verloskundige of gynaecoloog

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door naat, 14 feb 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. naat

  naat Lid

  14 feb 2006
  11
  0
  0
  hallo,

  Ik ben 19 wkn zwanger van mijn derde kindje. Mijn eerste (zoon nu 12jaar) is met 36 wkn gehaald. Ik lag al een paar wkn van hem i n het ziekenhuis ivm zwangerschapsvergiftiging. Mijn placenta werkte niet goed meer. Hij was 4 pond bij de geboorte.
  Bij mijn dochter (3 jaar) had ik een behoorlijke bloeding (rond 32 weken) zij is met 38 weken spontaan geboren en was net 5 pond.
  Mijn verloskundige denkt dat mijn placenta ook bij haar niet optimaal heeft gewerkt en vroeg me waarom ik niet naar de gynaecoloog ging.
  Ik zei haar dat ik het bij de praktijk gezelliger vind dan in bij de gynaecoloog. We hebben in principe de afspraak dat als ze twijfels heeft mij dan wel zal doorsturen.
  Nu twijfel ik toch een beetje en vraag me af of ik toch niet beter mijn controles bij de gynaecoloog moet doen? Wat is het verschil? zij doen toch in principe niet meer dan de verloskundige?
  En ik vroeg me trouwens ook af of ik op voorhand (gezien de vorige bevallingen) op medische indicatie kan bevallen in het ziekenhuis??

  Groetjes Nathalie
   
 2. Japke

  Japke Bekend lid

  1 feb 2006
  535
  0
  0
  verloskundige
  Hoi Nathalie,

  Als je het besproken hebt met je verloskundige, is het op zich prima om lekker bij haar te blijven. Mocht er iets zijn of je eigen verloskundige twijfelt ga je meteen door naar het ziekenhuis.
  Wat het grote verschil is, is dat de gynaecoloog met een echo kan kijken, eventueel bloed kan laten prikken, hartfilmpje kan laten maken, heeft contact met andere specialisten. Dit zijn de grote verschillen, per persoon, zijn er natuurlijk nog meer verschillen te benoemen. De verloskundige begeleidt alleen als het allemaal goed gaat en geen ziekte of iets speciaals in de anamnese is. Twijfelt zij of wijkt iets af, overlegt zij of stuurt zij door.

  Aan de hand van de gegevens over je bevalling haal ik er niet een medische indicatie uit om in het ziekenhuis te bevallen. Een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen is bijvoorbeeld veel bloedverlies na de bevalling, vastzittende placenta, moeizame bevalling met kunstverlossing etcetera. Er zijn meerdere indicaties en ik haal er zo niet een uit, maar je kan het altijd bespreken met je eigen verloskundige.

  Hopelijk ga je deze zwangerschap en bevalling heel anders door en nog van harte gefeliciteerd.

  Groetjes,
  Japke
   

Deel Deze Pagina