Meningsverschil met gastouder

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Panter, 17 sep 2020.

 1. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Hallo,

  Graag jullie advies wat te doen. Zoontje, bijna 3, gaat met veel plezier naar onze gastouder. Ik ben heel tevreden, ze is super, echter op 1 punt worden we het niet eens.

  Zoontje slaapt sinds z'n 2de verjaardag niet meer in de middag. Dit omdat ie 's avonds anders tot 21u of 22u omspookt. Als ik moet werken moet ie om 6u opstaan.
  Ben ik vrij, is ie altijd tussen 6.30 en 7.30 wakker. En dan houdt ie het prima vol tot 19u. Slaapt daarna klokje rond.

  Zoontje wordt eind vd maand 3.

  Bij gastouder slaapt ie dan tussen de middag max 1 uurtje. Zij zegt dat ie dat dan nodig heeft. Dat kan, gezien de prikkels die hij daar krijgt en thuis niet. Echter zie ik de afgelopen 3 maanden dat hij dan op avond weer gaat spoken.
  En morgen moet ie naar de peuter zaal en daarna weer naar de gastouder. Dus vroeg opstaan en een lange dag. Nu spookt ie nog steeds om... Morgen gaat 6.45 de wekker weer.

  Elke keer kost het me een dag of 5 om hem dan weer in het ritme te krijgen. En dan gaat ie weer naar de gastouder. Ik heb gevraagd of ze hem niet meer wil laten slapen.
  Zij geeft aan dat ie dan heel druk en vervelend word en z'n slaap nodig heeft. Zij laat hem dus wel slapen... En dan herhaalt de ellende zichzelf weer.

  Hoe pak ik dit aan... Wat zouden jullie doen?
  We praten dus in cirkels. Hoe kan ik dit het beste gaan aanpakken?
  Ik ben verder hardstikke tevreden, ze is lief en pedagogisch goed onderlegd, zoontje vind het er superleuk, ze onderneemt dingen met de kinderen, is flexibel qua opvang uren wat handig is met m'n werk.

  Maar dat slapen, daar denken we zo anders over. Dit gaat tussen ons in staan.
   
 2. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  7.746
  9.394
  113
  Vrouw
  Kan ze hem geen chill moment geven? Gewoon even rustig tv laten kijken als de jongere kinderen daar slapen oid? Zodat hij weer kan opladen?

  Of dutje verkorten tot echt max half uur als ze wil dat hij wel slaapt?
   
  zonnetje2015 vindt dit leuk.
 3. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Heb ik voorgesteld, maar zij blijft erbij dat ie moet slapen.
  Anders wordt ie druk en dat vind ze lastig denk ik.


  Het is ook een heel enthousiast kind, druk van zichzelf, zit nooit stil en is ie moe dan wordt dat erger.
   
 4. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  7.746
  9.394
  113
  Vrouw
  Dus eigenlijk voor haar eigen gemak gaat hij op bed. Wat staat in haar visie cq pedagogisch plan? Kijken of je daar iets in kunt vinden dat je kunt terugkoppelen aan haar
   
  Zonnestralen vindt dit leuk.
 5. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Zal even kijken. Morgen sowieso het gesprek weer aangaan.
   
 6. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.927
  699
  113
  randstad
  Ik vind het vreemd dat de gastouder je hier niet in volgt. Ons zoontje mag tot max 15.30 slapen ivm anders gaan spoken nou geen enkel probleem ondanks dat het echt niet gezellig is als je hem wakker maakt. Ik vind dat je hier als ouders de zeggenschap in hebt. Het is jullie kind. Kan het gob hier nog iets in betekenen?
  Ik zou inderdaad zeggen maak een chill moment maar gewoon niet meer slapen.
  Lastig dat ze gewoon niet doet wat je vraagt!
   
 7. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  7.294
  4.299
  113
  Vrouw
  Ik zou dit goed duidelijk maken. En als het niet aankomt dan ligt de beslissing bij jou. Wat valt er nog meer te vinden en welke prijs wil jij daarvoor betalen? En dan bedoel ik niet in geld, maar ook het 5 dagen bezig zijn om hem weer in het ritme te krijgen.
   
 8. amy2015

  amy2015 Actief lid

  23 feb 2015
  430
  145
  43
  Bij mijn gastouder die ik vroeger had ook lang deze discussie gehad. Uiteindelijk ben ik overgestapt. Kwamen steeds meer kleine puntjes van irritatie. Laatst sprak ik haar ze heeft zelf inmiddels ook een kleintje en gaf nu aan ja ik snap nu waarom je hem niet meer in de middag wilde laten slapen want de mijne spook elke avond.
  Wát ik bedoel te zeggen is heeft ze zelf kinderen of probeer haar duidelijk te maken hoe hij is
  Filmpje ervan maken hoe hij laat op de avond is nadat hij in de middag heeft geslapen.

  Sterkte vond dit ook echt niet makkelijk om te bespreken en liepen wij uiteindelijk op stuk bij de gastouder.
   
 9. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  De gastouder heeft zelf kinderen, maar die zijn al volwassenen.
  En zij was tbm toen, dus had geen verplichte werkdagen waarop iedereen vroeg uit bed moest. Dus ik denk dat ze niet ziet wat het voor ons betekend.

  Vervanging vinden is lastig. Ik werk in de zorg en heb opvang nodig vanaf 6.30u
  En wisselend vroeg en late dienst dus de uren schuiven continu.

  Ik ga vandaag weer het gesprek aan. En zie wel, anders laat ik het gab wel bemiddelen?
   
 10. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  39.298
  21.365
  113
  Lastig, ik snap dat het voor jou vervelend is en wat jouw reden is om hem liever niet te laten slapen.
  Ik weet ook hoe het is als pm'er en go net kinderen te zitten die hun middagslaap wel hard nodig hebben, maar die je moet ophouden.
  Wat jij benoemt over dat zij de situatie niet goed snapt omdat zij destijds TBM was geldt ook voor ouders die niet goed snappen dat het thuis met 1 eigen kind heel anders is als je die wakker houdt dan op een kdv of bij een go met meerdere kinderen.
   
  Neuzeke en spruitje80 vinden dit leuk.
 11. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Ik begrijp wel dat het daar anders kan zijn dan thuis. Daar zijn meer en andere prikkels.
  Maar zoontje slaapt al een jaar niet meer in de middag, dus zou zo langzamerhand ook willen dat ie daar niet meer slaapt. Zeker niet nu hij dus omspookt, vandaag heel moe is, en dan vanavond weer niet slaapt omdat ze hem vanmiddag weer laat slapen.

  Ze wil niet eens proberen om een alternatief te bedenken. Thuis rust ie even op de bank, kijkt even tv of we lezen een boekje.
  Ik heb altijd gezegd, als ie moe is mag ie slapen. Alleen de laatste 3 maanden geeft dat enorme drama's op avond... Hij is gisteren 23.30 gaan slapen, was 2u wakker, was half 4 wakker, was 5u wakker.
  Dit kan zo gewoon niet.
   
 12. Catou

  Catou Fanatiek lid

  11 okt 2013
  1.585
  355
  83
  Heel veel kinderen van rond de 3 slapen niet meer, dus de vlieger van hij heeft het bij mij nog nodig, maar thuis niet meer ivm prikkels. Daar geloof ik niet zo in. Is meer rond de 2 a 2,5 jaar.
  Ik heb er hier idd een paar die thuis niet (altijd) meer slapen, maar hier meestal nog wel.
  Maar die gaan dan ‘s avonds hooguit een half uurtje later naar bed en slapen dan gewoon.
  Een kind wat niet mag slapen, maar het wel nodig heeft hou je niet wakker, ik heb ook kinderen gehad die aan tafel of tijdens het spelen gewoon in slaap vielen omdat ze zo moe waren. Waren vaak de weigeraars die het toch nog net niet trokken. Maar jouw zoon trekt het volgens mij prima, gewoon even wat rustigs doen aan tafel zodat hij de rest niet wakker maakt ( doe dat met de de niet slapers, activiteit aan tafel of spelen in de tuin)

  Is hij de oudste daar? Of de enige niet slaper? Want dan vindt ze het misschien wel lekker om iedereen op bed te hebben zodat ze ook even rust heeft.

  Wat ontzettend vervelend dat je elke keer feest hebt ‘s avonds met slapen. Ik zou idd contact zoeken met het gob als je er met je go niet uitkomt.
   
 13. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.427
  1.742
  113
  noord holland
  Nee dit klinkt inderdaad wel erg vervelend. Ik denk dat zo'n nacht hem meer kwaad doet dan daar overdag niet slapen. Overdag slapen lijkt niet meer in zijn dag-en nachtritme te passen.
  Inderdaad, zou t kunnen dat hij de enige is die niet meer slaapt dan?
  Ik denk toch ook dat ze t wel ergens anders moet gaan aanpakken. Ze zal iets moeten verzinnen waarmee ze toch wat rust creëert en hij even over die dip heen geholpen wordt. Even een filmpje, een luistersprookje, of lekker even op schoot zitten met een boekje. Of bijvoorbeeld even de tuin in.
  Lastig hoor. Ik kan het vanauit haar kant begrijpen maar zeer zeker ook vanuit jouw kant. Zo'n slechte nacht steeds als hij overdag slaapt kan echt niet nee.
   
 14. G89

  G89 VIP lid

  18 sep 2008
  9.172
  802
  113
  Nederland
  Ik vind eigenlijk dat een GO je moet volgen. mijn GO vraagt altijd hoe laat hij ‘s morgens wakker was en of ze hem in de ochtend dan nog even op bed moet leggen. Nu geef ik aan dat ze zijn behoefte moet volgen, dus laat het aan haar over.
  Maar het kan ook wel eens zo zijn dat mijn man hem halverwege de middag ophaalt en daarna met de kinderen nog ergens heen gaat, dan vraag ik haar om het dutje te verschuiven eind van de ochtend/begin middag en dit doet ze dan ook.


  En als ze hem wel ‘s middags op bed legt, maar dan iets eerder dan normaal en dan Max 45 minuten? Is dat een optie
   
 15. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Gisteren weer gesprek gevoerd, uiteindelijk tot de compromis gekomen om toch een alternatieve manier van rusten te vinden.
  Dat gaan we de komende weken onderzoeken. Wat is werkzaam voor beide partijen.

  Zoontje is idd de enige die niet slaapt daar, als ie wakker blijft.
   
 16. Bloempjelief

  Bloempjelief Actief lid

  28 mrt 2020
  120
  107
  43
  Vrouw
  Een kindje kan bij de ga heel anders zijn dan thuis en idd veel meer prikkels. Ook breng je hem smorgens eerst naar de peuterspeelzaal en daarna gaat hij nog naar de Gastouder begrijp ik. Dubbel zoveel prikkels dus voor hem. Ik begrijp dus wel dat hij zn slaap nodig heeft. Wellicht kan je hem een andere dag naar de psz doen, zodat hij iig al een rustige morgen heeft voordat hij naar de gastouder gaat? Dan kan hij gewoon een momentje van rust pakken.
  Ik heb zelf ook oppaskindjes gehad en dit dilemma ook wel. Maar hier gebeurde het dan regelmatig dat de kindjes op de bank in slaap vielen. Ik liet ze dan echt slapen en maakte ze niet wakker. Op bed leggen deed ik dus niet meer, maar als ze dus zelf ik slaap vielen liet ik dat wel toe. Heel vervelend voor de ouders, maar een kindje wat zelf in slaap valt ga ik niet wakker maken, dat gebeurd natuurlijk ook niet zomaar..
  hopelijk kom je er samen uit!
   
  Neuzeke en tuc vinden dit leuk.
 17. Panter

  Panter VIP lid

  14 mrt 2011
  13.225
  4.083
  113
  Hij gaat 1x per maand naar de peuter en daarna gastouder. De andere vrijdagen gaat ie alleen maar naar de peuters en is in de middag gewoon thuis.
  De donderdag voor de peuters gaat ie de hele dag naar gastouder.
  En die donderdag laat ze hem dus slapen.


  Zoontje kan niet op andere dagen naar de peuter. Altijd op dinsdag en vrijdag.
  Op vrijdag gaat ie van 8.30 tot 12 naar de peuter. Dan haal ik hem op. Thuis eten we, heeft ie z'n rust uurtje op de bank. En om 15u gaat ie naar de gastouder tot 17u.
  Hij is die middag daar alleen. Dus hoeft ie niet te slapen, hij heeft thuis al gerust.

  Hij gaat dus maar 1,5 dag naar de gastouder per week.
   
 18. sarah28

  sarah28 Fanatiek lid

  14 feb 2013
  3.481
  1.824
  113
  Plus als t zolang geleden is vergeten ze n hoop, dan lijkt t huilen, spoken of wat dan ook heel ver weg. Veel vrouwen met volwassen kind er en hebben de grootste praatjes over hoe zij t deden maar ik geloof er niks van.

  Wel lastig hoor maar ik zou wel t chillmoment voorstellen en aangeven dat je anders echt verder gaat kijken, je kan toch niet de hele week bezig zijn om dit te herstellen omdat zij n uurtje rust wil? Ze is gastouder, hoort erbij!
   
 19. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.427
  1.742
  113
  noord holland
  Het lijkt me vanuit de GO gezien dat ze dat uurtje rust gaat missen zonder kinderen wakker, dat kan ik wel begrijpen hoor. Zeker als ze dan actief iets met dat kind moet gaan doen.
  Maar het heeft nou eenmaal ook met de ontwikkeling van het kind te maken. En de behoeften verschuiven. Het is nu eenmaal soms een lastige fase wanneer het slaapje eraf gaat, er zijn soms dagen dat t lijkt alsof ze t toch kunnen gebruiken. Daar zal ze in moeten investeren en zoeken naar hoe toch uitrusten terwijl hij niet naar bed hoeft.
  Ik vind de opmerkingen over dat hij dan maar moet slapen en moeder en kind snachts maar pech hebben niet kunnen. Het gaat niet over een uurtje later in slaap vallen die avond. Het gaat om een erg onrustige nacht met enorm laat in slaap vallen waardoor het ritme compleet verstoord wordt enkel door een middagdutje.
  Hij zal er even doorheen moeten daar en dat zal vast bij een ander kindje ook weer gebeuren.
  Even lekker een filmpje of samen even iets ontspannende doen, boekje lezen op schoot, of iets dergelijks. Het is vaak even een dipje waar ze ook wel weer uit opleven.
   
 20. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  9.195
  2.070
  113
  Ik snap best dat een gastouder zegt hij moet nog slapen want hij heeft het nodig maar het moet niet in de weg staan van ouders. Iedereen kent die overgang naar 0 slaapjes en moet je ook echt je best doen om het leuk en gezellig te houden?

  Voor haar is het natuurlijk super makkelijk als hij zou slapen maar ze krijgt er ook voor betaald om het dan op te lossen. Dus nog max een half uur of helemaal niet slapen.
   

Deel Deze Pagina