Prikkels en de huidige maatschappij

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Bertha, 25 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bertha

  Bertha Bekend lid

  13 okt 2010
  850
  1
  18
  NULL
  NULL
  Na jaren niet meer op dit forum te zijn geweest vandaag toch weer eens ingelogd.
  Toen bedacht ik mij dit wel een plek is waar ik een vraagstuk neer kan leggen om meerdere meningen / ervaringen te horen.

  Wij hebben 2 kinderen, een met het karakter van vader en mijn dochter heeft mijn karakter. Zij heeft sinds ze geboren is moeite met hoeveelheden prikkels te verwerken. (voor mij herkenbaar, want dat heb ik ook) En sinds haar geboorte hebben mijn man en ik hier dan ook discussies over:

  Ik weet dat ik haar goed aanvoel. En beperk haar het liefst in prikkels als ik merk dat het genoeg is. Ik ben begripvol naar haar en geef aan welke keuzes ze op dat moment het beste kan maken.
  Beschermend, maar in mijn ogen ook gewoon reeël want bij overprikkeling zijn er alleen maar nare situaties.

  Mijn man probeert juist altijd nog nét even een stapje verder te gaan als mijn dochter tegen overprikkeling aan zit. Hij noemt het 'opvoeden' op het moment dat mijn dochter even niet kan luisteren omdat ze moe is, dan eist hij dat toch. In mijn ogen ziet hij dit niet goed aankomen en dus belanden ze vaak in discussies/ruzies. Moe zijn, over overprikkeld, betekend in zijn ogen niet dat er dan niet geluisterd hoeft te worden, waarin hij mij dus niet concequent vind. Ik vind dit juist meebewegen met het kind, op het moment dat het kan opvoeden, maar soms ook even de touwtjes laten vieren.
  We hebben het hier vaak over gehad en de mening van mijn man is: Dat de huidige maatschappij nu eenmaal vol prikkels zit, wij onze kinderen hier beter aan kunnen leren wennen want anders zullen ze in de toekomst hierin vast lopen.

  Ik vind dat hij daar zeker een punt heeft.
  Want je hoort vaak over burn outs, een stapje terug doen, het allemaal zoveel is.

  Maar is het een kwestie van wennen? En waar doe je goed aan als ouders? daarbij wil ik ook op een lijn zitten met mijn man en dit uitdragen naar de kinderen.
   
 2. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.903
  692
  113
  randstad
  Onze dochter met ass heeft ook last van prikkels. Dus daar houden we rekening mee. Maar met of zonder overprikkeling de regels blijven hetzelfde. Dus vb slaan mag niet vanavond deed ze dit vanuit overprikkeling toch dan zeggen we daar dus wel wat van en daar hangt een consequentie aan. Dus hier hebben we dus denk een middenweg. Overprikkeling proberen we te voorkomen maar de regels wijzigen niet.
   
  owly, Kolibrie, merah en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  16.215
  3.145
  113
  Dit is ook hoe wij het doen, al heeft onze dochter ADHD. Overprikkeling proberen we te voorkomen (en haar te leren hoe ze dat zelf kan voorkomen door haar te leren wat ze in een eerder stadium kan doen om overprikkeling te voorkomen) en als ze overprikkeld is dan proberen we verdere prikkels zoveel mogelijk te beperken, maar we accepteren het niet als excuus voor gedrag wat we normaal ook niet accepteren. Ik vind het heel belangrijk dat ze leert ook in die situaties goede keuzes te maken. En ja, dat is extra lastig, maar dat is inderdaad wel hoe de maatschappij werkt. We gaan dus niet extra overprikkelen, maar we zijn heel helder in wat wel en niet mag (juist (de goede) keuzes maken vindt mijn dochter dan heel lastig, dus soms bepaal ik gewoon) en nog meer prikkels als ouder zoveel mogelijk beperken en tegelijkertijd heel duidelijk zijn in welk gedrag wel en niet geaccepteerd wordt. Het gesprek er over volgt later, want dat zijn voor mijn dochter enkel nog meer prikkels. Zo doen wij het.
   
