tips voor het houden van een vlaamse reus

Discussie in 'De lounge' gestart door sapje, 23 apr 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. sapje

  sapje Fanatiek lid

  6 sep 2009
  1.037
  0
  0
  NULL
  NULL
  hoi dames,

  wij gaan een vlaamse reus nemen als huis(tuin) dier, nu heb ik in principe geen ervaring met konijnen, heb wel het een en ander gelezen maar ik vroeg me af of jullie mischien nog handige tips hebben ,heb namelijk begrepen dat zo een konijn ook zindelijk gemaakt kan worden heeft iemand hier ervaring mee?
  en mischien nog andere tips die jullie hebben.

  groetjes sapje
   
 2. SupernovA

  SupernovA Fanatiek lid

  27 nov 2010
  1.419
  0
  0
  Zuid Holland
  Een heel groot hok/ verblijf? ;)

  Verder weet ik wel dat konijnen graag in gezelschap zijn, dus met minimaal 1 maatje erbij. Weet niet of dit ook voor een Vlaamse reus geld.

  Hieronder wat linkjes die ik via google voor je heb gevonden, misschien heb je er wat aan :)


  homepage

  Vlaamse Reuzen - Verzorging

  Konijnenras Vlaamse Reus


  Als je geen ervaring/ kennis hebt over konijnen, hoe ben je dan bij de keuze gekomen om een vlaamse reus in huis te halen? Ik vraag het puur even uit nieuwsgierigheid hoor.
   
 3. Feetjes

  Feetjes Fanatiek lid

  20 aug 2010
  1.298
  18
  38
  Er zijn hier onlangs al wat topics over geweest, maar hier nog wat tips:

  - Een konijn is een groepsdier. Het is dus beter om een vriendje erbij te nemen en dus voor twee konijnen in huis te nemen :).
  - In de 'konijnenwereld' is nogal wat mis met fokkers, dierenwinkels etc. Konijntjes worden te jong bij hun moeder weggehaald, er wordt teveel doorgefokt etc. Daarnaast zijn er veel meer konijnen in Nederland dan dat er (goede) baasjes zijn. Ik raad je daarom aan om je konijn(en) bij een opvang uit te zoeken. Dat heeft ook voor jou voordelen; je hebt meer keus en krijgt eerlijker advies! Zie voor adressen; StichtingKonijnenBelangen .
  - Konijnen, en zeker vlaamse reuzen, hebben VEEL ruimte nodig. Een gemiddeld dierenwinkel-hok is veel te klein. Je hebt dan het risico dat je konijn (uit frustratie!) agressief wordt, te dik wordt of last van zijn gewrichten. Voor een vlaamse reus zou ik minimaal een hok van 1.50 lang nemen,bij voorkeur nog met een rennetje erbij. Ook moet hij elke dag een paar uur los kunnen lopen.
  - Zindelijk zijn konijnen eigenlijk van nature al. Wij doen het zo dat we aubiose (soort zaagsel) in het hele hok hebben, stro erover en dan in de hoek waar ze plassen een kattenbak met (houten!) kattenbakkorrels en daar stro overheen. Ze plassen dan in die bak.

  Een ietwat belerende, maar toch goede site: konijnen.nl
   
 4. Feetjes

  Feetjes Fanatiek lid

  20 aug 2010
  1.298
  18
  38
  Geldt zeker ook voor een Vlaamse reus :). De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een (evt gecastreerd) vrouwtje.
  Nog een voordeel van een asielkonijn: die zijn vaak al gecastreerd dus dat hoef je niet meer te laten doen!
   
 5. sapje

  sapje Fanatiek lid

  6 sep 2009
  1.037
  0
  0
  NULL
  NULL
  we hadden woestijn ratjes maar helaas is de laaste pas geleden gaan hemelen, en nu willen we dus weer een huisdier nemen maar dan wat groter dan een woestijnrat;) en een knaagdier dus viel onze keuze op en konijn en nu las ik dat vlaamse reuzen zeer vriendelijke konijnen zijn die heel tam kunnen worden en zelfs zindelijk, lijkt ons dus een zeer goede keuze en juist ook omdat ze een stuk ouder kunnen worden dan het gemiddelt knaagdier want het blijft heel naar als een diertje gaat hemelen, ik heb al wel wat gelezen over de verzorging maar mischien dat iemand die zo een soort konijn heeft nog wat handige tips/wetenswaardigeheden heeft ,
   
 6. SupernovA

  SupernovA Fanatiek lid

  27 nov 2010
  1.419
  0
  0
  Zuid Holland

  Persoonlijk zou ik niet zo snel voor een Vlaamse reus kiezen, maar als je er de ruimte voor hebt dan scheelt dat al heel veel. Maar de grootte is wel iets om goed rekening mee te houden.
   
 7. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  17.344
  2.827
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Wat betreft zindelijk maken: als konijnen eenmaal een plasplak hebben, zal dat meestal hun plasplek blijven. Als je het konijn net hebt, kun je hem dus het beste een paar dagen op de plek (in het nachthok ofzo) waar je wilt dat straks steeds geplast wordt. Zodra je ze los laat lopen zullen de meeste konijnen steeds daarnaartoe gaan om te plassen.
  Konijnen poepen vaak op de plek waar ze eten. Ik heb in het nachthok twee hooiballen hangen en daardoor poepen en plassen ze in de bak in het nachthok. Maar als ik het hooi op een andere plek leg, poepen ze daar.

  Verder geldt voor alle konijnen, maar zeker voor Vlaamse reuzen: ruimte ruimte ruimte. Een konijn moet in zijn hok niet alleen kunnen liggen, maar ook kunnen lopen. Anderhalve meter is prima voor een nachthok, maar dan mag ik wel hopen dat er een ren van 4 vierkante meter aan vast zit... Of je moet in de gelegenheid zijn om je konijnen echt elke dag meerdere uren los te laten lopen. (Dat het nachthok dus echt alleen een nachthok / wc is.)

  Verder is het inderdaad belangrijk dat ze een maatje hebben. (Best een gecastreerd mannetje met een voedster.) Overigens hoeft dat niet per se ook een Vlaamse reus te zijn.
  Ik sluit me aan bij het advies om konijnen uit een opvang te halen.

  Ik vind een Vlaamse reus best een goede keus, als je er de ruimte voor hebt. Het is een heel vriendelijk ras.
   
 8. sapje

  sapje Fanatiek lid

  6 sep 2009
  1.037
  0
  0
  NULL
  NULL
  we hebben al een ruim hok gekocht ruim 1.60 lang en ook nog met een onder ren waar hij dan via een trap naar beneden kan lopen , dit willen we nog uitbreiden door er een ren aan vast te maken waar hij dan over dag ook in kan lopen, verder zijn we van plan om hem winters binnen te gaan houden, moet alleen nog wel even kijken hoe we dat gaan aanpakken want ik vind het zielig om hem in de kou buiten te laten, , ik zat ook te denken aan 2 konijnen maar omdat ze zo groot worden weet ik niet of dat zo handig gaat zijn, daar denken we nog even over na
   
 9. Berte

  Berte Fanatiek lid

  24 feb 2011
  4.664
  627
  113
  Vrouw
  Thuis
  Konijnen zijn erg leuke huisdieren, zelf heb ik ze ook :). Als je Vlaamse reuzen wil vanwege hun karakter, zou ik eerst even naar het asiel/opvangcentrum gaan. Daar zitten hele lieve konijnen en ze kunnen je daar precies vertellen hoe lief ze zijn. Het klopt denk ik wel wat ze zeggen over konijnen: 'hoe groter, hoe liever' maar dit hoeft niet voor individuele konijnen te gelden. Mijn vorige konijn was even lief als mijn huidige en er zit echt kilo's verschil tussen.

  Een nadeel van een groot konijn is dat je gewoon geen binnenkooi kunt vinden waar ze in kunnen staan, op hun achterpoten bedoel ik. Ik zoek nu al maanden en we hebben nog steeds niets gevonden, we gaan nu waarschijnlijk voor een puppyren, maar voorlopig zijn ze ook tevreden met een uurtje of 15 loslopen per dag.

  Mijn konijnen zijn zindelijk en ik heb er helemaal niets voor hoeven doen. Alleen bij het uit het hok springen komt er wel eens een keuteltje mee. Dit komt omdat een konijn in het wild niet overal sporen wil achterlaten, dit zet roofdieren alleen maar op hun spoor.
   
 10. sapje

  sapje Fanatiek lid

  6 sep 2009
  1.037
  0
  0
  NULL
  NULL
  dus we hoeven dan niet per se 2 vlaamse reuzen te nemen maar er kan ook bv een hangoor bij?
   
 11. sapje

  sapje Fanatiek lid

  6 sep 2009
  1.037
  0
  0
  NULL
  NULL
  mischien idd een idee om in het asiel te kijken, had er niet aan gedacht dat hun ook konijnen hebben ;)
   
 12. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  17.344
  2.827
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Een konijn dat het hele jaar buiten zit, heeft het echt niet gauw koud 's winters. Sterker nog: mijn konijnen voelen zich 's winters duidelijk prettiger dan nu!
  Gewoon een extra dikke laag stro in het nachthok en dan redden ze zich wel! Ik maak als het echt koud wordt altijd een deel van de ren winddicht met een groot stuk zeil. Verder leg ik dozen gevuld met stro neer, een extra doos met stro in het nachthok, deken over het nachthok (let wel op ventilatie!) Kortom: ik doe alles wat ik kan verzinnen om beschutte plekjes te maken. En waar denk je dat de nijnsels zitten...? In het stuk ren dat open is, gewoon op de koude stenen. Echt, ze hebben het niet koud.
  Alleen als het 's nachts meer dan 10 graden vriest, zoeken samen het nachthok op om in te schuilen.
   
 13. mariska1976

  mariska1976 Bekend lid

  12 feb 2011
  796
  0
  0
  postbesteller
  Eindhoven
  Ik sluit me aan bij een aantal mama´s.Je moet een konijn niet alleen nemen,maar een koppeltje.Ze moeten allebei gesterriliseerd zijn.Daarnaast is het aan te bevelen de konijnen in te enten tegen myxematose en VHD.Dit kun je het beste doen tijdens het konijnen spreek uur.Omdat ze dan meer konijnen in enten,heb je dan een voordeliger tarief.
   
 14. tupp

  tupp VIP lid

  13 jun 2009
  17.344
  2.827
  113
  Vrouw
  lerares basisonderwijs
  Oh, ik zie nu pas de vraag over de combi VR + hangoor: dat kan prima ALS ze elkaar lief vinden. Nog een reden om naar een opvang te gaan: die kunnen je helpen met koppelen. Ik heb bij de opvang waar mijn konijnen vandaan komen zelfs een dwergje gezien samen met een VR. En drie keer raden wie de baas was van het stel, haha. Niet de Vlaamse Reus in ieder geval.

  Je kunt niet zomaar 2 konijnen bij elkaar gooien. Ze mogen elkaar wel of ze mogen elkaar niet. Dat heeft voor de konijnen niks met grootte, kleur of ras te maken.
   
 15. Flutterby

  Flutterby VIP lid

  23 jul 2008
  10.111
  21
  38
  Kijk eens op www.bunnybunch.nl daar staat heel veel kloppende info! En als je nog vragen hebt is er ook een forum met veel mensen die weten waar ze over praten!

  Wij hebben 2 hangoren in de tuin, erg gezellig :)
   
 16. oxbow

  oxbow Niet meer actief

  Hier een iegenaresse van een VR.

  We hebben haar 5 jaar terug gekocht als 8 weken oud konijntje en tot afgelopen zomer hebben we haar sanmen gehad met een te klein uitgevallen nederlandse hangoordwerg.
  het was hier echt de grote en de kleine en 2 voedsters samen (dit gaat vaak niet goed dus zou ik niet zomaar aanbevelen).
  Deze dames waren onafscheidenlijk en onze VR leek weg te kwijnen dat ze dood lag in haar hok.
  Geprobeerd een maatje er bij te nemen, maar na meerdere koppel pogingen zijnw e er mee gestopt,omdat madam te goed was en echt achter nagezeten werd.
  (weet echt wel hoe ik konijnen moet koppelen enz., heb namelijk een aantal jaren gefokt voor tentoonstellingen).
  WE hebben nu dus besloten haar alleen te laten.
  Waar ze niet te hanteren was dat ze met z'n tweeen zaten is het nu echt een knuffelkonijn geworden.

  Hier dus echt fan van de VR, maar wat ik persoonlijk toch een nog fijner ras vind en wat er hier ook gaat komen mocht onze VR doos gaan (wat ik voorlopig echt nog niet hoop, maar ze is al wel 5 jaar oud), dan denk ik dat er hier een franse hangoor komt, die zojn toch veel goediger van karakter.

  Maar een groot hok is echt wel aan te bevelen en veel los lopen, ze hebben de beweging gewoon nodig en vooral als ze alleen zitten kwijnen ze echt weg als ze alleen maar in hun hokje mogen.
   
 17. danip

  danip Niet meer actief

  Dat kan inderdaad. Alleen als je een man/vrouw stel neemt, dan zou ik kiezen voor een vlaam voedster en ander konijn ram. Als een vlaam (ook al is ie gecastreerd) gaat rijden op het kleine konijn, kan dat wel eens verkeerd aflopen ;)

  En voor de rest sluit ik me bij de rest aan. Ze hebben echt veeeeeel ruimte nodig! Hij moet naast het hok van 1,60 met benedenren echt zeker een ren er bij hebben.
   
 18. FinleyenMilan

  FinleyenMilan Actief lid

  11 nov 2010
  368
  0
  0
  NULL
  NULL
  Danip, van dat rijden maakt niet zoveel it hoor. Ook dames rijden op de heren! Dat heeft te maken met rangorde, dus als de vrouw boveaan staat wil zij ook wel eens op de man rijden . Of zitten, haha.
  In ieder geval wel 2 konijnen nemen, anders krijg je ze normaal zelfs niet mee bij de opvang.Konijn is een groepsdier! Daar is de man altijd gecastreerd dus geen kans op nestjes gelukkig. Ze helpen ook met koppelen en advies. En idd nooit zomaar 2 nijnen bij elkaar zetten! Altijd stap voor stap. 2 rammen en 2 voedster gaat vaak fout, her en der uizondering, dus exram/voedster is beste combo. of ram/exvoedster maar rammen sproeien nog al eens.. Vrouwen ook maar rammen erger naar mijn ervaring.
  In princiepe kan je idd, als ze elkaar leuk vinden, een dwergje en een vlaamse reus houden.
  Wel zorgen voor genoeg ruimte! Dwergjes zijn meestal actiever maar 5 stappen van hun is ongeveer 1 stap van een reus haha, daarom zeker de ren groot genoeg maken! dat hok is prima, als nachthok!

  Verder vind ik het gek dat niemand het hier over het belang van hooi heeft gehad?? Hooi moet ten alle tijden beschikbaar zijn voor je konijnen!! Beste kab je ook voer nemen, die saaie staafjes. Dat is het beste!!


  Zindelijk maken heb ik zelf nog nooi gedaan maar enkele tips om te proberen: Ik zou ze dus eerst koppelen de nijnen, of door de opvang laten doen. Daarna enkele dagen in het nachthok houden en dan ze in de ren laten. In het nachthok zou ik kijken naar hun plashoek/peopkoek. Dat hebben ze meestal toch. En dan systematisch alle keuteltjes daarin droppen. En voor binnenshuis zindelijk maken: ook kijken waar ze zelf plassen/poepen end aar zon kattenbak ofzo zetten en dan constequent de poep erin leggen. Plas opruimen wanneer het nijn het niet kan zien!! Met krantenpapier ofzo, en ook in die bak leggen.

  Verder is een konijn geen knaagdier, maar een knager. Koop dus alsjeblieft geen knaagsteen; teveel calcium en kan tot nierstenen en dergelijke lijden.

  Hou er ook rekening mee dat de meeste konijnen niet willen worden opgetilt. Uitzonderingen her en der.


  Verder zou ik er goed over nadenken idd of je ze wel binnenwil in de winter en buiten in de zomer. Je kan ze niet zomaar verschaggelen, eenmaal binnen in de winter kunnen ze niet meer buiten ivm ontbreken wintervacht maar als ze altijd buiten zitten gaat het prima. Hier vinden ze de sneeuw prachtig! Zorg wel voor een schaduw plek in je ren voor in de zomer!

  Als ik nog iets weet ofzo, of je wil nog iets weten zet ik het hier wel neer. Ik ben geen absolute know-it-all maar heb wel een beetje basiskennis :D

  Ohja, vraag wat voer van de opvng mee zodat je langzaam kan overschakelen naar je eigen merk. (Ene week 3 delen oud voer, 1 deel nieuw voer, dan 2-2, dan 1-3 en dan gewoon je eigen voer)
  Wil je groen geven (als in wortel, appel, ..) kijk dan even op internet of de soort die je wil geven niet giftig is en dergelijke. Ook altijd stapsgewijs opbouwen! Niet in een keer een hele wortel maar eerst een klein stukje, volgende dag wat meer, ... tot je de hoeveelheid hebt bereikt die je wil geven. Ook niet zomaar stoppen: steeds afbouwen. Beste is dat je gewoon altijd hetzelfde geeft. Dus eenmaal wortel: blijf ze dan geven. Nu moet ik wel zeggen, ik geef standaard 5 soorten groen. Ik heb eens ooit gelezen dat variatie goed is en dat 5 dus het minimum is. Hier is dat wortel, appel, witlof, sla en peterselie. Zowel hard als slap dus. Af en toe krijgen ze bloemkoolblad of wortelloof. Maar dat bouw ik dan op en als ik zie dat het bijna op is bouw ik weer af.
   
 19. Suusjeuh

  Suusjeuh VIP lid

  4 jul 2010
  13.212
  7
  38
  Verpleegkundige/gastouder
  Een vlaamse reus word naar mijn weten niet oud hoor, ik dacht dat het met een jaar of 2, 3 vaak al wel bekeken is. Een gewoon konijn kan wel gemakkelijk een jaar of 10 worden. Ik heb mijn 'gewone' konijntjes 6 en 7 jaar gehad voordat die er van tussen gingen, en onze vlaamse reus hebben we pasgeleden weggedaan omdat hij toch niet te hanteren was in een gewone rijtjes huis & tuin. Hij heeft veel ruimte nodig, VEEL! Hij zat bij ons overdag los in de achtertuin maarja, heel de tuin kapot natuurlijk en vaak ontsnappen. Bovendien was onze poes erg bang voor 't konijn. Hij liep lekker los, kwam wel naast je liggen in de tuin ( Net buiten hand bereik ) maar als je hem zou aaien, liep hij weer weg. Jammer dus, hier geen vlaamse reus meer. Onze volgende konijntjes, als dochtertje groot genoeg is om konijntjes te willen en mama ervoor mag zorgen, worden dus gewone normale konijntjes, formaatje is handiger, poepen en eten minder en huisvestiging is makkelijker.
   
 20. Feetjes

  Feetjes Fanatiek lid

  20 aug 2010
  1.298
  18
  38
  Ik zie weer een aantal goede adviezen!

  TS; als ik je zo hoor denk ik dat je niet persé aan een vlaamse reus moet denken. Zoals eerder gezegd worden deze vaak wat minder oud dan het gemiddelde konijn en ook kleinere konijnen kunnen heel aanhankelijk zijn. Verder poepen en eten ze uiteraard meer dan de kleinere konijnen. Ik zou ook even goed bekijken of je konijn door het gat naar beneden past. Ik heb ook een hok van 1.60 met ren en één van mijn konijnen (middenmaat, ruim 2 kg maar wel met een lekkere dikke hangorenkont ;)) past amper door het gat, haha.

  Over asiels: bij de meeste reguliere dierenasiels hebben ze niet veel verstand van konijnen en ook niet veel keuze, je moet echt een konijnenopvang hebben. Zie: StichtingKonijnenBelangen
   

Deel Deze Pagina