Omgang met dochter; treuzelen, aanstellen, perfectionisme

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door vlinderCN, 10 jan 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Voor de gevorderde opvoeders wat vragen haha..

  Ik weet niet zo goed of het teveel mijn eigen issues zijn en ik het te groot maak mbt dochter. Heb zelf nogal veel last gehad van mezelf en nog steeds regelmatig en hoop met heel mijn hart dat dochter niet zelfde issues krijgt. Zoals haar perfectionisme, we kunnen 100x zeggen dat iets niet ''perfect'' hoeft te zijn maar vanaf baby af aan wordt ze dan heel boos (op zichzelf vooral) (als bijv blokje niet in vormenstoof ging, nu is het bijv als ze een letter niet goed kan schrijven terwijl ze is pas 4) waarschijnlijk geven we haar teveel complimenten, heb ik gelezen haha, wat averechts kan werken. Je/Ze wordt er ook onzekerder van eigenlijk want gaat constant om bevestiging vragen. Iemand hier tips voor?

  Daarnaast worden we helemaal krankjorum van haar getreuzel m.n. met eten, ze kan gerust 2 uur over het avondeten doen, behalve als het bitterballen zijn:rolleyes: maar nee het is niet omdat ze het niet lust zegt ze.. ze is erg afgeleid en heeft gewoon niet zo'n zin ofzo. Ergens denk ik ook dat het een manier is van negatieve aandacht vragen. We hebben nu weer de regel ingesteld dat ze 30 minuten krijgt en dat dan de tafel wordt afgeruimd en ze wel nog toetje krijgt. Dit hebben we in verleden al eens eerder geprobeerd maar dan werd ze hysterisch als we haar bord weghaalde en wij vinden het zonde om eten weg te gooien haha.
  Ook met aankleden vaak gedoe, treuzelen, gewoon andere dingen gaan doen terwijl ik 100x roep dat ze moet aankleden.

  Tot slot haren wassen en teennagels knippen..draaaamaaa. Ik ben nu zover dat ik heb gezegd dat ik nooit meer haar nagels knip en dat ze dan maar inscheuren. Haren wassen zal toch moeten maar dan gilt ze het uit, geprobeerd met haar oren en ogen dichthouden (die mogen niet nat worden) en heel voorzichtig, tot heel snel de sproeier erop, maar ze kruipt dan zeiknat het bad uit.. echt wat een gedoe. Iemand hier nog tips voor..en ik maak me zorgen want over 2 maanden begint ze met zwemles...:eek::eek: op vakantie is het ook altijd gedoe maar zijn wij erbij, en went ze eraan.
   
 2. AprilM

  AprilM Lid

  9 apr 2017
  68
  47
  18
  Vrouw
  NULL
  NULL
  Nog niet zo'n heel ervaren opvoeder, maar met betrekking tot complimenten geven misschien wel een tip! How2talk2kids heeft daar - vind ik - wel hele leuke ideeën over. In essentie 'complimenteren' zij de inspanning in plaats van het resultaat. Wij zijn er nu een tijdje mee bezig en merk aan peuter dochter dat zij haarzelf nu af en toe complimenteert wanneer een van ons de inspanning benoemd. Bijv. 'alle puzzelstukjes liggen op de juiste plaats', dan zegt dochter heel trots dat zij dat gedaan heeft. Heb nu het basisboek en sinds kort ook de (betaalde) app. Wellicht leuk om eens te bekijken!
   
  Beausecret, vlinderCN en Tilly08 vinden dit leuk.
 3. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  6.235
  2.766
  113
  Vrouw
  Thuis
  Mbt het eten, dat is op die leeftijd nog een hele berg prikkels die je te verwerken krijgt en dat dan ook nog na een dag vol met indrukken. Maw, ze is pas 4, dat mag ze echt nog moeilijk vinden.

  En ja, dan gaat ze er mee spelen, helpt tenslotte met het verwerken van de prikkels. Ook normaal (met 5 ook nog, helaas, mijn dochter doet precies hetzelfde).

