Natuurlijke manier of IVF

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Roxy1994, 17 apr 2021.

 1. Roxy1994

  Roxy1994 Fanatiek lid

  30 nov 2018
  1.562
  977
  113
  Vrouw
  Hoi meiden

  wij zijn 29 oktober ouders geworden van ons lieve meisje met 31+5. Nu is ze inmiddels 6 maanden en alles gaat helemaal primaa. Nu begint het echter alweer te kriebelen bij mij hahahah.

  Nu het volgende. Mijn partner en ik hebben allebei een bepaald gen waardoor ons kindje een kans van 1 op 4 heeft om de ziekte te hebben. Kindjes worden vaak maar 2 jaar. Zijn blind doof verlamd kunnen nooit praten/lopen enz enz. Kortom geen leven dus.

  nou las ik over IVF en het hele traject maar dat lijkt me zoooo zwaar en vooral zo pijnlijk en hetgene wat me echt afschrok was toen ik las over de punctie.. hierdoor ben ik gaan twijfelen of ik oooit wel een tweede wil of dat we het toch op de natuurlijke manier kunnen doen en met 12 weken dan een vlokkentest doen om te kijken of ons kindje die ziekte heeft of niet.

  ons meisje was op de natuurlijke manier verwekt. Want we kwamen er in de zwangerschap pas achter dat wij het gen hadden. maarja als ik kies voor de natuurlijke manier en het kindje heeft wel de ziekte zullen wij het weg moeten halen en dit lijkt me ook echt super zwaar. Kortom.. ik weet het niet meer.

  iemand ervaring met puncties. Hoe was de pijn, eerlijk? En wat zouden jullie doen? Zoals onze dokter zei: jullie kunnen het via IVF doen of jullie kunnen het “gokken”.
   
 2. xxmoixx

  xxmoixx Fanatiek lid

  11 jun 2018
  3.538
  2.659
  113
  Vrouw
  Ik denk dat je ivf-pgd bedoeld? Met embryoselectie? Tsja ik vond de puncties niet fijn. De 1e keer was vreselijk maar daarna is de pijnstilling aangepast. Ik heb hier ook zat verhalen gelezen van dames die de punctie niet echt pijnlijk vonden, alleen vervelend. Het verschilt per persoon en per behandeling.

  Ik heb ook ervaring met miskramen, gelukkig nooit zelf de keuze hoeven maken een zwangerschap af te breken. Ik vond dit zelf heel heftig.. En ik denk hoe later het mis gaat (of je het af laat breken) hoe moeilijker. Daarnaast zal het kindje er ook uit moeten, dat is ook (lichamelijk) geen pretje. Dus als je alleen twijfelt over lichamelijke pijn zou ik zeker voor ivf-pgd gaan. Let wel op dat er best wachttijden zijn op dit moment. Als je er serieus over nadenkt zou ik er wel alvast werk van maken :)
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 3. Muisje2016

  Muisje2016 Fanatiek lid

  18 jan 2016
  1.769
  2.584
  113
  Ik heb 2x een punctie ondergaan en ik vond het beide keren erg meevallen. Heb ook geen roesje of verdoving nodig gehad behalve paracetamol en een lokale verdovingsprik in de vagina. Leuk is anders natuurlijk, maar ik zou het zo nog een keer doen. En ik weet dat er ook veel ziekenhuizen zijn waar ze de punctie standaard met meer pijnstilling doen of zelfs onder een roesje of narcose.

  Persoonlijk lijkt het mij véél zwaarder om een zwangerschap af te breken. Hier gelukkig zelf geen ervaring mee maar in mijn werk als vk dit wel regelmatig tegen gekomen. Dit is voor ouders altijd een zware beslissing en heeft enorme impact. Vooral mentaal maar onderschat ook niet uit wat een ingeleide bevalling bij 12 weken met zich meebrengt qua pijn en bloedverlies.

