Pril zwanger en röntgen

Discussie in 'Even voorstellen' gestart door Lientje13, 13 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Lientje13

  Lientje13 Lid

  13 jul 2017
  68
  15
  8
  Vrouw
  Socialworker
  Zeeland
  hoi allemaal!
  Ik ben ongeveer 2 weken zwanger.
  Gister heb ik onverwacht een röntgen moeten laten maken een zogenaamde x-thorax van mijn long. Ik meldde uiteraard mijn prille zwangerschap en de HA had gezegd dat ik een loodschort zou krijgen. Eenmaal bij de röntgen werd mij verteld dat dit achterhaald is. Dat dit juist de straling vasthoud ipv dat het 'gelijk doorstroomt'. In het ziekenhuis zeiden ze dat 1 foto wel kon maar nu thuis lees ik de meest zorgwekkende dingen. Over echt schade aan de vrucht waardoor afwijkingen enzo komen. Heb er echt goeie paniek door en Google helpt ook niet erg mee. Iemand ervaring hier mee of verstand ervan!? Het liefst hoop ik geruststelling maar we moeten het niet mooier maken dan het is..
  had VK gebeld vanmorgen en die wist er niet zoveel op te zeggen en zei dat ik het maar moet loslaten.. makkelijker gezegd dan gedaan..

  Anyone?!

  Alvast bedankt.
   
 2. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  2.080
  1.249
  113
  Geen ervaring mee maar ik weet inderdaad dat een röntgenfoto niet goed is als je in verwachting bent, alhoewel ik me kan voorstellen dat één keer niet zoveel kwaad zou kunnen. Wie heeft je de doorverwijzing gegeven? Als het een specialist is zou ik even contact met hem/haar contact opnemen. Ik zou het ook willen weten hoor!
   
 3. Lies2

  Lies2 Lid

  7 apr 2014
  92
  13
  8
  Ik heb een longfoto gehad met 26 weken zwanger, had geen keus. Hier heeft de kleine er niets aan over gehouden
   
 4. Lientje13

  Lientje13 Lid

  13 jul 2017
  68
  15
  8
  Vrouw
  Socialworker
  Zeeland
  Dankje voor je reactie, de huisarts had mij doorverwezen. Echter had die het dus over het loodschort en in het ziekenhuis zeiden ze dat ze dit niet meer gebruiken. Vind best vreemd dat de huisarts en ook de VK die ik hier vandaag over belde niet op de hoogte zijn hiervan.
   
 5. Lientje13

  Lientje13 Lid

  13 jul 2017
  68
  15
  8
  Vrouw
  Socialworker
  Zeeland
  Hoi lies2! bedankt voor je reactie! had op google al wat gelezen ook over röntgen wat verder id zwangerschap daarvan las ik veel dingen dat het minder schadelijk was etc. Omdat dit zo pril is gaat de cel- en weefsel deling heel snel en dat kan nare gevolgen hebben..
  Maar ik kreeg privé een berichtje van iemand die me wat kon gerust stellen en zegt dat het niet kwaad kan.
  Gelukkig heeft jouw kleine geen narigheid ondervonden van je longfoto, vond je het ook zo'n akelig idee? Kreeg je toen wel een loodschort om of?

  Groetjes!
   
 6. Lies2

  Lies2 Lid

  7 apr 2014
  92
  13
  8
  Fijn dat je een privé berichtje hebt gehad wat je gerust stelt
  Ik kreeg geen loodschort om destijds
   
  Lientje13 vindt dit leuk.
 7. exciting

  exciting Fanatiek lid

  10 dec 2013
  3.172
  982
  113
  Vrouw
  Friesland
  Ik heb met 30 wk een nefrostomie drain gekregen onder röntgenstraling! (Om te kijken of de drain goed zat). Mij vertelden ze dat het idd niet goed is, maar soms moet het gewoon.. fijn dat er iemand is die je hopelijk gerust heeft gesteld. Je kunt er nu ook weinig meer aan doen! K wens je een fijne zwangerschap toe!
   
 8. Blosje89

  Blosje89 Fanatiek lid

  12 jan 2016
  1.324
  241
  63
  Wat was de motivatie van je huisarts om de longfoto aan te vragen?

  Een loodschort wordt inderdaad niet meer ter bescherming aangeboden.

  Wel is het zo dat een zwangerschap in het begin het meest kwetsbaar is voor schade door straling.
  Maar de baarmoeder ligt nog erg laag in het bekken bij jouw termijn en is niet in de directe bundel met stralen geweest.

  Wanneer je bijv een reis per vliegtuig maakt vang je ook straling en er zijn genoeg zwangere die dit doen.

  Voorzichtigheid is natuurlijk raadzaam, maar neem aan dat de huisarts weloverwogen dit onderzoek heeft aangevraagd?!

  En vergeet niet dat er erg veel vrouwen op de röntgen werken, zij niet altijd direct van hun eigen zwangerschap weten en in deze periode wel soms straling "vangen" bij onderzoeken. 9 vd 10x gaat dit goed, zoals dat statistisch voor alle vrouwen geldt.

  Persoonlijk zou ik me geen zorgen maken.
   
 9. Lientje13

  Lientje13 Lid

  13 jul 2017
  68
  15
  8
  Vrouw
  Socialworker
  Zeeland
  Hi exciting!
  Klinkt ook niet erg lekker zeg!
  En dat is wel meer in de buurt van je op dat moment nog ongeboren kindje. En inderdaad soms moet je gewoon. Van mij was ivm een klaplong die ik een tijdje geleden had en waar ik nu plots weer last van kreeg. Ben je ondertussen al bevallen? Hoop dat alles verder goed voor je is verlopen.
   
 10. Lientje13

  Lientje13 Lid

  13 jul 2017
  68
  15
  8
  Vrouw
  Socialworker
  Zeeland
  Hoi Blosje!

  De motivatie was dat ik korte tijd geleden een klaplong heb gehad. Ik ineens weer vage klachten kreeg aan dezelfde long. Ze vertrouwde het niet en wilde daarom een foto maken. Achteraf bleek hij nog op z'n plek te zitten maar heb nu nog wel last met inademen en geregeld steken. Wat het dan is ook geen idee maar gelukkig geen klaplong want das toch ellendig en zo pijnlijk.

  Er werd mij net verteld dat de straling van 1 röntgen zo laag is dat het eigenlijk geen schade kan veroorzaken. Al neemt dat nog niet heel m'n akelige gevoel weg..

  Idd vrouwen die er werken kunnen ook wat opvangen. Daar heb je helemaal gelijk in.

  Fijn dat jij je persoonlijk niet ongerust zou maken dat geeft mij ook een beter gevoel!

  Bedankt voor je berichtje!!
   
 11. exciting

  exciting Fanatiek lid

  10 dec 2013
  3.172
  982
  113
  Vrouw
  Friesland
  Ja die straling heeft ons kindje zeker 'geraakt'. Ik had forse hydronefrose.. dat was in de eerste zwangerschap. Deze zwangerschap gaat gelukkig alles goed!
  Wat fijn dat je in ieder geval geen klaplong hebt.. pas je wel op voor een longontsteking? Sterkte..
   
 12. Blosje89

  Blosje89 Fanatiek lid

  12 jan 2016
  1.324
  241
  63
  Een mogelijke klaplong, zeker wanneer je deze in de geschiedenis al hebt gehad, is een goede motivatie voor het aanvragen van de röntgenfoto.

  Dat de straling zo laag is dat het geen schade kan aanrichten is niet waar.
  Binnen de röntgen heb je deterministische en stochastische effecten, waarbij je bij stochastische effecten geen drempeldosis hebt. Ieder klein beetje straling kan dus schade aanrichten. Maar laten we voorop stellen dat dit vaker niet dan wel gebeurd.

  Jouw kindje is nu heel kwetsbaar gezien de termijn, maar zal hier zeer waarschijnlijk geen hinder van vangen omdat het erg laag in het bekken ligt. Omgeven door bot en andere weefsels, die naar alle waarschijnlijkheid de eventuele straling al geabsorbeerd zullen hebben voordat het je kindje kan bereiken.

  Daarnaast zal de eventuele verstrooide straling een andere voorkeurshoek hebben om naar terug te kaatsen.

  De dosis van een longfoto is trouwens ook erg laag!
  Dus al met al zou ik me geen zorgen maken.
   
 13. Proetsel

  Proetsel Actief lid

  5 jul 2017
  167
  112
  43
  Vrouw
  Als het goed is, wordt de röntgenstraling redelijk nauwkeurig gericht op het gebied dat op de foto moet, en zou de rest van je lichaam er dus weinig last van moeten hebben. Nog steeds geldt dat het beter is om helemaal geen röntgens te laten maken tijdens de zwangerschap, maar ik denk inderdaad dat het gebied dat bij jou is gefotografeerd ver genoeg weg is van je kindje dat het geen heel groot extra risico op moet hebben geleverd.

  Je kan röntgenstraling zien als een soort licht waar je lichaam doorzichtig voor is. Licht gaat altijd rechtdoor, en zal dus nooit door je lichaam 'vloeien' ofzo. Dus als de 'straal' goed naar voren gericht is (en dat is bij moderne röntgenapparatuur zo), dan hoef je je weinig zorgen te maken.

  Maar goed, dit zeg ik als natuurkundige, niet als arts :)
   
 14. julia80

  julia80 Fanatiek lid

  11 jan 2014
  3.661
  1.635
  113
  In verband met eventuele herkenning verwijderd
   

Deel Deze Pagina