jaarcontract: kinderachtig om nu zwanger te worden?

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door muffie, 25 jul 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  Hai meiden

  Een vraag waar ik al een tijdje mee loop.
  Ik heb per 1 september een jaarcontract geaccepteerd in het onderwijs. Tegelijkertijd heb ik al een tijdje een kinderwens. Afgelopen maart heb ik een miskraam gehad maar aangezien de financiele situatie nog te wensen over liet hebben we sindsdien niet geprobeerd weer zwanger te worden.

  Nu met mijn nieuwe baan zou het financieel goed kunnen maar ik vraag me af of het niet kinderachtig is ten opzichte van mijn werkgever om in het aankomende jaar snel zwanger te worden (als ons dit gegund is) terwijl ik er nog maar net werk.
  Ben ook bang dat kinderachtig gedrag van mijn kant, kinderachtig gedrag van zijn kant tot gevolg zal hebben en dus geen contractverlenging!
  eigenlijk zou ik hiervoor nog wel begrip hebben ook aangezien ik dan toch 4 van de 10 maanden weg zou zijn.

  Aan de andere kant vind ik kinderen krijgen zo iets essentieels dat ik eigenlijk niet vind dat een baan hierbij in de weg zou moeten staan.

  Wat vinden jullie hier van? Ben benieuwd naar jullie meningen.

  Ciao!
  x
  Muffie :rolleyes:
   
 2. Irene82

  Irene82 Actief lid

  20 dec 2006
  112
  0
  0
  Muffie,
  Ik zit in een zelfde soort situatie. Afgelopen april zijn we tijdelijk gestopt met zwanger worden, omdat ik ander werk moest zoeken en mijn inkomsten ook gewoon nodig zijn. Nu heb ik een jaarcontract en wil voor mijn gevoel mezelf eerst bewijzen. Nu ik twee maanden aan het werk ben en ik hele positieve reacties heb gekregen om mijn functioneren, gaan we na ons trouwen in het najaar weer actief verder met zwanger worden. Ik ben me er nu ook van bewust dat dit wel eens wat langer kan duren. En ook al wacht ik tot een vast contract dan kunnen ze mij ook ontslaan omdat ik korter wil gaan werken als het kindje er is. Ik vind het eerder kinderachtig om net zwanger te zijn als je een vast contract hebt dan bij een jaarcontract. En als de reactie is dat jij hierdoor (of ik in mijn geval) geen verlenging krijgt, is je werkgever kinderachtig en niet jij. Als je wil werken en met de juiste inzet kan je ook weer een andere baan vinden. Maar ik heb ook getwijfeld en onze beslissing voelt goed, ga op je gevoel af, succes!
  Gr Irene
   
 3. Elsendem

  Elsendem Lid

  30 jun 2007
  48
  0
  0
  Ook ik zit met hetzelfde probleem.
  Ik ben vorig jaar aug. via een uitzendbureau bij mijn huidige werkgever begonnen en heb ik februari dit jaar een jaar contract gekregen. In februari krijg ik een vast contract. MAAR... mijn werkgever heeft tijdens mijn sollicitatie gesprek HEEL duidelijk aangegeven dat hij het een rotstreek zou vinden als ik vlak na ingang van mijn contract.. zwanger bleek/blijk te zijn. (ook zo iets...mag dat eigenlijk wel)
  We zijn nu halverwege mijn jaar contract en ik ben 2 maanden van de pil af. Mijn baas zegt duidelijk dat hij geen parttimers meer wil.
  Mocht ik zwanger zijn dan is dat ook nog een pijnlijk momentje denk ik.
  Hij is enorm wijs met me maar of hij me dan nog een vaste baan gaat aanbieden ......
  Aan de andere kant... ik laat mijn leven niet regiseren door mijn baas die toevallig ook nog een behoorlijk harde man is zonder tact en het IQ van een pantoffeldiertje. (verder heb ik weinig problemen met deze man hoor)
  Maar goed dat hij dit niet leest...
   
 4. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  Hai Irene.

  Wat fijn om te lezen dat je mijn situatie herkent. kinderachtiger om zwanger te worden bij een vast contract...mmm zo heb ik het nog nooit bekeken... Zit eigenlijk wel wat in
  Wat je schrijft over jezelf bewijzen herken ik erg. Ben blij voor je dat het op je nieuwe werk zo goed gaat en hopelijk vergaat het mij hetzelfde. Begrijp ik het goed dat jij er dus voor kiest om toch tijdens je jaarcontract al te proberen zwanger te worden? Vind ik een hele stoere keuze en idd. Het zou kinderachtig zijn van mijn werkgever om het contract niet te verlengen maarja...toch hoor je vaak dat het zo gaat.
  hoeveel maanden ben je voor april bezig geweest met proberen zwanger te raken? en hoe voelt het nu voor jou om (nog even) te moeten wachten?

