Iemand gezocht met ervaring mbt KID/spermadonor

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door AnnaJ, 18 feb 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  Hi lieve lezers,

  Mijn man en ik hebben de afgelopen maanden in een achtbaan gezeten. In eerste instantie was er azoospermie geconstateerd bij mijn man. Hier kwamen we een aantal maanden geleden achter. Bij de tweede sementest werd dit bevestigd. Dit was al een behoorlijke schok. We zouden dus de medische molen in gaan om op die manier toch een kindje te kunnen krijgen. Er werd al gesproken over ICSI, als er bij een TESE nog iets gevonden zou worden. Ik heb toen heel wat op verschillende forums zitten speuren naar ervaringsverhalen en wat al die termen nou betekenen.
  Vier weken terug moest mijn man voor een echo om te kijken of alles wel goed zat en of het geen obstructieve azoospermie was. Ze vonden toen vreemd weefsel in een bal en hij moest meteen de volgende dag geopereerd worden. De hele bal zou worden weggehaald, omdat ze geen risico wilden lopen. Het was gelukkig geen kanker. Een enorme opluchting! Maar de patholoog had ook meteen onderzocht of er zaadcellen werden gevonden. Die waren er niet… De uroloog gaf aan dat er erg weinig kans is om in de andere bal nog wel wat te vinden. Dit door bloedonderzoek en verschillende hormoonwaarden. We willen nog wel een TESE doen, maar eigenlijk verwacht niemand daar iets van.
  Dus we zijn aan het nadenken over alternatieven. Voor ons zou dat een spermadonor betekenen. Het is raar om daar over na te denken. Mijn man staat er eigenlijk helemaal voor open en we hebben het er veel over. We hebben een bekende van ons in ons hoofd om eventueel te vragen. Maar hoe gaat dit dan in de toekomst zijn? Hoe voelt het dan voor mijn man als we bij de ‘bekende spermadonor’ zijn? En voor mij? Wat gaat dit voor ons kind betekenen later? Kunnen we niet beter een onbekende donor zoeken? Zou iemand met mij hierover in gesprek kunnen gaan. Bijvoorbeeld iemand die ook deze keuzes heeft moeten maken en over deze vragen heeft nagedacht.
  Het is toch een behoorlijk verhaal geworden. Wou ik eigenlijk niet, maar ik merk dat ik het wel fijn vond om het even van me af te typen.

  X Anna
   
 2. Do1981

  Do1981 Fanatiek lid

  9 dec 2016
  2.714
  1.318
  113
  wat een schok en rollercoaster. Zelf geen ervaring, wil jullie wel sterkte wensen in deze zoektocht!

  @Lisa280887 mogelijk wil jij ervaring delen?
   
  AnnaJ vindt dit leuk.
 3. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.023
  4.674
  113
  Vrouw
  Ja zeker wel!

  ts: wat een vreselijke achtbaan... Weet er helaas alles van. Wat wil je precies weten? Ik zal later meer uitgebreid typen. Heb vandaag helaas een positieve corona uitslag gehad dus ben even een enorm warhoofd :( ondertussen zou je op mn instagram kunnen kijken, daar heb ik veel gedeeld over ons donortraject. Ivf.d.lisa

  ❤️
   
 4. Happyhope

  Happyhope Bekend lid

  15 sep 2018
  823
  277
  63
  Vrouw
  Wat een rollercoaster en schok moet de afgelopen periode geweest zijn zeg!
  Wij hebben 2 jaar geleden geheel onverwachts ook een slechte uitslag bij het zaadonderzoek van mijn man gekregen. We waren nog niet ‘bezig’ met kinderen krijgen, maar hadden ons aangemeld voor een PGD traject ivm erfelijke ziekte. Ineens kwam het slechte nieuws: geen zaadcellen. Totaal onverwachts. De grond leek onder ons vandaan te vallen.
  Bij een TESE zijn er gelukkig nog rietjes gevonden! Ik hoop dat dit voor jullie ook nog zal gebeuren, maar heel begrijpelijk dat je je oriënteert op wat mogelijk is.

