suikerziekte gekregen NA zwangerschap

Discussie in 'Gezondheid' gestart door spinnekop, 26 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. spinnekop

  spinnekop Niet meer actief

  hoi

  zijn er hier meiden die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en na de zwangerschap diabetes hebben gekregen ?

  ik heb nu 2 kindjes
  bij 1 ste zwangerschap geen zw diabetes
  bij 2de zwangerschapt wel diabetes

  ik wil zoooooo graag een 3de kindje, maar wil natuurlijk weer geen zw diabetes krijgen en al helemaal niet met diabetes blijven zitten

  vertel je verhaal , ik wil graag ervaringen horen

  spinnekop
   
 2. angel229

  angel229 Niet meer actief

  Ik heb geen zwangerschapssuiker, maar ben praktijkondersteuner op het gebied van suikerziekte. Dus ik kan wel mijn kennis met je delen.

  Vrouwen die zwangerschapssuiker gehad hebben, hebben een grotere kans om op oudere leeftijd diabetes type 2 (ook wel ouderdomssuiker genoemd) te ontwikkelen. Voor jou en andere zwangeren die ook suiker hebben (gehad) is het dus belangrijk om vanaf je 40ste 1x per jaar bloed te laten prikken. Verder is het natuurlijk goed om zo gezond mogelijk te leven.
  Denk aan gezond eten, overgewicht proberen zoveel mogelijk te vermijden, regelmatig te bewegen (45 minuten stevig wandelen per dag is al genoeg).

  Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen. Succes!
   
 3. Kruimel2010

  Kruimel2010 Bekend lid

  8 okt 2010
  825
  1
  0
  NULL
  NULL
  Kijk das handig! Dan heb ik ook nog wel een vraagje: wanneer spreek je van zwangerschapssuiker? Zijn er bepaalde waarden als je daarboven zit dat je dan suiker zou hebben? Moet je vaker boven een bepaalde waarde zitten? En wanneer meet je dat?
   
 4. spinnekop

  spinnekop Niet meer actief

  dank je wel angel voor je snelle reactie

  je hebt me inderdaad wel iets geholpen , sommige dingen wist ik zelf ook al van mijn internist.
  hij heeft inderdaad ook al aangegeven elk jaar te prikken.
  ik heb wel overgewicht, eet wel gezond en beweeg ook wel 30 minuten per dag (wandelen)
  nou we moeten maar eens goed bespreken of we voor een derde kindje gaan.

  bedankt spinnekop

  oh , je hebt jezelf per ongeluk gebombardeerd tot diabetesexpert op zw pagina :D
   
 5. angel229

  angel229 Niet meer actief

  Zwangerschapssuiker is natuurlijk niet mijn vakgebied. Ik hou me uitsluitend met de Type 2 diabeten bezig. Maar ik ga eens in mijn boeken duiken. Kijken of ik een antwoord kan vinden.

  Het lijkt me wel logisch dat je niet uit gaat van een keer een hoge nuchtere waarde. Als we denken dat iemand type 2 heeft worden er ook meerdere nuchtere waardes geprikt en het Hba1c (gemiddelde suiker over ongeveer 6 weken genomen).
  Nuchtere bloedsuiker is altijd het betrouwbaarst (bij type 2). Dan ga je uit van na 22.00 uur niets meer eten en na 24.00 uur niets meer drinken.

  De rest van de antwoorden ga ik opzoeken en hou je te goed. Ik hoop dat mijn boek hier thuis ligt aangezien ik zelf vanwege mijn zwangerschap ziek thuis zit.
   
 6. angel229

  angel229 Niet meer actief

  Zoals beloofd nog een antwoord. Ik heb het opgezocht.
  Er worden 2 metingen gedaan. De eerste is nuchter en de tweede is twee uur na het ontbijt. Als na deze twee metingen de bloedsuiker te hoog is, dan word er een dagcurve gedaan.