  Elsendem wat jij over je baas en sollicitatiegesprek schrijft vind ik echt heel schockerend. Maar goed, je baas is wel eerlijk en ik denk dat veel werkgevers stiekem wel bang zijn voor de zwangerschap(swens) van nieuwe werknemers. Ik ben ook pas 23 en denk niet dat mijn nieuwe werkgever enig vermoeden heeft van mijn kinderwens. Wat jij schrijft is precies waar ik ook bang voor ben. Gelukkig kan ik wel parttime werken. Mijn nieuwe werk is sowieso maar voor 3 dagen dus zou perfect te combineren zijn met het moederschap.
  Lees ik het goed dat ook jij tegen het dreigement van je werkgever in bezig bent met zwanger worden?

  Ben benieuwd naar jullie reacties.
  x
  M
   
 5. Claartje79

  Claartje79 Fanatiek lid

  17 aug 2006
  4.862
  1
  0
  huismuts
  Groningen
  zwanger worden hoort bij het leven, ongeacht wanneer je een nieuwe baan aanneemt. niet om gemeen te zijn, maar je weet niet eens zeker of je in dat jaar wel zwanger wordt, dus hoe wil je rekening houden met het aannemen van een contract? jouw werkgever krijgt al een volledige uwv vergoeding zodra jij een maand in dienst bent. als je goed bent maakt het ze niet uit dat je 4 maanden weg bent! heus! ik heb sinds 1 oktober jl een nieuwe werkgever en ben 21 weken zwanger. ik heb mijn verlenging per 1 oktober a.s. al getekend!

  ik vind dat het nooit kinderachtig is om met wat voor contract dan ook een kinderwens te hebben. die twee dingen staan echt los van elkaar! en inderdaad, als je geen verlenging krijgt om de zwangerschap, dan is je werkgever kinderachtig en ik zou persoonlijk niet eens meer voor zo iemand willen werken. daarbij werk je in het onderwijs, daar zouden ze toch juist ervaring met 'kinderen' moeten hebben ;)

  zet em op en ik duim voor jullie dat je zo snel mogelijk zwanger bent!
   
 6. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  hey Claartje!

  Wat een lieve reactie! Je hebt ook helemaal gelijk bij zo´n werkgever wil ik ook eigenlijk niet werken maarja...ik ben allang blij dat ik een (superleuke) baan heb!
  Als ik goed ben zullen ze me hopelijk wel houden maar het is pas mijn tweede jaar werkervaring in dit beroep dus ik weet helaas niet of ik wel zo goed ben als ik denk!
  in mijn hart denk ik er net zo over als jij en je hebt helemaal gelijk dat het best eens langer kan duren eer ik zwanger ben en dat het los staat van het werk maarja er wordt in deze maatschappij wel van me verwacht dat ik sommige dingen plan en er zijn nu eenmaal werkgevers die zo brutaal zijn dit ook met betrekking tot zwangerschap te verwachten!
  ik ben blij met je reactie en bedankt dat je voor me duimt! ik wens jou een hele fijne zwangerschap nog toe!

  x
  Muf
   
 7. Pipo

  Pipo Actief lid

  7 jul 2007
  159
  0
  0
  Ik had een tijdelijk contract en raakte, gepland zwanger, had wel zicht op een vast contract en wou het eerst voor me houden maar was kon het niet, voelde niet goed voor mezelf en was bang dat ze dan na de tijd dachten, wat een rotwijf! Dus ik heb t verteld, was toen nog maar 6 weken zwanger en het kon nog mis gaan maar dan was ik tenminste met mezelf 'in het reine'. En wat kreeg ik te horen: Gefeliciteerd, hartstikke leuk, tuuurlijk krijg je dat vaste contract nog! Nou, werkelijk, ik stond met m'n oren te klapperen en jankte erover :)

  Heel veel succes meid!
   
 8. guppie81

  guppie81 VIP lid

  13 sep 2006
  12.334
  1
  0
  Ik ben "per ongeluk" zwanger geraakt terwijl ik een jaarcontract heb.
  Vond het ook eng en naar werkgeven toe voelde ik me rottig. Tegen alle verwachting in heb ik mijn vaste aanstelling 5 maanden eerder gekregen dan afgesproken, gaat in augustus dus al in!

