Toch verborgen reflux?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door kgulik, 30 jun 2017.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  Radeloos ben ik voort.
  Ons zoontje is nu 2.5 maand en heeft al zo lang allerlei klachten. Eerst dachten we dat het hele erge buikkrampen waren. Erg veel overstrekken, huilen, windjes, dat soort dingen. Kon uren en uren krijsen. Al paar keer naar huisarts en consultatiebureau maar bleven zeggen het hoort erbij. Maar een kind dat uren huilt en krijst op een dag en zo overstrekt van de pijn vind ik niet normaal.
  Twee weken geleden naar homeopaat gegaan. Je moet toch wat. Sindsdien lijkt het wat minder maar toch nog niet zoals het moet zijn. De klachten zijn:
  - onrustige baby. Slaapt steeds maar heel kort. Tenminste overdag. Snachts gaat beter.
  - Heeft minimaal 3 keer per dag de hik. Dit had hij in de buik al. Sowieso na elke voeding. Ook al houd ik hem uur rechtop. Dan krijgt hij nog de hik. En dan komt er altijd weer wat melk mee. Ook bijvoorbeeld twee uur na de voeding krijgt hij altijd de hik zodra hij op zijn rug ligt. Daarom slaapt hij voortaan op zijn buikje. (Hij kan zijn hoofd al optillen, draaien en hebben aerosleep)
  - slaapt steeds erg kort, veel wakker
  - huilt direct na het geven van de fles, gaat dan overstrekken
  - kan na de fles ook gaan smakken en zijn gezicht betrekt dan
  - laat heel de dag door windjes

  Snachts slaapt hij wel langer door. Hij spuugt ook niet ofzo, behalve een beetje als hij de hik heeft. Uren achter elkaar huilen is niet meer gelukkig. Maar op zijn rugje liggen gaat niet langer dan 20 minuutjes. Dan krijgt hij last en krijgt hij de hik en is het huilen en overstrekken. Uiteindelijk ben je er overdag dus zoveel mee aan het hanessen enzo. Zo jammer want tussendoor is het een tevreden en vrolijk kind. Maar al met al wel constant erg druk en onrustig.
  Dadelijk wederom weer naar de huisarts... heb het gevoel dat iets hem dwars zit..
  Zou het toch verborgen reflux kunnen zijn?
   
 2. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  9.422
  6.520
  113
  Zie je dingen als herkauwen, wegslikken en hik +- 1.5-2 uur na de voeding? Dat waren bij ons de signalen.

  Dat gegil en gehuil komt hier bekend voor. Zo liepen wij de eerste 6 weken af en aan met dr, weten dat er iets niet goed is en continue 'het hoort erbij' horen zonder zinnige uitleg wat t nou is zodat je t kan begrijpen en ondersteunen. Uiteindelijk 1 huisarts in opleiding die een en ander gewoon even uitlegde en toen hadden we wel rust al zat die voeding ons toch niet lekker (van begin af aan al overigens zat heel die nutrilon me al niet lekker).

  Hier uiteindelijk zelf besloten accuut afscheid te nemen van de nutrilon en frisolac 1 gestart (gewoon normale voeding, alleen te bestellen via leef.nl (is top geregeld daar (had ook zo mn huiveringen dus friesland campina gebeld)), heel ander kind gelijk. Zit minder lactose in dan andere voedingen, weet niet zeker of dat hét verschil is wat t m deed maar we merkte duidelijk verschil.

  Wat later Infacol voor de krampen begonnen (wilde eerst zien wat t effect van de voeding was), reflux leefregels ingezet en weer later met johannesbroodpitmeel gestart voor toch die extra steun. Nog wat extra tips van averlhach (hier op forum) toegepast en we hadden een engeltje overdag maar ook 's nachts (ipv lief overdag en een draak in de nacht, 6 uur achter elkaar door huilen afgewisseld met powernapjes met uitschieters naar totaal 21 uur huilen op een dag).

  Nu inmiddels op frisolac 2 zonder johannesbroodpitmeel, iets losser met de leefregels (bed staat recht, de rest is standaard geworden eigenlijk) maar nog wel met infacol.

  Bij een volgende, gelijk op frisolac zodra we stoppen met borstvoeding (was met dl even allemaal teveel voor me op dat moment) en meer vertrouwen op mn gevoel.
   
 3. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.642
  758
  113
  Vrouw
  Drenthe
  In mijn handtekening heb ik een link naar mijn weblog. Daar staat het een en ander uitgeschreven, onder andere de leefregels.

  Stap 1 is altijd leefregels, lees ze door en kijk wat je nog niet doet. Pas dit aan en kijk of je verschil merkt.
   
 4. Hotsiflots

  Hotsiflots Fanatiek lid

  31 aug 2015
  1.533
  147
  63
  Full time mom
  #4 Hotsiflots, 30 jun 2017
  Laatst bewerkt: 30 jun 2017
  klinkt bekend als verborgen reflux 1 van mijn tweeling dochters heeft wat een hel!! een week na de geboorte voelde ik al aan dat er wat mis was! dokter? jemig wat een strijd!! om je gelijk te krijgen het is al snel: hoort erbij elk kindje heeft weleens relfux.....nou ik heb doorgezeikt en verwijzing kinderarts geëist en was nog geen half uur binnen: verborgen reflux officieel vast gesteld pas op 8 weken!!! zolang heb ik moeten tobben! en moest ook meteen aan de maagbeschermers nu is ze 10 maanden en heeft er nog last van maar door de medicijnen is het dragelijk!

  Wat mijn dochter haar symptomen waren:

  veel huilen vooral bij liggen
  overstrekken
  zuur stinken
  slikken en hoesten
  gezichtje ging in pruimstand zo van uugghh vies/pijn
  snachts was het minder maar dat was vooral omdat ze overdag zoveel huilde dat ze snachts bekaf was en van totale vermoeidheid sliep.


  Wat hielp:

  Bedje omhoog (weet niet zeker of het helpt maar toch gedaan, let wel niet te hoog anders zakt ze naar onderen onder de dekens, dus weet niet of het effectief is) en de maagbeschermers, ze krijgt ook nutramigen en een strikt ritme: rust en regelmaat weinig prikkels, ook een goede speen en fles ik heb de difrax fles, verschonen niet de benen omhoog. vanaf het moment dat ze vast voedsel kreeg werd het minder maar het is nog aanwezig met 10 maanden.

  Wat NIET hielp: johannesbroodpitmeel want: dat verzwaard het voedsel maar zo blijft het ook langer in de maag waardoor nog meer zuur word aangemaakt, ben ik dus snel mee gestopt sinds ze er ook krampen van kreeg en infacol niet gebruiken als je een goede fles heb hoeft dat ook niet.

  nu heeft ze nog weleens oprispingen na het eten en als ze lacht meteeeen de hik zo zielig :(

  Veel sterkte hoor het word door artsen zwaar onderschat hoe pijnlijk verborgen reflux is, sta op je strepen dat je kindje geholpen moet worden, het is net batterijzuur wat langs dr slokdarm komt en gaat brrrrr

  edit: lees even de blog van Averlhach, heb het net gelezen en zo doe ik het ook
   
 5. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  De hik kan zowel direct na de fles zijn als 1.5 tot 2 uur erna. Dat verschilt heel erg! Evenals het herkauwen eigenlijk. Soms kan ie opeens kokhalzen. Net weer en dat was twee uur na de fles.
  Infacol gebruiken we al een hele tijd tegen de krampjes maar kan niet echt zeggen dat dat heel goed werkt.
  Bedje staat wat rechterop. Gebruiken difrax fles. Ik ga zo meteen de overige leefregels eens lezen! Wat erg zeg. 21 uur huilen..das echt heftig! Johannes broodpitmeel word vaak ook weer afgeraden. Ik vond dit:

  Het verdikken van de voeding met Johannesbroodpitmeel (Nutriton) is een veel gehoord ‘advies’ bij reflux. De redenatie is dat dikkere melk minder makkelijk terugstroomt en dus het spugen vermindert. In flesvoeding voor baby’s met reflux (A.R. ofwel anti-reflux) zit de johannesbroodpitmeel al verwerkt. Of dit werkt is nooit bewezen. Sterker nog: verdikken van de voeding leidt mogelijk tot meer problemen: het valt zwaarder op het al gevoelige maagje en bevat geen voedingswaarde. Je baby zit dus eerder vol met minder voeding. Beter is niet te rommelen met de voeding.

  Ben net bij de huisarts geweest en die ging overleggen of ze me door gingen verwijzen naar kinderarts ja of nee. Ik hoop het. Ben benieuwd. Het lijkt mij namelijk toch echt iets van reflux. Het is zo zielig voor het ventje!
   
  Hotsiflots vindt dit leuk.
 6. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  Fijn te lezen dat we eigenlijk alle leefregels toepassen! :) zelfs het stukje van het kraanwater haha. Alleen gebruiken we nog infacol. Wellicht de moeite waard te proberen daarmee te stoppen aangezien ik het idee heb dat het toch amper werkt. Ben alleen bang dat de krampen dan erger worden want die heeft hij ook flink!
  Ik heb net overleg gehad met huisarts en die heeft overleg gehad met kinderarts en ze vermoeden toch zeker verborgen reflux. Eindelijk word ik serieus genomen! :p na zo'n lange tijd
   
 7. Roosie91

  Roosie91 VIP lid

  29 jul 2014
  9.486
  6.365
  113
  Vrouw
  Ons mannetje heeft dus precies hetzelfde! En gelukkig heb ik een fijne huisarts, die vertrouwde op mijn oordeel en herkende de symptomen ook. Ik heb toen medicatie voorgeschreven gekregen ranitidine (zantac) ik geef hem dit sochtends en savonds 1ml, en sinds hij het medicijntje heeft gaat het zoveel beter!! Hij spuugt en hikt nog wel, maar vele malen minder en hij lijkt er ook geen pijn meer bij te hebben! Ik hoop dat dit je wat helpt, vraag erom bij de huisarts, of desnoods bij de huisartsen post bij een andere huisarts.
  Ze laten je er zo lang mee lopen zowel de artsen als het consultatie bureau
   
 8. Roosie91

  Roosie91 VIP lid

  29 jul 2014
  9.486
  6.365
  113
  Vrouw
  En ik heb idd ook eerst alle leefregels geprobeerd, en daar hou ik me nu nog aan voordat ik naar de huisarts ben gegaan.
   
 9. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.642
  758
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Dan ben je in ieder geval al op de goede weg!

  Krampen kunnen verschillende oorzaken hebben.
  Medisch, door bijvoorbeeld kea.
  Lucht, overbodige lucht die mee naar binnen komt door de voeding of overmatig huilen.
  Te veel voeding, in zijn geheel per 24 uur of per voeding.
  Ontwikkeling van de darmen.

  De 2e en 3e zijn makkelijk na te gaan en gedeeltelijk op te lossen.

  Hoeveel voeding geef je per keer, hoe vaak en hoelang duurt een fles?
  Maak je de voeding klaar zonder te schudden of anderzijds dat je luchtbellen ziet en welke fles gebruik je?

  Het enige wat infacol doet is lucht binden. Als jij de voedingen goed doet maak je infacol dus overbodig.
   
 10. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  Wij gebruiken de s flessen van difrax. Hij krijgt elke 4 uur de fles..we komen dan op vijf voedingen. Om 7 uur, 11 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur. Soms kan het natuurlijk wat afwijken maar proberen dit ritme wat aan te houden. In het begin ging dit heel moeilijk omdat hij toen echt heel dag door huilde. Meestal drinkt hij de fles in 20 minuutjes op. Meestal drinkt hij heel de fles op. Dit is nu 150 cc. Soms als hij heel gulzig is sneller maar dat is eerder een uitzondering. We laten hem dan altijd minimaal 20 minuten nog rechtop zitten en even goed boeren. We schudden de fles niet echt maar doen hem zachtjes op en neer zeg maar om de melk te mengen. Er ontstaan dan geen luchtbelletjes als het goed is :)
  Ik zie soms wel als hij op zijn rug ligt en aan het spelen is dat hij veel lucht hapt. Dan krijgt hij ook de hik. Maar verborgen reflux is blijkt hier nu dus de hoofdoorzaak van te zijn..

  Soms lijken het wel twee dingen bij hem. Verborgen reflux en hele erge krampen..alhoewel hij natuurlijk ook kan overstrekken door de reflux maar hij laat wel heel de dag door veel windjes die heel erg stinken! Lastig soms te weten wat het nu allemaal is..
   
 11. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  9.422
  6.520
  113
  Dat waren een beetje te pittige eerste weken en die konden we eigenlijk op dat moment niet zo goed hebben. Gelukkig veel steun gehad van onze omgeving, ze huilde er niet minder om maar t hield ons als nieuwbakken ouders wel op de been.

  Infacol ontkomen we hier niet aan, ondanks de dr brown's flessen, zachtjes rollen voor mengen (eerder was t rustig roeren met een vork) en 20 minuten drinktijd. Vraag me niet waar ze t vandaan haalt maar dr zit altijd al een enorme lading lucht in.

