'Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door bosi333, 8 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.250
    6.770
    113



    Uitgegeven: 8 mei 2010 18:39 Laatst gewijzigd: 8 mei 2010 18:39
    HILVERSUM - De kwaliteit van kankerbehandelingen verschilt per ziekenhuis. In het ene ziekenhuis hebben patiënten een grotere kans op overlijden dan in het andere.

    [​IMG] © Gezondheidsnet

    Dat blijkt uit een rapport van KWF Kankerbestrijding, waarover het televisieprogramma Zembla zondagavond bericht.
    Minister Ab Klink van Volksgezondheid eist dat ziekenhuizen en specialisten binnen een jaar hun prestaties openbaar maken.


    Zorgverzekeraars

    De minister, de zorgverzekeraars en oud-minister Els Borst, nu voorzitter van de Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, stellen in de uitzending dat medisch specialisten die te weinig ervaring hebben in het uitvoeren van ingewikkelde kankeroperaties gestopt moeten worden.
    Alleen de allerbeste specialisten, met de meeste ervaring in een bepaald type kanker, zouden nog kankerpatiënten mogen behandelen. Op die manier wordt de overlevingskans van de patiënten volgens hen vergroot. Deskundigen zien een duidelijke link tussen positief resultaat en de ervaring van de arts en zijn team.

    Kankerpatiënten

    Oud-minister Borst raadt kankerpatiënten aan onmiddellijk op zoek te gaan naar een andere arts als een dokter niet bereid is aan te geven hoe vaak hij per jaar een bepaalde operatie uitvoert en welke resultaten hij boekt.
    Ze noemt het onacceptabel dat artsen weigeren openheid te geven over hun prestaties. Ze constateert dat kankerpatiënten vaak angstig zijn en zich mentaal afhankelijk voelen van de eerste de beste arts bij wie ze zich melden. Patiënten moeten volgens haar mondiger worden.

    Mindere goden

    Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn ziekenhuizen en artsen bang hun resultaten bekend te maken omdat hun dat veel klanten en geld kan schelen. ,,De mindere goden zouden het loodje kunnen leggen'', zei ZN-directeur Tony Lamping.
    Uit de uitzending blijkt bijvoorbeeld dat het RIVAS Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder in 2008 relatief veel hersteloperaties bij borstkanker moesten uitvoeren.

    Hersteloperaties

    Deskundigen zien het aantal hersteloperaties als een belangrijk criterium voor mindere vaardigheid van een arts.
    Volgens de redactie van Zembla weigerde het ziekenhuis uit Gorinchem te reageren op de cijfers. Het Gemini Ziekenhuis wilde dat wel doen, maar zegt dat de cijfers niet kloppen. De prestaties zouden bovendien sindsdien iets zijn verbeterd.
     
  2. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Ah Zembla, altijd even genuanceerd... :D

    M.a.w.: wel kijken, niet alles klakkeloos aannemen...
     
  3. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Ik denk dat het een beter idee is om de specialisten met weinig ervaring/kennis bij te scholen, zodat je meer ervaren specialisten krijgt.

    Want als je alleen de beste specialisten laat behandelen, krijg je natuurlijk nog langere wachtlijsten. En de beste specialisten hebben ook niet het eeuwige leven, als je begrijpt wat ik bedoel.
     
  4. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Eens ;)

    Overigens, academische ziekenhuizen zijn volgens mij bij voorbaat bevoordeeld omdat ze nou eenmaal meer onderzoek doen naar dergelijke ziektes. Nieuwe behandelingsmethoden komen volgens mij ook sneller bij dergelijke ziekenhuizen uit en de ziekenhuizen zijn populairder (groter, bekender, boeken betere resultaten, specialistischer, etc.). Logisch dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Is dat niet zo voor de meeste soorten behandelingen?
     
  5. klingel

    klingel VIP lid

    15 feb 2008
    16.318
    14
    38
    iets met kunst en michelinsterren..
    import drentherella
    het is wel apart dat er in het ene zh een ander protocol geldt voor eenzelfde ziektebeeld als in het andere zh.

    hoe weet je als patient wat het beste voor jou is?

    ja, ik zou wel rond gaan shoppen (inmiddels, al doende leert men ;)) maar toch is t wat verontrustend.

    hm..
     
  6. pinter

    pinter Fanatiek lid

    9 jan 2010
    4.015
    1
    36
    noord limburg
    mijn moeder heeft zware chemo gehad,met als gevolg dat ze kaal werdt.
    dat vondt ze echt heel erg,zowiezo omdat ze zich geen vrouw meer voelde.
    nu hoorde ik laatst dat in de grotere ziekenhuizen speciale koude compressen(ik weet niet of ik het goed zeg hoor) zijn,die ervoor zouden kunnen zorgen dat je niet of nauwelijks kaal wordt.....die worden op je hoofd gelegd,en bevriezen schijnbaar de gif zodat ie niet bij je haarwortel komt.

    heeft iemand van jullie hier al over gehoord???
     

Deel Deze Pagina