kolfstress

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Agatha, 22 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Agatha

  Agatha Fanatiek lid

  16 sep 2007
  1.382
  0
  0
  Mijn dochtertje is nu een half jaar en kreeg tot nu toe volledige borstvoeding. Ik kolf al die tijd al braaf op mijn werk, maar vooral de middagkolf vind ik echt een gestress! Misschien komt het omdat ik dan al te veel met mijn hoofd bij het werk ben en is het bovendien een zichzelf versterkend probleem, maar ik krijg er dan steeds minder uit geperst. Ik ga er al meer tegenop zien, bang er niet genoeg uit te krijgen, en het wordt al meer wringen en al minder opbrengst. Nu drinkt mijn dochtertje ook telkens veel minder dan ze volgens de rekensommetjes zou moeten, dus dat is ook altijd gestress. Wil ik eigenlijk kolven wat ze hoort te drinken, maar zo veel melk is er niet. Heb ik me al wel een beetje bij neer gelegd en mijn streefhoeveelheid naar beneden aangepast, maar de laatste tijd drinkt ze vaak wel haar hele flessen leeg, en daar zit dus minder in dan ze op basis van haar gewicht zou moeten drinken en dan maak ik me dus weer zorgen of ze wel genoeg gehad heeft en niet hongerig daar op het kdv zit.
  Nu is ze een half jaar, dus gisteren voor het eerst wat fruit gegeten, maar nu dus helemaal onvoldoende melk er uit weten te krijgen (100cc...). Wat een ellende, ben dan toch altijd bang dat ze te weinig krijgt, schiet daardoor nog meer in de stress en ik denk dat ik daarom steeds minder opbrengst heb :( .
  Hebben jullie nog tips?
  En hoe snel gaat dat, van volledige borstvoeding tot die middagvoeding vervangen door een hapje? Als ze gaat eten gaat de melkproductie nog weer verder omlaag, en ga ik helemaal lopen stressen. Het liefst wil ik zsm van die middagkolf af maar nog niet van de bv af. Maar hoe werkt dat eigenlijk, dat overstappen? en hoe kan ik dit het beste in de tussentijd doen?
  Ik hoop dat jullie tips en ervaringen hebben.
   
 2. Hanneke

  Hanneke VIP lid

  18 jun 2007
  14.631
  19
  38
  Onze roze wolk!
  Tja het enige wat ik kan bedenken is niet stressen, niet van te voren bedenken hoeveel je MOET kolven, niet als maar naar die cc's kijken. Maar gewoon relaxen, rustig zitten, gedachte niet naar die melk laten gaan, maar gewoon kolven en wel zien wat je krijgt.

  Als je denkt "ik moet 180cc kolven maar ik ga vast maar 90cc halen", tja dan is je gedachte al negatief met die melk bezig, want "het gaat toch niet lukken". Dus dat loslaten en gewoon kijken wat er komt.

  Middagvoeding vervangen door hapje, tja dat is hier nog altijd niet eigenlijk. Ze krijgen nog steeds (vlak) na de het fruit/de groente wat melk.

  Overstappen/Middagkolf laten vervallen, durf ik niet te zeggen, sorry!

  Succes in ieder geval meid!
  Hoop dat iemand anders een bruikbaarder advies heeft voor je!
  Liefs, Hanneke!
   
 3. mano82

  mano82 Fanatiek lid

  15 mei 2007
  1.554
  0
  0
  grafisch ontwerpster
  Als ik in jouw plaats was, dan zou ik die middagkolf vervangen door flesvoeding. Dit bespaart je alleszins een hoop stress. Eén voeding laten vallen wil niet zeggen dat je productie bij de andere voedingen achteruitgaat.
  Of ja kan natuurlijk ook gaan afkolven wanneer je wel voldoende melk hebt, bijvoorbeeld 's nachts of 's morgens.
  Succes!
   
 4. appeltje

  appeltje Niet meer actief

  Agatha, misschien kan je de syntocinon neusspray bestellen via de huisarts. Daar krijg je nog even een fijne tsr van. Gebuiken na de eerste tsr is 'uitgewerkt'. Dan sprayen, borsten masseren en opnieuw kolven. Een nieuw melkshot verzekerd! :)

  Mano82, ik vind je de laatste dagen overal hier op het borstvoedingsgedeelte vrouwen adviseren om voedingen te vervangen door de fles.... foei! ;)
   
 5. mano82

  mano82 Fanatiek lid

  15 mei 2007
  1.554
  0
  0
  grafisch ontwerpster
  Correctie: dit is de tweede keer dat ik het over flesvoeding heb en dus niet overal hier hoor ;) Ik heb het eigenlijk meer over hoe ik het zelf zou doen en wil dus zeker niemand beïnvloeden. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat bv de beste voeding is voor je kindje en mocht ik het kunnen en willen ik zou ook het liefst voltijds bv blijven geven. Ik ben er erg trots op dat ik binnenkort 4 maanden gehele bv zal gegeven hebben...
  Wil dus zeker niemand beïnvloeden, zal er dus in het vervolg wel op letten ;)
   
 6. appeltje

  appeltje Niet meer actief

  Hahaha... ik maakte een grapje hoor! Die ;) stond er niet voor niets bij! :)
   
 7. Agatha

  Agatha Fanatiek lid

  16 sep 2007
  1.382
  0
  0
  Bedankt voor de tips! :D
  Ik ben nu inderdaad maar op andere tijden gaan kolven: thuis na het drinken. Dan hoef ik op mijn werk niet perse meer die 180 te halen en zie ik wel wat er uit komt. En ik ga straks naar de apotheek voor de neusspray. En eigenlijk een goed idee kv in huis te hebben, we hebben het half jaar gehaad, dus zo erg is het niet als ze wat anders krijgt voor de middag. Haalt de druk er inderdaad af. Wel een raar idee, na een half jaar bv voelt het alsof dat nep-melk is, maar andere kinderen krijgen niet anders, dus het is natuurlijk best een volwaardig alternatief... Maar ik ga haar 's middags maar snel aan de hapjes proberen te krijgen. Handig om te weten dat dat niet altijd ten kostte van de productie van andere voedingen gaat en dat het ook een tijd kan duren en ik dus reële verwachtingen moet hebben.
  Heel erg bedankt, dames!
  Agatha.
   
 8. Natasja

  Natasja Moderator
  Medewerker

  Slaapt je dochtertje door?
  Hier gaat Dean rond half 9 slapen en slaapt dan de hele nacht.

  Ik kolf meestal voor ik ga slapen nog een keertje (anders ploffen mijn borsten uit elkaar ahahaha zoals ik vanmorgen merkte, omdat ik het een keer liet zitten om dat ik midden in de nacht van een bruiloft thuis kwam)

  Ik kolf dan tussen de 120 en 150 ml, dan heb ik altijd een extraatje.

  Dean drinkt ongeveer 160/180 ml uit een fles, lang niet wat het rekensommetje zegt. Maar mijn kind is te vreden, zit op 5 voedingen (soms meer, nooit minder) en groeit nog steeds goed!
  (dat vind ik belangrijker dan een rekensommetje)

  Dus misschien is dat een optie?
   
 9. Wen26

  Wen26 VIP lid

  16 jun 2007
  12.487
  0
  0
  Jeetje Agatha... jij bent net mij maar dan een dagje later bevallen hihi... echt serieus ik had het stuk wat jij schrijft over kolfstress en over het gevoel dat KV 'nep'voeding is zo kunnen schrijven... ;)

  Ik heb alleen 2 dgn geleden (na erg veel peinzen en overwegingen) besloten om het middagkolven op het werk niet meer te doen, 's morgens nog wel. Dat betekent dat ons dochterje op een dag dat ik werken ben 1 fles met BV krijgt en 1 fles met KV (Nutrilon opvolgmelk hypoallergeen)...

  Ik kan natuurlijk niet zeggen wat jij moet doen, maar mij heeft het zeker rust gegeven en daarom wilde ik het toch even schrijven hier...
  Gelukkig pakt Fenne al 2 dgn de fles met KV prima... daarnaast zijn wij ook pas sinds een weekje begonnen met bijvoeding, 's morgens beetje fruit en 's avonds beetje groente... de rest krijgt ze BV op verzoek...

  succes met je overwegingen...
   
 10. Salapio

  Salapio VIP lid

  15 jan 2007
  13.917
  0
  0
  Zuid-Holland
  Kindjes die BV krijgen drinken heel vaak niet zo veel uit de fles als het rekensommetje voorschrijft. Je kunt je vast wel voorstellen dat als de melk erg geconcentreerd en dus vet is, ze minder cc's nodig heeft. Mirre drinkt vaak tussen de 100-150 ml uit dr fles, das veel minder dan 'zou moeten'.

  Succes!
   
 11. Premama

  Premama Actief lid

  19 jul 2007
  466
  0
  0
  Zuid-Holland
  Herkenbaar!

  Ik merk zelf dat nu het ook tijd is voor bijvoeding, ik wat minder gespitst ben op hoe vol de fles is. Ze drinken over het algemeen de fles toch wel leeg, hoe vol die ook is. Je zou ook eens bv. 100 cc kunnen laten geven en dan nog bv. 50 cc als reserve meegeven; kijken of ze op 100 cc ook tevreden is. De rest haalt ze dan 's avonds bij jou wel weer in.

  En wat misschien ook nog een idee is, is om de middagvoeding de ene middag een KV te doen en de volgende middag een afgekolvde BV; dan heb je toch steeds genoeg melk.

  Wij zijn nu zelf bezig (bij 8 maanden) met het vervangen van de middagvoeding door volle yoghurt. Dus 75 cc yoghurt met een beetje diksap of fruit en dan nog één borst (normaal waren dat er twee). Langzaamaan meer yoghurt en geen borst meer.

  Succes!
   

Deel Deze Pagina