Ik heb ergens toen mijn zoontje een maand of 6 was over Babygebarentaal gelezen en ik vond het eerst eigenlijk een beetje typisch overambitieus iets waar ouders mee komen, maar toch was ik geïntrigeerd.. Op YouTube staat het vol met kleintjes die met een big smile gebaren tijdens het eten dat ze meer willen en allemaal andere dingen. Het zag er toch ergens wel leuk en handig uit. Ik heb een paar gebaren opgezocht en een keer voorgedaan.. K was toen een maand of 9. Hij is al vanaf heeeel klein gek op lampen, altijd omhoog kijken etc. Ik heb het gebaar voor lamp een paar keer laten zien. (Light) Hij reageerde er niet op en deed het al helemaal niet na ofzo.. Nou een maand of zo later kwam hij er ineens uit zichzelf mee, een knijpgebaar met z'n handje als je hem vroeg waar de lamp was en elke keer met handje naar lampen overal dat gebaar doen! We stonden echt perplex! K wordt tweetalig opgevoed en dan komt spraak vaak veel later op gang en zoiets als babygebaren kan heel wat frustratie bij een kind verhelpen. Ik wil er ook bij vermelden dat we altijd duidelijk het woord er bij zeggen.(ieder in onze eigen taal) Hij begrijpt duidelijk heel veel dingen in beide talen, dus ik ben er maar ns wat meer over gaan lezen en we zij geleidelijk meer gebaren gaan introduceren. Eigenlijk vooral dingen die hij zelf steeds aan bleef wijzen. Zo kent hij nu " bloem", wat hij ook doet voor boom, struik etc. "poes", "beer"', "in bad", "trap" (als hij naar boven wil), "trein" "meer" waarmee hij laat zien als hij honger of dorst heeft, of iets wil eten wat wij aan het eten zijn.. Blijkt dat hij vaaaaak honger heeft, vooral in periodes dat hij erg veel last heeft van een sprongetje of tandjes. "speentje" en dat is het eigenlijk.. We proberen het niet te pushen, meer als we zien dat hij ons iets duidelijk probeert te maken dat we iets nieuws introduceren. Ik ben benieuwd of er meer mama's zijn die met hun baby/dreumes gebaren? Ik merk vaak dat het als iets beetje controversieels/overdrevens wordt gezien.Het lijkt toch wel steeds populairder te worden, ook "ouders van nu" had er een hele serie over met gebaren plaatjes. Ik zie het niet anders dan als gebaren bij liedjes, zoals "in de maneschijn" maar dan functioneel in het dagelijks leven. Wij hebben er iig een stuk minder huilend/zeurderig/gefrustreerd dreumesje door, hij ziet dat we hem verstaan en het maakt hem duidelijk tevredener.
Leuk! Ik hoorde het van een vriendin van mij. Die was in Italië op vakantie en die zag het 'gebeuren' bij een gezinnetje een tafel naast hun en ze was helemaal perplex. Het kindje kon gewoon aangeven dat ze nog een koekje wilde. Erg gaaf! Doordat ze kunnen gebaren schijnen ze zich inderdaad een stuk tevredener en gelukkiger te voelen, ze kunnen immers eerder aangeven wat ze precies willen! Wel belangrijk is natuurlijk dat de omgeving van het kindje (oppas, oma, kdv) ook weet welke gebaren ze kennen en wat ze betekenen omdat ze anders daardoor weer gefrustreerd kunnen worden.. In februari ben ik bevallen van onze dochter, en kan niet wachten om er mee te beginnen. Ik ken zelf inmiddels al flink wat gebaren, en gebruik ze ook al soms. Voor haar is het alleen nog een beetje te vroeg, ze zeggen dat ze het pas vanaf +/- 6 maanden oppikken. Ik ben heel benieuwd..
Ik heb ook gekeken naar de gebaren en vind het een uitdaging om mijn kind dit te gaan leren. En je kunt het natuurlijk gewoon bij de gebaren houden die je het meest gebruikt. Melk, meer, klaar, eten, luier e.d Erg leuk! Inderdaad jammer dat ze het pas echt snappen met 6 maanden... Eonah je kan wel al beginnen met de gebaren te doen. Wie weet pikken ze iets op. En dan kan je het jezelf alvast eigen maken. titania goede site die je hebt gegeven. Daar heb ik wel wat aan.
Yep dat doe ik ook al hoor Niet elke keer maar wel zeer regelmatig, idd om het zelf ook te leren. ik gebruik overigens de amerikaanse gebaren taal (ASL) omdat daar veel meer boekjes en kaarten enzo van zijn, en vind de gebaren ook veel makkelijker dan de nederlandse gebarentaal
Er zijn inderdaad niet zo veel Nederlandse sites met voorbeelden van gebaren. Ik vind deze site leuk met; liedjes.. deze site heeft zo'n beetje alle Nederlandse kinderliedjes uitgewerkt met gebaren op hun youtube kanaal. Beetje gek excentriek mens alleen die het doet, maar wel een goede manier om er een beetje in te komen. De "handige" gebaren heeft hij hier eigenlijk als laatste opgepikt, volgens mij is net als met praten..veel ouders die hun kind steeds "mama" of "papa" proberen te laten zeggen en hun kind komt dan ineens met "poes". Wij probeerden al heeel vroeg "melk" te gebaren, maar die doet hij nog steeds niet hahaha.. ligt misschien ook aan het kind, ik zou ook observeren en kijken hoe je kan inspelen op de interesses van je kind. Ik vind het zo mooi dat K mij tijdens een wandeling steeds alle bloemen en bomen laat zien, eigenlijk mooier dan wanneer ik weet dat hij heeft gepoept. Maar ligt natuurlijk ook aan jezelf, bij ons is natuurlijk de tweetaligheid een factor en hij zegt nog geen eigen woordjes terwijl sommige andere kinderen van zijn leeftijd wel al "bloem" enzo kunnen zeggen. Je kan er zeker al heel vroeg mee beginnen. Echt terug gebaren begint geloof ik gemiddeld rond de 10 maanden(sommige gevallen natuurlijk eerder-maar dat is met elk kind anders, de een is motorisch sterker de ander cognitief), 6 maanden beginnen ze het meestal echt te begrijpen, dus er kan wel wat tijd overheen gaan..maar goed dat je er alvast mee bezig bent en de gebaren leert! hier ff een voorbeeldje van de gebaren voor "meer" en "op"
nog voor "bloem" en "lamp" ook een leuk filmpje van een baby van 1 die al van alles kan gebaren; cute signing baby!...baby sign language - YouTube de vrouw die het doet is van www.mysmarthands.com er is daar ook een app voor iphone en ipad van die ik heb waar ik ook veel gebaren van heb geleerd. Echt een aanrader!
Wij gaan ook gebaren doen bij onze meisje. Ik ben me zelf ook beetje aan het leren. En doe het ookal bij haar. Vooral om haar makkelijk duidelijk te laten maken wat ze wil, en hoe ze zich eventueel voelt.
Hier ook een mama die het niet overdreven vind hoor. Vanaf 4 weken ben ik al naar mijn kleine vent aan het gebaren. De basis dingen als luier, melk, mama, opa, oma, meer/nog een keer, cavia (er lopen er hier twee rond en die zijn natuurlijk erg interessant...), ook poep en pijn gebruik ik inmiddels. Het lijkt of hij nu na 6 weken al gebaren begint te herkennen. als ik het gebaar voor melk maak als hij huilt van de honger, dan is ie gelijk stil (ook als ik het zonder te praten doe). Bij het gebaar poep gaat ie altijd liggen lachen. Ik ben er vooral mee begonnen om ervoor te zorgen dat hij zich straks makkelijker kan uitdrukken. Het schijnt ook zijn taalontwikkeling te stimuleren. Ik heb zelf als baby meer dan een jaar gehuild omdat ik pijn had, maar daar kwamen ze pas heel laat achter. Een kennis van mij heeft dove ouders en gebaarde dus ook naar haar kindje en die kon met 8 mnd aangeven pijn in zijn keel te hebben, bleken ontstoken amandelen. Ik hoop dat mijn ventje dit soort dingen met ong 9 mnd kan aangeven. Ik gebruik wel de Nederlandse gebaren (schijnt verschil te zitten tussen verschillende talen) op Babygebaren - Home kun je ook cursussen vinden.
