Vanaf wanneer 's avonds 'jonge' meiden laten oppassen?

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door ikkie97, 23 sep 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. ikkie97

  ikkie97 VIP lid

  7 mei 2011
  9.616
  3.226
  113
  Onze kleine meid is nu bijna 4 maanden en wij zijn in de gelukkige omstandigheden dat onze beide ouders in staat zijn en willen oppassen tijdens onze/mijn werkdagen. Mijn moeder komt hier 2 dagen en de andere 1,5 dag breng ik haar naar mijn schoonouders.
  Nou komt het af en toe voor dat we ook 's avonds oppas nodig hebben ivm sport.
  Ik wil sowieso dat mijn dochtertje ten alle tijde 's avonds/'s nachts gewoon thuis slaapt dus mijn schoonouders vragen alleen in uiterste nood omdat die dan liever hebben dat we haar bij hun brengen. Mijn moeder woont vlakbij en die wil ook wel oppassen, maar omdat ze ook al 2 dagen in de week komt wil ik haar niet te vaak vragen.
  Er wonen genoeg jonge meiden (14-16 jaar) in de buurt die best een avondje op willen passen (maken onze buren ook vaak gebruik van). Maar eigenlijk vind ik haar daar nu nog wat te jong voor. Ik wil dan sowieso dat ze al op bed ligt als wij weggaan (dat is nu dan vaak nog net niet) en bijna zeker weten dat ze niet weer wakker wordt. Vanaf welke leeftijd zouden jullie zulke meiden op laten passen?
   
 2. Kari37

  Kari37 Fanatiek lid

  19 nov 2009
  2.571
  1
  0
  Mijn dochter is bijna twee en half maar zou nooit gebruik maken van een zo jonge oppas of van iemand die ik helemaal niet zo goed ken.

  Ik de verantwoording voor een kind te groot voor een minderjarige die zelf geen kinderen heeft.
  Als mijn ouders of andere naasten familieleden niet kunnen oppassen dan blijf ik gewoon thuis of ik breng haar dan toch liever even naar mijn ouders als die ´s avonds niet ons kunnen/willen komen.
   
 3. duikster

  duikster VIP lid

  13 nov 2005
  5.714
  73
  48
  Ik heb vanaf ca een jaar oud regelmatig een oppas in huis gehad. Varierend in leeftijd van 17-22 jaar. Dit zijn voor mij bekende jongeren. In begin lagen de kinderen dan op bed, nu legt de oppas ze ook wel op bed.
   
 4. Umm85

  Umm85 VIP lid

  17 jun 2007
  26.310
  248
  63
  Vrouw
  huismama, doktersassistente
  Turkije
  Hier zou ik het ook nooit doen.
   
 5. Cygnet2

  Cygnet2 Niet meer actief

  Vanaf het moment dat jullie er prettig bij voelen
   
 6. Koon

  Koon VIP lid

  25 jul 2012
  5.201
  623
  113
  De enige jonge mensen die wij op ons kindje laten passen zijn mijn zusje (21) en het broertje van mijn vriend (22). En dat is dus niet zo jong als jij bedoelt. Zij hebben beide veel oppaservaring, ook met jonge kinderen en wij vertrouwen hen 100% omdat ze super verantwoordelijk omgaan met (kleine) kinderen.
  Ik heb verder genoeg vriendinnen zonder kinderen, die dus een stuk ouder zijn, waarvan ik zeker weet dat ze een keertje willen oppassen.
  Ik zou het niet zo snel doen, maar ons kindje is ook nog wel heel jong. Wie weet denk ik daar over een jaar anders over.
   
 7. Superjollie

  Superjollie Fanatiek lid

  13 feb 2011
  1.821
  72
  48
  Groningen
  Ons buurmeisje van 12 past wel eens op ons zoontje. In principe is de buurvrouw dan wel thuis, maar het is nog nooit nodig geweest dat ons buurmeisje haar hulp nodig had.
  Ons zoontje kent haar, dat is fijn. En hij wordt 's avonds nooit wakker, dus het gaat hier altijd goed.
  Ik zou 4 maanden nog wel wat jong vinden (maar dat is heel persoonlijk), ons zoontje was in die periode nog wel onrustig 's avonds.
   
 8. ikkelies10

  ikkelies10 Fanatiek lid

  31 jul 2007
  2.139
  0
  0
  thuiszorg
  noord-holland
  ik denk dat dit echt heel erg persoonlijk is.

  wij zitten er ook aan te twijfelen of we een oppas zullen zoeken,alleen tot nu toe heb ik het nog niet gedurft ( ze zijn nu 4 en 3 )

  ook nog geen geschikt iemand gevonden en een wildvreemde durf ik niet zo goed.
   
