Verlaagde AMH waarde i.c.m. Vruchtbaarheidsbehandelingen

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door Maya1982, 7 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Maya1982

  Maya1982 Actief lid

  7 okt 2014
  140
  0
  0
  Dag,
  ik ben nieuw hier op het forum (na tijdje meegelezen te hebben) en zit met een vraag, waar een van jullie mogelijk meer over kan vertellen.

  Sinds jan. 2013 zijn wij bezig zwanger te worden, zonder resultaat. Omdat mijn moeder vervroegd in de overgang (eind 30) kwam werd ik na jaar (begin 2014) het medische circuit ingestuurd. Diverse testen later bleek dat ze een verlaagde AMH waarde aantroffen, wat dus inderdaad kan duiden op aanzienlijk risico op ook vervroegde overgang bij mij (ben nu 32). Na goede uitslag HCG van de zomer, moest ik in september starten met IUI met hormoonstimulatie. Nu de tweede inseminatie net achter de rug (wachtstand dus).
  Gezien kleine percentages van kans op succes, ben ik vooral ingesteld op geen effect ipv positief effect.... Kan het altijd meevallen :)

  Maar nu mijn vraag aan jullie: zijn er mensen die ervaring hebben van de combi van verlaagde AMH waarde met vruchtbaarheidsbehandelingen? Successen geboekt met de behandelingen?
   
 2. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.825
  3.808
  113
  Hoe laag is je amh? Dat is de meest cruciale vraag. Met een amh van rond de 1 is met ivf echt nog wel het eea mogelijk. Een amh onder de 0.3 wordt erg, erg moeilijk.

  Een hcg heeft niets met de overgang te maken, puur met de doorgankelijkheid van de eileiders.

  Ik raad je aan de oudere edities Poffertjes en Pannekoeken te lezen op het MMM subforum; dit gaat geheel over de vervoegde overgang ook wel bekend onder de afkortingen POF en DOR.

  IUI is ook niet de juiste behandeling voor vervroegde overgang, ivf is eigenlijk de enige kans op succes.
   
 3. ettol

  ettol Actief lid

  21 aug 2013
  233
  56
  28
  hoi,

  Ik wil hier toch even op reageren. Ten eerste alle info die zo op je af kan komen kan nogal angstaanjagend zijn. Op internet staat veel beschreven, maar dit is niet altijd even genuanceerd.

  Wat een AMH waarde precies betekent is vooralsnog niet goed te overzien. Er is onlangs een studie gepubliceerd die data van meerdere studies combineerden (+/- 7000 vrouwen) en hun conclusie was dat AMH slechts een beperkte voorspeller is voor zwangerschap bij fertiliteitsbehandelingen. zij raadden daarom af om op basis van AMH een behandeling aan te passen.

  Ik ben zelf medisch wetenschapper en zodoende heb ik toegang tot alle medische literatuur en meest recente studies. Jammer genoeg worden deze studies zelden vertaald door populair wetenschappelijke media.

  Zelf heb ik ook laag AMH, maar normaal FSH en E2.
  Zie banner. Eerste zwangerschap was resultaat van eerste ICSI, kort protocol: 9 eitjes, 8 bevruchtingen, 3 goede emmy's. Jammer genoeg eindigde deze zwangerschap in MA.
  Daarna spontaan zwanger.

  Laat je niet gek maken door alle info online. Er is nog zoveel onbekend. Het lijkt soms zo fijn om houvast te vinden in harde cijfertjes, maar zolang die cijfertjes maar weinig voorspellende waarde hebben, is het beter om ze los te laten.
   
 4. Maya1982

  Maya1982 Actief lid

  7 okt 2014
  140
  0
  0
  Dag Klaasje en Ettol,

  Dank voor jullie reacties. Ik weet niet precies de waarde van mijn AMH. Het is natuurlijk ook niet alleen die verlaagde AMH waarde waar de artsen het risico aan koppelen, maar in mijn geval ook de genetische component (kans van 50% dan vervroegde overgang wordt doorgegeven). Nu loop ik zelf in het UMC en daar zijn ze al jaren bezig met onderzoek naar de relatie tussen AMH en vervroegde overgang.

  Ettol, als ik jouw reactie lees begrijp ik ook waarom ze eerst voor IUI kiezen en niet direct voor meer ingrijpende behandelingen als IVF. En het klinkt positief dat je aangeeft dat je ondanks jouw verlaagde AMH wel zwanger bent geworden.

