Mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië

Discussie in 'De lounge' gestart door , 4 aug 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Niet meer actief

    Mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië

    LONDEN - De Britse autoriteiten hebben vrijdagavond een verbod op het vervoer van herkauwers en varkens afgekondigd na de ontdekking van het uiterst besmettelijke mond- en klauwzeer (MKZ) op een boerderij nabij Guildford in Surrey. Het vervoersverbod geldt voor heel Groot-Brittannië, maakte het ministerie voor Milieu bekend.

    De Britse premier Gordon Brown onderbrak zijn vakantie en voerde telefonisch overleg met het speciale veiligheidskabinet over de situatie. Hij keert zaterdag terug naar Londen. Rond de getroffen boerderij is een veiligheidszone van 3 kilometer afgekondigd. Alle beesten op het bedrijf worden afgemaakt, liet een regeringswoordvoerder aan de BBC weten.

    Het is de eerste uitbraak van MKZ in Groot-Brittannië sinds 2001. Toen werd het land op grote schaal getroffen door de ziekte. De autoriteiten registreerden dat jaar meer dan tweeduizend uitbraken en in totaal moesten 9400 boerderijen worden geruimd. Bijna vier miljoen dieren werden destijds afgemaakt. De schade bedroeg volgens een overheidsrapport 12,5 miljard euro.

    De boerderij stond sinds donderdagavond onder toezicht nadat de symptomen waren ontdekt. De veterinaire autoriteiten riepen alle Britse boeren op hun dieren goed te controleren en alle verdachte gevallen direct te melden. Voorzitter Peter Kendall van de boerenvakbond zei „ernstig bezorgd” te zijn. „We moeten dit beperken tot een klein geïsoleerd incident.” De Britse veesector is nog maar net bekomen van de crisis uit 2001 en de uitbraak van gekkekoeienziekte in de jaren tachtig en negentig.

    De aanpak na de uitbraak in 2001 leidde tot hevige kritiek op de Britse regering onder meer omdat er niet direct een vervoersverbod voor dieren werd afgekondigd waardoor de ziekte zich verder kon uitbreiden. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen verbrandden de autoriteiten de dieren uiteindelijk op grote brandstapels.

    Ook in Nederland brak in 2001 MKZ uit. Dat bleef beperkt tot 26 uitbraken.


    Alle veehouders in Nederland moeten hun dieren controleren op verdachte symptomen van mond- en klauwzeer. Dat advies heeft LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, zaterdag gegeven naar aanleiding van de MKZ-uitbraak op een rundveebedrijf in Guildford in Engeland.

    De laatste uitbraak van MKZ in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan. Het ministerie van Landbouw heeft de Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag meteen opdracht gegeven om alle bedrijven te controleren waar de afgelopen tijd levende herkauwers vanuit Engeland zijn geïmporteerd.

    LTO Nederland wijst er ook op dat het van groot belang is dat er snel maatregelen worden genomen om verspreiding van de gevreesde dierziekte tegen te gaan. „één van de belangrijkste conclusies van de uitbraak van MKZ in 2001 was dat reactiesnelheid doorslaggevend is bij de bestrijding van MKZ”, aldus beleidsmedewerker diergezondheid Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

    Ondertussen hopen boeren en overheid dat de uitbraak in Guildford een geïsoleerd geval is. In de buurt van Guildford ligt het dierziektenlaboratorium Pirbright en een onderzoeksfaciliteit van het farmaceutisch bedrijf Merial, waar onderzoek plaatsvindt met MKZ-virus. „Niet uitgesloten kan worden dat er virus is ontsnapt uit één van de laboratoria”, aldus Osinga.

    Houders van rundvee, varkens, schapen, geiten en herten krijgen van LTO Nederland het advies om bij een MKZ-verdenking direct contact op te nemen met een dierenarts of om te bellen met het meldnummer dierziekten (045-5354232).


    Ja dit weet ik nog wel 2001...toen zat ik in het RCC (regionaal crisiscentrum) in Stroe.....de boeren vertellen wat ze wel en niet mogen (en lekker bedreigt worden met de dood.......) Was wel een leuke tijd trouwens daaro ;) Maar goed, het werd er weer eens tijd voor he......
     

Deel Deze Pagina