  Nu klakt ze sinds een paar dagen ineens tijdens t drinken, dat is wel foute boel (laat dr fles vaccuum schieten lijkt wel) dus ik zit weer met een zoektocht maar dat was voorheen nog niet, dus dat staat er los van.

  Jhbpm is inderdaad een middel met dubieuze resultaten, de ene zweert erbij, de ander merkt er niks van en de volgende vervloekt t bijna. Hier was t net t laatste zetje wat ze nodig had (nooit hoger gekomen dan 1 schepje, dus zeker geen beton maar wel een fractie dikker dan normaal). Zou ik pas als laatste stap doen voordat je de stap naar medicijnen overweegt t heeft nogal wat vervelende effecten zoals verstopping en krampjes.

  Medicijnen zijn ook niet zonder bijwerkingen overigens, pas geleden was er weer een artikel verschenen ivm risico op botontkalking liep geloof ik.

  T enige wat altijd helpt is leefregels. Voor niet elk geval zal t voldoende zijn maar het kost je niks en heeft geen bijwerkingen (behalve verplicht extra knuffeltijd met je ukkie door t langer boeren en rechtop houden maar nu mogen we nog, over een paar jaar is t "tssss, maaaaaam!!!" ).

  Hopelijk brengt kinderarts jullie meer rust.
   
 12. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  Ja qua leegregels deden we echt alles al precies zoals hier de leefregels worden beschreven van de weblog. Omdat Siem ook erg veel krampen heeft en maar 1 keer in 2 a 3 dagen poept begin ik liever niet aan johannesbroodpitmeel. Er is overlegd met de kinderarts en die vermoed indd verborgen reflux. De afgelopen week zijn de klachten gewoon veel erger geworden omdat het maagzuur de slokdarm nu zodanig heeft aangetast dat het ontzettend geïrriteerd is geraakt. Het doet hem dus ontzettend veel pijn waardoor hij echt ontroostbaar is :( daardoor hebben we nu maagzuurremmers gekregen en kijken we over twee weken of de pijn dan minder is en de slokdarm wat hersteld. Arm ventje :( hopelijk zien we snel resultaat
   
 13. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  9.422
  6.520
  113
  Ho
  Tis niks als die kleintjes pijn hebben, moeder( en vader)hart heeft dan ook pijn. Hopelijk knapt je kleintje snel op en weer een tevreden kindje.
   
 14. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.642
  758
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Als je medicatie tegen de reflux krijgt word het gebruik van jbpm sowieso afgeraden. Heeft namelijk een verkeerde werking op elkaar.

  Er zijn meerdere soorten medicatie en ook de hoeveelheid kan verschillen. Soms mag er opgehoogd worden of kan je een ander proberen. Mocht deze niet werken, weet dan dus dat er opties zijn ;)

  Hopelijk werkt het snel!
   
 15. LW85

  LW85 Fanatiek lid

  24 jun 2012
  3.987
  551
  113
  Precies dit bij onze tweeling (bij de een erger dan bij de ander). Gelukkig herkenden wij het meteen en de huisarts gaf ons gelijk en schreef meteen maagzuurremmer uit. We hadden gelijk 2 hele andere baby's/ Ze hebben nog steeds heel veel de hik, moeten na het eten zeker nog een half uur rechtop, spugen nog steeds heel vaak en heel lang na de fles kleine beetjes melk, ruiken nog zuur en trekken nog die gezichten en slikken weg, maar nu zonder te huilen/krijsen van de pijn. Als ze veel last hebben leg ik ze op hun zij te slapen ipv op de rug, met hun armpje eronder zodat ze niet op de buik kunnen rollen. Dit was een tip van de verpleegkundigen van de couveuse afdeling van het ziekenhuis. Wel goed in de gaten houden dat ze niet ondertussen zo sterk zijn dat ze wel door kunnen rollen.
   
 16. kgulik

  kgulik Actief lid

  10 feb 2016
  148
  3
  18
  Vrouw
  Het blijkt inderdaad verborgen reflux bij ons mannetje. Hij heeft duidelijk alle symptomen. Hopelijk werken de maagzuurremmers snel! Ons zoontje slaapt al een tijdje op de buik omdat hij al omrolt en al meer dan een maand zijn hoofd flink ver kan optillen. Het bedje staat schuin en we hebben een earosleep hoeslaken. Dit gaat prima :) op zijn rugje slapen is nu echt geen optie. We zijn nu aan het onderzoeken of er ook koemelk allergie in het spel is vanwege krampen en windjes die hij ook al zo lang heeft :(
   

Deel Deze Pagina