  Klaasje, bedankt voor de tip om even op ouder onderwerp te speuren. Ga ik doen.
  Overigens weet ik dat de hsg niets meer overgang te maken heeft. Was alleen even in een notendop, welke factoren inmiddels bekeken zijn en welke wel of niet wel een rol kunnen spelen in mijn probleem van niet zwanger worden.

  Overigens zie ik nu ook dat ik mijn vraag zelf wat onduidelijk heb geformuleerd, waardoor het lijkt alsof verminderde vruchtbaarheid voortkomt uit verlaagde AMH. Dat is niet wat er door de artsen is gezegd hoor, meer een bijkomende factor.
  Lijkt meer iets genetisch (maar dat is eigen vermoeden).... bij mijn zus lukt het ook niet en die heeft het hele rattenplan aan IVF en ICSI al meerdere malen gehad. Is al jaar of 10 bezig...
   
 5. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.825
  3.808
  113
  Ik heb zelf ook de erfelijke variant van de vervroegde overgang via moeder, oma en overgrootoma. Gelukkig niet de repeterende variant ( = dat iedere generatie nog vroeger in de overgang raakt).

  Ben idd bekend met de onderzoeken van het UMC, zij hebben ook mijn zussen onderzocht. Dit hebben ze zelf gevraagd ter preventie, wat een sof is dat. Het feit dat je je eigen amh waarde niet eens weet vind ik al vreemd, not vreemder dat ze je een jaar laten proberen met zo'n genetische achtergrond.

  Erop zegt je niet gek te laten maken door het I-net maar wat raad je dan aan? Zelf heb je ook ICSI gedaan en je spontane zw'schap is een prachtig cadeau. Maar in mijn ogen wel een uit de loterij... Met mijn FSH is overigens ook niets mis.

  Er zijn 2 gespecialiseerde ziekenhuizen/klinieken die ervaring hebben met pati├źnten met de vervroegde overgang: het UZ Gent en het Medisch Centrum Kinderwunsch in Dusseldorf. Beiden zien een laag amh wel degelijk als dealbreaker in vruchtbaarheid.

  Verschrikkelijk dat je zus al 10 jaar door deze ellende moet gaan. Ik hoop voor jou een andere toekomst!
   
 6. maartje84

  maartje84 VIP lid

  8 okt 2008
  12.036
  3.208
  113
  Punnikexpert
  Import ergens
  Een lage AMH waarde bemoeilijkt het traject wel. Jammer dat je je waardes niet weet. Een AMC waarschuwing is trouwens op z'n plaats: zij laten vrouwen in vergelijking met bijv. Het Kinderwunschzentrum in Dusseldorf lage hoeveelheden hormonen spuiten.
  Ikzelf heb ook een lage AMH waarde, maar m'n FSH is normaal. Dochterlief is na 7 keer IVF gekomen, voor een tweede kindje waren drie IVF's mislukt en toen zijn we overgegaan op ECD. Risico met lage AMH is niet alleen de beperkte eicelvoorraad, maar ook de kwaliteit van de eicellen. Elke poging leek dit achteruit te gaan.

  Spontane zwangerschappen of IUI zwangerschappen vinden helaas maar zeer zelden plaats bij een serieus lage AMH.

  Btw. Ik ben 1 van de meiden uit de oudere edities van Poffertjes en Pannekoeken waar Klaasje naar verwijst ;)

  Btw2: AMC? Hoe kom ik daarbij? Haha je schreef dat je bij het UMC loopt. Ik weet niet wat zij laten spuiten.
   
 7. Maya1982

  Maya1982 Actief lid

  7 okt 2014
  140
  0
  0
  Ga die AMH waarde van mij eens opvragen! Ja ik wist in eerste instantie niet goed wat ze bedoelde met AMH dus met verlaagde waarde en genoemde risico dacht ik voldoende info te hebben....

  Wat betreft hoeveelheid: zit op 50 eenheden gonal f. Eerste poging 2 follikels, tweede poging maar 1. :(

  Poeh... voel nu wel wat extra zorgen opkomen als ik lees dat spontane en iui zwangerschappen weinig voorkomen als AMH te laag is!
   
