hoeveelheid voeding

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door Darteltje25, 26 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Darteltje25

  19 nov 2007
  11
  0
  0
  Goedemorgen,

  Ik heb een vraagje, mijn dochter is inmiddels 6 weken oud en de borstvoeding gaat in principe redelijk goed. Alleen is ze erg onrusstig en komt ze erg onregelmatig. Laat veel los en is zeer beweeglijk tijdens een voeding. Nou ben ik begonnen met kolven en het oefenen aan de fles voor als ik straks weer ga werken, en het valt me op dat ze veel rustiger is, ook na de voeding. (Aan de borst kon ik wel bezig blijven) en nu na een voeding komt ze pas na 3,5 a 4 uur weer. Ze krijgt nu 5 keer 125 ml plus nog eventueel iets extra als ze nog niet voldaan is. Ze weegt nu tussen de 5 en 5,5 kilo. Krijgt ze dan voldoende binnen?

  In elk geval bedankt voor de reactie.

  Dorien
   
 2. Ilse

  Ilse Lactatiekundige

  2 apr 2008
  1.552
  0
  0
  Lactatiekundige IBCLC
  Almere
  Hallo Dorien,

  Je hebt een korte vraag waarbij er bij mij direct veel andre vragen opkomen.

  Kan je beschrijven hoe de voedingen verlopen. Hoe lang duurt een voeding? Geef je 1 of 2 borsten per keer? Hoe vaak voedt je haar? Heb je een sterk toeschiet reflex. Met andere woorden stroomt de melk krachtig uit je borst? Heb je het gevoel dat je borst na de voeding duidelijk leger zijn dan na de voeding? Merk je tijdens de voedingen eenovergang is zuigfrequentie?

  Veel vragen die mij mogelijk helpen een beter beeld te krijgen van jullie situatie.

  Kan je me mailen wat haar geboortegewicht was en het verloop in gewicht?

  Als ik naar haar gewicht nu kijk, zeg even 5,5 kilo dan kan ik het rekensommetje invullen wat je als leidraad kan gebruiken om te zien hoeveel je kindje ongeveer drinken moet.

  5,5 (kg lichaamsgewicht) x 150 ml = totaal volume per 24 uur.
  Er zijn zelfs richtlijnen waarin niet 150 ml maar 170 ml wordt gebruikt.

  Dat deel je door het aantal voedingsmomenten per 24 uur.
  In jou geval 825 - 935 per 24 uur.
  Bij 5 voedingen 165-185 ml per voeding. Met 125 zit je daar mijns inziens teveel onder.

  Het onrustig drinken aan de borst kan veel oorzaken hebben. Daarom al mijn eerdere vragen. Ik wil er wel wat meer over proberen te zeggen maar dan wacht ik even jou antwoorden af.

  Wat je in elk geval moet doen is minstens 1 en liefst 2 voedings momenten extra inbouwen zodat ze meer voeding per 24 uur binnenkrijgt.

  Succes

  Ilse
   
 3. Darteltje25

  19 nov 2007
  11
  0
  0
  Bedankt voor je reactie, ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te antwoorden.

  Emilie woog bij haar geboorte 3860 gram, waarna ze afviel tot 3620. Bij het CB woog ze na 4 weken 4720 gram. Gisteren hebben we haar thuis gewogen en was het ongeveer 6000 gram. Volgende week moeten we weer naar het CB. Ik heb dus wel het idee dat ze goed groeit, misschien iets te hard?

  Bij een voeding drinkt ze ongeveer 20 minuten tot een half uur, soms iets langer of korter. Hier hangt het dus ook van af of ze 1 of 2 borsten krijgt. Als ze afgekolfde melk krijgt krijgt ze een fles van 180 tot 200 ml. Ik begin met 180, als ze nog niet voldaan is krijgt ze nog wat extra. Ik voed haar om de 4 uur ongeveer, bahalve 's nachts dan slaapt ze van 22.30 tot 07.00 uur ( wij zijn gezegend :D :oops: ) Verder heb ik wel het idde dat het met de Bv goed gaat, heb een goede TSR en mijn borsten zijn overduidelijk een stuk leger na een voeding.

  Ik ben haar dus al wel meer voeding gaan geven omdat we duidelijk doorhadden dat het te weinig was voor haar.
  Ik hoop dat het allemaal duidelijk is voor je, in elk geval bedankt.

  Dorien
   
 4. Ilse

  Ilse Lactatiekundige

  2 apr 2008
  1.552
  0
  0
  Lactatiekundige IBCLC
  Almere
  Hallo Dorien,

  Bedankt voor het doorgeven van de gewichten. Ze groeit inderdaad super goed en zoals je zelf al schrijft meer dan gemiddeld. Dat is niet erg. maar het kan je wel onzeker maken.

  Kindjes die erg hard groeien hebben vaak een mama die meer dan gemiddeld melk aanmaakt. Ook dat is niet erg maar een beeld wat daarbij kan horen is dat de voedingen onrustig verlopen en dat kindjes soms ook snel weer voor een volgende voeding komen.

  Kijk eens op de volgende link en lees of je jezelf herkent in het daar geschetste beeld.

  http://www.borstvoeding.com/kindjeaande ... riode.html

  Als ik lees hoe je voedingen verlopen dan is daar niets mis mee. Misschien kan je proberen om de eerste melkstroom weg te laten lopen en dan aan te leggen. Meestal verloopt de voeding dan rustiger.

  Hoe is het met de regelmaat nu gesteld? Toen je in eerste instantie mailde was ze rond de 6 weken, een periode waarin veel kindjes gaan regelen. Ineens een ander ritme hanteren, etc.

  Probeer goed te letten op haar voedingssignalen, op je eigen lijf en de plas en poepluiers. Mijns inziens zijn jullie lekker bezig. Een ritme gaat er wel komen. Niet alle kindjes zijn daar even sterk in. In elk geval slaapt ze in de nacht al lekker, dat is voor jullie fijn. Als ze zo goed aankomt en het zelf op die manier aangeeft dan is dat prima. Bedenk dat ook een onregelmatig ritme een ritme is. Misschien net netjes elke 4 uur maar wat je beschrijft klinkt mij al aardig regelmatig.......

  Succes en als je vragen hebt hoor ik het wel weer

  Ilse
   

Deel Deze Pagina