Peuter wel of niet mee naar uitstrooiing? (3.5jr)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Vero0504, 28 sep 2020.

 1. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.967
  2.242
  113
  beetje een dubio hier. Dochter is 3.5 (december 4). Crematie dienst is ze niet bij geweest. Opa wordt binnenkort uitgestrooid, op hetzelfde veld als ons zoontje.

  Meenemen of niet meenemen?

  Ze snapt dat opa er niet meer is, opa is een sterretje, in de hemel heel hoog in de wolken (alle varianten gelijk afgedekt mocht ze op school de christelijke versie horen) want opa was heel heel erg ziek. Ziektebed heeft ze meegemaakt, incl. ziekenhuisbed in de woonkamer. Dus ze heeft nog maar 1 opa en 2 oma's. Daar is ze best verdrietig om, maar op een andere manier dan wij hadden verwacht. Niet het huilen, emotiebommetje maar we zitten hier met een denkertje.

  Om 03:00 staat er eentje naast je...in het pikkedonker....
  G: Mama wat is de dood...
  >> [oh fijn...] nou dan ben je niet meer levend [haha, kikker en vriendjes to the rescue].
  G: Nee mama, wat IS de dood.
  >> [Oh shit...]

  Of:
  G: Opa is dood, waar IS hij nu dan?
  En nog voor je kan antwoorden komen alle eerdere bevestigingen op eerdere vragen voorbij.
  G: Niet meer bij oma, niet ziekenhuis, niet weggelopen, niet camping, niet werken, niet boodschappen doen, niet bij de kindjes spelen...opa sterretje is weg, is dood, is niet verstopt, opa kan niet meer spelen he mama?
  ...
  G (na denkpauze van 3 sec): Opa is kwijt.
  >> (mijn hart breekt...) Nee schat, opa was heel heel erg ziek en heeeeel oud en heeft ons allemaal nog geknuffeld en toen stopte zijn hart ermee. Opa is niet kwijt, opa leeft niet meer. Maar hij was altijd wel heel blij met jouw knuffels, kusjes, tekeningen en dansjes. We kunnen morgen wel naar andere opa gaan, zullen we dat doen?
  >> oke! (en is weer uit de modus)

  Tot nu toe midden in de nacht maar zo opgelost.

  Mja hij is gecremeerd, dat denkbeeld van een brandende kist met daarin mn vader krijg ik al niet uit mn hoofd, ik laat dat nog even niet los op een 3.5 jarige. Kan niet zeggen, we gaan morgen even naar zn graf. (dat mis ik nu dus wel ff).

  Binnenkort is de uitstrooiing, ik merk dat zij echt zoekt waar hij is en twijfel of ik haar wel of niet daarheen meeneem. Ons zoontje (15w) is op dat veld ook uitgestrooid, met vele anderen. Van ons zoontje weet ze, althans we maken er geen geheim van en we praten er gewoon over waar zij bij is. Misschien dat een plek waar hij dan uiteindelijk terecht is gekomen, voor haar beter is. Maar ergens ben ik bang dat zij zoiets heeft van "euhm dat is zand..." of nog erger "dus die zandbak zijn allemaal opa's?!?" met bijbehorende denkbeelden dat we allemaal ineens zand kunnen zijn...(dat koppie is soms niet te volgen).

  Alternatieven achter de hand (maar welkom voor suggesties):
  1) We gaan na de uitstrooiing langs (datzelfde veld waar we toch wel weer terug komen later).
  2) We gaan naar een graf van haar overgrootvader (andere begraafplaats) en brengen daar een bloemetje. NB: ik krijg t niet over mn hart om dat maar als haar opa aan te wijzen, met haar geheugen levert me dat meer ellende dan goeds op. (was wel een van de eerdere ideeën)

  Boekjes van nijntje (oma pluis) en kikker en vriendjes (vogeltje) dat werkte niet echt. Het filmpje van kikker en vriendje echter weer wel, nu betekend het boekje ook meer voor haar. Maar zij zoekt meer naar een "plek" als dat ze niet snapt dat hij er niet meer is...

