Maandag naar de verloskundige, hoe gaat dat precies?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door poppy, 17 jul 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. poppy

  poppy Actief lid

  9 jan 2007
  120
  0
  0
  Hey meiden,
  maandag is het zover: ik ga naar de VK. Alleen weet ik niet wat ik kan verwachten...
  Gaat ze dan aan mijn buik voelen? Meten? Inwendig onderzoek? En krijg ik dan ook gelijk een echo? Of is dat toch te vroeg met 8 weken?
  Dan ben ik 8 weken en 4 dagen zwanger (als het goed is volgens eigen berekening).
  Weet namelijk niet zo goed wat ik kan verwachten zo'n eerste keer.
  Hoop namelijk wel dat ik een echo krijg en dat ik wat te zien krijg.
  Een vaginale echo, gaan ze dan met een camera bij je vagina naar binnen?
  Heb genoeg boeken thuis van de bieb over zwangerschap, maar op al deze vragen kan ik geen antwoord vinden. Vandaar dat ik me nu richt tot de pro's ;)
  Groetjes Poppy
   
 2. Ireen79

  Ireen79 Actief lid

  4 jun 2007
  109
  0
  0
  In dit PDF-je staat uitgebreid beschreven wat ze misschien allemaal gaan vragen en doen (even linkje knippen en plakken in je browser, krijg hem niet goed):

  http://www.erfelijkheid.nl/documentatie/pdf_zwangerschap/Zwanger!%20Algemene%20informatie.pdf

  Ze gaan je dus een boel vragen stellen over je leefstijl (of je rookt, dat soort dingen), en of er dingen in je familie zitten zoals erfelijke aandoeningen.

  Waarschijnlijk zullen ze ook beginnen over de mogelijkheden van prenatale screening op downsyndroom.

  Verder word je onderzocht: bloeddruk meten, misschien ook wegen (doen ze niet overal meer), ze voelen aan je buik, en ze nemen een paar buisjes bloed af voor onderzoek naar je bloedgroep en o.a. hiv.

  Dat was het wel zo'n beetje ;)
   
 3. busybusy

  busybusy Fanatiek lid

  17 feb 2007
  1.543
  0
  0
  Ik neem aan dat je gewoon je intake hebt. Je bloeddruk wordt dan gemeten en je kan gewogen worden. Daarna heb je een gesprek met de verloskundige over eventuele ziektes/afwijkingen binnen de familie of de familie van je partner. Het is dus handig als hij ook meegaat. Ook wordt er gekeken naar je afgelopen menstruatie-cyclus om te berekenen hoe lang je ongeveer zwanger bent. Je zal een telefoonnummer krijgen van de plaats waar je een echo kan laten maken. Meestal is dit zo rond de 11 a 12 weken. Ik weet niet of dit allemaal precies bij jullie verloskundige ook zo gaat. Zo is het in ieder geval bij die van mij gegaan. Het schijnt nogal eens te verschillen. Hartje luisteren doen ze hier ook pas vanaf 12 weken.

  Veel succes!
   
 4. Amsy

  Amsy Bekend lid

  8 jun 2007
  559
  0
  0
  Zoals bovenstaande meiden al vertelde is dit waarschijnlijk je intake gesprek. Er zal nog niets met je gedaan worden, behalve dan bloeddruk meten en misschien even wegen. Voor een echo krijg je een aprte afspraak, welke afhankelijk van de verloskundige praktijk in het ziekenhuis plaatsvindt of bij de verloskundigenpraktijk zelf.
  Ook buiken voelen en hartjes luisteren is het nog te vroeg voor. De baarmoeder ligt met 8-9 weken nog achter het schaambeen, dus zal niet zondermeer gevoeld kunnen worden, en meestal proberen ze dit dus ook niet. Het kan zijn dat er bloed afgenomen wordt, en anders krijg je een doorverwijzing voor bloedprikken en bloedonderzoek op o.a. HIV, Hepatitis, IIzergehalte etc. Ik was wel een beetje teleurgesteld dat ik nog niet veel wijzer was geworden toen ik buiten kwam, dus het is misschien fijn om dit op voorhand te weten, dan valt het uiteindelijk niet tegen.
  Succes iig
   
 5. sonja

  sonja VIP lid

  5 mrt 2006
  5.270
  0
  0
  bejaardenzorg
  DenHelder
  bij elke vk is het anders.
  1ste keer dat ik heen ging kreeg ik alleen een echo , eerst uitwendig maaromdat ze het niet goed konden zien kreeg ik hem inwendig.
  week later kregen we een intake gesprek en weer een echo en een lab brief mee om met 12 weken bloed te laten prikken.
  van af de 3de keer dat ik heen ging gingen ze pas wegen en bloeddruk meten bij mij.
   
 6. poppy

  poppy Actief lid

  9 jan 2007
  120
  0
  0
  oke, thanks meiden!
  Ben al heel wat "wijzer"!
   
 7. kiki80

  kiki80 Fanatiek lid

  6 sep 2006
  3.967
  0
  0
  Centraal
  Is er op de site van je VK geen vragenlijst te vinden? Mij werd gevraagd deze namelijk van te voren in te vullen, scheelt een hoop tijd en denkwerk.
   
 8. Ireen79

  Ireen79 Actief lid

  4 jun 2007
  109
  0
  0
  Je kunt ook ZwangerWijzer invullen op www.zwangerwijzer.nl, daar staan ook veel vragen in die de verloskundige je gaat stellen. Sommige verloskundigen gebruiken deze site ook bij de intake.
   

Deel Deze Pagina