Dag dames, Ik heb een paar vraagjes voor jullie als ervaringsdeskundigen: Ik geef mijn dochter volledige borstvoeding en omdat ik voorlopig niet ga werken, dus altijd gewoon 'rechtstreeks' kan blijven voeden, heb ik me na mijn bevalling niet zo goed laten informeren over het afkolfgebeuren. De komende week zijn er echter twee momenten dat ik een flesje afgekolfde melk bij de hand moet hebben, omdat ik niet bij mijn dochter ben om te voeden, als zij daarom vraagt. Omdat het kolven mij nog niet zo goed lukt, zal ik sowieso de dagen daarvoor wat melk moeten gaan sparen. Ik heb begrepen dat dat kan, als je de melk maar op dezelfde temperatuur samenvoegt. Maar dan staat de melk in de koelkast... Hoe moet ik dan de melk verwarmen en hoe weet ik of het warm genoeg is? Ik lees overal dat de magnetron niet verstandig is, en dat kokend water te warm is... Maar nergens staat precies hoe warm de melk moet zijn. En hoe doe je dat als je geen warm water bij de hand hebt om de melk te verwarmen? Een koude plens melk uit de koelkast lijkt me voor een kindje vervelend...Maar kan je melk ook bij kamertemperatuur geven? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen! Groetjes, Esther
Ik ben geen deskundige maar wat ik wel weet is dat de melk die je opwarmt ongeveer als lichaamstemperatuur moet aanvoelen, je kan dit even checken door zelf te proeven of door een druppeltje melk op je pols of arm te laten vallen, na een tijdje merk je vanzelf wel of het goed is. In het begin warmde ik steeds water op (niet laten koken) en legde ik het flesje er even in. Maar uit gemak heb ik een flessenverwarmer aangeschaft, dat is dus wel makkelijker, hoef je zelf niet na te gaan of de melk warm genoeg is. De melk op kamertemperatuur geven kan volgens mij wel, maar dat is dan nog steeds vrij 'koud' en het kan best zijn dat je kindje dat niet wil omdat ze de lauw-warme melk uit de borst gewend is. Succes met afkolven!
Ik heb ook een flessenwarmer en als ik ergens ben zonder mijn fleswarmer dan zet ik een pannetje water op het vuur en laat het langzaam op een zacht pitje warm worden. Of anders het flesje onder de warme kraan houden. Heel veel borstvoedingskinderen vinden het ook prima om borstvoeding op kamertemp. te drinken
Bedankt voor de reacties! Inmiddels heb ik al 100 cc bij elkaar gespaard, dus nog een beetje en dan ga ik vanmiddag maar even experimenteren. Ik probeer het eerst op kamertemperatuur en anders onder de warme kraan (er komt hier tamelijk heet water uit de kraan). Ik vind het wel een beetje eng hoor... voel me 'veiliger' bij melk direct uit de borst... Maar ja, ik vind het wel een fijn idee om het eerst even een keertje thuis uit te proberen (met mijn borsten achter de hand). Groetjes!
Je kan uiteraard ook wat heet water van de kraan in een kommetje of pot doen en daarin je flesje een aantal minuten laten staan. Succes ermee Ik vond het in het begin ook vreemd dat afkolven en flesje geven maar nu vind ik het best fijn.
Het is gelukt! Ik heb het flesje in een bakje met heet water verwarmd tot de kou eraf was en ze heeft er ijverig uit gedronken. Uiteindelijk heeft ze ongeveer 100 cc op (geen idee of dat genoeg is, maar meer wilde ze niet). Lijkt dus goed te gaan zo! Bedankt! Wel gek hoor... een voeding zonder dat je er zelf voor hoeft te gaan zitten...
Probeer het ook eens gewoon rechtstreeks uit de koelkast - mij leek dat ook niks maar het werkt hier prima, zoonlief drinkt het net zo graag als verwarmde melk en krijgt er nooit diaree ofzo van.
100 cc is goed. Hier drinkt Louiza ongeveer 110 cc en ongeveer 7 voedingen per dag. Op het cb zeggen ze dat je kindje ongeveer per dag 150 x geboortegewicht moet drinken. Dus stel je kindje weegt 5 kg: 5 kg x 150 = 750 en als je 7 à 8 voedingen geeft dan is 100 cc per voeding voldoende!
Bij verwarmen in bakje warm water, kun je het beste water gebruiken dat niet te heet is. Daardoor zou je de melk plaatselijk te warm kunnen maken, waardoor waardevolle stoffen verloren gaan. Je kindje zal daar niets van krijgen (zolang je het goed mengt en er geen hete plens uitkomt), maar het is zonde van die prachtige MM... Ik gebruikte eerst altijd warm water uit de kraan (niet zo heet dat je je handen er zelf niet meer onder kunt houden). Nu heb ik een flessenwarmer en dat bevalt me goed. Heb zelf nog nooit geprobeerd koude of kamertemp. melk te geven, maar het schijnt dat veel kindjes het wel lusten. Als de melk al een dagje in de koelkast staat, komt er een dikke vetlaag bovenop, die moet je er wel ff doorheen schudden, lijkt me! Magnetron kan ook wel, maar dan 1. op laag vermogen 2. 20 sec. achter elkaar en dan zwenken om te voorkomen dat het plaatselijk te heet wordt. En daarna een druppeltje op je pols om de temperatuur te checken. Wat je beschrijft, klinkt mij trouwens perfect in de oren! Keurig dat ze 100 cc uit een flesje drinkt!