Relacteren

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Louise11110, 11 jul 2020.

 1. Louise11110

  Louise11110 Fanatiek lid

  16 mei 2016
  2.471
  2.625
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Hallo allemaal!

  Ik vroeg me af of er hier dames zijn die bekend zijn met relacteren en/of dit zelf gedaan hebben.
  Ik ben op zoek naar zowel positieve als negatieve verhalen.

  Even kort onze situatie:

  Mijn dochter is met 34 weken geboren en heeft vanaf haar 2de levensdag borstvoeding gehad tot ze ongeveer 9 weken oud was.
  Nou hebben we de eerste week in het ziekenhuis elke dag geoefend met aanleggen maar ze was nog erg klein(2.3 kilo) en had er dus ook moeite mee. Dus veel gekolfd. Na 3 weken thuis te zijn toch maar de lactatiekundige gevraagd om mee te kijken want het bleef behoorlijk zeer doen. Zowel voeden als kolven. Wat bleek, ik kolfde al een tijdje met te kleine borstschilden:cry: dus grotere borstschilden en groter tepelhoedje gekocht. Uiteindelijk is het gelukt om haar volledig aan de borst te krijgen. Ondanks dat de pijn nog niet weg was kregen we het wel voor elkaar. Helaas werd de pijn bij mij erger en hebben we behandeld voor spruw omdat dat de laatste optie was volgens de lactatiekundige en ben ik weer alles gaan kolven.
  Met 9 a 10 weken met pijn in mijn hart besloten te stoppen.

  En nu... Ik wil zo enorm graag borstvoeding geven, ik ben er nog elke dag behoorlijk rouwig om. Ik heb er in het begin ook echt om gehuild. Ik denk elke keer: maar zij kon het wel, ondanks dat ze prematuur is kon ze wel aan de borst drinken! Dat had niemand nog verwacht. Dus wat nou als ik het gewoon weer probeer? Ik ben nog tot half september thuis en heb geen andere kinderen dus ik heb alle tijd en ruimte.

  Het is alsnog een lang verhaal geworden:roflmao:

  Maar goed, iemand dus ervaring hiermee? :)
  O ja ze is nu 14 weken oud dus ben al een maand gestopt, af en toe komen er nog wel druppels uit.
   
 2. Iris86

  Iris86 Fanatiek lid

  21 apr 2014
  1.869
  166
  63
  Emmeloord
  Wat dapper dat je het weer wilt proberen. Is je productie toen goed opgang gekomen? Drinkt ze soms nog bij je? Als je kindje het nog kan zou dat helpen.
  zoek een goede Lactatiekundige. En een hele goede krachtige kolf zoals het ziekenhuis heeft. En dan aan de slag. Het zal dubbel werk zijn en niet makkelijk. Ik zou inzetten op 8 a 12x kolven per dag. Evt powerkolven. Als je merkt dat je meer voeding gaat maken je kindje veel aanleggen. Desnoods een hulpset zodat je kindje aan de borst de melk kan krijgen. Het is wel echt pittig. En is dat het je waard? Is er ook naar de tongriem gekeken van je kindje? En soms is het ook kwestie van groei hoor. o, en veel huid contact met je baby helpt ook.
  Ik heb ook premature kindjes dus ik weet wel iets van de investeringen ;)
  Je moet het ook niet zien als falen. Je hebt je best gedaan. Je bent ervoor gegaan en je zou het weer doen.
  O ja, Je kunt ook fenegriek en gezegende distel erbij gebruiken. Een Lactatiekundige kan je daar meer over vertellen. weet niet waar je woont, en of je iemand kent die hier kennis van heeft?
  Ben benieuwd wat je besluit. Beetje warrig bericht misschien. Werd wat afgeleid sorry
   
 3. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  6.067
  1.592
  113
  Vrouw
  Wat hierboven wordt gezegd.
  In de boezemvriendjes capsules plus zit wat zij noemt.
  Eventueel misschien nog een recept domperidon.

  Maar wat wil je na september doen. Ga en kan je kolven op werk?
   
 4. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  6.619
  8.037
  113
  Vrouw
  #4 GroeneBomen, 12 jul 2020
  Laatst bewerkt: 12 jul 2020
  Dat wordt elke 3 uur kolven.

  Ik heb het bij de oudste geprobeerd, maar dat vele kolven in combi met zorg voor hem brak mij op. Ik werd een zombie en genoot niet meer van hem door uitputting. Nadat ik de miezige hoeveelheid melk van moeheid uit mijn handen liet vallen op de grond stortte ik in en zei mijn man: kijk nou naar jezelf, dit is waanzin. Stop maar.

  En hij had gelijk. Liefdevol de fles gegeven en dat gemis en verdriet om de borstvoeding werd ook minder door tijd :)

  De fles ging er met plezier in, maar hij draaide zich al weg van de borst omdat hij er te weinig uit kreeg en compleet gefrustreerd raakte.
   
 5. joepy

  joepy Fanatiek lid

  12 okt 2017
  1.133
  674
  113
  Vrouw
  Hapt je kindje nog aan? Dan kan je dat elke keer aanbieden het relacteren is makkelijker voor je lijf als je kindje z'n zuigbehoefde gebruikt.
   
 6. Louise11110

  Louise11110 Fanatiek lid

  16 mei 2016
  2.471
  2.625
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  O wat fijn die reacties!
  @Iris86
  Toen ze 1 week oud was zat ik op een halve liter per dag. Snel daarna steeg het naar 1 liter per dag.
  Ik ben tijdens mijn borstvoeding periode intensief begeleid door de lactatiekundige vanuit het ziekenhuis. Dat was heel fijn, ook goed contact via WhatsApp gehad met haar.
  Huid op huid doen we inderdaad veel en ik ben begonnen met haar weer aan te leggen elke dag als ze zuigbehoefte heeft . In de hoop dat nu ze groter, ouder en sterker is ze het ook echt kan.

  Naar haar lip en tong bandje is gekeken en was prima volgens de lactatiekundige. Wel moest ik aan de borst altijd haar onderkin corrigeren en en met de fles haar bovenlip dus misschien zit daar toch iets niet goed.
  Ik heb kolfrecht tot 9 maanden na geboorte en ga terug naar 2 dagen werken dus dat zou haalbaar moeten zijn.

  Bedankt @GroeneBomen voor je ervaring! Ik ben er nog niet helemaal over uit omdat ik bang ben dat ik vergeten ben waarom ik ben gestopt. Klinkt dat logisch? Een beetje als, ja een bevalling doet pijn maar ik zou het zo opnieuw doen voor de "beloning" die er tegenover staat.
   
 7. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  6.619
  8.037
  113
  Vrouw
  Dag en nacht kolven naast gewone voeding geven is écht heel pittig. Je levert heel veel in in ieder geval. Als je het probeer, zorg dan wel dat je ook tegen jezelf durft te zeggen als je echt teveel inlevert: ik heb het geprobeert en t is ook oke om te stoppen

  En ik snap wat je bedoelt, ik denk ook dat ik er optimistischer en rooskleuriger tegenover stond vooraf en eenmaal ermee bezig was t anders hihi

  Bij de tweede was de eerste 9 weken drama met borstvoeding, daarna prima en nu weer schrale tepels dat ik denk: ooooo ja.... dat is ook zo. T is niet alleen maar hosanna en feest.
  (En hij krijgt nog dag en nacht om de 3 uur de borst, ik verlang wel eens naar de fles die je wel even uit handen kan geven en de oudste sliep wel veel eerder door met fles)
   
 8. Louise11110

  Louise11110 Fanatiek lid

  16 mei 2016
  2.471
  2.625
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Ja ik weet dat het pittig is, heb het de eerste 9 weken van haar leven gedaan! Elke keer aan de borst proberen, als ze niet tevreden was een fles en dan nog kolven. Dat dan elke 3 uur, nou ik was kapot. En al die tijd met pijn gevoed. Ze blijft waarschijnlijk enig kind dus een eerlijke, tweede kans krijg ik eigenlijk niet:cry:
   
 9. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  6.619
  8.037
  113
  Vrouw
  Ja ik heb t zelfde met de tweede gehad. Drama, voeden met een slangetje aan mijn pink was. Kind uitgedroogd, stille ondervoeding, noodgedwongen flesvoeding erbij geven. Ik uitgeput... heb gezegd als dit t blijft, ik stop met borstvoeding geven. Happy moeder is ook belangrijk. Tongriem en lipband zijn weggebrandt en toen ging het beter. Geen tepelhoedje meer nodig, niet meer nakolven, niet meer 1,5 uur per voeding bezig zijn, niet meer zwart voor de ogen omdat t zo n pijn doet

  Ik zou als ik jou was het wel laten controleren bij een tongriemkliniek zelf. De lactatiekundige zei twijfel geval maar was wel nodig

  De hoofdreden dat ik bij de eerste toch ervoor ging, zodat ik niet achteraf kon denken: had ik maar... ik weet nu dat ik het geprobeerd heb en dat het niet gelukt is en dat was oké.
   
 10. Louise11110

  Louise11110 Fanatiek lid

  16 mei 2016
  2.471
  2.625
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  O wat erg! En nu gaat het nog steeds goed?

  Heb'n jij het ook laten controleren bij een tongriemkliniek? En waar vind je die? Kan je daar zomaar heen zonder verwijzing?

  Het zou me zo fijn lijken om het toch nog een keer te proberen! Misschien krijg ik dan weer zo veel pijn maar misschien ook niet aangezien ik nu met de juiste maat borstschild zal kolven en inderdaad eventueel haar tong/lipbandje laten laseren.

  Ik vind het ook heel belangrijk om als moeder goed in mijn vel te zitten maar de borstvoeding was/is voor mij ook heel belangrijk en ik was er echt trots op dat het me lukte. Vooral na haar vroeggeboorte en alle stress eromheen.
   
 11. Louise11110

  Louise11110 Fanatiek lid

  16 mei 2016
  2.471
  2.625
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  @GroeneBomen als ik het allemaal zo lees wat de symptomen zijn van te korte riempjes dan kan ik bijna alles afstrepen, ook nu nog met de fles. Veel loslaten, vacuüm verbreken, gulzig en onrustig drinken, veel knoeien. Nu vraag ik me dan toch af, als ze daar echt goed naar hadden gekeken en het hadden gekliefd of gelaserd, had ik dan gewoon borstvoeding kunnen geven? :cry:
   
 12. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  6.619
  8.037
  113
  Vrouw
  Kan nog steeds verholpen worden :)

  En weet je? Voor hetzelfde was er wel een ander probleem waardoor t niet wou. Nu nog laten laseren kan wel bijdragen aan de spraakontwikkeling , goed fles drinken etc

  Tongriemkliniek moet je googlen, groningen (ze komen daar zelfs voor vliegen vanuit buitenland vanwege goede reputatie) en zo uit mijn hoofd den bosch zit ook een hele goede. Geen verwijzing voor nodig, wordt vergoed :)

  Hier gaat voeding goed, alleen nu weer fase enorm onrustig drinken en mijn arme tepels zijn er ruw door dus ik jodel nu weer bij t aanhappen
   

Deel Deze Pagina