  Ik zou zonder aarzeling voor ivf kiezen. Succes met jullie keuze!
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 4. rossi1

  rossi1 Lid

  9 okt 2012
  93
  52
  18
  Als je in aanmerking komt voor de ivf-pgd zou ik het zeker doen. De spanning en stress lijken mij zwaarder.
  Ik heb zelf 6 puncties gehad waarvan 1 helemaal zonder pijnstilling (was miscommunicatie) en de laatste met extra dosis pijnstilling. Ik vond de puncties met en zonder pijnstilling goed te doen (je krijgt morfine achtig spul). Bij de laatste exra gekregen omdat er veel eicellen waren waardoor het wat pijnlijker was. Voor mij was het daarna vaak 2 dagen rustig aan doen en dan was ik weer helemaal hersteld.

  Maaaaar, dat is mijn ervaring. Voordeel is wel dat een punctie vaak met een kwartier weer klaar is, een bevalling daarentegen :roflmao:;)
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 5. DangerBlonde

  DangerBlonde Fanatiek lid

  3 feb 2017
  2.452
  1.308
  113
  Vrouw
  Limburg
  Ik zou ook kiezen voor ivf-pgd. Het is zeker niet leuk, maar wat de dames hierboven ook zeggen: afbreken en de onzekerheid is echt erger.
  Het stimuleren van de eicellen valt best mee, spuiten valt mee, je word af en toe een beetje bleh van de hormonen :rolleyes: maar niks waar chocola niet tegen helpt haha ;)
  Je kan verdoving vragen bij de punctie als je daar bang voor bent, wat ik zo overal gehoord hebt valt het dan ook best mee. Paar dagen rustig aan doen en dan is t weer goed meestal. Succes met je keuze! En ik zou idd ook nu al werk er van maken als je de keuze hebt gemaakt, de wachtlijsten zijn niet mals.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 6. Roxy1994

  Roxy1994 Fanatiek lid

  30 nov 2018
  1.562
  977
  113
  Vrouw
  Thanks voor jullie reactie meiden dat stelt al gerust!! Hoe lang zijn de wachtlijsten nu dan? En hoe zit het trouwens met de kosten?
   
  Muisje2016 vindt dit leuk.
 7. xxmoixx

  xxmoixx Fanatiek lid

  11 jun 2018
  3.538
  2.659
  113
  Vrouw
  Als je een doorverwijzing krijgt zitten er geen kosten aan. Wachttijd durf ik nu niet te zeggen. Je hebt een intake nodig, ontwikkelen van een test en dan nog de wachtlijst voor de ivf afhankelijk van waar je gaat (er zijn maar 4 ziekenhuizen waar je pgd kan doen). De ene test is na 1 maand af, de ander pas na 1,5 jaar. De wachttijd wisselt nu voor ivf ook ivm Corona. Dat kan ook zomaar nog een jaar zijn.. Ik zou informatie opvragen, wie weet valt het wel mee :)
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 8. Happyhope

  Happyhope Fanatiek lid

  15 sep 2018
  1.102
  392
  83
  Vrouw
  Hier ook PGD gedaan! Punctie vond ik heel erg meevallen. Was er heel erg bang voor, maar was bij mij uiteindelijk nergens voor nodig. Gewoon om goede pijnstilling vragen!
  Ik zou ook zeker voor PGD gaan als je ervoor in aanmerking komt. Zou het in ieder geval een keer proberen. Een zwangerschap afbreken is echt ontzettend heftig.

  Wachttijden zijn door Corona heel erg opgelopen en voordat je een intake hebt en de genetische voorbereiding klaar is, kan ook even duren. Zou dus zeker alvast aanmelden bij een klinisch geneticus en een doorverwijzing vragen voor Maastricht UMC.
  Je kan met 6 maanden aan de beurt zijn, maar ook pas na 2 jaar.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 9. Roxy1994

  Roxy1994 Fanatiek lid

  30 nov 2018
  1.562
  977
  113
  Vrouw
  Woww!!! Das lang... maar ik lees dus dat er maar 4 ziekenhuizen zijn die dit doen? De arts zei toen uk zwanger was dat ik voor n volgende zwangerschap op gesprek moest komen voor behandelplan. Maar dit gewoon in de VU amsterdam? Doen ze dat daar nuet dan?
   
 10. Do1981

  Do1981 Fanatiek lid

  9 dec 2016
  3.010
  1.512
  113
  Je hoeft nu natuurlijk ook de keuze nog niet te maken, maar als je in ieder geval het traject ingaat qua zodat de wachttijd begint te lopen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om erop te gokken via natuurlijk weg. Maar dan zit je wel in de molen en begint de wachttijd te lopen. Ik zou dat direct in gang gaan zetten. Kan me voorstellen dat je hoofd er nu nog niet echt naar staat, maar hopelijk ben je tegen de tijd dat, dat wel zo is dan bijna aan de beurt.

  voor de punctie hoef je het echt niet te laten. Goede pijnstilling doet een hoop.

  ivf is wel een traject om niet te onderschatten. Het is best pittig. Maar stel dat je 3 keer een zwangerschap moet laten afbreken om de 4e keer pas een gezonde te hebben, dat lijkt me onmenselijk. En dat kan ook fysiek behoorlijke gevolgen hebben voor jou.

  Als je de kans hebt zou ik voor pgd gaan

  Edit: oh en het vu doet geen pgd. Kan zijn dat je daar dan wel een terugplaatsing kan krijgen (selectie en onderzoek in ander ziekenhuis), dat weet ik niet. Maar pgd doen ze daar niet zelf

  dus neem aan dat punctie ook in ander ziekenhuis zal zijn
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 11. Happyhope

  Happyhope Fanatiek lid

  15 sep 2018
  1.102
  392
  83
  Vrouw
  Ja klopt, Maastricht UMC is het ziekenhuis die “de leiding” heeft zegmaar over PGD in Nederland. Hier worden ook de embryo’s getest.
  Verder kan je in UMC Utrecht, UMC Groningen en in het AMC (Amsterdam) PGD doen.

  en indd wat do zegt: je kan je altijd aanmelden en later toch besluiten om het niet te doen. Of gewoon zodat je het alvast in gang hebt gezet. Wij hadden ons ook aangemeld toen we nog helemaal geen sterke kinderwens hadden. Uiteindelijk hadden we pas na 2 jaar onze 1e poging en toen was het toch wel fijn dat we er zo vroeg bij waren.

  Succes in ieder geval! Mocht je nog vragen hebben over PGD mag je altijd een pb sturen.
   
  Do1981 en Roxy1994 vinden dit leuk.
 12. xxmoixx

  xxmoixx Fanatiek lid

  11 jun 2018
  3.538
  2.659
  113
  Vrouw
  Maastricht doet als enige het ontwikkelen van de testen en de embryo’s testen. Utrecht, Groningen en Amsterdam doen mee. De embryo’s gaan alleen naar Maastricht om getest te worden. Dit zijn de enige 4 die pgd doen.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 13. 3rdwish

  3rdwish Actief lid

  31 jul 2020
  211
  76
  28
  Vrouw
  Een kans van 1 op 4 is 25% dat het fout gaat en 75% goed. Persoonlijk ken ik het wel, een zwangerschap die misgaat met 12 weken. Ja dat is verdrietig en ja zwaar. Maar net als met fysieke pijn qua behandeling is ook mentale pijn per persoon wisselend. Ik heb talloze miskramen gehad en realiseer me dus goed wat het teweeg brengt. Ik zou zelf toch kiezen voor een natuurlijke poging want ivf is fysiek maar ook mentaal gewoon zwaar. Dit is wat IK zou doen.. Niet een advies dus aan jou. Het is en blijft overwegen.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 14. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  582
  130
  43
  Vrouw
  Hai..ik heb het eerste gesprek gehad voor ivf pgd en heb nu maandag het tweede. We moeten bloed gaan prikken zodat de test alvast ontwikkeld kan gaan worden. Tegelijkertijd krijgen we een consult met een ivf arts om te kijken of we een aanmerking komen voor IVF. De professor heeft aangegeven dat we rekening moeten houden met een jaar (en nu met corona 6 maanden erbij moeten tellen) maar als er versoepelingen bij komen speelt dat wel in ons voordeel. Bij ons is het ook een kans van 25% maar als t een jongen is dan 50% kans. Wij vinden sowieso t risico te groot dat ons kind ook drager kan worden dus daarom kiezen wij ook zeker voor pgd. Als je op de natuurlijke wijze zwanger wilt worden, kun je voor een vlokkentest of punctie kiezen maar die doen ze pas rond 12w. Met als gevolg dat je moet bevallen met 15 a 16 weken (uitslag duurt 3 weken) als het embryo wél het gen zou hebben. 4 maanden onzekerheid lijkt me echt hell. Bovendien ben je dan al lang verbonden mer het kindje...
   
  Happyhope en Roxy1994 vinden dit leuk.
 15. Roxy1994

  Roxy1994 Fanatiek lid

  30 nov 2018
  1.562
  977
  113
  Vrouw
  Hier heb je zeker gelijk in. Ik had met ons meisje met 12 weken de vlokkentest en 9 dagen later al de uitslag! Dus het kan ook snel gaan. Maar ik begrijp wat je bedoeld..
   
 16. Roxy1994

  Roxy1994 Fanatiek lid

  30 nov 2018
  1.562
  977
  113
  Vrouw
  Jaa en anders is het zoiezo dus nog 1,5 jaar uitstellen voordat je aan de beurt bent voor ivf als je überhaupt al in aanmerking komt...
   
  3rdwish vindt dit leuk.
 17. 3rdwish

  3rdwish Actief lid

  31 jul 2020
  211
  76
  28
  Vrouw
  En daarbij wellicht mee te nemen in je overweging... Het moet ook allemaal maar lukken. Ik ben jaren bezig geweest voor de 1e kwam. De 2e was er bats boem zo ineens vlak achteraan maar nu een 3e lukt wederom niet meer. Hoe ouder je wordt telt daarbij helaas dan ook weer mee.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 18. 2jongensmama

  2jongensmama Fanatiek lid

  17 jan 2020
  1.494
  1.484
  113
  Ik zou direct voor IVF kiezen. Ik heb 4 pogingen met icsi gehad en mentaal is dat niet zo zwaar. Fysiek valt ook wel mee. Het is ff 2 weken aanpoten. Wat vooral mentaal heel zwaar is , zijn de mislukte pogingen en de miskramen.

  Zelf ook helaas ervaringen met meerdere miskramen en dat vond ik x100 zo zwaar. Alle miskramen duurde ook wekenlang, dus dan ben je (met de tijd dat je zwanger bent) ook zo een half jaar kwijt.

  Je kan je ook gewoon vast aanmelden, als het dan in de wachttijd mis gaat, (of vaker misgaat ) kan je meteen verder en anders kan je weer afbellen.
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 19. Dubbelfriss

  Dubbelfriss Bekend lid

  14 jul 2017
  582
  130
  43
  Vrouw
  He kan je idd altijd afmelden, maar zijn er geen gevolgen aan verbonden (bijv kosten etc) voor bijv. het maken van de test? Mijn test moeten ze namelijk nog maken en ben ook de enige die uberhaupt dit gen heeft. Ik heb het niet gevraagd overigens omdat ik zeker weet dat ik er voor wil gaan....
   
  Roxy1994 vindt dit leuk.
 20. xxmoixx

  xxmoixx Fanatiek lid

  11 jun 2018
  3.538
  2.659
  113
  Vrouw
  Nee volgens mij niet. Ze raden het alleen niet echt aan, kost ook ontzettend veel geld. Maar je zal zelf niet hoeven betalen als je er toch niet mee door gaat.
   

Deel Deze Pagina