  Wat bij ons helpt is een strak avond ritueel, waar het eten ook een onderdeel van is. Wij zitten zelf ook maximaal een half uur aan tafel. Mijn dochter weet dit, maar mag na een half uur gerust zelf blijven zitten. Maar dat wil ze niet, want het volgende punt in ons avond ritueel is dan aan de beurt en daar wil ze aan meedoen (beker drinken samen met haar vader en broers).
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 4. Zoranya

  Zoranya Bekend lid

  31 jan 2017
  778
  488
  63
  Vwb nagels knippen kan ik alleen als tip geven om bijv een telefoon (ja ik ben zo’n loedermoeder) te geven als afleiding, werkt bij ons super. Haren wassen zeg ik altijd dat we ze dan maar af knippen, wil ze absoluut niet, dus dan gaat haren wassen ook weer makkelijker.

  treuzelen met aankleden geen tips, maar is hier ook vaak drama.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 5. Lies1611

  Lies1611 VIP lid

  3 jun 2013
  6.288
  2.596
  113
  Wbt treuzelen met aankleden: micromanagen. Rete vermoeiend maar werkt hier wel echt het beste.
  Eten: let it go. We kiezen vaak als ontbijt (voor school) iets wat er redelijk snel in gaat, een cracker bv. Bij het avondeten is het op een gegeven moment gewoon klaar. Ik ga echt niet 2u aan tafel zitten omdat mevrouw langzaam eet. Maar uit ervaring, het wordt beter! De oudste eet hier nu ook normaal:thumup:

  Nagels knippen/haar borstelen/haar wassen/tanden poetsen etc. Is geen discussie. Of we doen het leuk, of je kan in de houdgreep..
   
 6. Tilly08

  Tilly08 Lid

  1 mrt 2019
  80
  44
  18
  Grappig, ik moest ook gelijk aan dit boek denken toen ik de openingspost las. Denk dat uit dit boek veel kunt halen voor meerdere van de problemen waar je tegenaan loopt :thumup:
   
  Beausecret, vlinderCN en AprilM vinden dit leuk.
 7. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.515
  2.952
  113
  Hier een dochter van dezelfde leeftijd en deels herken ik het wel. Ik maak een beetje de afweging, in hoeverre is het de moeite om de strijd aan te gaan. School is vermoeiend, dus ik weet dat ze na een schooldag wat minder flexibel is en dus ook een korter (of soms geen ;)) lontje.
  Eten doet ze 's morgens en 's middags gewoon zelf en zonder problemen, brood gaat sowieso makkelijker, maar avondeten is hier ook vaak minder gezellig. Hier de afspraak dat ze zelf eet totdat wij ons bord leeg hebben en dat wij daarna nog even willen helpen. Verder gaat je bord hier van tafel als wij allemaal klaar zijn met eten, maar daarna ook geen toetje, geen plek voor je avondeten is ook geen plek voor je toetje. Uitzondering bij dingen waarvan ik weet dat ze het echt niet lekker vind of het nog niet zo goed kent. Dan moet ze 4 happen gegeten hebben voor een toetje.
  Overigens is onze oudste van 7 gewoon een trage eter, hij presteert het om 25 minuten te doen over z'n bord leeg eten en dan heeft hij echt niet veel op z'n bord en is eigenlijk continue wel aan het eten, maar kauwt gewoon onwijs lang, dus daar moet ik vaak meer geduld voor opbrengen. :roflmao:
  Douchen/haren wassen/ nagels knippen etc. is hier allemaal een strijd geweest op de peuterleeftijd, maar nu niet meer, spelenderwijs is ze steeds wat vrijer geworden en nu doucht ze zelf en wast zelf haar haren en spoelt het uit. Wat hier hielp is haar met de sproeier bijv. laten spelen, laten ervaren dat water over je gezicht niet erg is. Met nagels knippen ook wel filmpjes gebruikt.
  Wat hier verder goed werkt is belonen met stickers. Ze kwam ook een periode veel uit d'r bed. Afgesproken dat wanneer ze niet uit bed kwam, ze dan een sticker mocht plakken.
  Dit ook gedaan met lange schooldagen (had ze wat moeite mee in het begin) en met ander gedrag dat wij graag zien.
  Dit kan je bijv. gebruiken voor de problemen die je nu benoemt zoals haren wassen etc. Als ze er niet zo makkelijk voor te porren is zet je er nog een extra kleine beloning tegenover. Bijv. bij 5 stickers een klein cadeautje.

