Lang drinken/niet vanzelf stoppen

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door MC lover, 22 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. MC lover

  MC lover Actief lid

  16 aug 2007
  436
  0
  0
  Valkenswaard
  Hallo, ik heb een tweeling van ruim 3 maanden. Ze zijn 6 weken en 1 dag te vroeg geboren en dus eerst in het ziekenhuis gelegen. Daar kregen ze eerst sondevoeding en daarna flesje, heb ze wel de eerste dag al aangelegd en ben begonnen met kolven (dit kregen ze dan in flesje samen met kv), ik ben toen zelf zonder begeleiding het 'live' voeden op gaan bouwen en op de dag dat ze thuis kwamen kregen ze overdag alleen de borst en 's nacht afgekolfde BV. Ik vond het allemaal goed gaan tot de kraamhulp, de verloskundige en de verpleegkundige van het CB begonnen te zeiken: ' Ja, en dan ga je twijfelen of je wel genoeg geeft'. Nou totdat ze dat zeiden had ik dat dus nog nooit gedacht maar vanaf toen is de twijfel toegeslagen de BV liep terug de baby's gingen niet meer goed drinken met kloofjes tot gevolg. Ik ben toen helemaal gaan kolven maar moest de helft aanvullen met KV omdat ik niet genoeg gekolfd kreeg. Tot ca. twee weken geleden ik het kolven hartstikke moe was, kostte me veel energie en stress, was gewoon kapot. Vanaf die dag leg ik ze alleen nog maar aan en krijgen ze dus alleen 'live' BV. Ze drinken om de ca. 3 tot 3,5 uur slapen 'snachts door. ze drinken ca 5x per dag alleen 's avonds na de voeding van ca 19.00/20.00 uur hebben ze nog echt honger en geef ik ze nog een flesje KV of half KV/BV (wat voorhanden is, ik kolf nog 1x per dag). Per keer drinken ze ruim een half uur, ik haal ze dan van de borst af want ze schijnen niet vanzelf te stoppen (heb ik ook al geprobeerd maar zijn ze na een uur nog aan het drinken). Ze lijken na het drinken geen honger meer te hebben, maar hoe weet ik nu dat ze genoeg gedronken hebben als ze niet vanzelf stoppen, of dat ze gewoon aan het sabbelen zijn (dit merk ik soms wel bij Thomas maar meestal niet)? Hoe weet/zie ik dat ze wel goed drinken? Er komt in ieder geval nog melk uit mijn borst als ik er daarna in knijp. Iemand met wijze raad?
   
 2. Agatha

  Agatha Fanatiek lid

  16 sep 2007
  1.382
  0
  0
  Je merkt of ze nog drinken als ze nog slikken. Dat slikken valt niet op, maar kun je zien bij de keel en ook wel horen. Als ze niet meer slikken liggen ze dus alleen te sabbelen.
  Mijn dochter laat, als de melk bijna op is, telkens de tepel even los om dan weer verwoed verder te gaan, en hoe minder melk, hoe vaker ze los laat. Dan gaat ze op een gegeven moment ook wel mopperen.
  En als ze nog niet genoeg heeft gekronken en ik haal haar van de borst wordt ze boos, dus dat merk ik snel genoeg.
  Enne, die twijfel of je wel genoeg hebt: daarvan klappen mijn melkklieren ook van dicht... Maar bv is vraag en aanbod. Dus hebben ze een dag niet genoeg, dan maken je borsten meer aan en hebben ze de dag er na weer meer. Dat zeg ik altijd maar tegen mezelf als ik bang ben dat ze niet genoeg krijgt (als troost eigenlijk meer). Voor mij stelt me dat alleen gerust bij live voeden, omdat je dan inderdaad niet ziet hoe veel ze drinken.
   
