Tips voor peuter die grote zus wordt

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door vlinderCN, 15 mei 2020.

 1. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Als het goed is beval ik over 8 weekjes en mijn dochter van 3.1 (dan 3.3) is op zich erg enthousiast. Maar ben ook wel beetje bang dat het toch wel een btje shock kan zijn straks als er ineens echt een baby in huis is. Nu nog zo abstract voor haar en ze heeft al zo lang alle aandacht voor haarzelf van ons.

  Hebben jullie nog tips, do's/dont's? Had al gelezen dat ze het beste kunnen kennismaken met baby in bedje en niet in mijn armen (maar ja moet maar net lukken qua timing).
  Hoe doe je dat met aandacht verdelen? (Blijf het knap vinden moeders met heel veel kinderen hoe ze dat kunnen)
   
 2. Emma86

  Emma86 Fanatiek lid

  25 jun 2012
  4.769
  1.541
  113
  Vrouw
  Noord-Nederland
  Boekjes lezen waarin een grote broer/zus met baby in voorkomt. Denk aan boekjes als 'Bobbi en de baby'.
  En uitleggen dat een baby veel aandacht nodig heeft en dat zij dan wat vaker moet wachten.
  Mee laten helpen met verschonen, in het badje doen of kleertjes aangeven vond mijn dochter ook mooi.
  Wij hebben dochter een cadeau gegeven bij de geboorte. Gezegd dat het cadeau van haar broertje was, voor haar alleen. Dat vond ze prachtig.

  Oudste (ze was destijds 2,5 jaar) ging ook wel eens 2 nachtjes logeren bij opa en oma in die eerste weken. Had ze de aandacht voor zichzelf. Eventuele opvang/psz zou ik ook gewoon door laten gaan. Dat brengt wat structuur voor hen, ze zijn eruit en ze hebben niet constant de baby om zich heen. Juist hun eigen dingen blijven doen zijn belangrijk.
  Als papa (of oma ofzo) in huis is, ga dan specifiek iets met de oudste doen. Spelletje, naar de speeltuin, als het maar samen is en de aandacht alleen voor haar. 15 minuten per dag is al genoeg.

  Aandacht verdelen gaat vanzelf straks. Ja, je zal soms hebben dat ze beiden krijsen. En ze moeten op elkaar wachten. Als mijn oudste naar de wc moest en de jongste kreeg net honger dan ging de oudste even voor. Rotdagen zitten er straks tussen maar ook dagen dat alles lekker loopt.

  Jij kent je dochter het beste. Mijn dochter boeide het echt niet wanneer ik een ander kindje/baby op schoot had en de fles gaf bijvoorbeeld. Totaal niet jaloers. Voorzag daarin geen problemen.
  Ik had mijn zoontje in de armen toen ze hem voor het eerst zag. Ze had/heeft niet echt wat met baby's maar haar broertje vond ze toch echt fantastisch. Het was HAAR broertje.
  Enige wat ik wilde was dat ze alleen kwam kijken. Dus niet met opa of oma erbij. Om in alle rust kennis te maken en geen afleiding eromheen.
   
 3. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  12.600
  2.890
  113
  Wij hadden namens de baby een cadeautje voor onze zoon gekocht.
  Dat vond ie geweldig. Verder is het per kind verschillend hoe ze erop reageren.
  Ik zou het gewoon laten gebeuren. :)
  Hier kwam de jaloezie niet echt, af en toe wel mij uitdagen voor de aandacht, als bijv expres een beker omgooien terwijl ik aan het voeden was:rolleyes: maar verder was ie heel lief voor z’n zusje.
  En qua aandacht verdelen tja, dat komt goed, dat leer je vanzelf. Dat het ok is dat er even een moet wachten. En juist als ik dan met zoon bezig was en dochter begon te huilen, benoemde ik ook naar hem toe dat nu hij eerst aan de beurt was en dat zij even moest wachten. Dus ook voor hem duidelijk dat de baby dus niet altijd voorging.

  En nu zeg ik gewoon: je bent nr ... in de rij. :p
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 4. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Dank je! Leuke tip van dat kadootje, gaan we ook doen! Hier wel redelijk jaloers :| maar even afwachten hoe dat uitpakt.

  Als het volgens "plan" verloopt is de psz helaas dicht voor zomervakantie meteen na bevalling, dus da t is wel jammer.
   
 5. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.053
  1.459
  113
  Voor de kleine setjes klaarleggen en je oudste mee laten helpen met uitzoeken. Dochter hier vindt klein grut maar erg prachtig, gewoon he-le-maal het einde. Nog geen idee hoe dat wordt wanneer blijkt dat die uk ook niet meer weggaat en t niet alleen op bezoek is.