@Eonah ik zie dat jouw kindje een dag ouder is dan de mijne. Het schijnt dat kinderen vanaf 6 mnd de gebaren beter kunnen begrijpen en motorisch na kunnen doen, maar je kunt nu al beginnen om een basis te leggen. het schijnt dat de meeste kinderen dan met 6 mnd sneller leren en met 9 mnd meer gebaren kennen.
hier zijn ze op het kdv bij de babygroep begonnen met gebaren. Gewoon de gebruikelijk gebaren, die ze tegenkomen overdag. Zelf heb ik een info avondje er van gehad, maar ik merk dat het snel versloft hier, het gebaren. Vooral als je de gebaren zelf nog moet leren. Wat mij erg bij gebleven is van de info avond, is dat je niet perse de gebaren hoeft te gebruiken die zij gebruiken. Als je nu al zonder nadenken een gebaar maakt met je handen bij 'op' bv , dan is dat gebaar goed om te onthouden en doen voor je kindje. Onze dochter heeft vooral het gebaar voor 'slapen' goed opgepikt en in combinatie met nee schudden en eigenlijk niet reageren geeft ze toch vrij duidelijk aan of ze wil slapen of niet. Het gebaar voor spelen wordt ook nog weleens gemaakt uit haarzelf, meestal na het eten... En natuurlijk: op en kwijt.. maar die kent iedereen wel denk ik..
Wij gebaren zelf niet (bewust) maar zie momenteel hier in de VS wel veel moeders die het doen. Leuk om te zien hoeveel sommige kindjes soms weten! Heb ook een paar voorbeelden gezien dat het kindje er geen interesse in had en het maar bij een paar gebaren liet. Als ik me er meer in had verdiept (en eerder) had ik het ook wel willen proberen. Onze jongste heeft zichzelf inmiddels wat gebaren eigen gemaakt die wij inmiddels ook kennen. Dus ik weet nu bijvoorbeeld wanneer hij meer wil. Alhoewel hij er momenteel ook 'mee' bij zegt
Leuk, interessant! Heb de app gedownload en ga het zeker proberen en toepassen bij de jongste (die is 7 mnd). Ben benieuwd! Dank voor de tip!
Leuk om te lezen allemaal! Voor de mama's die pas beginnen of het van plan zijn, ik,hoop dat jullie je ervaringen blijven delen! Hier heb ik gemerkt sinds we echt actief aan het gebaren zijn en hij dus duidelijk weet dat we hem begrijpen het laten blijken van dingen zoals naar boven willen om te gaan slapen of op de verschoonmat liggen als hij heeft gepoept erbij zijn gekomen..allemaal zo handig en ik vind het een fijn idee dat hij niet gefrustreerd rond hoeft te lopen. Sinds hij zelf het slapen aangeeft gaan ook bijvoorbeeld de middagdutjes super goed omdat hij er zelf voor kiest wanneer hij wil slapen etc. Wel grappig iets van de laatste tijd..als we in de supermarkt zijn heeft hij dus door dat er overal eten is en gaat in de wagen enorm zitten zeuren en "meer" gebaren en overal om zich heen wijzen.. Kind in de speelgoedwinkel idee zeg maar (ik geef m trouwens genoeg eten, het is gewoon een enorm hongerlapje LOL)
Hi meiden, Goed dat jullie baby-gebaren gebruiken of willen gebruiken. Het is een leuke manier om te communiceren met je kind terwijl hij of zij nog niet of amper praat. Door onze doofgeboren zoon zijn we bij onze (horende) dochter ook gelijk als baby begonnen met (ondersteunende) gebaren. Ze loopt nu met nog geen 2 jaar ver voor op haar leeftijdgenootjes. Ze spreekt 2 talen (goede zinnen) en gebruikt gebaren waar nodig of als ze te moe is om te kletsen. In het begin zie je niet veel resultaat maar gewoon doorzetten en op een moment zie je dat ze je begrijpen en daarna ook terug gebaren. Als tip: Blijf er wel gesproken taal bij gebruiken voor de ontwikkeling. De DVD van Lotte en Max zijn geweldig. De boederij is bij ieder favoriet. Veel plezier met gebaren.
ik vind t eerlijk gezegd een beetje overdreven. mn schoonzus heeft t ook met mn nichtje gedaan. hele cursus heeft ze er voor gevolgd. gevolg nichtje is nu 2 en praat nog steeds niet omdat ze het duidelijk kan maken met gebaren wat ze wilt. bij sommige dingen kunnen best een gebaar horen maar je kan er natuurlijk ook in doorslaan! zelf zou ik het niet zo snel gebruiken ook al ken ik een heleboel gebraren van mn werk met gehandicapten maar zo wil ik niet communiceren met mijn kind