 3. Hanneke

  Hanneke VIP lid

  18 jun 2007
  14.631
  19
  38
  Onze roze wolk!
  Hey McLover!
  Tja ik weet het ook niet helemaal meid maar doe even mn best voor je!
  Uhm ten eerste natuurlijk super dat ze het zo goed doen op (bijna) alleen jouw melk! 5x per dag, en snachts doorslapen dat is natuurlijk super!

  Hoe je merkt dat ze voldoende drinken is o.a.:
  - Tevreden kindjes.
  - Netjes aankomen in gewicht.
  - ong 6 plasluiers op een dag, goede natte luiers.
  - Kindjes zijn allert.
  - Tevreden na de voeding.

  Hoe je ziet of ze goed aanliggen uhm.......:
  - Nemen een goede grote hap bij het aanleggen.
  - Het drinken is voor jou niet pijnlijk (enkele uitzonderingen bij wie het voeden wel pijnlijk is)
  - Kindje heeft een volle hap in zn mondje zegmaar.
  - Lipjes van het kindje zitten een beetje naar buiten gekruld. (dus niet naar binnen 'gezogen')
  - Kindje zuigt en slikt, dit hoor je (als het verder rustig is ;) ). Kan 1x zuigen 1x slikken zijn, maar hier was het vaak 2x zuigen 1x slikken. Maarja zolang het niet 4-5x zuigen en dan 1x slikken word is het goed, is mij verteld.

  Verschil tussen sabbelen en drinken is bij ons dat er als er gesabbeld word er gespeelt word met het tongetje en de tepel. En je hoort/ziet dat er maar heel weinig geslikt word.

  Wat betreft dat niet verzadigd zijn na die avondvoeding zou je idd die gekolfde bv of een flesje kv kunnen geven. Verder zou je kunnen proberen de productie in de avond wat omhoog te krijgen door na de voeding te kolven, of tijdens de voeding wat langer te laten drinken, en vaker per borst wisselen. Dus in 1 voeding, beginnen bij links, dan rechts, dan links en dan nogmaals rechts.

  Hoe is het nu met de kloofjes? Als je echt steeds kloofjes krijgt is het verstandig even heel goed op te letten bij het aanleggen/aanhappen.

  Verder zou je misschien een lk kunnen bellen en langs kunnen laten komen, zij kan je nog net even wat extra info geven, en wat extra uitleg geven. (bij ons is er 1 een aantal keer langsgeweest, en heb haar wel 100x gebelt ;) ). Wat zo fijn is dat je gewoon echt info krijgt wat voor jou geldt, tenminste dat vind/vond ik fijn!

  Evt kan je ook nog een vrijwilligster van VBN of LLL bellen voor advies, info, etc.

  Succes meid! Enne volgens mij doe je het hardstikke goed zoals je het nu doet!
  Liefs, Hanneke!
   
 4. Hanneke

  Hanneke VIP lid

  18 jun 2007
  14.631
  19
  38
  Onze roze wolk!
  Lees nogmaals mn antwoord door en zie dat ik 2x het zelfde schrijf, nl:
  Tevreden kindjes & Tevreden kindjes na de voeding.

  Ik bedoelde te zeggen:
  - Allerte kindjes, dus niet de gehele dag slapen, geen 4-5-6 uur overdag tussen de voedingen laten ;) .
  & idd tevreden kindjes, die ook na de voeding tevreden zijn!

  Sorry voor mijn foutje haha!
  Verder nog een kleine aanvulling, je zou de lk hier op het forum misschien ook advies kunnen vragen.

  Liefs, Hanneke!
   
 5. appeltje

  appeltje Niet meer actief

  Wat knap dat je de borstvoeding hebt doorgezet. Petje af!

  Ik zou ze laten sabbelen. Je schrijft dat er nog steeds melk uitkomt als je in je borst knijpt, dus kennelijk willen ze dat ook nog hebben. Die laatste melk is lekker vet en zorgt voor een lang verzadigd gevoel.
   

Deel Deze Pagina