  Koken was hier met haar zo klein al een uitdaging, redelijk handenbindertje altijd al geweest. Dus slowcooker doet hier al t werk eigenlijk en dat geeft mij tijd voor zinvollere dingen en een stuk minder stress.

  Eventueel een huishoudster erbij zou allicht wel een idee zijn tot je je draai gevonden hebt maar goed, beetje moeilijke tijd op t moment.
   
 6. Roderoosjes

  Roderoosjes Fanatiek lid

  13 apr 2012
  1.038
  74
  48
  Inderdaad boekjes lezen en verder komt het vanzelf wel. Wij hadden ook een cadeautje gekocht. Maar onze oudste dochter vond haar zusje het mooiste cadeautje

  Ook als de kleine er is leuk mee laten helpen. Vinden ze vaak heel erg leuk.

  Ze is nooit echt jaloers geweest alleen wilde soms mama heel even voor haarzelf.
  Dan vroeg ze of ik mijn botsten even aan papa kon geven zodat hij haar zusje even kon voeden.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 7. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Dat 1e ga ik proberen thanks!
  Ja ga tzt maar wat voorbereidend kookwerk doen, maar ivm corona is man thuis en verwacht dan ook nog wel dus die kan ook veel oppakken. Ze heeft nu ook al maanden minder aandacht door mijn fysieke staat :confused: dat scheelt misschien, heb t er zelf moeilijk mee:|
   
 8. zonnetje2015

  zonnetje2015 VIP lid

  13 sep 2014
  6.607
  1.495
  113
  Wij zijn nu al bezif met zoveel mogelijk samen dingen samen doen. Samen de babykleertjes uitzoeken, samen iets nieuws kopen voor de baby, dochterje haar kamer aan t opknappen, boekjes gelezen, filmpje gekeken over borstvoeding, ze mag papa straks helpen met dw box in elkaar zetten, kleur vd kinderstoel mag ze uitkiezen etc
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 9. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Oh ja filmpje over bv is wel goeie, ga ik proberen.
  Bij veel dingen hier is ze echt na 2 seconden niet meer geïnteresseerd (echo/hartje luisteren/fotos/baby spullen) ga nog poging wagen of ze setjes wil maken van kleertjes met mij..
   
 10. Stier86

  Stier86 Bekend lid

  18 jul 2015
  923
  351
  63
  Toen onze tweede dochter 3 maanden geleden geboren werd was de oudste 3.8 jaar. Wat wij hebben gedaan;

  - boekjes voorlezen (“wat zit er in je buik mama” is nog steeds een dikke hit
  - haar kleertjes laten uitzoeken in de winkel
  - haar een flesje laten geven. Vaak bleef het bij alleen de fles in de mond doen want ze kwam er al snel achter dat de fles geven wel heel lang duurt
  - ze kreeg een pop met badje, vond ze geweldig
  - bewust 1 op 1 aandacht. Dus tijd maken om samen te lezen of echt met haar te spelen. Al is het maar 10 min.

  Wat wij verder hebben gedaan is dat we van te voren hebben gezegd dat het krijgen van een broertje of zusje soms echt niet altijd leuk is. En dat ze dat dan ook best mag zeggen. Want het is voor iedereen wennen, ook voor haar.
  Het hangt natuurlijk af van je kindje, maar onze dochter is een gevoelig meisje dat al heel goed haar gevoel kan benoemen. Op deze manier haalden wij voor ons gevoel de druk alvast een beetje van de ketel.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 11. Summerbelle

  Summerbelle Bekend lid

  20 nov 2016
  718
  316
  63
  Straks als de baby er is, kan het leuk voor haar zijn bij de verzorging te worden betrokken. Maar als ze dat niet wil, ook goed. Misschien even momentjes met haar alleen zijn, zoals met zij tweeën wat drinken, puzzeltje maken oid (als dat lukt).
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 12. Siepie85

  Siepie85 VIP lid

  8 nov 2013
  5.013
  3.969
  113
  Amsterdam
  Hier was de oudste ongeveer net zo oud als jullie dochter. We hebben haar eigenlijk overal bij betrokken vanaf het moment dat we zwanger waren. Maar ook haar ruimte gegeven zoals zij die nieuwe meubels kreeg. Toen haar broertje geboren werd kreeg zij ook een cadeautje. We hebben er ook bewust voor gekozen om haar niet uit logeren of iets dergelijks te doen de eerst komende weken. Verder haar laten helpen met badje aankleden luiers etc, maar tot zover zij wilde. Verder ook echt even 1 op 1 tijd gepland met zowel papa en mama.

  We hebben wat dat betreft wel echt geluk gehad, ze is helemaal gek op haar broertje, ze heeft hem nooit opzettelijk pijn gedaan etc. Uiteindelijk ook nauwelijks jaloers geweest voor zover we het in kunnen schatten. Nu kan ze ook heerlijk met hem spelen, maar valt het soms ook zwaar als hij nu dingen van haar probeert te pakken of te slopen. Gelukkig is ze dan ook weer oud genoeg om uit te leggen dat ze beter ergens anders even kan spelen als ze dat niet wil en anders dan maar samen en dan gaat bijv de Duplo uit elkaar.
   
 13. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Leuk, hoop dat t hier ook zo gaat!
   
  Siepie85 vindt dit leuk.
 14. Meisje93

  Meisje93 VIP lid

  21 mrt 2015
  30.735
  12.433
  113
  Wij hadden ook namens de baby een cadeau gekocht. (Baby born pop)
  Dit viel erg goed. Kon ze mee moederen.

  In het begin vond ze de baby eng. Wilde haar ook niet vast houden. Na 1,5 dag kwam de interesse.
  Wilde ze overal aan meehelpen. En dit mocht dan ook.

  Kraamverzorgster deed ook van alles met haar om haar vermaken, en dat was erg fijn.
  Ze kreeg iig genoeg aandacht.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 15. Lotion

  Lotion VIP lid

  7 jan 2017
  7.213
  8.250
  113
  C was 1,5 toen der broertje geboren werd.
  Ze kreeg bij de geboorte een poppen badje.
  Zij kon dan der pop in bad doen als ik N in bad deed.
  Daarnaast lieten we der vaak helpen als in, kleertjes uitzoeken, spullen voor het badje klaar leggen, luier pakken etc

  N was 2,5 toen zijn zusje geboren werd.
  Het interesseerde hem niet zoveel eigenlijk.
  Ze was er gewoon en hij vond het allemaal wel prima.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 16. Suuzan

  Suuzan Fanatiek lid

  21 dec 2013
  1.474
  418
  83
  Wij hadden een foto van zus meegenomen naar het ziekenhuis en in het wiegje gedaan toen zus kwam kijken. Zodat ze zag dat ze erbij hoorde. We zeiden dat haar broertje dan kon zien wie zijn zus was. Ook hadden we een tasje met kadootjes meegenomen die ze daar kreeg omdat ze grote zus was geworden.
  Na de geboorte gingen we veel met haar op pad als mijn man thuis was. Dus de andere ouder bleef met de jongste thuis. En dat hebben we de afgelopen 3 jaar vaak gedaan. Ze geniet hier echt van. Uitjes als naar de dierentuin, bios, zwemmen, pretpark, speeltuin etc.
  En voor de rest overal bij betrekken. En soms is het moeilijk. Dan zal ze moeten wachten. Ook voor jezelf is het moeilijk. Dit blijft zelfs na 3 jaar. Ik kom vaak armen/tijd tekort.
   
  vlinderCN vindt dit leuk.
 17. Muisje2016

  Muisje2016 Bekend lid

  18 jan 2016
  595
  715
  93
  De beste tip vond ik om, als de baby er eenmaal is, ook af en toe te zeggen dat de baby iets niet mag. Tegen je peuter zeg je waarschijnlijk een aantal keer per dag "nee, dat mag niet, doe dat maar niet, vooruit doe eens...., stop daarmee, etc." Dat zeg je in principe niet tegen een baby, maar dat klinkt voor je peuter erg oneerlijk.

  Ik zei dus af en toe bewust tegen de baby: "nee, dat mag jij niet, daar ben je nog veel te klein voor. Je grote zus mag dat wel." Dat werkte bij mijn dochter erg goed. Ze voelde zich enorm groot en belangrijk en is nooit echt jaloers geweest.
   
  Nina Sanders en vlinderCN vinden dit leuk.
 18. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Goede tips allemaal!
   
 19. Nina Sanders

  Nina Sanders VIP lid

  1 aug 2016
  15.534
  13.476
  113
  Even heel nuchter en eerlijk: niet voorbereiden. Laat het op je af komen en luister naar je kind. Het zal super zwaar worden (want opeens aandacht verdelen, drukte in huis, jaloezie, vermoeide ouders...). Je kan voorbereiden wat je wil maar het loopt toch anders. Dus mijn gouden tip: bespaar je die energie van het willen voorbereiden en kijk even at the moment in welke flow je gezin zit. Tuurlijk neem je je kind mee in alvast het in orde maken van kamertje en later ook bij bijvoorbeeld het in bad doen van je baby. Maar het is een gevoel. Peuters moeten eraan wennen. Het kost tijd. En dan ineens zijn ze om en súper trots.. ;). Het komt vanzelf. Echt waar!
   
  Muisje2016 vindt dit leuk.
 20. vlinderCN

  vlinderCN Fanatiek lid

  21 mei 2018
  2.596
  642
  113
  Vrouw
  Thanx, grappig zo staat mijn vriend er ook in. Ik maak me veel te druk ;)
   

Deel Deze Pagina