  Zo kan het ook lopen....
   
 9. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  Hai meiden!

  Wat goed dat jullie schrijven!
  wat fijn voor jullie dat alles goed is gekomen. Ik heb wel een vraag aan jullie: Hoe voelden jullie je tijdens de zwangerschap?
  en ik bedoel dan eigenlijk...hoe reageerden je collega´s die je pas zo kort kende, en had je geen problemen met dat je maar zo kort de tijd had om iets van jezelf te laten zien? kortom: voelde je je wel ontspannen? ;)

  ben erg benieuwd!
  x
  Muf
   
 10. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  ohja, en in welke sektor werken jullie?

  Ik ga in het voortgezet onderwijs lesgeven en ben bang dat een vervanger voor een heel jaar makkelijker is gevonden dan een vervanger voor zwangerschapsverlof
   
 11. Lexie74

  Lexie74 VIP lid

  14 sep 2006
  9.303
  177
  63
  Vrouw
  loonadministratrice
  nop
  een zwangerschap is niet te plannen. Ongeacht je leven op dit moment, als jij een kinderwens hebt, ga er voor. De rest komt dan vanzelf wel.
  Wie zegt dat jij in dat jaar zwanger wordt en wanneer in dat jaar?
  Het laatste wat je moet doen is je leven om iets heen bouwen wat nog helemaal iet zeker is.
  Dat is iets wat ik heb geleerd in de 6 jaar dat wij bezig zijn geweest om deze prachtige banner onder mn post te kunnen plaatsen.

  Dat is mijn idee over dit soort dilemma's (door schade en schande wijs geworden ;) )
   
 12. Pipo

  Pipo Actief lid

  7 jul 2007
  159
  0
  0
  Ik was doodsbenauwd om het te vertellen maar toen ik het uiteindeiljk vertelde (ook al best vroeg) waren ze allemaal super blij voor me!
   
 13. Mila24

  Mila24 Fanatiek lid

  30 jun 2007
  2.199
  0
  0
  Antwerpen
  nou meiden ik zou jullie kinderwens zeker niet laten stoppen omdat een baas dit niet zo willen of omdat je je schuldig zou voelen.
  Ten eerste mag een baas je nooit ontslaan omdat je zwanger bent en ten tweede het gaat een werkgever niks aan wat jij in je prive leven wilt.
  Ik zou daar echt niks van aantrekken.
  Snap dat jullie er mee zitten als het niet verlengd maar ga je niet schuldig voelen of iets dergelijks.
  Succes meiden.
   
 14. Mila24

  Mila24 Fanatiek lid

  30 jun 2007
  2.199
  0
  0
  Antwerpen
  Ik had dit dus nog niet gelezen maar je heb het heel mooi verwoord!
   
 15. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  Lexie! je stukje heeft me echt aan het denken gezet.

  Heel erg gefeliciteerd met je zwangerschap! 15 weken al :D gaat goed!

  Wat is mijn probleempje dan eigenlijk miniscuul vergeleken met waar jij doorheen hebt moeten gaan...

  ik vind het mooi en krachtig als mensen die keuze voor een kindje onder wat voor omstandigheden zo durven te maken. Maar zelf weet ik niet of ik zo dapper ben... ik zou geen rust hebben tijdens mijn zwangerschap met het idee dat ik wellicht over een halfjaar hoogzwanger op straat kom te staan... denk dat het voor mij belangrijk is om toch bepaalde zekerheden te waarborgen...hoe dom het ook mag zijn omdat je toch nooit weet wat het leven voor je in petto heeft.

  bedankt voor alle reacties tot nu toe... ik ben er echt door aan het denken gegaan, en het is ook mijn ideaal om mijn gevoel te volgen maar op dit moment heb ik er gewoon nog het lef niet voor...

  x
  Muf
   
 16. Saskia78

  Saskia78 Niet meer actief

  Tja wij hadden wel een kinderwens en aanvankelijk wilde ik niet vna baan wisselen.
  ik had een vaste baan.. en in geval van een kindje is dat natuurljk wel heel fijn.

  Maarja.. bijna een jaar later.. nog steeds niet zwanger en werk stond me meer dan tegen.
  Ik ging serieus elke dag met tegenzin naar werk en heb eens subtiel mijn cv op monsterboard geplaatst.

