
  Ik heb geen weegschaal dus kan het ook niet wegen.
  Moet ik me echt aan die 3 uur houden of gewoon op verzoek?
  S'nachts komt ie ook wel dus door slapen no way.

  er is mij ook verteld bij de volgende voeding beginnen met de borst die hij het laatst heeft leeg gedronken, maar dat lukt niet omdat dan de andere niet aan bod komt, en dan op springen staat.

  ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven, zodat ik nog lang BV kan geven.

  Alvast bedankt,

  My Angel
   
 2. Ilse

  Ilse Lactatiekundige

  2 apr 2008
  1.552
  0
  0
  Lactatiekundige IBCLC
  Almere
  Hallo Angel,

  Hierbij alsnog een antwoord. Ik beloofde je eerder deze week diezelfde avond te antwoorden. Helaas goede UPC roet in het eten omdat we bijna 24 uur zonder telefoon en internet hebben gezeten.

  Intussen werkt het weer.

  Natuurlijk gefeliciteerd met je zoontje.
  Het advies om om de 3 uur te oveden is een richtlijn. De eerste paar weken geld dat BV kindjes minstens 8 voedingen per 24 uur krijgen en dat ze maximaal 1 keer 6 uur achtereen doorslapen. Als je 8 voedingen verdeeld over 24 uur, dan heb je elke 3 uur 1 voeding. Maar....8 is een richtlijn. Liefst zien we (en veel kindjes doen dat ook) 10 of meer voedingen.
  Dan kan je dus nooit om de 3 uur blijven voeden want de dag is niet langer.

  Let voor het voeden op voedingssignalen. wakker worden, zoeken, happen, likken/smakken, zwaaien met de handjes. Als allerlaatste gaat hij huilen. Dat is het allerlaatste voedingssignaal. Eigenlijk ben je dan al te laat met aanleggen.

  Hoe gaat het nu bij jullie? Drinkt hij nog steeds 1 borst per keer? In pricipe, om de melkproductie zoi goed mogelijk op te bouwen, geef je 2 borsten per keer. 1 kant helemaal leeg laten drinken. De andere als toetje. Veel kindjes halen dat niet in 1 keer. Dan proberen om hem te wekken. Verschonen en de andere kant als toetje aanbieden.

  Geef je een toetje dan begin je de volgende voeding aan de kant van het toetje. Geef je 1 kant start dan bij de andere kant, wat je zelf al schrijft kom je anders in de problemen met de stuwing.

  Belangrijk is wel dat je ziet dat hij effectief drinkt. Daar bedoel ik mee dat je tijdens het drinken een duidelijke overgang ziet in aanzuigen (snelle oppervlakkige zuigbewegingen) en doordrinken (der melk stroomt en hij klokt de melk weg (hoorbaar), er kunnen pauzes zijn tussen zuigen en slikken.)

  Als je die overgang ziet dan weet je dat hij een goede voeding krijgt. Dan kan hij (stel dat je veel melk hebt) met 1 borst snel verzadigd zijn.
  Het is dan zelf heel goed mogelijk dat hij niet voldoende van de vette melk krijgt waardoor hij toch weer heel snel komt ( binnen de 3 uur)

  Het kan ook zijn dat je niet voldoende melkstroom hebt en dat hij het na 10 minuten voor gezien houdt. Hij valt in slaap en komt snel weer.

  Normaal gesproken krijgen kindjes wanneer ze een goede voeding krijgen vanzelf een regelmaat waarbij ze 3-4 uur tussen de voeding laten.

  Ik raad je aan naar het weeguurtje op het CB te gaan. Dan weet je wat zijn gewicht doet.
  Er zijn wel kenmerken waaraan je kan zien of hij genoeg krijgt. Wordt hij zelf wakker voor de volgende voeding? Heeft hij elke dag 1 of meerdere poepluiers? Heeft hij elke dag 4-6 kletsnatte wegwerpluiers? Is hij wakker en allert?
  Zie je een overgang in zuigen tijdens de voeding?
  Zijn je borsten na de voeding duidelijk leger dan voor de voeding?

  Als dit zo is dan komt je mannetje aan. twijfel je ga dan even wegen. Een kindje moet met 2 weken op zijn geboortegewicht terug zijn. Daarna komt hij 90-200 gram per week aan.

  Hoe gaat het aanleggen? Is het prettig of juist pijnlijk? Voel je de melk toeschieten of juist helemaal niet? Heb je snel stuwing of niet echt.

  Laat je het me weten? Dan kan ik je verder informeren over te weinig of juist teveel melk....


  Ik hoop dat je wat met deze info kunt!
  Excusses dat je bericht door een samenloop van omstandigheden wat langer is blijven liggen.

  Groet,

  Ilse
   

Deel Deze Pagina