Is dit misschien bekkeninstabiliteit?

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door Chrisje, 16 mrt 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Chrisje

  Chrisje Fanatiek lid

  23 nov 2005
  1.484
  1
  0
  Brabant
  Hallo Mirjam en Japke,

  Ik heb een vraagje. Als ik een tijdje bezig ben geweest met poetsen of een stuk heb gelopen krijg ik pijn in mijn onderrug die ook heel erg uitstraalt naar mijn billen. Lopen gaat dan een stuk moeizamer.

  Kan dit een vorm van bekken instabiliteit zijn? Ik heb namelijk ook wat overgewicht en ik heb gelezen dat zwaardere mensen het vaak eerder krijgen.

  Alvast heel erg bedankt voor je antwoord.
  Groetjes,
  Chris
   
 2. Mirjam

  Mirjam Verloskundige

  2 dec 2005
  11.590
  2
  0
  verloskundige en lactatiekundige IBCLC
  hoi Chris,

  bekkeninstabiliteit wordt gekenmerkt doordat de banden die de bekkengewrichten bijeenhouden door de zwangerschapshormonen verslappen. Dit is nuttig omdat het bekken dan makkelijker kan vervormen wanneer de baby geboren wordt. Het gaat hiet dus om een normale en gezonde situatie. Als het bekken lang voor of lang na de bevalling erg soepel is kunnen de banden overbelast raken of beschadigen op momenten dat er veel kracht op het bekken staat. De pijn die dan ontstaat noemen we bekkeninstabiliteit. Bijna elke zwangere vrouw heeft wel iets pijn in het bekken en rond het schaambotje. Wanneer de pijn continue is en van karakter scherp afgewisseld door zeurderige of branderige pijn en je je activiteiten niet meer kunt uitvoeren, dan kan er sprake zijn van bekkeninstabiliteit.
  Dit wat jij nu hebt hoeft zeker niet meteen bekkeninstabiliteit te zijn. Doe rustig aan maar blijf wel bewegen, niet te lang achter elkaar lopen/zitten/staan, maar wissel het af. Bij aanhoudende klachten kun je je verloskundige raadplegen en eventueel je huisarts voor een verwijzing voor fysio- of cesartherapie.

  Mirjam
   

Deel Deze Pagina