Peuter 3 heel snel heel angstig

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Buurvrouw31, 24 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Buurvrouw31

  Buurvrouw31 Actief lid

  4 okt 2012
  441
  47
  28
  Utrecht
  We hebben een heerlijke dochter van 3 jaar. We hebben vanaf dat ze 1.5 naar oud is het idee dat ze hooggevoelig is. Extreem gefocust op geluiden, kan ook huilen van mooie muziek. Ook als ze iets ergens heeft geroken dan onthoudt ze dit en ze voelt bijvoorbeeld labeltjes in haar kleding meteen en dat moet er dan ook NU uit.
  Ze is daarbij ook erg snel bang voor dingen. Deze week is ze compleet over de rooie omdat ze een jurk aan had die strak over haar hoofd ging, die mocht niet meer uit. Ze was zo overstuur dat we de jurk los geknipt hebben. Maar sindsdien raakt ze bij elk kledingstuk dat over haar hoofd moet (vooral bij uittrekken) compleet over de rooie. En echt zo erg dat mijn man en ik elkaar vanavond met volle verbijstering en radeloos aankeken. Ik denk dat ze 3 huizen verderop gehoord hebben hoe ze liep te gillen en ze lag helemaal op de grond, kroop vol angst van ons weg en was niet voor rede vatbaar.
  Nu heb ik geen idee hoe we dit moeten aanpakken. Eerder deze week heb ik zo op haar ingepraat dat ze haar trui uiteindelijk zelf uittrok. Dat lukte vanavond echt niet. Mijn man wilde haar vastpakken en de trui over haar hoofd trekken maar ik heb gezegd dat hij dat absoluut niet moest doen. Ik wil dat ze vertrouwen in ons houd. Uiteindelijk slaapt ze dus nu in haar trui want niets lukte.
  Ik heb haar gezegd dat we niet elke dag haar kleren kunnen uitknippen. Dat is nu namelijk wat ze wil. Maar ik weet eerlijk gezegd echt niet wat nu te doen zonder haar te schaden en haar angst wel serieus te nemen. Tips?
   
 2. Indy89

  Indy89 Fanatiek lid

  19 dec 2015
  2.007
  678
  113
  Vrouw
  Wat vervelend voor jullie allemaal. Ik heb helaas geen tips voor je, wellicht kan de huisarts of het CB goed advies geven en je eventueel doorverwijzen?

  Sterkte hoor!
   
 3. Bien1990

  Bien1990 Fanatiek lid

  8 okt 2015
  1.040
  360
  83
  Hier herkenning. Zoon kan enorm in paniek raken van bijvoorbeeld harde geluiden. Is heel erg gericht op emoties. Huilt mee als er een 'verdrietig' liedje is. Dat van die kaartjes herken ik ook. Wat hier helpt als hij in paniek raakt, is zorgen dat ik op zijn hoogte bent. Hem bij mij nemen, proberen te kalmeren en dan meteen met hem erover gaan praten. Hij is communicatief ver en snapt ontzettend veel. Uitleg kalmeert hem en dan kan/mag ik vaak iets toch doen, al dan niet samen.

  Succes in ieder geval, het is toch heel erg zoeken merk ik...
   
 4. Buurvrouw31

  Buurvrouw31 Actief lid

  4 okt 2012
  441
  47
  28
  Utrecht
  Ja dit heeft ons er doorheen geholpen. Dochter heeft 1 nacht in haar shirt geslapen en volgende dag heb ik heel rustig met haar gesproken over her uittrekken van een shirt en wat ze spannend vindt. Het duurde even maar uiteindelijk heeft ze zelf het shirt uitgetrokken. Ik was super trots op haar en ook een beetje op mezelf dat het op deze manier blijkbaar werkt.

  Jouw zoon lijkt denk ik erg op mijn dochter als ik het zo lees. Precies wat jij noemt, ook over hoe communicatief vaardig jouw zoon is, dat herken ik bij mijn dochter. Ik vind het soms moeilijk om mijn geduld te bewaren bij het zoveelste dat spannend of eng is maar het is wel het beste. En erg zoeken. Maar deze horde hebben we weer gehad :)
   
  Bien1990 vindt dit leuk.
 5. Bien1990

  Bien1990 Fanatiek lid

  8 okt 2015
  1.040
  360
  83
  Wat fijn dat ze erdoor is! Daar mag je ook trots op zijn, is toch weer een stap.

  Wat je beschrijft over geduld bewaren herken ik heel erg. Vind dat het lastigste. Vooral als hij eerst aangeeft iets graag te willen, bijvoorbeeld in een draaimolen. Vervolgens ga je in de rij staan en begint hij in paniek te raken. Blijkt dat het geluid van de muziek te hard is en hij het daardoor te spannend vind. Achteraf denk ik dan: ach manneke toch, maar op het moment dat hij ineens zo omslaat moet ik soms wel even tot 10 tellen...
  Inmiddels weet ik dus dat hij zo kan omslaan door te harde geluiden en dan kan ik er ook beter op anticiperen.
   
 6. Buurvrouw31

  Buurvrouw31 Actief lid

  4 okt 2012
  441
  47
  28
  Utrecht
  Precies dit! Dat van de draaimolen zou hier ook kunnen gebeuren. Ik Kan het niet altijd laten om dan iets te roepen als: wat is er NOU weer? Maar probeer me dan toch te herstellen en te luisteren. Maar er zijn echt een aantal dingen die ik maar vermijd omdat ik op mijn klompen aanvoel dat dat een drama wordt. Aan de andere kant moeten ze door sommige dingen heen om weerbaarder te worden. Ben ook benieuwd hoe dit straks op de kleuterschool gaat. Op de peuterspeelzaal heeft ze vorig jaar met mooi weer wel 600 X tegen de juf gezegd dat de waaier uit moest ivm de herrie. Ze is daar dan volledig op gefocused en thuis gaat het daar dan ook nog 100 X over. Het is soms vermoeiend haha.

  Ik zie ook dat jouw zoontje net zo oud is als mijn dochter, zij is ook van oktober 2016.
   
  Bien1990 vindt dit leuk.
 7. Bien1990

  Bien1990 Fanatiek lid

  8 okt 2015
  1.040
  360
  83
  Oh dat eeuwige ergens over doorgaan. Vent, het is allang voorbij, ik heb het al 20x uitgelegd. Even stoppen nu :oops:

  Ik ben ook heel benieuwd straks in de kleuterklas. Qua leren en informatie erg prettig, die uitdaging heeft hij wel nodig. Qua groepsaspect en alle indrukken.... gaat wat worden.

  Ik moet zeggen dat ik het wel erg prettig vind om van iemand zoveel herkenning te horen. Merk in mijn omgeving dat mensen het toch niet zo snappen. Hij uit zich vaak thuis (lees: flippen als het teveel is) dus dan lijkt het soms net of ze denken dat ik het verzin of ze roepen: kom op even doorzetten. Werkt vaak averechts...
   
 8. Buurvrouw31

  Buurvrouw31 Actief lid

  4 okt 2012
  441
  47
  28
  Utrecht
  Ja dat doorgaan en blijven doorvragen en herhalen is killing! Blijf het maar eens rustig herhalen...We waren 2 weken terug naar het theater. Grote zaal, 900 man. Peutervoorstelling. Het was nog geen 10 seconden begonnen en mijn dochter krijst in haar eentje de hele zaal bij elkaar omdat ze het spannend vindt. Iets wat de andere paar honderd peuters blijkbaar niet spannend vonden. Ook is ze in de zaal dan erg gericht op de lampen en waar het geluid vandaan komt. Thuis heeft ze nog dagenlang herhaalt dat wat ze zag spannend was, soms wel 10 X op een dag.

  Nou zeker fijn die herkenning! Want in mijn omgeving zie ik eigenlijk geen kinderen die vergelijkbaar reageren.
  Voelt jouw zoontje ook heel sterk emoties aan? Mijn dochter zei tijdens mijn laatste zwangerschap (2 dochter nu 12 weken oud) als ik met mijn handen over mijn rug wreef en moeilijk keek: heb je pijn in je rug? Ga maar zitten, ik geef je een kussentje. Dat vind ik dan ook weer zo bijzonder van een peuter van toen nauwelijks 3 jaar oud. Op dat soort momenten kan ik haar dan ook wel weer opvreten.
   
 9. Bien1990

  Bien1990 Fanatiek lid

  8 okt 2015
  1.040
  360
  83
  Sorry voor de late reactie! Had geen melding gezien ervan.

  Theater. Toevallig zondag geweest. Ipv gillen kroop hij tegen mij aan en hield mij stevig vast. Hele tijd gaat het er nog over. Was wel mooi he mama. Maar ik vond het ook heel spannend. Al die harde geluiden he mama. Maar dat kwam uit de boxen toch? Hoef ik niet spannend te vinden, maar was het wel hoor...maar ook een leuk verhaal.

  Van de emoties herken ik ook. Heel aandoenlijk. Ook als ik zelf een slechtere dag heb, we allebei moe zijn en we sneller botsen kan hij ineens vragen of het wel goed gaat met mij, want ik doe een beetje chagerijnig. Was laatst ziek en moest spugen. Kwam hij bij mij staan en over mn rug wrijven. 'Ach mama toch, wil je een slokje drinken?' Ik had een hele lastige zwangerschap en hij hield altijd zo'n rekening met mij, terwijl hij toen rond de 2 was. Vond dat heel bijzonder.

  Nog gefeliciteerd met de geboorte van je 2e dochter. Gaat het goed?
   

Deel Deze Pagina