 8. Ilona81

  Ilona81 Lid

  14 feb 2012
  84
  0
  0
  NULL
  NULL
  Beste Maya,

  Vervelend dat het ook jou treft.
  Mijn AMH is ook laag, 0,1 en dat is echt heel erg laag. Daarnaast heb ik ook een hoog FSH, die combi is helemaal niet goed :(

  Bij mij denken ze dus ook dat ik vervroegd in de overgang ben of kom. Het zit bij mij niet in de familie.

  Ik heb 1 keer geprobeerd met spuiten, ze wilden ICSI proberen.
  Maar doordat er te weinig follikelgroei was, is het nooit tot een punctie gekomen. Uiteindelijk is de poging afgebroken.

  Ik zal waarschijnlijk echt voor eiceldonatie moeten gaan.

  Heb je vragen, dan hoor ik het graag.

  Sterkte en succes voor jou.

  X Ilona
   
 9. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.825
  3.808
  113
  50 eenheden gonal-f zet weinig zoden aan de dijk. Wat het eigenlijk betekend een laag amh is dat je eierstokken aan het verouderen zijn. In dat sluimerproces voorafgaand aan de overgang zijn al kleine tekenen aan de wand: kortere cyclus, late eisprong, korte lutheale fase ( dat is periode tussen eisprong en menstruatie, die hoort zo'n 14 dagen te zijn), korte en lichte menstruaties, eventueel lang bruinverlies voor een menstruaties, lage progesteronwaarde na ovulatie. Dit bijelkaar maakt een bevruchting en innesteling vrijwel onmogelijk. Door ivf toe te passen reguleer je hormoonbalans in de cyclus en kun je buiten het lichaam zien of het bevruchtingsproces wil lukken.

  Dit zijn er een paar, misschien herken je iets. Sommige dingen moet een z'huis ook voor je meten. Als het UMC nu zo'n expertise had is een goede cyclus analyse van bovenstaand het minste wat ze voor je kunnen doen.

  Mag ik je 1 raad geven? Bel de beiden experts die ik genoemd heb voor een afspraak. Je zult er een maand of 4 op moeten wachten en ondertussen kun jij je zaken regelen: een verzekeraar die alles dekt, je dossier in het UMC, en in de tussentijd toch IUI proberen om iedere cyclus een kans te geven, hoe klein eigenlijk ook. Je weet nooit.

  Ilona, wat erg voor je om deze diagnose zo te krijgen. Jouw amh waarde is inderdaad ontzettend uitgeput en bemoeilijkt ivf enorm. Wil je ook voor eiceldonatie gaan?
   
 10. Strijkkraal

  Strijkkraal VIP lid

  11 apr 2008
  10.575
  3.368
  113
  Ik heb een laag AMH, en helaas zijn wij daar pas heel laat achtergekomen (vlak voor de laatste IVF behandeling). In die poging, ondanks heftige hormoonstimulatie in Dusseldorf, was het resultaat 1 follikel waar ook "gelukkig" 1 eicel in zat, maar die werd niet bevrucht. Mijn AMH trouwens was toen 0,18.

  Overigens wil dat niet zeggen dat het totaal uitzichtloos is en ondanks dat ons door verschillende artsen was verteld dat het game over was ivm met AMH in combinatie met slechtere kwaliteit van mijn eicellen, loopt er hier een groot wonder rond die over 2,5 week 1 jaar wordt. En zij is het resultaat van spontane (!) bevruchting.

  Ik zou je arts vragen wat de waardes zijn en laat je goed voorlichten, bij en door verschillende instanties en media. Mijn ervaring is dat NL (fertiliteits)artsen AMH vaak afdoen als relatief onbelangrijk (mijn gyn in Nederland bv. had werkelijk geen idee wat ik bedoelde met 'mijn AMH is laag' ;)), terwijl het toch echt wel een belangrijke factor was in de daarvoor mislukte 2 IVF pogingen - minimale follikels (5 en 8 follikels resp), 50% bevruchting, TP's van B en C kwaliteit emmies en geen enkele keer een cryo). Nederland loopt wel achter qua onderzoek en behandelingen dan in de door ons omringende landen.
   
 11. Ilona81

  Ilona81 Lid

  14 feb 2012
  84
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ilona, wat erg voor je om deze diagnose zo te krijgen. Jouw amh waarde is inderdaad ontzettend uitgeput en bemoeilijkt ivf enorm. Wil je ook voor eiceldonatie gaan?
   