  Wat de dood is...jemig, menig volwassene breekt daar nog zn hoofd over, hoe leg je dat nou uit...ja je voelt niks mee, geen honger, dorst of koud of heet, blij noch verdrietig...zoiets kan nog maar geloof niet dat dat is wat ze zoekt.

  En dan zeggen ze kleine kinderen kleine zorgen, grotere kinderen grote zorgen...ik vrees voor t ergste als ze groot is...
   
 2. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  9.195
  2.070
  113
  Als eerste gecondoleerd.

  Je wil het nog niet hebben over verbranding maar hoe wil je het dan uitleggen?

  Wat heb je dan vast en wat strooi je dan uit?

  Dat zouden vragen zijn van onze zoon. Inmiddels een stuk ouder maar die vragen die ze stelt zijn ook al eerder voorbij gekomen.

  Ik denk dat ik haar wel mee zou nemen om het een plaats te geven als ze inderdaad een denker is. Moet je wel een antwoord hebben op de eventuele vragen.

  Heel veel sterkte!
   
 3. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  16.320
  3.222
  113
  #3 NiekeKris, 28 sep 2020
  Laatst bewerkt: 28 sep 2020
  Gecondoleerd.

  Ik zou juist wel het eea uitleggen. Kinderen nemen het vaak heel anders op dan wij als volwassenen. En ik zou het gewoon uitleggen zoals het is: Dood is dat je hart niet meer klopt, daardoor stroomt er geen bloed meer door je aderen en dan kun je niet meer leven. Als je dood gaat zijn er twee opties: begraven en cremeren. En dan kort uitleggen wat het is. Ik geloof dat kinderen in principe zoveel en zo diep vragen als waar ze aan toe zijn. En dat maakt andere dingen uitleggen ook makkelijker of het voorkomt überhaupt dat het een probleem wordt, zoals: as is geen zand, dus opa zit niet in de zandbak. En als hij is uitgestrooid, helpt het misschien dat je dan daar naar toe kan gaan, zowel voor jezelf als voor haar? Verdriet en vragen zijn gezond, dat hoort erbij.

  Hier zijn niet zo lang geleden twee mensen in onze directe omgeving overleden. De één is begraven, de ander gecremeerd (en daarna is de as begraven ivm de wens van de nabestaanden, de persoon zelf koos voor cremeren, maar wij wilden inderdaad die plek om naar toe te gaan). Dat levert verschillende vragen op. Ik heb geprobeerd ze zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Nu zijn mijn kinderen wel wat ouder, maar ook als ze jonger waren had ik dat zo gedaan.

  En laatst is er van een lang geleden overleden familielid as uitgestrooid. Daar waren ook veel kinderen bij. Het leverde wel vragen op, maar verder niet. Nu hebben zij die persoon niet gekend (de enige die haar heeft gekend, is mijn oudste dochter), dat scheelt natuurlijk wel. Mijn kinderen waren daar overigens niet bij, omdat ik vond dat zij al genoeg met dat onderwerp in aanraking waren gekomen de afgelopen tijd en ze de persoon in kwestie toch niet hebben gekend.
   
 4. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  5.529
  1.710
  113
  Vrouw
  Thuis
  Meenemen.

  Mijn dochter was ongeveer even oud toen haar oma overleed en voor haar hielpen de rituelen om een beetje houvast te krijgen.

  Natuurlijk kwamen ook hier de conclusies die weerlegt moesten worden ("als je naar het ziekenhuis gaat, ga je dood"). Maar ik had liever dat ze die uitsprak dan voor zichzelf hield.

  En het belangrijkste: gecondoleerd.
   
 5. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.654
  1.784
  113
  Gecondoleerd met je vader.

  Wij staan hier anders in denk ik. Onze kinderen zijn altijd naar alle uitvaarten en begrafenissen geweest en alles uitgelegd gekregen gewoon zoals het is. Wij zijn niet gelovig dus gewoon uitgelegd dat alles wat levend is uiteindelijk dood zal gaan. Ook bij het verlies van onze lieve huisdieren. Ik zou mijn kinderen dus absoluut meenemen en vertellen hoe het gegaan is. Opa is overleden en zijn lichaam is verbrand en nu de as is geworden en deze as gaan wij uitstrooien op een mooie plek.
   