  De dagcurve houdt in dat er gedurende de dag 7x geprikt word (ik neem aan dat dit gedaan word dmv een vingerprik, zo doen we het bij de type 2 in ieder geval.) De eerste keer is nuchter en daarna iedere keer 2 uur na de maaltijd. Aan de hand van deze uitslagen word bepaald of je zwangerschapssuiker hebt of niet.

  Normale bloedwaarde voor een zwangere ligt tussen de 3 en 6.9 mmol/l. Dit is dus ook iets hoger dan de normaalwaarde voor niet zwangeren (mag maximaal 5.6 mmol/l zijn).

  Ik hoop dat ik de vragen zo een beetje goed beantwoord heb.
   
 7. Kruimel2010

  Kruimel2010 Bekend lid

  8 okt 2010
  825
  1
  0
  NULL
  NULL
  Dankjewel voor je antwoord! Ben nu twee weken vijf keer per dag aan het prikken en heb over het algemeen allemaal waardes onder de 7.0, een enkele keer daarboven (maar vaak prik ik dan te snel na de maaltijd). Morgen naar de internist, ben benieuwd wat hij zegt. Veel is er toch niet meer aan te doen, ben inmiddels 38 weken zwanger... ze willen me nu door de hele mallemolen gooien, maar ik heb niet echt het gevoel dat dat echt heel noodzakelijk is...
   
 8. Patrieske

  Patrieske Bekend lid

  9 feb 2006
  694
  0
  0
  Zuid Holland
  Ik ben nu zwanger van mijn derde kindje. Ik weet sinds vorige week dat ik weer zwangerschapsdiabetes heb. Bij mijn vorige twee zwangerschappen heb ik het ook gehad. Ik ben behoorlijk geschrokken. Ik wist dat ik er rekening mee moest houden dat ik dit weer zou krijgen, maar zo vroeg in mijn zwangerschap dat had ik niet verwacht. Ik moet er volgens de internist rekening mee houden dat het deze keer een blijvende diabetes kan gaan zijn.
   
 9. spinnekop

  spinnekop Niet meer actief

  hoi patrieske

  ja ik had het al gezien in een topic dat jij het nu al weer had, nav jou ben ik deze topic begonnen.
  wat naar zo vroeg al in je zwangerschap
  zit je ook aan de insuline en had je dat bij de vorige zw ook al
  mag ik vragen hoe oud jij bent en of je overgewicht hebt

  wat een vragen he:)

  ik hoop dat je het onder controle krijgt , nog een hele weg te gaan , maar alles voor je kindje toch
  ik wil ook graag een derde kindje , maar wil er geen diabetes aan over houden.

  als je geen antwoord wilt geven in het openbaar , wil je me dan een pb sturen. vast bedankt

  gr spinnekop

  ik zie trouwens dat jij ook 2 ventjes hebt
   
 10. angel229

  angel229 Niet meer actief

  Vraag me inderdaad af of het noodzakelijk is.... Instellen op insuline kost veel meer tijd dan de tijd die je nog hebt tot de bevalling. Kan nu toch ieder moment beginnen. Ik heb er niet veel verstand van, maar als de waardes allemaal onder de 7 liggen, zou ik er niet gek veel mee doen. Let goed op je voeding, probeer nog wat te wandelen als dat gaat. Succes bij de internist. Laat je nog weten hoe het gegaan is?
   
 11. sunny03

  sunny03 Actief lid

  16 feb 2009
  144
  0
  0
  hallo dames,

  ik ben nu ook weer de pineut met zwangerschapdiabetes, mijn vorige zwangerschap ging goed door middel van een dieet, nu heb ik om de dag een 7 punts curve, de waardes schommelen nogal, en om eerlijk te zijn raak ik er een beetje gefrustreerd van, maak me zo ongerust, ik ben nu 14 weken zwanger en mijn internist zei dat ik uiteindelijk aan de insuline moet.
  Voor het kindje beter maar ik vind het zo moeilijk, ik lees mee naar de ervaringen!

  groetjessss
   
 12. Patrieske

  Patrieske Bekend lid

  9 feb 2006
  694
  0
  0
  Zuid Holland
  @ sunny, weet jij ook hoe hoog je glucosewaarden waren op het moment dat er zwdiabetes werd geconstateerd? Ja balen is dat als dat zo vroeg in je zwangerschap al de hoek om komt kijken. Ik weet er alles van... Ik moet ook elke dag 7 punts curves maken en insuline spuiten. Het kan even duren voor je waarden goed zijn. Ws volg jij nu een dieet? Is lastig he met die koolhydraten. Maar het is goed dat je er zo vroeg bij bent dan kunnen ze gelijk de behandeling starten. Anders zou je baby te hard kunnen groeien.
   
 13. sunny03

  sunny03 Actief lid

  16 feb 2009
  144
  0
  0
  ja mijn hbca1 was 6.6 dus verhoogd, ja ik vind het heel moeilijk een hele hoop aanpassingen ook qua pauzes op t werk, en ineens op de klok eten en prikken, en ja je bent toch zwanger en zin in allerlei dingen, maar ja.

  de waardes schommelen heel erg van 4.1 naar 8.6, ik weet wel het een en ander van diabetes door mijn werk maar nu ik zelf er zo intensief mee bezig ben vind ik o zo moeilijk.

  Hoe ervaar je het dat je insuline moet spuiten?
   
 14. Patrieske

  Patrieske Bekend lid

  9 feb 2006
  694
  0
  0
  Zuid Holland
  Ik vind je hbca1 nog wel meevallen. De mijne was 9,9.... Erg hoog dus.

  Ja dat ben ik met je eens dat je erg goed moet opletten wanneer je moet prikken en eten.

  Ik vind het ook erg confronterend dat ik me er continue bewust van moet zijn van wàt ik eet en hoeveel. Nu ik zwanger ben heb ik meer honger dan normaal. Maarja je zit met die waarden dus moet ik continue koolhydraten zitten tellen of mijn boekje erbij pakken om te zien wat evt. tussendoor kan en mag eten.

  Mijn waardes zijn nu gezakt naar wat het bijna moet zijn. Vergelijkbaar met jou. Met als verschil dat ik me hypo voel als ik een waarde heb onder de vier. Man man dan zou ik alles wat los en vast zit wat maar zoet is zo achter elkaar opeten.

  Het insuline spuiten vind ik niet erg. Ik vind het ook niet eng. Het naaldje is zo klein. Je voelt er niks van als je prikt.
   
 15. spinnekop

  spinnekop Niet meer actief


  hoi sunny

  ik heb ook insuline moeten spuiten tijdens mijn laatste zw schap
  ongeveer vanaf week 28
  ik moet zeggen het viel nog mee , het spuiten dan
  ik had waardes onder de 8 dus was vrij laag met insuline onder de 6,5

  mijn zoontje heeft na de geboorte geen last ervan gehad
  hij is wel een paar keer geprikt om de suikerwaarde te kunnen meten
  en ik ben met 38 weken bevallen ivm gewicht zoontje die 3762 gram was. succes met je zwangerschap verder

  gr spinnekop
   
 16. Kruimel2010

  Kruimel2010 Bekend lid

  8 okt 2010
  825
  1
  0
  NULL
  NULL
  Vanochtend bij de internist geweest. Die vond het ook nog niet zo heel dramatisch. Voor de zekerheid hbca1 laten prikken, daar krijg ik morgen de uitslag van. Als die te hoog is moet ik terug komen en anders niet. Dan moet ik me gewoon die laatste weken goed aan het dieet houden en 7x controleren per dag.

  Hij vertelde me dat de nuchtere waarde onder de 5,5 moet zitten en de rest van de dag onder de 7,5. Nou dat is bijna altijd het geval de laatste twee, drie weken, dus das netjes...
   

Deel Deze Pagina