 12. Strijkkraal

  Strijkkraal VIP lid

  11 apr 2008
  10.575
  3.368
  113
   
 13. Ilona81

  Ilona81 Lid

  14 feb 2012
  84
  0
  0
  NULL
  NULL
   
 14. Strijkkraal

  Strijkkraal VIP lid

  11 apr 2008
  10.575
  3.368
  113
   
 15. maartje84

  maartje84 VIP lid

  8 okt 2008
  12.036
  3.208
  113
  Punnikexpert
  Import ergens
  Verstandig om eerst DD nog een kans te geven. Mijn persoonlijke overtuiging is ook dat je eerst naar ecd toe moet kunnen groeien als je er voor open staat. Dat ook belangrijk voor een stukje verwerking: alles gedaan hebben...

  Als je trouwens via DD ecd zou willen dan kan dat gedeeltelijk wel: voortraject in DD en dan voor de daadwerkelijke donatie naar Spanje voor anonieme ecd. Mocht je voor niet anonieme ecd gaan dan kun je het voorwerk in het Nij Geertgen laten doen en dan de daadwerkelijke bevruchting in DD. Je krijgt dan vervolgens de terugplaatsing in het Nij Geertgen.
   
 16. Ilona81

  Ilona81 Lid

  14 feb 2012
  84
  0
  0
  NULL
  NULL
  @Maartje1984,

  Ik wil zeer zeker naar DD, hoor daar zoveel goede verhalen over.
  Dus dat ga ik zeer zeker proberen. En inderdaad wil ik er ook alles aan gedaan hebben.

  Ik kan ook de donatie in Maastricht doen.
  Ik ben vorig jaar al eens bij Geertgen geweest en klopt inderdaad dat ze het in DD bevruchten.
  Eens kijken wat het beste is tegen die tijd. Naar Spanje zal ik niet gaan...
   
 17. els1

  els1 Actief lid

  23 jan 2013
  293
  0
  16
  ik had ook een laag AMH 0,6...mijn zoontje is geboren via IVF, na jaren te hebben geprobeerd de eerste poging was meteen raak...daarna 6 maanden later spontaan zwanger geworden van mijn 2e zoontje...de wonderen zijn de wereld nog niet uit..en ben 43 jaar.
   
 18. lamaris

  lamaris Niet meer actief

  Mij werd altijd verteld dat laag amh niet betekent dat de eicelkwaliteit ook verminderd is.
  Ik heb vele onderzoeken gelezen en daaruit heb ik de conclusie getrokken dat bovenstaande bewering niet (helemaal) klopt.

  Het is waar dat een lage eicelreserve (= laag amh) geen probleem hoeft op te leveren om zwanger te raken. Maar dat geldt alleen tot een bepaalde leeftijd!
  Het is namelijk zo dat je lichaam als eerste de 'goede' (de chromosomaal normale) eitjes 'opmaakt'. Ben je geboren met weinig eitjes, dan bereik je dus sneller dan gemiddeld het punt waarop je niet alleen nog maar weinig eitjes hebt, maar ook nog eens eitjes waarvan het grootste deel niet chromosomaal ok is.

  Waar dat omslagpunt ligt is voor iedereen natuurlijk verschillend. Maar ik zou flink haast maken als ik rond/over de 30 was en een amh zou hebben van ruim onder de 1.

  Dat gezegd hebbende, ik was al 35 toen ik achter mijn lage amh kwam. Helaas werd ik gepusht om eerst IUI's te doen voordat ik met IVF verder mocht. Het lijkt erop dat de eerste IVF is gelukt...maar het is nog erg pril. Zoals Klaasje82 zegt, kijk in het Poffertjestopic. Lees het helemaal en ook de eerste 2 delen.
   
 19. maartje84

  maartje84 VIP lid

  8 okt 2008
  12.036
  3.208
  113
  Punnikexpert
  Import ergens
  True wbt eicelkwaliteit!! Haast is bij een laag AMH echt geboden. Ik was 25 toen de mijne als 0,68 werd gemeten. In dat jaar slaagde wel mij 7e IVF. Maar hoewel ik bij de pogingen daarna voor een tweede kindje 'nog maar' tussen de 26 en 29 was.... Was de kwaliteit van mijn eicellen toen al te ernstig aangetast om nog een biologisch eigen kindje te kunnen krijgen. Niet om je bang te maken, maar wel om je duidelijk te maken dat haast geboden is.
  Veel succes, sterkte en geluk gewenst!!
   

Deel Deze Pagina