 6. Liekje81

  Liekje81 VIP lid

  6 sep 2013
  9.458
  6.061
  113
  doktersassistente
  Zevenhoven
  Ik zou d'r ook meenemen en gewoon uitleggen hoe het werkt. Hier was dat hele sterretje al niet voorbij gekomen, haha. Een ster is een ster, niet een overleden persoon. Gewoon uitleggen en klaar. Maar dat is ieder zn keus en geloof natuurlijk.
  Wat ik me trouwens afvroeg: kun je niet een beetje as meenemen? Ik heb dat van mijn moeder ook. Heb er een ketting van met een beetje as, en een waxinelicht, waar een zakje onderin zit met de rest van de as. Dat zou je ook kunnen doen, en dan kun je thuis een plekje maken.
   
 7. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.967
  2.242
  113
  Bedankt voor jullie reacties. De basis hart klopt niet meer etc. hebben we uitgelegd. En ze is gek op sterren, dus dat is meer een gedachtending wat haar steun geeft en vooral ook kalmeert, nog even liedje zingen etc. In haar hoofd denken aan opa is nog wat moeilijk is een beetje te abstract, dus nu kan ze dr gevoel ook thuis nog naar een plekkie richten. Naarmate ze ouder wordt ebt dat wel weg. En als zij aangeeft dat opa sterretje in de hemel is, hoeft een ander niet krom te liggen en per ongeluk iets met eeuwig slaap te gaan roepen, dat was de voornaamste zorg aangezien ze dat bij mij ooit hebben gedaan (mijn ouders waren de familie dankbaar) en ik zekerheidshalve maar niet meer sliep. Zij heeft al een slaapstoornis, laten we dr vooral geen goed excuus geven. Dus met die sterren en de klinische uitleg, daar heeft ze niet zo'n moeite mee.

  Die hele basic uitleg van opa dood, lichaam verbrandt en nu dus as (vs alternatief begraven) had ik nog niet over nagedacht. Dat is wel te doen, ookal begin ik daar niet om 03:00 mee (dat was meer mijn blokkade, nog naast hoe ga ik dat uitleggen...)

  De as is nog niet vrijgegeven, dat komt binnenkort (kan elk moment). Maar denk dat ik haar toch mee ga nemen. Met eerst die basic uitleg lichaam verbrandt en nu as, dat moet te doen zijn. En ik ga idd een asdeel achterhouden, mijn moeder ook.
   
 8. Lies1611

  Lies1611 Fanatiek lid

  3 jun 2013
  4.752
  1.359
  113
  Gecondoleerd!

  Mijn moeder is afgelopen april overleden en gecremeerd. Beide kinderen zijn toen "gewoon" mee geweest naar de uitvaart en ik heb, vooral de oudste, basically gewoon gezegd hoe het is. Ze staat nu op de kast bij mn vader thuis :rolleyes:Tot nu toe lijken ze er beide ook gewoon genoegen mee te nemen en te accepteren.
   
 9. HvL

  HvL Actief lid

  6 mei 2015
  234
  104
  43
  Inderdaad gewoon mee nemen en uitleggen hoe het is. Kinderen snappen meer dan je denkt.
  Ik snap dat ze behoefte heeft aan een plek aan te wijzen.

  Mijn zoon was 2,5 toen mijn vader overleed en hij is mee geweest naar de plechtigheid op de begraafplaats. Dat weet hij nu nog. Hij is ook lang verdrietig geweest. (Heeft de eerste paar dagen ook nog in elk vertrek van het huis gezocht of opa er echt niet meer was) Met ontzettend veel vragen. Dat is nu een beetje over. Hij is nu bijna 6. Nu helpt hij trouw mee met verzorgen van het graf.

  Ik snap dat dat op jullie niet van toepassing is. Maar ik begrijp je dochter wel dat ze graag wil weten waar opa nu is. Dus gewoon meenemen en alles uitleggen. Zodat ze het zelf kan zien en meemaken.
   
 10. Suuzan

  Suuzan Fanatiek lid

  21 dec 2013
  1.595
  505
  113
  Ik heb ook een drie jarige en ik ben weer het type van: laat ze nog maar lekker klein zijn, dus niet meenemen.
  Ze is nog maar 3,5 jaar. Mij lijkt het, als kind, moeilijk om te begrijpen dat iemands as wordt verstrooid. Wat is as? Wat houdt crematie in? etc. Een eng idee voor een kind lijkt me. Het hoort bij het leven, maar ik wil ze voor dat soort dingen nog even beschermen als ze 3 zijn.
   
 11. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  7.294
  4.299
  113
  Vrouw
  Gecondoleerd.

  Ik zou kiezen voor meenemen. Mijn oma overleed toen ik 3 was en ik vond het een tijd lastig dat ik niet bij de begrafenis mocht zijn. Ook al snapt ze nu niet alles. Tegen de tijd dat ze er meer over begrijpt heeft ze misschien de herinnering nog.
   
 12. Loveischocola

  Loveischocola Fanatiek lid

  11 jan 2019
  4.529
  5.277
  113
  Vrouw
  Gecondoleerd, en zou idd uitleggen en meenemen. Dan is vaak stuk duidelijker voor de kinderen. En als je as meeneemt misschien wil ze beetje op haar kamertje hebben staan in een mooi gedenkteken? Ze vind sterren mooi dat je daar iets mee doet?

  Ik weet nog toen mijn opa overleed.. en vroeger was het not done dat je als kind mee mocht na een crematie/begrafenis wat was ik boos dat ik niet mee mocht. Ik was toen rond 3,5 jaar
   
 13. Liekje81

  Liekje81 VIP lid

  6 sep 2013
  9.458
  6.061
  113
  doktersassistente
  Zevenhoven
  Kinderen vinden dat soort dingen vaak helemaal niet eng juist. Maar meer een gegeven, van zo is het en weer door met de playmobil bij wijze van. Wij maken er zelf een heel beladen ding van. Dood hoort nou eenmaal bij het leven.
   
 14. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.427
  1.742
  113
  noord holland
  Gecondoleerd.
  Ik heb ook altijd het idee dat een normale uitleg van dingen vaak beter relativeert dan dingen verbergen. Kinderen kunnen juist bij onduidelijkheden zelf informatie invullen die niet altijd klopt. De uitleg dat het hart niet meer klopt, zou ik ook zo gegeven kunnen hebben.
  En ook omdat ons lichaam dan niet meer gebruikt kan worden we deze begraven of cremeren we die. Begraven vind ik overigens altijd net zo'n luguber idee als verbranden :rolleyes:. Dus in die zin maakt t niet uit om bijv. cremeren niet te benoemen/laten zien maar begraven wel. Bij begraven kan je dan nog bloemetjes neerzetten en van as kun je inderdaad nog iets bewaren. Sowieso denken we altijd nog aan diegene. En het is voor sommige mensen fijn om daarbij aan een ster te denken, nog een foto te hebben, wat bewaarde as of een graf waar ze naartoe kunnen. Dat zijn juist allemaal mooie dingen om nog aan onze lieve dierbare de denken.
  Door over dingen te praten en uitleg te geven maken we het naar mijn idee minder eng en tastbaar. Doodgaan hoort helaas bij het leven en verdriet daarover mag er zijn.
   
 15. Beukenhaag

  Beukenhaag Actief lid

  17 mei 2020
  171
  160
  43
  Nog gecondoleerd.

  Onze kinderen zijn altijd meegegaan naar de uitvaarten van (over)grootouders. Ze weten vanaf jonge leeftijd (jaar of 2-3) dat oude/zieke mensen (of dieren) doodgaan en dan worden begraven of gecremeerd. Ze weten ook dat de as van opa in een beeld zit die bij oma in huis staat. We hebben ze altijd gevraagd wat ze zelf wilden. Ze wilden dus mee naar de uitvaarten (afscheid) en onze jongste dochter wil de overledene ook zien. Ze heeft bij mijn vader ook geholpen om de kist te sluiten. Onze oudste doet dat liever niet. Ik was zelf net 5 toen mijn opa overleed. Dat weet ik nog best goed en ik heb het altijd vreemd gevonden dat ik niet mee mocht naar de uitvaart. Mijn ouders achteraf ook.