 9. Bri

  Bri Niet meer actief

  Mijn kinderen zijn nu 2,5 en 4,5 en ons buurmeisje is 16.
  Ik begin nu te overwegen dat zij heel misschien wel eens een avondje zou kunnen oppassen, mits een van haar ouders thuis is. Tot nu toe hebben we alleen oppassen gehad die 20+ waren.

  Met een kleiner kind, dat nog niet kan praten, zou ik dat nooit overwogen hebben.
  Met een nog jongere oppas, zou ik dat nooit overwogen hebben.
  Als haar ouders allebei weg zijn, zou ik het nooit overwegen.
  En ze komt op mij over als een heel verstandig meisje, voorzover pubers verstandig kunnen zijn ;)

  Als je kinderen slapen als je weggaat, weet je nooit of ze ook blijven slapen. Er kan altijd iets zijn, variërend van een nare droom, overgeven in bed tot ineens hartstikke ziek worden. In alle gevallen wil ik dat de oppas in staat is om adequaat te handelen. En dat vraagt toch een bepaalde volwassenheid, niet alleen een kind dat denkt: "leuk, een baby!"

  Zelf paste ik trouwens ook wel op toen ik een jaar of 16 was, op de baby van mijn zus. Ging prima hoor, maar ik heb geen idee of ik goed zou hebben gehandeld als er echt iets was geweest. Zo veel wist ik toen niet af van baby's en wat die nodig hebben.
   
 10. Luciaatje

  Luciaatje Fanatiek lid

  15 nov 2011
  2.347
  0
  36
  Psycholoog
  Ik pas vanaf m'n 15e op mn nichtje. Ik deed het voor het eerst een avond toen ze nog maar 4 weekjes oud was. Ik vond het achteraf toch wel heel eng , een iets te grote verantwoordelijkheid. Het leek me zo leuk/schattig toen, maar komt in de praktijk natuurlijk wel wat meer bij kijken :D ik ging steeds kijken of ze nog wel ademdeh aha, heb het toen een tijdje niet meer gedurfd.
  Daarn a wel hoor! In mijn huidige oppasgezin heb ik een tijdje niet opgepast 's avonds toen ze net bevallen was natuurlijk, maar vanaf dat hij 6 weken is weer wel. Het is wel de 4e, en ik ben daar al 3 jaar in het gezin inmiddels, ben nu zelf ook 21 en weet dat het meer inhoud dan schattigheid ;) :D :D :p
   
 11. vaddie

  vaddie Fanatiek lid

  30 nov 2010
  4.016
  1
  38
  Vrouw
  In de buurt van Utrecht
  Ik heb vanaf mijn 13e opgepast.

  Onze oppas is 15 en heeft afgelopen zondag voor het eerst opgepast. Baby was nog wakker en ze heeft een poging gedaan haar op bed te leggen. (baby is een beetje dwars op het opgenblik)
  Ze heeft backup in de buurt.
  Zij is ons aangeraden door onze gastouder, zij heeft vroeger op de oppas gepast.
   
 12. Luppy

  Luppy VIP lid

  1 dec 2007
  6.480
  1.636
  113
  Wij hebben 1 avond in de week een vaste oppas, sinds onze jongste ongeveer 1 jaar was en 's avonds goed insliep en doorsliep. Dat meisje was toen 15 en is nu 17. Het is de kleindochter van onze buren en we hadden afgesproken dat als er wat was, dat zij dan haar opa zou bellen, die heeft ook een sleutel van ons huis. Zelf kunnen we die avond in ca 15 minuten thuis zijn als het nodig is.

  Zelf paste ik ook op vanaf dat ik ca 15 jaar was, achteraf eigenlijk best een grote verantwoordelijkheid, ook op vreemde kinderen. Ik snap niet zo goed dat die ouders dat zomaar deden. Dit meisje kennen wij al jaren en hebben goed contact met haar opa en oma, dus dat maakt het toch wat anders, vind ik. De kinderen kennen haar en opa en oma ook goed, dus die vinden het ook niet eng als zij er is.
   
 13. fenneke80

  fenneke80 Niet meer actief

  Ik paste zelf op vanaf dat ik 14 was, net als de rest achteraf behoorlijk onverantwoordelijk!
  Ik riep dus ook altijd dat wij dat nooit zouden doen. Maar nu hebben we een oppas van intussen 17 geloof ik, elke 2 maanden ofzo komt ze. Ze is het buurmeisje van familie, gaat nooit uit en heeft een broertje van 5. Een van de eerste keren dat ze er was moest ze elk uur naar onze oudste van toen 2,5, die altijd doorsliep en niet zo makkelijk met vreemden is. Maar de oppas heeft ons niet gebeld, heeft ook haar ouders niet om hulp gevraagd, ze is dus heel zelfstandig en kan goed met huilende kinderen omgaan. Wij zijn om!
   
 14. bosi333

  bosi333 VIP lid

  1 aug 2006
  36.534
  6.131
  113
  Hier vanaf dat de jongste 4 jaar is.

  Dan kunnen kinderen beter vertellen wat ze wel of niet willen.

  Kinderen die op kinderen passen vind ik sowieso moeilijk. Ligt natuurlijk wel aan het kind. ( beide, ha ha)
   
 15. Aszz

  Aszz Niet meer actief

  Wij hebben een oppasmeisje van nu 17 jaar. Die past ongeveer sinds een jaar op. Daarvoor was het mijn moeder of mijn broertje van 24.
  Dus vanaf dat de jongste 1.5 is.

  Prima meid, veel verantwoordelijkheidsgevoel. Maar als ze oppast, dan gaan we niet verder dan 15, max. 25 minuten rijden.
  Haar ouders wonen een paar huizen verderop, veel buurvrouwen waar ze in geval van nood aan kan kloppen.

  Nee hoor, gaat helemaal goed :D
   
 16. Cygnet2

  Cygnet2 Niet meer actief

  Onze oppas is 18. Zij past op sinds dat zij bijna 17 was.. Nu dus ruim een jaar.. Onze dochter was ongeveer één jaar oud toen ze voor het eerst kwam. We leggen zelf de kinderen in bed en daarna gaan we weg. Dat is altijd heel goed gegaan.
  Een meid met verantwoordelijkheidsgevoel EN een moeder die heel dichtbij is ;)

  Ik vind een oppas van 14 jaar helemaal niet per definitie onverantwoordelijk... Hangt zo van het kind af en van de situatie. Wat ik verwacht van een 14 jarige is dat zij een situatie kan inschatten: 1) kan ik het zelf 2) moet ik hulp inroepen. Dat kon ik prima toen ik 14 was.
   
 17. suus02

  suus02 Fanatiek lid

  30 jan 2009
  2.987
  579
  113
  home sweet home
  eerste keer oppas toen onze oudste 6 weekjes was. Dus heel snel maar ken de oppas al 9 jaar (oud buurmeisje) ze was 17 en in het laaste jaar van opleiding kinderopvang. Voelde me er goed bij en volgens mij is dat het belangrijkste. Was wel gewoon in onze woonplaats dus als er iets zou zijn dan was ik in 5 min thuis. Nu past er soms een ander buurmeisje op (met geen ervaring), toen ze begon was ze 15. Maar kids zijn nu ook 3 en 4 en ze past alleen s avonds op als ze al op bed liggen.
   
 18. sorien

  sorien Actief lid

  3 apr 2012
  432
  1
  0
  NULL
  NULL
  ik pas al op sinds ik 12 jaar ben
  jongste was toen 2 jaar zelf ben ik snel volwassen geworden.
  nu ben ik 23 en aardig wat ervaring opgedaan.
  ik denk dat het gewoon erg vanaf hangt hoe oud iemand voor zijn leeftijd is.
  ik ken genoeg meiden die met 17 nog niet volwassen zijn :)
   
 19. femkes

  femkes VIP lid

  24 jul 2007
  8.054
  7.559
  113
  Ik vind er veel aan liggen hoe goed je het meisje ook kent. Daar lopen wij dus tegenaan. We werken niet in deze stad en komen er ook niet oorspronkelijk vandaan. Een 14jarige vreemde zou ik nooit doen, een 14jarig buurmeisje dat je kent en waarvan de ouders thuis zijn zou ik wel overwegen.
  Het wordt trouwens afgeraden om zelf je kind naar bed te brengen en dan weg te gaan. Stel dat hij/zij wakker wordt, dan schrikt ie zich te pletter als er een vreemde aan het bedje staat.
   
 20. Divabieb

  Divabieb Actief lid

  24 apr 2012
  103
  0
  0
  NULL
  NULL
  Vanaf welke leeftijd van de baby vind ik moeilijk te zeggen.

  Wel ben ik een voorstander van jonge oppassen. Ik was zelf ook 15 toen ik regel matig op een 1 jarige baby paste. Dit waren hele dagen in het weekend. Het ligt aan de oppas zelf, als ze volwassen zijn moet het gewoon kunnen ! Hun gaan echt geen gekke dingen doen met je kind. Zodra jij alles uitlegt en desnoods opschrijft wat ze wanneer moet doen als wat gebeurt, zal zij zich daar strikt aan houden. Wat een beetje een volwassen meid wil het alleen maar goed doen!

  voor 's avonds denk ik dat je je geen zorgen hoeft te maken. Gewoon goede afspraken maken. En van te voren gewoon goed kennis maken, en op je gevoel afgaan!
   

Deel Deze Pagina