Nieuwe eisen voor zwem ABC

Discussie in 'Rondom water' gestart door Beheer, 17 nov 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.998
  2.719
  113
  Ik las net op een nieuwssite dat in 2018 de eisen voor de zwemdiploma's worden aangepast.
  De focus komt meer te liggen op overleven in het water in plaats van mooi zwemmen.

  Voor het zwemdiploma A moeten ze met een lange broek en een shirt met lange mouwen zwemmen. Het duiken is niet meer noodzakelijk. Met C moeten ze in een dikke jas door 'het gat' zwemmen.

  Volgens mij is het gewoon belangrijk dat alle kindjes (voor zover dit natuurlijk mogelijk is) het hele zwemABC halen. Ik merk dat de meeste ouders zijn er na B wel klaar mee zijn en hun kind niet stimuleren door te gaan met C.

  Vind jij deze zwemeisen een verbetering?
   
 2. Loesje86

  Loesje86 Niet meer actief

  Ik ben opzich tevreden als zs dr A diploma heeft. Mocht ze perse verder willen, kijken we dan wel. Maar wil ze niet, vind ik het helemaal prima. Vind het belangrijkste dat ze kan zwemmen.
   
 3. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  11.811
  7.777
  113
  Vrouw
  Ik dacht dat duiken bij diploma B hoorde, Maar dat is ook al weer meer als 20 jaar geleden. Toen had je overlevingszwemmen van uit school. Ze komen wel een beetje laat met compenseren als ze dat nog niet elders hadden toegevoegd.

  Ik heb zelf abc. De oudste hoef ik denk ik niet aan te moedigen, die zal uit zichzelf verder willen dan abc. Bij de jongste ga ik hem wel motiveren om voor zijn c te gaan. Maar als hij het echt verschrikkelijk vind wil ik in ieder geval dat hij zijn a en b haalt.
   
 4. lolu

  lolu Actief lid

  3 apr 2017
  187
  75
  28
  Hier hebben we bijna 3 jaar gedaan over a en b en c was gewoon niet haalbaar met zijn luchtwegen dus het is goed zo. Ik moet wel zeggen het lang erover doen heeft er wel voor gezorgd dat hij mega sterk is in het water en best wel goed kan zwemmen. Onze dochter moeten we ons eens in gaan verdiepen waar ze heen gaat maar a en b moet.
   
 5. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  17.277
  5.315
  113
  Vrouw
  Met alleen een A diploma kunnen ze niet echt zwemmen hoor....


  Hier heb ik overigens een ABC pakket gekocht.... hij zal dus wel voor zn C moeten ;)
   
 6. Loesje86

  Loesje86 Niet meer actief

  Dst ligt dan misschien aan hoe en waar er les wordt gegeven? Hier kunnen ze dat gelukkig wel na een A diploma.
   
 7. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.998
  2.719
  113
  Onze kinderen hebben beiden hun ABC gehaald. Maar zelfs na het diploma C vond ik de zwemvaardigheid maar matig. Wij hebben geluk dat ze het zwemmen leuk vinden en ze door zijn gegaan met zwemmen.

  Ze mogen nu alleen zwemmen (hoef ze dus niet meer constant in de gaten te houden), maar (ze zijn inmiddels 12 en 9) mogen ze niet zonder toezicht de zee in. Hoe goed ze ook kunnen zwemmen!

  Volgens mij is het belangrijkste dat ze veel zwemmen. En echt met regelmaat; dus minimaal 1 keer per week, liefst 2 keer per week. Leren is naar mijn mening 'herhaling, herhaling, herhaling...'
   
 8. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  17.277
  5.315
  113
  Vrouw
  je hoort het veel vaker hoor... ze weten hoe ze na hun A diploma hun hoofd redelijk goed boven water kunnen houden, maar ECHT heel goed zwemmen... nee
   
 9. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.998
  2.719
  113
  Zeker als het druk is in het zwembad, of je gaat naar een subtropisch bad met golven, dan komen ze echt ervaring te kort.
   
  Biny vindt dit leuk.
 10. rebekka84

  rebekka84 Fanatiek lid

  27 jan 2011
  1.930
  184
  63
  Mijn kinderen hebben wat zwemmen betreft niks te willen. Ze halen abc en tot die tijd mogen ze niet zonder mijn toezicht of dat van hun vader zwemmen. Heb je nog geen a? Dan ook onder toezicht en met zwembandjes.
  Klaar met abc dan pas een sport naar keuze kiezen.
   
 11. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.998
  2.719
  113
  Alleen wat doe je als je een kindje hebt dat het gewoon écht niet wil? En (zoals ik ze regelmatig zag) schreeuwend en krijsend het zwembad in werden gesleurd. Natuurlijk is ABC goed, maar op die manier... Lijkt me voor het kind verschrikkelijk. En het draagt absoluut niet bij aan het zwemplezier.
   
 12. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  22.622
  18.475
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Gelukkig zijn dat uitzonderingen. En die bevestigen de regel toch?

  Ik kan aan mijn man en zwager zien wat het betekent om alleen A te hebben. Zelfde met een vriendinnetje van vroeger. Ze kunnen inderdaad hun hoofd boven water houden. En dat lijkt om constant hun belangrijkste doel te zijn. Mijn man kan eigenlijk niet verantwoord met onze kinderen zwemmen in water waar hij zelf niet kan staan. Te bang dat hij met zijn hoofd onder water komt. Daar schrikt hij nog steeds van. Ook bij mijn zwager al menig paniekmomentje gezien als zijn gezicht nat werd terwijl zijn voeten de grond niet meer raakten.

  Goed zwemmen betekent ook echt vertrouwd zijn met water. Je op je gemak voelen, boven en onder water. Het zal misschien ook een stukje aanleg zijn. Maar daarnaast zijn er twee andere factoren om dat vertrouwen te krijgen: voldoende doorbrengen in het water èn gerichte oefening.

  Ik denk dat daarvoor abc een goede basis is.
   
 13. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.998
  2.719
  113
  Ik ben het helemaal met je eens hoor! ;) Maar soms moet je kijken wat het maximaal haalbare voor je kind is. En wellicht op een later moment (als het kind wat ouder is) proberen om tóch nog voor diploma C te gaan. Bijvoorbeeld samen met een broertje of zusje.
   
 14. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  4.083
  3.464
  113
  noord holland
  Ik denk ook dat abc een goede basis. Onze kinderen hebben ABC en dat voelde voor ons heel fijn.
  A en B is ook al heel fijn. En alleen A eigenlijk net niet.
  Maar ik snap ook heel goed dat het soms niet anders is. Ik ken kinderen die met hangen en wurgen na 2,5 jaar eindelijk hun A hebben gehaald. En inmiddels zwemles een regelrechte hel vinden. Of überhaupt kinderen die zwemles heel erg vervelend vinden en die na A en B er echt klaar mee zijn. En als ouders halverwege de week alweer kinderen hebben die zo ongelukkig worden dat de zwemles er weer aan komt (en ook dat bestaat echt)
  Ouders voor wie de zwemles zo'n groot gat slaat in het budget (zwemles is ook gewoon heel duur en voor minima eigenlijk onmogelijk) en als het dan wat langer duurt C (en soms B) echt een onhaalbare keuze is.
  Ik snap dat het soms echt niet anders is. Ik vind het wel jammer als mensen A genoeg vinden, maar het op zich wel had gekunnen op voor B te gaan. Want alleen A is niet voldoende in bijv. een zwemparadijs. Maar dan nog, ook dat is ieders eigen keus.
  Ik vind het wel een fijne gedachte dat het ABC meer op het kunnen overleven gaat zijn dan op het schoonzwemmen. Dat had best wat jaren geleden al gemogen.
   
 15. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  22.622
  18.475
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Nou ja, die mooie slag van het 'schoonzwemmen' is wel het meest efficiënt natuurlijk, zodra je het na genoeg oefenen goed beheerst. Die mooie slag zorgt er dan voor dat je met zo min mogelijk energie, zo ver mogelijk komt.
  Niet noodzakelijk als je in een sloot valt. Maar wel als je overboord slaat van een boot. Of halverwege een lange brug in het water valt.
   
  Athina vindt dit leuk.
 16. Youtan

  Youtan VIP lid

  9 jun 2015
  6.323
  4.174
  113
  Vrouw
  Ze moet A en B, ze mag C. Ik heb haar wel uitgelegd dat dat wel mijn voorkeur heeft. (En voor nu wil ze dat ook)

  Ik was 8 jaar en had 5 diploma’s, de zesde kon ik niet. Ik was niet sterk genoeg voor de vlinderslag. Maar ik was en ben een goede zwemmer.
  Mijn moeder heeft geen zwemdiploma’s. Maar die kon en kan erg goed zwemmen. Het heeft ook met aanleg te maken en hoe vask je gaat zwemmen. Dus dat zwager en man niet goed kunnen zwemmen heeft waarschijnlijk ook met aanleg te maken.

  Maar als mijn dochter (5) haar diploma(‘s) heeft, mag ze ook echt nog niet alleen gaan zwemmen hoor! Eerst kilometers maken.
   

Deel Deze Pagina