Juridisch secretaresse

Discussie in 'De lounge' gestart door Lillith, 20 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Lillith

  Lillith Bekend lid

  29 mrt 2010
  751
  0
  0
  Randstad
  Hallo meiden,

  Komende vrijdag heb ik een sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor voor de functie van juridisch secretaresse. Nu ben ik wel werkzaam geweest in de juridische sector, maar niet als secretaresse. Dus vraag ik me af: zijn er op dit forum meiden die als juridisch secretaresse werken? Wat voor werkzaamheden voer je uit? En met welke programma's werk je?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Lillith
   
 2. Lillith

  Lillith Bekend lid

  29 mrt 2010
  751
  0
  0
  Randstad
  Niemand?
   
 3. Jetje76

  Jetje76 Bekend lid

  15 feb 2009
  617
  0
  0
  Hoi Lilith,

  Ik ben advocaat en kan je wel kort vertellen wat de secretaresses bij ons op kantoor doen:

  - (gedicteerde) brieven/faxen en processtukken uittypen
  - met de rechtbank en deurwaarders bellen
  - dossiers aanmaken
  - stukken kopieren
  - post openen/versturen
  - jurisprudentie printen

  Word is het belangrijkste programma maar ook excel en outlook en een tijdschrijf-programma waar de advocaten hun uren in bij houden en waarin de gegevens van clienten staan.

  Heel veel succes met solliciteren!!
   
 4. Lillith

  Lillith Bekend lid

  29 mrt 2010
  751
  0
  0
  Randstad
  Bedankt Jetje76!
   
 5. Speentje

  Speentje Fanatiek lid

  13 jan 2008
  1.343
  2
  0
  Ik ben nu ruim 9 jaar werkzaam als juridische secretaresse op een advocatenkantoor en mijn werkzaamheden komen idd overeen met hetgeen Jetje76 beschrijft!

  Mijn ervaring is wel dat het uitwerken van brieven, processtukken etc. (via dicteerapparaat) het grootste gedeelte van je werkzaamheden beslaat. Er zijn dagen bij dat ik eigenlijk alleen maar aan het typen ben. Niet iedereen vindt dit leuk. Ik daarentegen vind het geweldig en de lange processtukken worden vaak naar mij doorgeschoven :D

  Succes vrijdag met je sollicitatie!
   
 6. Bernie

  Bernie Actief lid

  11 feb 2009
  245
  11
  18
  Hallo!

  Ook hier een (ex) advocate. Ben het eens met mijn voorgangers, maar wil nog even aangeven dat de echt grote kantoren tegenwoordig speciale ´document management´ software hebben, om hun dossiers op orde te houden. Hiervoor zul je altijd een specifieke cursus krijgen.

  Verder hangen de werkzaamheden behoorlijk af voor de personen voor wie je werkt. De meeste "jonge" advocaten (<35) zullen hun stukken in Word tegenwoordig wel zelf typen en niet meer inspreken. De ´oudere´advocaten werken vaak nog wel veel met de dictafoon. In beide gevallen blijf je natuurlijk als secretaresse verantwoordelijk voor de opmaak & adressering etc.

  Werk je voor de partners van een kantoor, dan zal je waarschijnlijk ook een deel van je tijd kwijt zijn aan het opstellen van facturen, meestal via een speciaal programma (opnieuw).

  Voor een groot (internationaal) kantoor is het belangrijk dat je behoorlijk engels spreekt en schrijft.

  Je werkzaamheden zullen in de praktijk heel erg afhangen voor de persoon/personen voor wie je werkt. Dat is dan ook een legitieme vraag tijdens je gesprek. Een voorbeeld: werk je voor de partner(s) of de medewerkers? Heeft de partner ook een bestuursfunctie (meer agenda/notuleer werk)? Is de advocaat iemand die veel publiceert (contacten met tijdschriften)? Is er een samenwerkingsverband met kantoren in het buitenland of zijn er veel buitenlandse clienten (hotels/reizen boeken, taalkennis)? Op welke afdeling kom je terecht (Civielrecht/arbeidsrecht dan veel contact met rechtbank, Fusies en overnames weer helemaal niet).

  Met je standaard ´secretaresse-kennis´ van de gebruikelijke programma´s heb je normaal voldoende, de rest leer je bij op je werk. Ik denk dat het belangrijkste is: goede kennis van het NLs (en evt. Engels), grote zorgvuldigheid, flexibiliteit, stressbestendigheid. Voer dit maar aan tijdens je gesprek! Veel succes!
   
 7. yara06

  yara06 Actief lid

  10 mrt 2007
  119
  0
  0
  Hier ook al 10 jaar secr. en de overeenkomst zoals Jetje beschrijft, zijn hier ook aan de orde~!
  Succes met je gesprek...
   
 8. Lillith

  Lillith Bekend lid

  29 mrt 2010
  751
  0
  0
  Randstad
  Bedankt allemaal!
   

Deel Deze Pagina