  Wat ik zou doen.. vragen aan mijn kind wat zij wil. En mijn ervaring is dat kinderen dat dan dus wel willen.
   
 16. Beukenhaag

  Beukenhaag Actief lid

  17 mei 2020
  171
  160
  43
  Maar soms overlijden belangrijke mensen in de omgeving van een kind. Onze jongste dochter was 2 toen ze voor het eerst bij een uitvaart was. Je kunt moeilijk verzwijgen dat er iemand is overleden, zeker als dat een grootouder is:)
   
 17. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  127
  51
  28
  Gecondoleerd.

  Hier ook een denkertje. Enige wat werkt is openheid en eerlijkheid. Heeft een scherp afgestelde radar voor vaagheden en reageert daarop juist met onrust en spanning (en nog meer vragen).

  Ik zou haar ook meenemen. Uitleggen dat als mensen overleden zijn hun hart stopt met kloppen, ze niet meer ademen etc en je daarna verschillende keuzes hebt, waaronder cremeren en begraven, dat beiden prima zijn, maar onze familie nu kiest voor cremeren en dat dat betekent dat de as van opa daar en daar uitgestrooid wordt, zodat we altijd een speciaal plekje hebben waar we naar toe kunnen om hem te gedenken (Maar dan in een minder lange, onnodig ingewikkelde zin ;) )

  Misschien al gedaan maar is het een idee om een plekje in huis te maken met een foto/aandenkens waar ze heen kan, tekeningen kan ophangen/op andere manieren hem kan gedenken..?
  Een plekje waar je ook samen met haar kan zitten om over opa te praten en voor de complexere vragen? Dat kanaliseert de overpeinzingen misschien wat.
   
 18. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.967
  2.242
  113
  Nou ze is vandaag mee geweest en heeft met mij samen een deel van de as bus geleegd. Hoorde niks van "zand" ze had het alleen over "as opa uitstrooiien". Begeleider van het terrein zei nog, jongedame dit is geen speelveldje he?

  Terwijl mijn dochter mentaal net dr mouwen had opgestroopt en in de "let's do this!" modus zat. Verkeerd moment en verwacht bijdehand in 3...2...1

  "Nee opa is dood gegaan en geklemeeerd en G. gaat opa as uitstrooiien! Opa laatste plekkie geven daaaar bij die grote boom op het gras"

  Die stond verbouwereerd te kijken, mama in gedachten: "goed zo meissie".

  Zo dan, die heeft instructies gehad?

  Nee hoor alleen uitleg en de vraag of ze wilde helpen, maar opa is dr heilig dus die heeft dr zinnen al een week op uitstrooiien gezet.

  Ze heeft het keurig gedaan (samen met mij dan), papa foto's en een filmpje gemaakt.

  Triest om een bijna 4 jarige met een asbus te moeten zien...mja de enige garantie in t leven, samen met belasting betalen.

  Hebben nog een asdeel hier, die gaat in een rvs mini urn in de vorm van een ster. En dan dicht met loctite 270, gelijk terrorproof. Heb dan nog as over voor wat anders mocht ik wat vinden.

  Gedenkster is de website mocht iemand zoeken.
   
  Beukenhaag en Loveischocola vinden dit leuk.
 19. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.427
  1.742
  113
  noord holland
  Wat goed gedaan van je dochter. Wederom bewijs dat duidelijkheid en eerlijkheid heel verhelderend kan zijn voor kinderen. Klinkt als een fijne beslissing.
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 20. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  127
  51
  28
  Ik hoor een trotse moeder. :)

  En terecht...

  Hoop dat het voor jou ook oké was vandaag. Niet niets zeg... Sterkte.
   
  Vero0504 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina