Mijn dochter (groep 3) doet het prima op school, maar ze leest langzaam en woordenschat neemt ook niet zo vlot toe. Ze moet, volgens juf, meer leeskilometers maken, meer oefenen. Thuis leest ze niet. Wil ze niet. Dat hebben we tot op heden ook zo gelaten, maar nu willen we er toch een beetje aan trekken. Het niet willen heeft volgens mij te maken met perfectionisme, ze houdt er niet van om fouten te maken en haakt dan liever af ... (zien we met meer dingen dan alleen lezen...) Hoe krijg ik haar aan het lezen, op een manier dat het ook nog een beetje leuk blijft? Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Supergrappige boeken lezen. Hier hielp de waanzinnige boomhut serie heel erg. En laten merken dat fouten iedereen overkomen, dus zelf ook fouten maken bij het lezen.
Ik zou met strips beginnen. Bijvoorbeeld van Suske en Wiske heb je een serie waar je al vroeg mee kunt beginnen. En Jelle heeft wel eens een soort moppenstripboekje mee naar huis genomen van de bieb. Daar stonden dan stripjes in van 1 bladzijde lang, prima om te oefenen.
Hier ook een meisje wat meer kilometers moet maken en perfectionistisch is. Ik laat haar kiezen wat ze leuk vindt om te lezen en dan gaan we op zoek naar boeken (laatst wilde ze een heksenboek, hebben toen Foeksia het miniheksje, van Paul van Loon gelezen). Ook moppen vindt ze leuk om te lezen. Verder heb je ook nog strips voor groep 3, bv Donald duck Junior. Zij (en ik ook) is wel een beetje klaar met de "saaie" verhaaltje van avi start. Het moet spannend en/of grappig zijn En we lezen veel samen. Zij een bladzijde en dan ik een.
Hier dus ook een zoon die niet wil lezen maar wel gewoon op niveau zit en zijn woordenschat is prima. Alleen wil hij vooorgelezen worden. Met veel gedoe leest hij nu wel de veilig en vlot rijtjes die hij meekrijgt maar boeken is dikke drama. Gelukkig zit hij wel op niveau maar ik zat me deze week af te vragen hoe ik hem aan het lezen kan krijgen. Hij houdt van bieken in de zin van dat wij hem voorlezen. Vindt hij geweldig, zolang hij maar niet zelf hoeft.
Hier een zoontje die lezen gewoon niks aan vindt (zijn woorden). Tijdschriften over voetbal leest hij wel graag, dus kopen we die. Dus probeer een boek/tijdschrift te vinden die zij zelf interessant vindt.
Mijn oudste wilde in het begin ook niet lezen. Zeker niet samen. Ik nam hem gewoon elke week (of 2) mee naar de bieb, dan mocht hij een weetjesboek meenemen(plaatjes kijken) en moest hij een boek uit de leeskast halen. Dan koos hij wel een boek dat hem leuk leek. Hij las dat bieb toch vaak in zijn eentje. Dan ging hij naar bed en las dan nog even een kwartiertje. Hij zat midden groep 3 net op avi M3. Dus op niveau, maar niet ruim. Veel leesmeters had hij toen nog niet gemaakt. Eenmaal richting eind groep 3 begon hij de lol er van in te zien, en merkte hij dat hij het best wel kon. Eind groep groep zat hij op E3. en nu midden groep 5 zit hij op E7. Hij vliegt dus vooruit. Ik heb het redelijk ontspannen opgepakt en dat werkte hier toch het best.
De boekjes van groep 3 zijn vaak nogal...eh tja...stom. Hier kwam de omslag van het ene op het andere moment toen ze leukere boeken konden lezen. Bijv. van Thea Stilton. Bij mijn meiden was dat eind groep 3. Toen ze écht boeken konden lezen, vonden ze lezen opeens wel leuk. Misschien dat je zoiets al kunt proberen om samen te lezen? Informatieboeken en tijdschriften zoals de okki of de taptoe vinden veel kinderen ook leuk. Je kunt eventueel ook woorden flitsen met gynzy kids of met een site als deze: WoordenTrainer. Dan is het oefenen wel minder leuk, maar zien ze zelf wel echt resultaat (meer oefenen = meer woordjes kunnen lezen in dezelfde tijd).
Door haar dat te laten lezen wat ze leuk vindt. Ik ben Nederlands docent op een mbo en middelbare school, heb dus geen 'verstand' van leuke boeken in jouw dochters leeftijd maar ik zag al een en ander voorbij komen. Daarnaast noemde iemand stripboeken, en dat is ook prima. Het gaat er niet om wat kinderen/mensen lezen, als ze maar lezen.
Hier sluit ik mij als leerkracht helemaal bij aan. Leuke boeken zijn ook samenleesboeken. Deze boeken hebben twee niveaus waarbij je dus echt om de beurt moet lezen. Maak het lezen ook interactief. Bij een beetje goede bibliotheek kunnen ze je vast ook helpen.
Dat had onze dochter ook... Vooral omdat wij beter voorlezen dan zij zelf kon lezen op dat moment. Inmiddels verslind ze zelf ook boek na boek. Ook hele dikke
Dan ken je mijn kind niet Die vindt dat soort boeken (net als Geronimo Stilton) kinderachtig, zij wil gewoon bladzijde na bladzijde verhaal in normaal lettertype. Ter illustratie: ze is 9 en heeft nu net Kruistocht in Spijkerbroek gelezen
Ze was met 6 jaar avi-uit, en heeft die boeken vanaf het allereerste begin terzijde geschoven, ze vindt het gewoon niet fijn lezen als er allerlei rare letters en plaatjes tussen de tekst staat, dat leidt alleen maar af van het verhaal...
Ik breek even in: Vanaf welk niveau is de waanzinnige boomhut ongeveer? Hier gelukkig 1 die graag leest, maar hoor zulke leuke verhalen over die boomhut serie..dus was benieuwd voor welk niveau de minste verdiepingen geschikt is?
Ook voor 9-jarigen is dat geen standaardkost hoor Ik krijg met mijn 8-jarige regelmatig commentaar op wat ze leest. Dat zal met 9 jaar weinig anders zijn vermoed ik Maar voor onwillige lezers is de waanzinnige boomhut wel tof. Eerste deel is niet zo dik (ze worden steeds dikker maar eenmaal de smaak te pakken maakt dat minder uit) Het is onwijs grappig en vrolijk dus allesbehalve saai. En voor degenen die hele bladzijden met tekst te indrukwekkend vinden zitten er veel getekende (leuke!) plaatjes in het boek. Hier las mijn boekverslinder het laatste deel uit in een uurtje. Nou dat ding was een paar cm dik. Dus minder goede lezers moeten ook wel een heel eind komen. Allicht niet in een uur.. Maar het leest wel echt makkelijk weg. En die groep 3 boekjes zijn echt saai. Pas bij avi e4 begint er een beetje fatsoenlijk verhaal jn te komen. Ik zou een onwillige lezer ook eerder een moeilijker boek geven dan een makkelijker boek. Zeker als je kind verder niet echt moeite heeft met lezen en gewoon met de klas meekomt. In het ergste geval is het echt nog lastig.. Gaat het een paar maanden in de kast. Hier favoriet ook trouwens was Suske en Wiske junior. Geen strips maar kleine boekjes, grote letters en toch een verhaal.
Zo'n kind was ik ook Las in groep 5 Alleen op de Wereld en in groep 6 De hut van oom Tom (volwassen versies dus). Begon toen aan boeken over de Tweede Wereldoorlog, omdat dat mijn interesse had en de boeken van mijn moeder haha.
Die las ik ook altijd... Nog steeds een warm gevoel bij de boeken van Agatha Christie Toch niet echt kinderlectuur maar ze stonden in de woonkamer omdat mijn moeder ze altijd leende in de bieb. Nog steeds een voorliefde voor dat genre ook trouwens.