  merah en amdaa vinden dit leuk.
 4. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  38.851
  20.873
  113
  Hier 2 kinderen die eigenlijk moeilijk om kunnen gaan met de prikkels in deze maatschappij. (Beide ADHD) De jongste heeft er inderdaad een burn out van, dat zijn we nu aan het proberen te herstellen.
  Wij zijn daarin beschermend zoals jij omschrijft door bepaalde dingen niet te doen als gezin, maar we leren hen vooral zelf aan te geven wanneer het te veel wordt en hoe ze ermee om kunnen gaan.
  We proberen veel situaties te voorkomen, maar soms gaat het toch mis. Dan worden ze daar wel op aan gesproken en volgen er consequenties. Voor hen gelden dezelfde normen en waarden en regels als wanneer ze geen ADHD gehad zouden hebben.
  Wel zijn we soepeler in andere dingen. Op een drukke verjaardag mogen ze zich na een poosje afzonderen met een tablet of luisterboek en hoeven ze niet de hele tijd "verplicht" gezellig te doen.
  Zo hoeven wij niet elke keer na een uurtje naar huis en is het voor hen vol te houden.
  Krijgen we ook commentaar op hoor (vaak van mensen die hun eigen kinderen dus wel zo ver laten gaan dat het misgaat) maar daar heb ik inmiddels lak aan.
   
  Kolibrie, merah en amdaa vinden dit leuk.
 5. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.989
  2.419
  113
  Vrouw
  Wat een lastige situatie. Ja tuurlijk wil je je kind beschermen, en anderzijds wil je ook dat ze straks zelfstandig de maatschappij in kunnen.

  Ik ben ook hooggevoelig, als kind werd daar geen rekening mee gehouden. Daarmee werd het erger, omdat ik mezelf ging beschermen. Ik ging mezelf dingen aanleren om maar niet overprikkeld te raken. En dat was niet altijd het juiste.. als kind kon ik dat goed, als puber en volwassenen veel minder. Want je wilt sociaal gezien meedoen.. Dat resulteerde in continue overprikkeling, over grenzen gaan, mezelf wegcijferen etc.

  Ik denk oprecht dat wanneer je je kind goede tools kan aanleren om met hooggevoeligheid om te gaan, wat afentoe meebewegen betekent, een kind ontzettend laat groeien in haar zelfverzekerdheid.

  Dat ze leert dat ze haar grenzen mag aangeven. Is ze moe, wil ze naar huis omdat het te druk is? Dat kan natuurlijk niet altijd, maar als ze dat op een feestje aangeeft waar jullie nog willen blijven bijvoorbeeld, kun je ook aan haar vragen wat ze fijn zou vinden. Een rustig plekje op het feestje om even bij te komen kan al voldoende zijn.

  Alle prikkels vermijden is natuurlijk geen optie, want daarmee vergroot je de prikkelgevoeligheid. Maar ze dus leren omgaan ermee vind ik wel heel goed. Ertegenin gaan geeft alleen maar signalen dat het niet goed is wat zij voelt. En dat kan dus heel negatief uitpakken later, continue over grenzen gaan etc. Nee ik ben van mening dat je daar als ouder zeker iets mee kan doen. Oplossingsgericht handelen, naar het kind luisteren, altijd! Is het teveel, dan is het teveel.
   
 6. Zwierezwaai

  Zwierezwaai Niet meer actief

  Wij doen het met onze kinderen met ass ongeveer zoals Tuc.

  Ergens vind ik het wel storend: wij zijn de maatschappij met z’n allen. Als er zoveel kinderen en mensen last hebben van overprikkeling, burn out (zelfs bij kinderen) waarom denderen we dan toch zo door met z’n allen?
   
  tuc vindt dit leuk.
 7. spruitje80

  spruitje80 Fanatiek lid

  5 jul 2016
  2.366
  1.680
  113
  noord holland
  Ik vind dat hij daar zeker een punt heeft.
  Want je hoort vaak over burn outs, een stapje terug doen, het allemaal zoveel is.

  Bij dit stukje denk ik vooral dat er in die gevallen dus teveel over de grenzen is gegaan. De grenzen waarvoor jij jouw dochter juist wil beschermen.
  Ik herken veel in jouw stukje. Ik ben denk ik net zoals jij. Man een beetje zoals jouw man maar daarin is wel wat veranderd in de loop der jaren.
  Ik heb hem op een gegeven moment wel kunnen laten invoelen dat met zijn manier, ík vervolgens steeds 'puin kan ruimen'... En dan is híj alweer 'even een blokje om, om te ontprikkelen' :rolleyes:.
  Hij is namelijk zelf net zo ;).
  Door het niet goed aanvoelen de situatie laten ontploffen helpt totaal niemand. De kinderen horen totaal niet meer wat je wil uitleggen, het kookpunt is bereikt, de bom gebarsten. Als je ze wil leren om te gaan met de prikkels, die er nou eenmaal zijn, moet je leren het vóór te zijn. Wat kan ik doen om af en toe even te resetten om weer verder te kunnen.
  Ik vind het veel te makkelijk gedacht dat we maar aan die prikkels moeten wennen. Voor juist steeds meer mensen lijkt t teveel te worden. Ik zou dus bij mezelf blijven en laten zien dat t ook anders kan. Ik bedoel daar natuurlijk niet mee dat we maar in een hoekje moeten gaan zitten thuis en nergens meer heen gaan, dat is inderdaad niet om leren gaan met prikkels. Maar wel afmeten wat gaat. Keuzes maken. En ín de situatie leren wat werkt als t teveel wordt.
   
 8. amdaa

  amdaa VIP lid

  28 mrt 2015
  8.396
  8.349
  113
  Ik denk dat dit richting de toekomst ook de beste manier is om om te leren gaan met prikkels: je eigen grens leren kennen en bewaken.

  Ts: in dat opzicht zit ik tussen jou en je man in. Ja, niet doordrammen als het kind al geprikkeld is, maar de regels blijven handhaven en haar meer begeleiden in het omgaan met de prikkels (door te stoppen, zich afsluiten enz)
   
  tuc vindt dit leuk.
 9. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  38.851
  20.873
  113
  Trouwens nog een tip voor ts als je nog echt zoekende bent in wat precies de prikkels veroorzaakt en hoe je haar moet leren ermee omgaan: SI therapie.
  Daar wordt een soort screening gedaan om te kijken op welke prikkels je kind precies reageert. Soms lijken kinderen overprikkeld, maar zijn ze juist onderprikkeld bv. En het kunnen prikkels van buitenaf zijn, maar ook van binnenuit. Dat wordt allemaal duidelijk dan en kun je je dochter gerichter leren welke keuzes ze kan maken.

  Hier zijn ze dol op carnaval, maar 1 groot prikkelcircus. Ze weten dat ze kapot zijn na 2 uurtjes maar hebben dat er echt voor over. Ze gaan dus kort en hebben een koptelefoon op.
   
  Bertha vindt dit leuk.
 10. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  7.337
  8.973
  113
  Vrouw
  Mijn man is altijd beschermd en er was altijd een reden voor misdragen, hij gebruikt het nog steeds als excuus ipv verantwoordelijk te nemen voor zijn gedrag. Bovendien raakte hij volledig in paniek als hij al een kermis hoorde en dat vond ik niet heel praktisch in t dagelijks leven. Dus heb hem wel uitgedaagd. Dat is precies de reden dat ik zoon wel blootstel aan prikkels en consequent ben. Als je moe en overprikkeld ben, kun je ook prima ontprikkelen op de trap als je je misdraagt. Werkt ook uitstekend voor hem. Als hij enorm overprikkeld is, bouwen een absoluut een rust moment in. Mag hij in bad, wegkruipen achter de tablet of gewoon even slapen. Maar gaat hij een grens over, zijn daar consequenties aan verbonden. Ook al is de reden voor bepaald ongewenst gedrag duidelijk, het mag geen excuus zijn voor wangedrag.
   
  amdaa en cosdy vinden dit leuk.
 11. IkbenTess

  IkbenTess Fanatiek lid

  14 dec 2016
  1.915
  906
  113
  Vrouw
  Nederland
  Ik heb er een met ass en een met adhd. Wij prikkelen ook bewust. Maar ik voel heel goed aan wanneer en hoever ik kan gaan, hun slaapkamer mag privé zijn en ze hebben een bodysox om in terug te trekken. Dat respecteren we altijd.
  Maar idd, ze moeten in bepaalde mate leren ermee om te gaan. Mijn oudste gaat richting vo, dan hij een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid aan kunnen. Daar trainen we hem dus ook op. En dat weet hij en pikt ie ook (nog).
  Dus ik vind dat bewust prikkelen goed, maar heel voorzichtig en alleen als je héél goed aanvoelt wanneer je moet stoppen.
   
 12. Kolibrie

  Kolibrie VIP lid

  29 jun 2008
  5.472
  219
  63
  Zuid-Holland
  Hier een dochter met ASS en ADHD en we doen inderdaad hetzelfde als @tuc en @elsie89. We houden er rekening mee dat er niet teveel prikkels op een dag zijn, maar wil ze perse wel iets en ze weet dat de gevolgen zijn overprikkeling dan laten we haar dat zelf ervaren en aanvoelen. Verjaardagen kan ze niet lang tegen, teveel herrie en prikkels. Dan trekt ze zich terug en dat mag van ons. Teveel overprikkeling resulteert in misselijkheid, hoofdpijn en erg vermoeid zijn. Onze omgeving weet wie ze is en dat ze dat nodig heeft. Maar regels zijn regels en overprikkeld of niet, dat betekent niet dat regels niet meer gelden. Uiteraard houden we er dan rekening mee dat we niet overvragen, maar na 10 jaar weten we wel wat ze aankan en wat niet.
   
 13. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  9.085
  2.028
  113
  We kunnen allemaal niet goed tegen prikkels en allemaal op een andere manier.
  Mijn man is juist van rust zoeken na dat hij op het werk is geweest of ergens waar het druk was. Hij heeft verschillende dingen wat voor hem werkt en krijgt ermook ruimte voor. (Introvert)

  Onze zoon is juist extrovert en zoekt de prikkels juist op,staat graag in de aandacht. Gaat er wel goed mee om en heeft bergen energie. Soms juist weer teveel en als het dan ook nog eens druk is zoals op een feestje heeft hij wel eens moeite om even af te remmen.
  We moeten hem dan even helpen. Kan door even te laten helpen of samen even naar boven te gaan.
  Op school heeft hij een koptelefoon om zich even af te sluiten want hij ziet en hoort alles!

  Ik zoek gezelschap ook op maar soms kan het me ook even teveel worden. Ben dan gewoon graag thuis aan het freubelen of lezen. (Hooggevoelig)
  Soms wel lastig als er 1 boven de rust zoekt, 1 nog aan het na stuiteren is en ik nog een weg zoek er tussendoor.

  Bij ons is het ook zo dat het nog steeds geen reden of smoes is om niet te luisteren of gekke dingen te doen. Het is een vlot mannetje en heeft ook door dat hij het als smoes kan gebruiken. (Jammer voor hem dat we dat ook door hebben)

  Je ontkomt niet aan alle prikkels en je kan niet alles voorspelbaar maken. Je kan er wel voor kiezen om bepaalde dingen wel te doen of niet te doen.
  En kies je verkeerd dan is dat een les voor de volgende keer. Onze knul is te eigenwijs en jong (5) en moeten we soms voor hem kiezen. Maar ook laten we hem wel eens zelf uitzoeken. Krijgt hij de deksel op de neus maar daar leert hij ook van (anders gaat alles een strijd worden en doet hij dingen omdat jij het zegt en niet omdat hij zelf mee kan beslissen)
   
 14. Mamafiets

  Mamafiets Fanatiek lid

  22 apr 2019
  2.742
  4.785
  113
  Vrouw
  Hier ook een prikkelgevoelig gezin. Vooral bij jongste kan dat tot ontploffingen leiden.
  Weet dat, tijdens een ontploffing, je kind echt niet kan luisteren. Dan kan jij opvoeden wat je wil. Dat dringt niet door.
  Weet ook dat je kind er op dat moment ook niks aan kan doen. Dus straffen heeft ook totaal geen zin.
  Maar wat dan wel?

  Allereerst. Voorkomen van de ontploffing. Dat betekent niet perse altijd maar meeveren en kind zijn zin geven. Maar wel rekening houden met planning. En die eventueel aanpassen indien nodig.
  Wanneer het toch tot een ontploffing komt: Toon begrip. Laat haar uitrazen (binnen bepaalde grenzen) En ga daarna met haar in gesprek. Hoe kwam het dat ze zo vol liep? Wat kan zij doen om het te voorkomen? Hoe kan jij haar helpen? En laat haar dat vooral zoveel mogelijk zelf bedenken.

  Ik denk dat dit je wel handvaten kan geven. Ik vind haar boek sowieso een aanrader voor iedereen met hoogsensitieve kinderen.

  https://hoogsensitief.nl/opvoeden-hsk-baba-model/
   

Deel Deze Pagina