  wij zijn nu zelf aan het oriënteren voor een donortraject. Ook gedacht aan een bekende donor, maar er zijn geen mannen in onze kring die we zouden willen vragen (naast dat zij het zelf überhaupt nog moeten willen natuurlijk).
  Wel zou ik dit het fijnste vinden. Op deze manier weet je altijd waar je kindje genetisch gezien vanaf stamt. De puzzelstukjes zijn bekend, in tegenstelling tot bij een onbekende donor. Ook hierbij kun je heel veel informatie krijgen natuurlijk, maar iemand écht kennen doe je niet.
  Je kindje krijgt nu de mogelijkheid om zijn/haar donor op jonge leeftijd al te leren kennen en zijn/haar genetische achtergrond te weten.
  Het belangrijkste hierbij is denk ik dat je er zo open mogelijk in moet staan naar je kindje: maak het zo normaal als mogelijk is.
  En maak natuurlijk goede afspraken met de donor, bijvoorbeeld bij een notaris.

  en het allerbelangrijkste is dat het goed moet voelen voor jullie zelf.

  Er zijn ook maatschappelijk werkers gespecialiseerd in deze trajecten. Wellicht helpt dat nog om een beslissing te kunnen maken.

  Heel veel sterkte en succes!
   
 5. Do1981

  Do1981 Fanatiek lid

  9 dec 2016
  2.714
  1.318
  113
  Jeetje @Lisa280887 wat naar, beterschap! Hoop dat het mee gaat vallen
   
  Lisa280887 vindt dit leuk.
 6. dvk1990

  dvk1990 Actief lid

  6 nov 2016
  412
  31
  28
  Jeetje wat een rollercoaster is dit voor jullie geweest, wat kan er dan veel in maanden aan spanning voorbij gaan en helemaal met de schok na de echo, maar gelukkig waren die uitslagen goed.

  Ik kan me erg in jullie verhaal vinden. Mijn man is zover wij hebben laten onderzoeken onvruchtbaar. Bij hem zijn er nooit zaadcellen ontdekt en omdat hij al complicaties had gehad in zijn kindertijd en pubertijd was de kans dat er bij TESE wat te vinden zou zijn bijna nihil. We zijn niet zover gegaan omdat mijn man al een laag testosterongehalte heeft en als we door waren gegaan met TESE zou hij injecties moeten krijgen voor testosteron. En dan krijg je een geheel ander karakter of kun je krijgen. Deze kans wouden wij niet lopen en na een dik jaar in en uit ziekenhuis hebben wij de keuze genomen om voor een spermadonor te gaan.

  Van een aantal mannen kregen wij na dit nieuws te horen dat zij wel donor wouden worden erg fijn, maar hier hebben wij toch voor de zekerheid niet voor gekozen. Ondanks dat we geen negatieve gevoelens bij een bekende donor hadden op dat moment,( want het is gewoon een bestanddeel dat je nodig hebt om een kindje te krijgen en het is naar mijn mening echt nurture over nature) wouden wij niet de kans hebben dat dat misschien wel in de toekomst zou gebeuren van beide kanten.

  Dus onze keuze was al snel gevallen voor een Deense donor via cryos. Ja er zit een kostenplaatje aan, maar die kun je zo groot maken als je zelf wilt.
  Onze Deense God met zijn blonde haren heeft onze harten bij de eerste positieve test al gevangen en we hebben nu na anderhalf jaar nog steeds geen spijt van onze keuze. Later als hij veel ouder is mag hij contact zoeken en hopen wij dat, mochten zij een contactmoment hebben, wij mee mogen zodat we deze man kunnen bedanken voor het grootste geschenk wat we namens hem hebben mogen krijgen en wie weet voor zijn broertje of zusje in de toekomst mochten wij daar ooit aan toe zijn. Er liggen nog 3 rietjes klaar in de vriezer hihi .

  Het donorschap is bij ons bij de opvoeding geen geheim en ik heb een dagboek van de hele medische molen afgedrukt en deze heeft een prominente plek in onze woonkamer. Ook krijgt mijn zoontje het vanaf het begin mee. Het is iets wat gewoon is en niet iets raars. Maar zo doen wij het.

  Dus hoe het zou voelen voor een bekende donor? ik kan daar niet over meepraten. voor ons was het gevoel van afstand tussen ons en de donor prettig. Mochten jullie wel voor een bekende gaan lijkt mij het een goed idee goed het gesprek aan te gaan zodat het van beide kanten duidelijk is wat jullie verwachtingen zijn. Ik zou alles op papier zetten zodat er nooit misverstanden kunnen komen. Maar dit is wat ik denk, je weet nooit wat de toekomst brengt.

  En hoe je partner zich zou voelen, dat kan hij je alleen vertellen en ook hoe dit gevoel bij jou is. Neem hier rustig de tijd voor.

  Ik wens jullie heel veel sterkte, geluk en kracht toe en een dikke knuffel.
  Mocht je meer willen weten of vragen mag je ze altijd stellen, prive of zo ;).
   
 7. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.493
  4.344
  113
  Wij hebben na een negatieve tese in 2009 uiteindelijk in 2017 onze zoon gekregen middels een donor.
  Wij hebben gekozen voor een Nederlandse donor bank. Juist niet voor een bekende, mede door de situaties die jij schetst.

  Voor mijn man, en ook voor mij voelt het gewoon alsof het echt ons kind is. En dat is het ook.
  Wij zijn er ook open over geweest naar onze omgeving en ons zoontje groeit vanaf jongs op met de waarheid. Wel op het niveau van een kind uitgelegd. En met de jaren natuurlijk steeds concreter.

  Ik wens jullie heel veel sterkte met het verwerken van dit alles. En blijf met elkaar praten.
  Neem ook de tijd om samen tot een keus te komen.
   
 8. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  7.180
  2.294
  113
  Vrouw
  Ik ben (bewust) alleenstaand en heb een dochter van een donor. Mocht je nog andere vragen hebben stel ze maar!

  Als je met een bekende in zee gaat kan je bij de notaris een donorcontract op laten stellen. Waar je allerlei zaken in vast legt. Google maar eens.
  Ook kan je via meer dan gewenst eea info vinden.
   
 9. Waterman123

  3 jan 2021
  41
  24
  8
  Vrouw
  Hoi,
  Helaas is mijn vriend ook onvruchtbaar door chemo behandelingen in het verleden. Hij heeft al een hele mooie en lieve dochter met zijn ex via een onbekende donor en wij zijn het traject nu ook ingegaan. Tegen haar zijn we heel eerlijk en lezen we kinderboekjes voor waarin het in kindertaal uitgelegd wordt. Heel duidelijk en we praten er geregeld over.
  Ik ben nu voor de tweede keer geïnsemineerd dmv iui. Ik ben benieuwd hoeveel keer iedereen geïnsemineerd is voordat het “raak” was....
  Liefs
   
 10. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  Bedankt voor het meedenken en je meeleven!
   
  Do1981 vindt dit leuk.
 11. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  Beterschap! Hopelijk overleef je de quarantaine een beetje :)
  Ik lees dat je nu zwanger bent! Wat mooi! Je hebt heel wat IUI's gedaan... Dat lijkt me dus heel heftig, elke keer opnieuw proberen en dan weer teleurstellingen. Daar heb ik wel een vraagje over. Bij mij zijn er verder nog geen onderzoeken gedaan, alleen bij m'n man. Ik ga er alleen wel een beetje vanuit dat alles bij mij in orde is. Gewoon regelmatige cyclus en geen gekke dingen. Kan het dan toch nog zo zijn dat je vaak een IUI moet doen?
   
 12. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.023
  4.674
  113
  Vrouw
  Dankjewel! ❤️

  Wij hebben 9 iui gedaan en 1 ivf. De eerste terugplaatsing bleek raak❤️
  ik had een gewoon regelmatige cyclus, alles was altijd in orde. Voor aanvang van alle iui behandelingen heb ik een foamecho gehad. Daaruit bleek wel mijn rechtereileider minder doorgankelijk. Maar ze zeggen dat je andere eileider het kan overnemen dus het was goed genoeg om gewoon te starten! Wij deden iui in natuurlijke cyclus, zonder onnodige extra hormonen.

  Na iui 3 helaas een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de rechtereileider. Die is toen operatief verwijderd. Lang verhaal!

  Maargoed. Daarna nog 6 iui gedaan en niet meer gelukt. Ook niet met utrogestan als ondersteuning bij de laatste iui. De laatste 3 pogingen waren ook echt gericht op de linkereierstok, om soortvan zeker te weten dat het eitje van de goeie kant kwam, voor het geval de eileider het toch niet had overgenomen.

  Daarna bleek ivf eindelijk ons antwoord te zijn❤️

  Waarom iui precies niet gelukt is weten we niet. Misschien toch wat extra schade in mijn overgebleven eileider, of wat dan ook. Of gewoon pure pech. We zijn iig dolblij en intens dankbaar dat we nu op dit punt zijn!
   
 13. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  @Happyhope Bedankt voor je lieve berichtje! Voor jullie moet het ook allemaal heel heftig zijn geweest! Wel heel fijn dat er nog rietjes zijn gevonden!

  Ik vind de overweging van een bekende donorvader vooral heel lastig, omdat de man die wij in gedachten hebben ook in ons leven blijft. We hebben het er inderdaad al over gehad om naar ons toekomstige kindje zo open mogelijk te zijn, maar wanneer de biologische vader dichtbij ons staat, vraag ik me af hoe het kindje dan naar hem gaat kijken? En hoe dit voor mijn man gaat zijn? Maken we ons het dan niet onnodig moeilijk? Bij een onbekende donor, blijft de biologische vader "abstract" voor het kindje. Dit lijkt me dan minder snel tussen mijn man en het kind in te komen staan...
  Maar aan de andere kant vind ik het ook heel fijn dat je weet wat voor man het is. Dus wat voor genen je in huis haalt :) Hij lijkt heel erg op mijn man, dus dat is heel fijn!
  We kunnen over 5 weken naar het UMC, dus dan kunnen we volgens mij ook aangeven dat we graag in contact zouden komen met een maatschappelijk werker.
   
  Happyhope vindt dit leuk.
 14. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw

  @dvk1990 Bedankt voor je uitgebreide berichtje en je meeleven! Wat fijn dat jullie nu een kindje hebben! Er is dan behoorlijk wat aan vooraf gegaan, maar dan heb je nu wel jullie wondertje!
  Heel mooi dat jullie een dagboek hebben. Dat is iets dat wij ook zouden willen doen, zodat het inderdaad niet een 'enorm ding' wordt, maar iets dat 'gewoon' zo is.
   
 15. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.023
  4.674
  113
  Vrouw
  Wat betreft onze keuze donor: wij hadden niemand in de omgeving die het zou kunnen doen. Maar eigenlijk wilden we ook echt geen bekende donor. Verder wil ik wel echt zeggen dat die keuze heel persoonlijk is en er is geen goed of fout hierin. Volg vooral jullie gevoel!

  Wij hebben gekozen voor een donor vanuit Denemarken. Via de donorbank Cryos. De donorbank maakte ons weinig uit, maar bij deze vonden we toevallig onze donor waarbij we ons beide goed voelden.
  Je kan ook een donor kiezen vanuit NL, maar wij vonden die wachttijd veel te lang.

  Echt anoniem mag niet meer in NL, als je kindje 16 is (dacht ik) mag het zelf gaan ‘zoeken’ naar de donor. Ook hier heb je weer instanties voor die kunnen helpen.

  qua donorkeuze buitenland:

  Grootste voordelen voor ons:
  - je kiest zelf je donor nav hele uitgebreide online profielen (in NL kies je over het algemeen niet echt zelf zoals wij hebben gedaan)
  - je weet dus vrij veel over je donor
  - geen wachttijd, snelle levering

  Nadelen voor ons:
  - de kosten (via NL is veel goedkoper)
  - de donor woont in het buitenland (maar de wereld wordt steeds kleiner door internet en goede registratie)

  qua openheid: het is bewezen beter voor je kindje als je open bent. Goed dat jullie hier al over nagedacht hebben! Het Fiom heeft hier een boek over. Sowieso is het Fiom een fijne organisatie!

  Blijf vooral met elkaar praten. Hou de open communicatie vast tussen jullie samen. Dat zal op tijden flink lastig zijn, emoties spelen ook een rol. Wij moesten echt een balans vinden tussen laten rusten en erover praten. Die gelukkig wel gevonden en uiteindelijk vrij snel een donor uitgekozen.

  Ik zal nu ongetwijfeld een hoop vergeten. Maar ik hoop je wel een beetje geholpen te hebben hiermee!
   
  AnnaJ vindt dit leuk.
 16. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  @Panter Bedankt voor je berichtje! En wat fijn dat jullie een zoontje hebben! Mooi dat het zo gelukt is en dat jullie er open over zijn.
  Ik heb wel een vraagje: Hoe lang duurt het traject bij een Nederlandse donorbank? Het is natuurlijk al weer even geleden, maar ik heb het idee dat best een lang traject is met veel wachttijden.
   
 17. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.023
  4.674
  113
  Vrouw
  Ik ben dan niet Panter maar ik zag pas iemand die in eerste instantie 2 jaar moest wachten op een donorvoorstel voor een donor vanuit NL. Dit werd uiteindelijk 1 jaar... Qua traject zelf ligt het geheel aan welk ziekenhuis of welke kliniek je loopt en welke wachttijden zij aanhouden. Toen wij begonnen bij de kliniek hadden zij geen wachttijd. Het ziekenhuis wel. Nu heeft de kliniek wel wachttijd maar dat komt door opgehoopte drukte door corona. Als dit bijgewerkt is zal dit ook wel meevallen denk ik.
   
 18. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  @aicirtap Bedankt voor je berichtje! Ik zal ook eens gaan kijken naar een donorcontract. Als we inderdaad een bekende donor gaan doen. Het ligt nog allemaal open :)
  Heb je gekozen voor een Nederlandse donor of een buitenlandse? En wat waren je afwegingen?
   
 19. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.493
  4.344
  113
  Wij zijn in 2010 gestart. Toen was er wachtlijst voor intake van 1.5 jaar. Na de intake waren we binnen 6mnd aan de beurt.

  Toen we 2de kindje wilden was er geen wachtlijst, we konden meteen beginnen. Maar dat was omdat we al aan kindje via hen hadden.

  Je kunt gerust verschillende klinieken bellen en vragen naar de wachtlijst. Heb ik toen ook gedaan. Wij waren het snelst aan de beurt in Arnhem dus daar hebben we toen voor gekozen.
   
 20. AnnaJ

  AnnaJ Lid

  18 feb 2021
  8
  3
  3
  Vrouw
  De wachttijden voor een Nederlandse donor schrikken mij inderdaad ook af! We hebben ook al bij Cryos gekeken, daar hoorden we veel positieve dingen over. Het voelt ook wel fijn dat je een uitgebreid profiel kan zien en daar zelf een beslissing over kan nemen. Dat is inderdaad bij een Nederlandse donor toch weer anders.

  Bedankt voor je uitgebreide reactie! Heel fijn om te lezen hoe anderen hier mee omgaan en welke afwegingen er worden gemaakt.
   
  Lisa280887 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina