Hoe verdiepen in wel of geen hond

Discussie in 'De lounge' gestart door Ukkie1, 16 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Ukkie1

  Ukkie1 Fanatiek lid

  30 jun 2015
  4.262
  1.757
  113
  Dag allemaal,

  Al enige tijd kriebelt het bij mij om een hondje in huis te hebben. In ben opgegroeid met honden en 't lijkt me heel leuk als mijn kinderen dit mogen meemaken. Ik woonde echter op een boerderij en dat is toch heel anders dan in de stad.
  We hebben een eengezinswoning met een tuin. We hebben 2 kinderen van bijna 2 en net 4 en 2 katten.

  Waar begin je? Asiel hondje of een pup? Hoe weet je welke rassen bij je gezin passen? We willen geen grote hond. Als je eenmaal weet wat je wilt, welke tijd etc is handig? Welke leeftijd van de kinderen is ideaal?

  Het is overigens nog toekomstmuziek, wie weet ooit.. Maar wel dingen om over na te denken en vast mensen hier met ervaring en tips!
   
 2. ZsaZsa

  ZsaZsa Actief lid

  10 mei 2019
  289
  291
  63
  Vrouw
  Ik denk dat de vraag ook vooral is wat kan jij de hond bieden.

  Werken jullie veel? Of is er altijd iemand thuis?
  Wil je ook werken met de hond?
  Wat doe je met vakanties?

  Hier nu sinds 3 jaar een boomer. Ben gek op dat beest en wil niet zonder maar het vergt soms wel wat planning.
  Beest is gek op kinderen en houd veel van kroelen. Maar zomaar opeens een weekend weg kan niet.
  Ook moet de mijn elke 10 a 12 weken naar de kapper a 40 euro per keer.
  Dan hebben we ook nog de dierenarts.

  Het kost soms wat moeite maar zou echt niet meer zonder hem willen.
   
  Ukkie1 vindt dit leuk.
 3. MamaChantal

  MamaChantal VIP lid

  14 okt 2010
  13.188
  772
  113
  Wij hebben een toller mix
  Geweldig beestje, maar was best lastig qua opvoeding.
  Ze heeft (nouja had want ze is nu heel ziek :( ) energie voor 10.
  Kan uren in het bos rennen :)
   
  Ukkie1 vindt dit leuk.
 4. Ukkie1

  Ukkie1 Fanatiek lid

  30 jun 2015
  4.262
  1.757
  113

  Wij werken allebei 3 dagen, er is dus 1 dag in de week overdag niemand thuis. Maar, dit is eigenlijk maar van 10.00 uur tot 15. 30 uur dus geen hele lange dag.
  We zijn graag buiten en op stap. We gaan niet veel op vakantie en anders in Nederland dus dat is opzich geen probleem. Voor een weekend weg oid 1 a 2 x per jaar denk ik wel dat mijn zusje wil oppassen, maar anders zou dat eens in de zoveel tijd een paar dagen pension zijn?
  Wbt de kosten, dat is goed om over na te denken inderdaad. Zeker als ze eens ziek worden oid is 't natuurlijk snel een flinke rekening!
   
 5. spruitjes

  spruitjes Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.518
  1.076
  113
  Onze shibatjes zijn bijna bejaard. Op zich goed getimed want als ze er straks niet meer zijn zijn we ook van de middagdutje af en zullen we er vaker opuit gaan.
  Want dat is het hem ook, altijd de hond mee. Wij willen niet dat de honden ook in onze weekenden veel alleen zitten. Ik werk 3 dagen dus dan zijn ze al alleen.
  Ik vind het heel goed voor de kids dat we honden hebben. Dit is echt een goede leeftijd.
  Maar het is soms ook onhandig. Wij hebben geen adres waar ze kunnen logeren. Onze vakanties zijn hondproof. Nou houden we daar ook wel van. Maar een weekendje samen naar een hotel gaat niet. Kids logeren, honden logeren. Veel te veel gedoe. Ach die tijd komt ook wel weer.
  En je moet ze ook uitlaten bij slecht weer. Of net voor de avonddrukte. Soms zul je de kids mee moeten zeulen. Ook als ze niet mee willen.

  Als je er eentje wil, kijk dan goed waar je die haalt. Haal ze ajb niet bij een broodfokker !
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 6. Els25

  Els25 Actief lid

  20 mrt 2019
  195
  80
  28
  Wat wil je met de hond? Wat is je doel? Gezellige gezinshond, veel wandelen, hondensport? Hoeveel tijd heb je? En heb je een park of uitlaatgebied bij je in de buurt?

  Wij hebben sinds een paar maanden een pup. Bewust gekozen voor een pup en niet voor een al oudere hond. Maar een pup is wel hard werken. De eerste weken moet je' s nachts naar buiten om hem te laten plassen. Daarbij raad ik je aan om op een puppycursus te gaan. Het liefst daarna nog een basis/vervolg cursus. Ik ga met onze hond ongeveer 6x per dag uit. Dat zijn meestal korte wandelingen van een kwartiertje. Maar 2x per dag een langere wandeling. Omdat zij nog jong is mogen we niet zo lang wandelen, nu mag ze maximaal 30 minuten per keer lopen.

  Wij hebben gekozen voor een middelgroot ras. Ik hou niet zo van kleine rassen en van die joekels zijn niet praktisch hier.
  Werk je? Denk goed na hoe je het met de hond gaat doen. Kan je (of je partner) in het begin 2 weken vrij nemen? Want ze zijn nog niet zindelijk en kunnen nog niet zo lang alleen zijn. Benchtraining kost even wat tijd.

  Wil je een reutje of een teef? En wil je eventueel een nestje fokken?

  Heel veel vragen dus. Maar goed om er over na te denken.
  Als je vragen hebt weet je me te vinden.
   
 7. Ukkie1

  Ukkie1 Fanatiek lid

  30 jun 2015
  4.262
  1.757
  113
  Haaj, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga proberen je vragen te beantwoorden.

  Er is 6 dgn per week iemand of allemaal thuis. We hebben dan ook goed de tijd om te wandelen en aandacht te geven. Op maandag werken we allebei, dan zou hij of zij alleen zijn. Van 10.00 uur tot 15. 30 uur zoals de situatie nu is.
  Ik zoek een hond die gemakkelijk is in de omgang met kinderen en katten, een gezelschapshond die lekker mee gaat wandelen en naar 't strand. Hier in de buurt is voldoende uitlaat mogelijkheid.

  Ik wil geen mini hondje, dus geen chiwawa. Maar ook geen herder ;) we wonen niet echt groot dus 't moet goed passen. Vrij nemen is niet zo een probleem en m'n man zit in 't onderwijs
  Dus dat is wellicht ook goed te plannen tzt dat 't voor een vakantie is.

  Reutje teefje geen voorkeur, geen nestje

  Volgensmij waren dat de vragen :)
   
  Els25 vindt dit leuk.
 8. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  12.873
  4.521
  113
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Wij hebben sinds twee jaar een blonde labrador reu en ik heb totaal geen spijt. Een pup is pittig net als een baby en ja ze moeten naar buiten maar zelfs daar heb ik geen hekel aan, we gaan door weer en wind. Hoort bij mijn dagelijkse routine. Hier zijn de kinderen wel ouder. De jongste was 5 jaar toen we hem namen als pup van 8 weken. Ik werk twee dagen en dan zit die deels alleen maar dat gaat prima. De oudste kinderen zijn altijd redelijk op tijd thuis. Hij is al meerdere malen mee op vakantie geweest. Vorig jaar naar Frankrijk en was zo leuk. Deze zomer gaat die wel naar een labrador retriever pension. We gaan naar Kroatië en daar is het warm en wil ik hem niet aandoen. Ik hoop dat ik er geen spijt van krijg. Hij hoort zo bij het gezin. Zelf zou ik wachten tot je jongste naar school is. Een pup is intensief en moet vaak naar buiten en niet fijn om dan steeds een peuter mee te moeten sjouwen en ook ivm evt slaapjes overdag en het uitlaten. Voor ons is het de perfecte gezinshond, lief en zo ondeugend.
   
 9. Pien86

  Pien86 Bekend lid

  3 sep 2018
  610
  602
  93
  Vrouw
  Ik las al diverse tips.. maar nog even mbt je vraag over het soort hond: je hebt diverse boeken en webpagina's met rassensoorten en uitleg over het karakter. Of ze over het algemeen druk / rustig zijn. Kilometers moeten wandelen of gewoon paar keer per dag een goede wandeling. Of ze over het algemeen sociaal zijn naar andere honden, kinderen en katten. Als je je meer gaat inlezen krijg je wel een beter idee over wat bij jullie gezin past! Leuk en goed dat je je zo goed voorbereid, zouden veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen!

  Wij hebben een grote rustige hond, die neemt wel wat plek in, maar minder dan een kleiner druk hondje dat de hele dag heen en weer rent en veel blaft. Ze kan ook prima een hele dag alleen zijn. Wel veel energie ingestoken vanaf het begin: puppycursus, heel strikt zijn met uitlaten, zindelijkheidstraining en wat mag wel / niet in huis. We hebben later nog twee katten gekregen en nu een baby, gaat allemaal goed.

  Qua puppy of oudere hond: wij hebben met beide hele fijne ervaringen. Als je een al oudere hond neemt, kan je het asiel vragen welke goed met kinderen en katten kunnen en evt vragen om eerst te kijken of het een match is. Wij kregen via via een sociale hond van 5 jaar in huis. Ook heel bijzonder om hem nog veel liefde te kunnen geven, dat was ie duidelijk tekort gekomen. Toen een puppy erbij gekregen. Ook weer heel bijzonder om zo'n kleine wolbal vanaf het begin te mogen opvoeden. Ik zou hoe dan ook niet meer zonder kunnen!

  Veel succes en plezier met inlezen!
   
  Anouk2005 vindt dit leuk.
 10. Majo1983

  Majo1983 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.640
  1.083
  113
  Vrouw
  Broek
  Leuk! Het is echt een toevoeging bij ons, het is soms lastig met plannen maar ik heb zoveel plezier van onze dame (witte herder) dat we dat voor lief nemen.

  Ze was er al voor dat we kinderen hadden, de kinderen zijn gek op haar en andersom ook. Mijn kinderen zijn 4 en 6 en de jongste wil altijd mee wandelen, de oudste is niet zo'n fan maar als we eenmaal in het bos zijn vermaakt hij zich gelukkig toch altijd prima. Ik vind het fijn dat ze een reden is om eruit te gaan, de natuur in. Anders zouden we toch vaak "afzeggen" vanwege het weer, tijd of wat dan ook.

  Er zijn zoveel verschillende hondenrassen, lees je eens in welke rassen er allemaal zijn en wat je wel of niet aantrekt in een ras. Kijk ook naar de veel voorkomende ziektes en hoe gezond een ras is of niet. Er zijn hondenrassen (ik noem er even 2 als extremer voorbeeld), zoals een Franse Bulldog en een Cocker Spaniel die meer dan gemiddeld gezondheidsproblemen hebben dan andere rassen.

  Ik hou van grote honden maar een Markiesje zou ik zo een willen, wat een super leuke fijne hondjes zijn dat!

  20200214_171732.jpg
   
  NiekeKris en Anouk2005 vinden dit leuk.
 11. Ukkie1

  Ukkie1 Fanatiek lid

  30 jun 2015
  4.262
  1.757
  113
  @Els25 dan vergeet ik nog, een pup of juist niet we twijfelen. Opzich vind ik een asielhondje wel een goede optie, omdat er zoveel asiel dieren zijn voelt 't ergens beter dan een pup in huis nemen. Ook weet je dan een beetje het karakter wat bij een pup toch lastiger is. Nadeel is dat een asielhondje moeilijker aan te passen is naar je gezin, of hoe zeg je dat? Een pup kan je meer laten groeien in je gezin, laten wennen aan de kinderen en de katten. En een pup heeft ip nog geen trauma's en een asielhondje wellicht wel..
   
 12. Zonnebloem92

  Zonnebloem92 VIP lid

  4 dec 2012
  9.478
  3.033
  113
  Vrouw
  Zuid Holland
  Ik zou je meer verdiepen in de rassen en hun karakter om te kijken wat past.
  Je kunt altijd bij asielen kijken, maar wij hebben destijds voor een pup gekozen omdat de meeste honden in het asiel niet waren wat wij zochten. Vele konden niet met kinderen, katten, andere honden of alleen zijn.
  Wij hebben een nova Scotia duck tolling retriever en past heel goed bij ons, wel was mijn jongste toen pas 7 maanden toen hij kwam dus dat was de eerste weken pittig.
  Verder is hij super makkelijk, gaat vaak mee op visite en als wij op vakantie willen of een dagje weg passen mijn ouders/schoonouders altijd op hem dus hebben een goede achterban.
  Wij hebben ook een oppas aan huis die ook de hond uitlaat dus hij is eigenlijk nooit alleen.
   
 13. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  12.873
  4.521
  113
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Ik zou voor een pup kiezen. Een hond uit het asiel heeft vaak een hele rugzak en dan moet je als aanstaande eigenaar sterk in je schoen staan en met een jong gezin lijkt me dat niet handig. Je kunt ook kiezen voor een herplaatser die worden dan aangeboden via de rasvereniging. Vrienden van ons hebben destijds een 7 jarige labrador in huis genomen, ook een herplaatser, eigenaar was overleden en de familie kon niet voor hem zorgen. Dier zonder trauma of rugzak en een wereldhond. Hij is nu alweer 12 jaar en gaat het eea mankeren maar ze zijn er zo blij mee.
   
  GossipGirlxoxo en Ukkie1 vinden dit leuk.
 14. woef2019

  woef2019 Actief lid

  7 nov 2019
  219
  440
  63
  Vrouw
  wij hebben een pup van nu 8 maanden oud. Die van ons kan nog niet de tijd alleen blijven die jij nu noemt. Maximaal 4 a 4,5 uur. Uitlaatdiensten zitten vol bij ons in de regio dus als we weg willen dan hebben we 3 keuzes:
  - binnen die tijd terug zijn
  - naar het dierenhotel brengen
  - vrienden laten oppassen.

  het is veel werk, veel uitlaten (wij hebben een energiek ras) en door zijn jeugdigheid kan hij overprikkeld raken als de kids bijvoorbeeld vriendjes mee naar huis nemen. Ik vind het op sommige dagen veel meer werk dan een baby.
  maar de liefde is diep, de kinderen missen hun maatje als ze naar school gaan. dus ik zou nooit meer wat anders willen!

  qua kosten: onze hond heeft voer wat ongeveer €70 per maand kost, daar komen nog de kosten van wat snackjes bij, dierenarts kosten en eventueel hondenpension. vergis je daar niet in!
   
 15. DeeLighT

  DeeLighT VIP lid

  9 jan 2007
  8.302
  280
  83
  Ik zou vooral kijken wat je huidige huisdieren ervan vinden. Als je katten een hond stressvol vinden zou ik er niet aan beginnen.
  Heel vaak zie en hoor ik dat katten weg moeten of niet meer binnen durven of alleen maar boven zitten omdat er een hond bij kwam.
   
 16. Niny

  Niny Bekend lid

  21 jul 2009
  661
  71
  28
  Ik ben wel voorstander van een asielhond, altijd honden uit het asiel gehad sinds ik van thuis weg ben. Je moet gewoon goed kijken en een hond nemen die voor je gezin geschikt is en waarmee het klikt. Die zijn meestal al zindelijk, kunnen alleen thuis blijven, puppy fase voorbij en vaak iets rustiger al,...
  Maar dan is het even zoeken en kijken in de buurt, niet elke hond uit het asiel is geschikt voor een gezin.

  Een pup kan zeker maar is in het begin intensief werken, dat is soms iets wat mensen makkelijk vergeten.

  Als je een ras kiest, ook even kijken naar algemeen karakter en energie niveau, elke hond verschilt nog individueel natuurlijk.
   
 17. Ukkie1

  Ukkie1 Fanatiek lid

  30 jun 2015
  4.262
  1.757
  113
  Ik heb werkelijk geen idee hoe ze het zouden vinden.. :o: kan het ook niet goed inschatten. Maar zeker met een pup,zouden ze niet wennen?
   
 18. Kwek

  Kwek Fanatiek lid

  16 mei 2009
  2.158
  132
  63
  Centrum België
  Het gaat niet enkel om vakanties regelen, zelfs een avondje uit kan al beïnvloed worden door het hebben van een hond.
  Vorige week: verjaardagsfeestje van onze dochters. Tot 1 van de gasten plots rechtstaat: ik moet naar huis want de hond is al te lang alleen. Leuk, hond boven onze kinderen... :rolleyes: Of schoonouders toen ze nog een hond hadden: lekker aan het BBQ'en bij ons, maar plots begint het te overtrekken en meteen vertrokken: de hond thuis is bang van onweer. Zit je dan plots alleen...

  Daarom dat ik heel zeker kan stellen: geen hond voor mij. Ik wil mijn leven aanpassen ifv kinderen, maar niet dieren. :oops:
   
  GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
 19. DeeLighT

  DeeLighT VIP lid

  9 jan 2007
  8.302
  280
  83
  De meeste katten vinden honden vreselijk als ze ze niet van jongs af aan gewend zijn. Je kunt ze er wel aan laten wennen maar een pup is vaak zo onvoorspelbaar en speels dat het heel lastig is om gecontroleerd positieve ervaringen te creëren voor je katten.

  Nodig eens iemand uit met een hond en kijk hoe je katten erop reageren.

  Zeker voor oudere katten is het vaak geen pretje en zie je toch dat ze zich vaker gaan terugtrekken
   
 20. cowgirl80

  cowgirl80 Fanatiek lid

  28 jul 2010
  4.468
  1.546
  113
  zuid-holland zuid
  Maar dat is vaak toch ook een keuze die je zelf maakt hoe ver je daarin gaat. Het hondje van mijn ouders was bang van vuurwerk en dan gingen ze van Oktober tot Februari niet savonds weg, want misschien zou er vuurwerk gegooid kunnen worden en dan zou de hond misschien wel bang zijn.:oops:
  Dat soort extremen zijn in mijn ogen vaak meer een probleem bij de baasjes dan bij de hond. Een hond die in een gezin met kleine kinderen woont is wel een beetje herrie gewend ook.
   

Deel Deze Pagina