Liegen/fantasie

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Shakes, 27 dec 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ik zit een beetje in de knoop met mijn dochter van 5,5.

  Ze kan verdomd goed liegen. Je ziet het echt niet aan haar, en ze kan het lang volhouden. Dat is sowieso een probleem. Nu doet ze het nog domweg voor zaken waarvan ik puur uit de context weet dat het niet waar is, of voor triviale dingen.

  Ik probeer haar uit te leggen dat liegen niet ok is, keer op keer. Soms word ik boos. Trucs om liegen op te sporen of af te leren zijn sowieso welkom :)

  Maar het grootste probleem is: hoe baken ik het leerproces mbt liegen af van het stimuleren van haar fantasie? Ik kan bijvoorbeeld boos worden op haar omdat ze liegt dat een klasgenootje haar op school geslagen heeft, en uitleggen dat dat niet flink is omdat ik dan onterecht boos op dat kind zou zijn. Maar wat doe ik als ze een heel verhaal ophangt over de baby van haar juf (die niet bestaat) die op bezoek kwam in de klas en met haar gespeeld heeft, bijvoorbeeld?

  Hoe maak ik haar duidelijk dat liegen niet ok is, maar fantasieverhalen wel mogen? Hoe maak ik voor mezelf het onderscheid in waar ik mee lach, en waar ik boos om word? Ik raak er maar niet uit...
   
 2. Nescio

  Nescio Niet meer actief

  Ik lees even mee, hier precies hetzelfde! Ze weet wel dat liege niet ok is en dat ze bijv niet graag met klasgenoot X speelt, 'want die liegt altijd'. En vervolgens doet ze hetzelfde. En maar volhouden, ook hele fantasieverhalen.

  Ik denk dat het met de leeftijd te maken heeft. Ik laat bij echte leugens merken dat ik de waarheid ken, meestal past ze haar versie dan aan. Ik word niet boos. Aan fantasieverhalen besteed ik niet zoveel aandacht. Maar ik vind het ook heel moeilijk, zeker nu ze ouder wordt... je wil haar toch het juiste meegeven.
   
 3. Uuz

  Uuz VIP lid

  8 dec 2014
  6.241
  818
  113
  Ik weet nog dat ik als kind zelfs soms niet meer wist wat waar was, en wat verzonnen. Dus ik probeer dl zoveel mogelijk bewust te maken, zonder er een waardeoordeel aan te hangen (dat doen ze op school wel). Als een v erhaal te fantastisch klinkt, vraag ik of, als ik het de juf/klasgenootje vraag, die hetzelfde zegt. Meestal giebelt dl dan 'neehh..' en dan weet ik genoeg :)
   
  Koenmeloen vindt dit leuk.
 4. gaiamaria

  gaiamaria Actief lid

  17 jun 2009
  154
  4
  18
  De manier van vragen stellen kan ook effect hebben. Een van mijn kinderen kon ook weleens liegen en soms zelfs stelen. Ik vroeg dan 'hoeveel ..... heb je gepakt/gepikt' en niet 'heb je .... gepakt/gepikt'. Bij de laatste vraag is het antwoord meestal nee ook al hebben ze het wel gedaan. Bij de eerst vraag voelen ze zich betrapt en zullen ze eerder de waarheid zeggen.
   
 5. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Maar het gaat niet zozeer om liegen als reactie, ze begint er zelf mee uit het niets.
   
 6. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Dat is inderdaad de meest sluitende manier om achter de waarheid te komen. Maar hoe maak ik haar duidelijk dat ze niet mag liegen, en waar keur ik het goed omwille van fantasie?
   
 7. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Onze dochters lijken veel op elkaar, blijkbaar :)

  Waarom word je niet boos? Vind je dat dan niet het verkeerde signaal geven?
   
 8. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  40.615
  23.243
  113
  goh lastig ja. Kun je misschien iets verzinnen waardoor je dochter zelf het verschil kan aangeven tussen liegen en "verzinnen" omwille van fantasie? Goh tis moeilijk uit te leggen wat ik bedoel. Maar wij hebben dat met de oudste met dingen spannend vinden gehad. Ze is heel snel bang en lijkt alles eng te vinden. Nu hebben we het onderscheid tussen leuk spannend (ja dat wil ik echt graag doen) of eng spannend (nee dit vind ik echt niet leuk en ik wordt er verdrietig van). Is er hiervoor misschien ook zo'n onderscheid te bedenken?

  Je gaat nu een beroep doen op het morele besef van een kind en dat is voor kleuters soms best confronterend. Dat ze zelf gaan beseffen dat ze iets doen wat niet goed voelt. Misschien kun je beginnen met een lege pot of bak waar ze zelf een dopje of fiche instopt als ze gejokt heeft. Uit eigen initiatief dus, en dat ze van elke fiche zelf mag bepalen wat ze aan jou of papa vertelt. Op het moment dat ze een leugen eerlijk vertelt heeft mag de fiche eruit. In het begin zal ze er ws niks in stoppen maar als je de pot een beetje verstopt zet durft ze er misschien wel iets in te doen als niemand kijkt;)
  Als jullie zien dat er fiches inzitten zou je zelf het gesprek op gang kunnen brengen door te vragen of ze er iets over wil vertellen.
   
 9. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  40.615
  23.243
  113
  als aanvulling denk ik dat het ook goed is om grenzen te stellen aan wat je met fantasie mag doen en wat niet. Laatst een akkefietje hier, een vriendinnetje van dochter maakt haar echt voor rotte vis uit, begon echt tegen haar te schelden. Gelukkig stond een overblijfjuf op gehoorsafstand dus die pikte het op en meldde het ook aan de juf. Meisje wilde s middags afspreken maar dochter wilde niet. Die moeder snapte er niks van dus ik heb uitgelegd wat er gebeurd is. Even later komt ze met het verhaal dat haar dochter in een fantasiespel zat waarin ze een boef was (8 jaar), nou sorry maar dan mag je wel begrijpen dat je zulke dingen niet mag zeggen, ook niet in een fantasiespel. Maar voor hen was de kous daarmee af, ik heb er nog altijd een vervelend gevoel bij.
   
 10. Uuz

  Uuz VIP lid

  8 dec 2014
  6.241
  818
  113
  Zelf het goede voorbeeld geven, sprookjes voorlezen? Verder zou ik het niet weten eigenlijk. Ik reken erop dat het een fase is :)
   
 11. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  14.288
  4.094
  113
  Vrouw
  Rotterdam
  Ik lees ook even mee. Ik het er net zo een thuis en ook als ik weet dat ze liegt en dat zeg tegen haar, gaat ze stug door :(
   
 12. MirW

  MirW Fanatiek lid

  20 apr 2017
  1.748
  555
  113
  Maar volgens mij komt de grens tussen fantasie en werkelijkheid pas rond het 7e jaar tot ontwikkeling.
  Voor mij viel het liegen daar ook wel onder, ML had daar meer moeite mee.
  Oudste is nu 8 en liegt niet meer zomaar (alleen als het hem beter uitkomt, leugentje om bestwil) maar de fantasie bestaat hier nog wel, hoewel in mindere mate.

  Mijn jongste zus heeft heel lang een fantasievriendinnetje gehad. Karin heette ze, speelde ze altijd mee, hele verhalen over Karin, terwijl we allemaal wisten dat Karin niet bestond. Als we dan eens vroegen of Karin niet een keer bij ons thuis kwam spelen vertelde ze altijd dat dit niet kon omdat de vader van Karin ziek was... En ineens was het over.
   
 13. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Dus moet ik het liegen maar gewoon negeren, en hopen dat er binnen een jaar of twee wel genoeg moreel besef heeft om niet meer te liegen? Dat vind ik toch echt een moeilijke hoor.
   
 14. MirW

  MirW Fanatiek lid

  20 apr 2017
  1.748
  555
  113
  Nou nee, zo bedoelde ik het niet direct. Ik bedoelde meer, ik werd er niet boos om. Als ik wist dat iets gewoon niet waar was, dat hij loog om iets wat hij gedaan had bijv. dan liet ik dat verder rusten zonder er al te veel op in te gaan. Als op een later moment dan bleek dat hij toch de schuldige was praatten we erover met de boodschap dat het beter was geweest als hij direct eerlijk ergens voor uit was gekomen, omdat de waarheid altijd boven tafel komt.
  Maar op het moment zelf liet ik het gaan.
   
  Uuz vindt dit leuk.
 15. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  We hebben dat semantisch onderscheid wel een beetje, in de opdeling liegen/foppen... Maar dan nog liegt ze gewoon glashard, om dan daarna, als ik haar confronteer met die leugen, opeens te zeggen dat het maar een fopje was en dat ik daarvoor toch niet boos kan zijn...

  Pfff, ik heb het er echt moeilijk mee. Ik krijg er maar geen vat op. En ik ben ook best bang voor de toekomst, omdat ze bijzonder slim en talig is en ik het dus al zie aankomen dat ze hier veel lol in gaat hebben op latere leeftijd, als ze nog beter beseft dat ze met dat liegen écht haar zin kan krijgen.
   
 16. belize

  belize VIP lid

  25 feb 2009
  11.078
  197
  63
  ik heb met mijn zoon uitgebreid gesproken met voorbeelden als ik ook zo zou doen etc dat het niet zo ok is als ik niet weet of hij de waarheid vertelt. dus we hebben toen iets bedacht. fantasie knop. als hij iets vertelt en het is niet waar maar hij wil het echt als echt vertellen zegt hij aan het eind 'fantasie knop uit'. zo weet ik het. erg leuk. want soms zegt hij ook 'fantasie knop aan' en dan een heel verhaal daarna weer uit. ik heb hem verteld dat het best belangrijk is om een goed verhaal te kunnen verzinnen. maar goed, misschien niet iedereens opvoedingssmaak, maar het voorkwam een boel frustratie aan beide kanten. en hij leert wel dus waar en wanneer het echt niet ok is. hij hft een fase gehad met veel met de knop om ging maar tegenwoordig is het meer een leuk grapje tussen ons.
   
  Uuz en Shakes vinden dit leuk.
 17. februari2012

  februari2012 Bekend lid

  31 okt 2012
  616
  305
  63
  Zo denk ik er ook over. Mijn zoon van bijna 6 vertelt vaak de meest fantastische verhalen over wat hij op school beleefd heeft. Van de meeste van die verhalen kan ik uit de context wel afleiden dat het niet waar is. Ik beschouw dat niet als liegen, maar als een fantasiewereld die nog erg aanwezig is. Hij heeft ook heel lang een fantasievriendje gehad en pas sinds kort, nu zijn zusje van 2 een fantasievriendje heeft, begint hij het gek te vinden om een fantasievriendje te hebben. Over dat fantasievriendje had hij ook hele verhalen, alsof hij het echt beleefd had allemaal.

  Als ik merk dat hij een verhaal over school vertelt wat niet klopt, dan ga ik er bijna niet op in. Ik zeg "oh" of "hm-hm" of "tjonge zeg" en verder laat ik het zo. Maar als hij liegt over bijvoorbeeld een snoepje wat hij uit de snoepjespot gepakt heeft terwijl dat niet mocht, dan vertel ik hem wel dat dat liegen is. Dat snapt hij heel goed en soms zegt hij uit zichzelf al: ik had gejokt, mama.

  Bij fantasieverhalen laat ik het dus zo en bij een leugen om zijn eigen foute gedrag te maskeren wijs ik hem daarop.
   
 18. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.872
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  In theorie doe ik dat ook zo. Maar mijn probleem ligt vooral in het schemergebied.

  Wat als mijn dochter een groots verhaal komt ophangen over hoe een kindje op school haar geduwd en geslagen had en ze daardoor helemaal verdrietig is 's avonds? Het is al vaak gebleken dat dat verzonnen is, maar niet altijd, dus ik kan toch niet níet daarop doorvragen?
   
 19. Niveah

  Niveah Fanatiek lid

  4 dec 2014
  3.414
  1.324
  113
  Vrouw
  Mijn dochter doet het soms ook. Als ik erachter kom dat ze liegt zeg ik tegen haar dat ze dat niet moet doen en dat ik haar dan niet meer geloof op een gegeven moment. En ik negeer het dan verder. Dat helpt hier best wel..
   
 20. Nescio

  Nescio Niet meer actief

  Dit is inderdaad een hele moeilijke.

  Laatst had mijn dochter een bijtafdruk op haar hand. Niet ernstig, wel vers. Ze beweerde dat een jongen haar had gebeten tijdens de sportles. De juf was er nog, ze hoorde het en kwam naar ons toe, heel bezorgd. Toen krabbelde ze al wat terug, het was in de pauze gebeurd door een kind uit een andere klas.

  Ik de volgende dag nog vragen aan de juf die pleintoezicht had. Ze had niets gezien. Uiteindelijk gaf mijn dochter toe dat ze zelf tijdens de sportles in haar hand had gebeten. Uit verveling ofzo, het was ook niet diep. Toen hebben ww daar wel een gesprek over gehad en ben ik boos geworden. Dit soort leugens zijn er sindsdien niet meer geweest. Maar de fantasieverhalen blijven. Ik vind dat ook niet zo erg als deze echte leugen, waarin ze een ander heeft beschuldigd.
   

Deel Deze Pagina