  Niet actief zoeken.. maar wel oogjes open dus.

  en ik werd eigenlijk best wel veel gebeld.
  In december was het raak.. DE baan die me leuk leek belde.
  het was nogal een wazige functie maar ik zocht iets als "regelneef" en dat was dit absoluut helemaal top
  bij een marketingbedrijfje direct marketingcampagnes regelen voor de klant.

  28 december heb ik mijn ontslagbrief ingediend en ben bij een bedrijf gaan werken met een half jaar contract.
  Scary? ja zeke rwel.. maar na een jaar lang niet zwanger worden ga je er eigenlijk niet vanuit dat je het de volgende maand dan wel zal worden :)

  En kennelijk viel er een grote last van mijn schouders.. want de conceptiedatum bleek 2 januari te zijn!

  Per 1 maart begon ik echter pas bij mijn nieuwe werkgever.

  Ik heb mn mond gehouden tot ik 3 maanden zwanger was...
  Met moeite hoor.. wnat ik vond het echt een beetje schijnheilig en vond het echt niet leuk.
  Daarbij.. van binnen stuiter je.. van buiten wil je niets laten merken
  Niet echt relaxt :)

  Toen ik het vertelde was de reactei superenthousiast en had ik dat best mogen vertellen want daarvoor zouden ze me ECHT niet wegsturen.

  Inmiddels werd het juli... en wilde men vast melden dat mijn contract niet verlengd werd
  ik mag mijn oude functie niet meer uitoefenen en zit nu op een andere afdeling forums te lezen en doe geen flikker :(

  Aanvankelijk heb ik letterlijk zitten janken op kantoor.
  Daarna ben ik naar huis gegaan voor een uur of 2 (woon hier om de hoek namelijk... en job was toevallig die dag thuis)

  Na wat informeren bij UWV.. bleek het allemaal zo'n drama niet te zijn.
  Contract loopt 31 augustus af.
  Ik krijg een WAZO uitkering (100% salaris) tot eind december
  en daarna in de WW.

  En inmiddels aanbod geneog om weer aan het werk te kunnen in januari.

  dus tja.. moraal van het verhaal: zwangerschappen kun je niet plannen
  en bovenal: er is werk zat..d us schroom niet om een beetje risico te nemen!

  baal ngo steeds hoor.. eerlijk is eerlijk
  vond dit werk erg leuk
  maarja.. marketing is hard
  en ik kom er evengoed wel :)
   
 17. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0

  Hee Saskia!
  dankjewel voor je eerlijke verhaal.

  Jemig wat een rotstreek zeg! en wat een schijnheilig bedrijf. Maar wat jij schrijft herken ik precies. Vooral ook omdat mijn nieuwe baan heel goed bij me past en het ook ideaal te combineren zou zijn met een baby wil ik het eigenlijk voor geen goud kwijt.
  Maar wat ik van je heb gequote zal ik zeker onthouden. Bij het leven horen risico´s...en soms moet je die gewoon nemen.

  nogmaals bedankt !
  x
  Muf
   
 18. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  ohja en wat ik nog vergeet:

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Als je niet dit risico had genomen zou je kindje er ook niet zijn ;)
   
 19. guppie81

  guppie81 VIP lid

  13 sep 2006
  12.334
  1
  0
  muffie ik werk ook in het voortgezet onderwijs. Ik had met een aantal collega's al snel een leuke band. Ik voelde me dan ook wel ontspannen over mijn zwanger zijn. Ik was alleen best emotioneel en mooooeeeeeee! Daardoor hadden ze me snel door. Met 10 weken wist iedereen het al.
  Het was toen eind mei, werkte er dus 5 maanden.
  Ik heb niemand rottige opmerkingen horen maken, vooral dat ze wel wilden dat ik na mijn verlof terug kwam!

  In het onderwijs werken heel veel mama's, ze zijn daar wel wat gewend hé! ;)
   
 20. muffie

  muffie Actief lid

  27 jan 2007
  187
  0
  0
  Hai Guppie

  leuk dat je schrijft en wat goed hoe je collega´s reageerden!
  krijg je dus nu gewoon een contractverlenging ookal ben je zwanger? en wanneer gaat dan je zwangerschapsverlof in?

  ik weet dat er in het onderwijs veel mama´s werken maar kan me voorstellen dat het voor een werkgever makkelijk is om voor het volgend schooljaar een totaal nieuw iemand aan te nemen dan om iemand te vinden voor vervanging?
  werd jij ook zwanger tijdens een jaarcontract?

  ben heel benieuwd
  x
  Muf
   

Deel Deze Pagina