Tweetalig ?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Kari37, 17 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Kari37

  Kari37 Fanatiek lid

  19 nov 2009
  2.571
  1
  0
  Ik was even benieuwd of iemand van jullie zijn kindje ook tweetalig opvoedt?
  En zo ja hoe dat gaat?

  Mijn man is engels en praat engels tegen ons dochtertje maar omdat hij alleen 's avonds thuis is hij een beetje benauwd dat zij zijn moeder taal niet zal leren spreken maar alleen het nederlands.

  Ook was in benieuwd of kindjes later gaan spreken als ze tweetalig worden opgevoed.
   
 2. Miireii

  Miireii Fanatiek lid

  12 feb 2008
  2.417
  0
  0
  Enschede
  Onze kids worden ook tweetalig opgevoed. Manlief spreekt Marokkaans met ze en ik Nederlands. Als ze bij schoonouders zijn, wordt er ook alleen maar Marokkaans gesproken. De oudste begrijpt het beiden, spreekt ook beiden, geen probleem. Met de jongste is het nog even afwachten, die praat natuurlijk niet.

  Maar als jou man 's avonds engels spreekt, dan komt het wel goed hoor. Kinderen pikken die dingen zo giga snel op!
  Gewoon mee doorgaan hoor!
   
 3. Kari37

  Kari37 Fanatiek lid

  19 nov 2009
  2.571
  1
  0
  Tnx voor je antwoord!
  We wonen ook nog eens in Spanje dus er zal ook nog een derde taal geleerd moeten worden :D
  Eerst maar eens beginnen met NL en engels.
   
 4. Nic1976

  Nic1976 Fanatiek lid

  27 okt 2009
  4.491
  702
  113
  Hier een kindje wat nar de franse creche gaat en wij spreken thuis Nederlands. Als het straks wat ouder zal het met vrienden van ons Engels praten. Over het algemeen praten kindjes iets later. Wel zien we nu al dat hummel al wel veel in de franse taal begrijpt.
   
 5. Fransa

  Fransa Niet meer actief

  Onze kinderen zullen ook 2-talig worden opgevoed. Wij spreken thuis allebei Nederlands maar bij de oppas (3 dagen in de week) wordt Frans gesproken.

  Zoonlief begrijpt onze oppas volledig zegt ze. En afgelopen week zei hij voor het eerst duidelijk 'au revoir'. Wel cool dus om te merken dat het wel werkt!

  Later praten is idd aan de orde als kindjes 2- of meertalig opgroeien. Ze moeten namelijk veel meer taal verwerken dan een kindje dat maar 1 taal leert. Zoonlief hier brabbelt flink wat af maar praat nog niet echt supergoed ofzo. Het zijn vooral losse woordjes en we merken nu wel dat er wekelijks wel een paar bijkomen.

  Wat vooral belangrijk is bij 2-talig opvoeden dat je altijd super consequent bent. Wij moeten dus alleen maar Nederlands met ze praten en het Frans eigenlijk zien te vermijden. Ze moeten leren begrijpen bij wie ze in welke taal moeten spreken. Dus jij zult als moeder bijv. ook alleen op ze moeten reageren als ze je in jouw taal aanspreken. Dus stel dat je dochtertje later in het Engels of Spaans tegen je begint te praten moet je het of negeren of duidelijk aangeven dat ze in het Nederlands met je moet communiceren. Als ze ouder worden is dat niet meer zo heel belangrijk natuurlijk...

  Hier waar wij wonen zien we ook gezinnen waar de kindjes 3 talen leren bijv. Maar het beste werkt het als je consequent bent.
   
 6. Miireii

  Miireii Fanatiek lid

  12 feb 2008
  2.417
  0
  0
  Enschede
  Hier is dat consequente soms nog wel moeilijk hoor.. Bij glipt er sporadisch ook wel een zinnetje marokkaans uit hahaha..

  Mijn oudste kijkt me dan aan of ik gek ben en zegt dan: 'Nee, mama niet Mrokko!' :D
   
 7. Isis26

  Isis26 Niet meer actief

  Mijn zoontje spreek spaans maar dat spreken wij niet en hebben hem dan ook niet aangeleerd whaha. Maar hij heeft nu opeens dat hij op alles SI antwoord hahaha. Als hij brabbelt slist hij er een beetje bij dus het lijkt dan helemaal spaans.
   
 8. Samba25

  Samba25 Fanatiek lid

  22 okt 2008
  2.082
  0
  0
  Zuid Holland
  Mijn nichtje wordt 3talig opgevoed.
  Haar moeder is Thais, haar vader ( mijn broer) is Nederlands en ze zit op een internationale school waar ze engels spreken.
  Ze woont vanaf haar 3e in Thailand en spreekt vloeiend Thais, Nederlands en Engels. Ze is nu 8.
  Ook leest en schrijft ze alle 3 de talen uitstekend.
   
 9. adi

  adi Niet meer actief

  Blijven jullie ook in Spanje? Dan zou ik hem toch Spaans als eerste taal aanleren..
   
 10. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  15.681
  3.786
  113
  Mijn zus woont in Amerika en mijn (nu 13 jarige) neef is dus ook 2-talig opgevoed.
  Thuis spreken ze onder elkaar nederlands (en met andere nederlanders ook) en buiten de deur gewoon engels.

  Kindjes hebben hier weinig problemen mee alleen pas zo rond de leeftijd van 5/6 jaar zullen ze de talen echt gaan scheiden voor die tijd spreken ze vaak de 2 talen door elkaar.
   
 11. Kari37

  Kari37 Fanatiek lid

  19 nov 2009
  2.571
  1
  0
  Heb ik ook over nagedacht maar mijn man spreekt geen spaans noch nederlands en ik vind het belangrijk voor de familie dat mijn dochtertje ook nederlands leert, dus om nu met 3 talen tegelijk te beginnen....

  Ik zie in veel engelse gezinnen die hier wonen dat de kindjes het spaans op school heel snel oppakken daar de kinderen hier al met drie jaar verplicht naar school moeten.
   
 12. Nic1976

  Nic1976 Fanatiek lid

  27 okt 2009
  4.491
  702
  113
  Als je zelf in het buitenland woont en dus een andere taal als eerste taal hebt wordt er hier geadviseerd om juist niet de taal van het land te proberen aan te leren. Dit omdat je het niet vloeiend spreekt. Hier gebeurd dat op de crèche en later op school.
   
 13. one of kind

  one of kind VIP lid

  14 feb 2006
  22.132
  275
  83
  Hier vergeet mijn man nog wel eens Turks tegen ons zoontje te spreken;)
  En moet hem daar echt op wijzen, want het is toch wel belangrijk voor zijn ouders.
   
 14. Tord

  Tord VIP lid

  26 okt 2009
  7.304
  298
  83
  hier ook meertalig. Tot nu toe spreekt ze van elke taal zo´n 4 woordjes. Wel spreekt ze al die woordjes tegen iedereen, dus ze maakt nog geen onderscheid tussen welke taal bij welke persoon hoort.
   
 15. Eylem

  Eylem Niet meer actief

  Hier wordt Irem Nederlands/Turks opgevoed, volgens de OPOL methode (one parent one language) zoals de meeste kinderen. Tot nu toe gaat het ons makkelijk af onze eigen taal tegen haar te praten maar ze praat nu nog niet terug natuurlijk.
   
 16. AMS

  AMS Fanatiek lid

  14 mei 2009
  3.394
  4
  38
  España
  Hier 3 talige opvoeding. met z'n 3en spreken we engels (man en ik spreken als sinds we elkaar kennen engels met elkaar en krijgen dat er niet meer uit). Met papa spaans (en op de creche etc..) en ik spreek Nederlands tegen hem als ik alleen met hem ben. Dus ook als ik met vriendinnen spaans spreek, zolang papa er niet is spreek ik NL tegen hem. Hetzelfde geld voor als we met vrienden etc zijn, zijn papa en mama er allebei dan tegen hem in het engels...

  Nu gooit hij wel wat dingetjes door elkaar, spreekt nl ook nog maar een paar woordjes.
  Maar als ik de deur hoor (weet ik dat mijn man binnenkomt) schakel ik over op engels en gaat hij papa meteen zoeken.
   
 17. Lady Jane

  Lady Jane Bekend lid

  20 jan 2009
  807
  0
  0
  Huisvrouw/verpleegster/eigen baas
  Maleisie
  Heey hoi,

  Mijn kinderen worden op dit moment 3 talig opgevoed, voorheel 2 talig.
  In het begin was het wel moeilijk om 2 talen uit elkaar te halen maar ik merk nu dat ze nederlands met mij spreken en engels met hun vader. (ze zijn nu 4 en 5) Verwacht het niet te snel.
  Het heeft tijd nodig maar je moet consequent blijven als je ze 2 talen wil leren spreken.
  Corrigeren kan maar op een leuke manier. Dan leren ze het snelste!

  groetjes lady jane
   
 18. AMS

  AMS Fanatiek lid

  14 mei 2009
  3.394
  4
  38
  España
  Als je er toch mee wil beginnen, kun je misschien inschrijven voor het ochtenprogramma op de guarderia, is 3,5 uur en erg leuk! Zo leren ze de taal van een spaanse en is ook erg leuk om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Geloof dat de inschrijftermijn voor volgend schooljaar van 15 t/m 24 maart is, dus dan moet je redelijk snel zijn..
   
 19. supermummy

  supermummy Niet meer actief

  Wij voeden onze kids 3/4 talig op.

  Ik spreek Nederlands met ze, mijn man Marokkaans, op KDV/Creche Catalaans en de omgevingstaal is Spaans.

  Mijn oudste dochter is net 3 geworden, en ik merk wel dat ze een stuk ´slechter´ praat als leeftijdsgenootjes. Met slechter bedoel ik een kleinere woordenschat en alles doorelkaar.

  Meestal beginnen kinderen die meertalig worden opgevoed later met praten en hebben een kleinere woordenschat. Rond een jaar of 4/5 hebben ze allemaal ongeveer hetzelfde niveau.
   
 20. Annanas

  Annanas Actief lid

  18 jul 2010
  129
  0
  0
  NULL
  Amsterdam
  Ik probeer ook ons zoontje tweetalig op te voeden maar OMG wat valt dat tegen zeg! Mijn vriend praat Nederlands tegen hem en wij praten ook Nederlands tegen elkaar. Ik probeer wel in mijn moedertaal tegen ons zoontje te praten maar verder dan een beetje lieve woordjes en zinnetjes gaat het niet, dan schakel ik automatisch over op het Nederlands. :(

  Ik vind dat echt heel erg vervelend omdat ik echt heel graag wil dat hij tweetalig wordt opvegoed en dat het voor hem normaal wordt dat papa Nederlands spreekt en mama Nederlands en een andere taal. Ik wil ook dat hij zijn tweede taal begrijpt en zelf ooit gaat spreken. :)
  Maar ja dan moet ik toch echt veeeel consequenter worden en echt blijven praten in mijn taal. Het feit dat wij onderling Nederlands praten helpt daarbij dus echt voor geen meter. Pfff ;)
   

Deel Deze Pagina