  Aankleden doet ze hier al heel lang zelf, maar soms gaat het iets minder vlot/makkelijk. Ik merk dat als ik dan dus stug blijf volhouden dat ze het zelf moet doen, er alleen maar meer weerstand komt en frustratie van beide kanten. Ik geef dan dus sneller toe. Trek even d'r broek en sokken aan bijv. dan ben ik veel sneller. Soms werkt ergens een spelletje of wedstrijdje van maken ook nog wel.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 8. 19Summer87

  19Summer87 Actief lid

  12 apr 2021
  298
  179
  43
  Vrouw
  Kan het niet ook gewoon een karaktertrek zijn?
  Ik herken veel dingen in mijn zoon inmiddels acht. Bepaalde punten zijn wel afgezwakt door heeeeel veel geduld..haren wassen e.d. gaat nu goed, maar dat treuzelen volgt hem eigenlijk bij alles wat hij doet, alleen lijkt het hier de ene keer door perfectionisme en de andere keer lijkt het meer door laksheid, ergens geen zin in hebben.
  Zo ook met heel veel dingen hulp gehad, bv schrijven vanuit school, maar daar werd uiteindelijk gezegd: hij kan het wel, als hij het wil. Alleen die wil ontbreekt weleens..:confused: heel lastig.


  Edit: stickers als beloning hebben we ook gedaan, hielp inderdaad wel met dingen zoals eten en naar de wc gaan etc (ook lang problemen mee gehad, te lang wachten/ophouden enz).
   
  hummeltje5 en vlinderCN vinden dit leuk.
 9. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Ja dat is zeker een goede tip, heb t boek en volg haar op insta en supergoede tips maar op de 1 of andere manier blijft dit bij mij ook niet zo hangen, waarschijnlijk omdat het zo tegennatuurlijk is /niet gewend.
   
 10. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Ja in dr eentje aan tafel blijven zitten boeit haar niet zo heel erg en als papa en broertje daarna gaan stoeien, wat ook beetje t rutueel is, luistert ze ook niet meer en gaat ze telkens van tafel om mee te doen...
   
 11. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Ik kan de telefoon idd nog s proberen, ze is vrij hardnekkig, snoepje als beloning bijv werkt ook niet :oops:
   
 12. Anan

  Anan Fanatiek lid

  10 mei 2013
  2.154
  1.705
  113
  Dat van dat haren wassen was bij de jongste ook zon drama. Minimaal 4 washandjes voor de ogen, krijsen en ik met
  Mijn dijbeen het kind onder de douche duwen. Maar er is hoop! Sinds hij op zwemles is gegaan gaat douchen hier beter! Zelfs zonder washandje. Wel met gezeur maar niet meer het gegil alsof hij afgeslacht wordt. Hij kwam trots vertellen dat hij bij zwemles onder water was geweest en ik: niet waar! Dat geloof ik niet! Jij durft ook nooit onder de douche. Hij: echt wel mama ik laat het zien. En klaar was Kees. Er is licht aan het einde van deze tunnel…
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 13. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Ja mbt eten gaan we dat nu ook zo proberen en dan maar hopen dat t voorbij gaat idd. Broertje bunkert alles naar binnen sinds kort dus wellicht stimuleert dat nog wat.
  Mbt nagels knippen e.d. gaat dat ook zo hier, begin liefde- en begripvol maar ja op n gegeven moment is t klaar en dan idd the hard way ..maar echt, die is sterk joh, in mn eentje lukt dat zeker niet.
   
  Lies1611 vindt dit leuk.
 14. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  En @19Summer87 volgens mij is ze voor stickers niet echt meer te porren, met 3 nog wel maar over paar mnd 5. Gisteren had ze zelf bedacht dat ze snoepje mocht uitzoeken als het goed zou gaan, haren wassen, nou nog geen seconde...

  Geen toetje hebben wij ook een tijdje gedaan maar dat schijnt opvoedkundig heel slecht te zijn haha. Eten koppelen aan belonen/straffen. Dus nu maar weer wel toetje (maar niks bijzonders yoghurt met honing ofzoiets).
  Het wordt wel steeds erger, komt ook regelmatig thuis nu met nauwelijks fruit of brood op :( geen idee wat ze dan wel doet tijdens pauze, ze eten met zn allen in kring ...

  Aankleden doet ze ook al tijd zelf maar ze gaat dan dus vaak spelen of voor de spiegel staan of...ik ga proberen het los te laten en dan maar kee r te laat komen, kijken wat ze daarvan vindt.
   
  Olifantje1991 vindt dit leuk.
 15. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  4.441
  1.557
  113
  Vrouw
  Oh zo fijn om te horen haha en ook dat ik geen heel raar kind heb:| want inderdaad..alsof er een zwijn geslacht wordt. Hoe oud begon je zoon met zwemles? Ik twijfel dus echt om deze reden om het te verzetten naar 5,5jr ofzo:$
   
 16. Vogelmeisje

  Vogelmeisje Bekend lid

  3 mei 2010
  907
  204
  43
  Mijn dochter is ook een treuzel,. Het inschatten van hoeveel tijd iets kost, het inschatten van de uren in de dag, dat kunnen ze nog niet en daar groeien ze steeds meer in als ze groter worden.
  Dus verwacht ook niet dat ze dat kan:)
  Hier helpt het om de focus te houden op wat moet. Zodra ze treuzelt grijp ik in, benoem dat ze in treuzelstand gaat (bewustwording creeeren ) en terug brengen naar de focus.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 17. Anan

  Anan Fanatiek lid

  10 mei 2013
  2.154
  1.705
  113

  In februari is hij 5 geworden en in augustus, dus idd met 5,5, is hij begonnen met zwemles
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 18. Lotion

  Lotion VIP lid

  7 jan 2017
  12.610
  15.524
  113
  Mijn zoon is ook zo rete langzaam.
  Doodvermoeiend.
  Hij heeft het liefst dat ik ‘m aankleed, hem voed en een rietjesbeker.
  Dat gebeurd dus allemaal niet :rolleyes:
  Om 07:30 moet ie gaan aankleden.
  Het is heel simpel.. niet aankleden? Prima dan ga je in de pyjama/onderbroek naar school.
  Ja ook met 0 graden neem ik je zo mee naar buiten.
  Dat resulteerde vorige keer om 8:10 in een kind wat zich ineens razendsnel kon aankleden :cool:

  Het avondeten.. dreigen met geen toetje interesseert ‘m niet.. dan toch geen toetje , boeiend :rolleyes:
  Hij is enorm snel afgeleid en moet constant iets vertellen.
  Ik heb nu de stille minuut ingevoerd.
  Hij mag iets vertellen en moet daarna verplicht een stille minuut.
  Soms kijkt ie om zich heen, soms speelt ie met
  zijn duim en soms neemt ie warempel een hap :D
  Na 30 minuten is het klaar en heeft ie genoeg tijd gehad. Niet gegeten? Jammer dan.

  overigens hadden wij vandaag tijdens etenstijd stroomstoring.
  Wij aten dus met een beetje kaarslicht en het viel mij na een paar minuten ineens op dat N niet zo praterig was.
  Was zijn bord leeg :eek::o:
  Ik denk dat we een dagelijkse stroomstoring om half 6 nodig hebben :p
   
 19. JupitR

  JupitR Fanatiek lid

  13 mei 2020
  3.474
  3.785
  113
  Vrouw
  Mijn kinderen vinden nagels knippen en haren wassen ook niet leuk, volgens mij is dat een heel normale kindertrek ;)

  Qua blijven zitten heb ik juist het omgekeerde probleem bij mijn 3,5-jarige. Die eet heel weinig avondeten en gaat telkens z'n stoel af. Je schrijft dat je het eten niet weg wilt gooien. Dat maakt de maatregel die je bedacht hebt niet zo passend, want moeilijk goed vol te houden ivm andere principes. Kan je minder opscheppen? Of haar laten opscheppen? Bij mijn peuter laten we de strijd zitten. Het is nogal een koppig kind.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 20. SydneyGirl

  SydneyGirl Actief lid

  5 mei 2021
  468
  351
  63
  Vrouw
  Hier ook eentje die jarenlang met haren wassen en teennagels knippen alles hysterisch bij elkaar heeft geschreeuwd. Ik heb het haren wassen toen laten zitten, en voor teennagels knippen kocht ik hem om. Nu is hij 5,5 en doet hij beiden zelf - hallelujah! Misschien nog niet zo vaak als ik het zou willen maar het is progressie.

  Met zwemmen ook verbetering qua hoofd nat etc. Dacht eerst ook dat zwemlessen drama zou worden maar heb er nu wel vertrouwen in, als hij ooit aan de beurt is… de wachttijden zijn laaaaang op dit moment. Hij staat nu al 9 maanden op de wachtlijst.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina