Voedselvergiftiging zwangerschap (listeriose of toxoplasmose?)

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Winniehh, 26 sep 2021.

 1. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Hi allemaal!

  momenteel ben ik voor de tweede keer zwanger en ben ik nu bijna 21 weken. Tijdens mijn vakantie met 19 weken ben ik ( en mijn vriend) ontzettend ziek geweest nadat we waarschijnlijk iets verkeerds hebben gegeten ( hamburger). Zou dit nu misschien de bacterie listeria of toxoplasmose kunnen zijn? We hadden na ongeveer 8 uur allebei last en heb toen moeten overgeven en diarree. Na 1 dag was het ook weer over gelukkig.

  ik lees dat toxoplasmose een incubatietijd heeft van minimaal 10 dagen dus kleine kans dat dat het is dan toch? Maar ik twijfel dus over listeria, kun je daar zo snel last van hebben?

  hopelijk kunnen jullie mij gerust stellen en was het gewoon een voedselvergiftiging door een andere bacterie…
   
 2. Happyhope

  Happyhope Fanatiek lid

  15 sep 2018
  1.430
  631
  113
  Vrouw
  Hier laatst hetzelfde meegemaakt na een etentje. Bijna een week ziek geweest ervan (buikloop, lichte verhoging en buikpijn). Maakte me ook wel zorgen, maar de verloskundige gaf aan me geen zorgen te maken.

  Sowieso is de kans op listeria heel erg klein in Nederland en als je het wel hebt gehad, is de kans op een ernstig verloop ook weer klein. In het 3e trimester kan het gevaarlijk zijn ivm vroeggeboorte, maar daar zit je nu nog niet in. Je kan bij twijfel of vermoeden van listeria bloed laten prikken, dan weet je het zeker. Of anders even de verloskundige bellen.
   
 3. Droompje123

  Droompje123 Actief lid

  28 okt 2020
  426
  435
  63
  Vrouw
  Vervelend die onzekerheid! Wat waren je klachten bij ‘ontzettend ziek’ zijn? Was het diarree/overgeven/misselijk etc? Zoals bij een voedselvergiftiging?

  Ik heb jaren geleden toxoplasmose gehad en dat leek totaal niet op een voedselvergiftiging qua symptomen (heb ook een keer salmonella gehad). Bij toxoplasmose waren de klieren in mijn hals, oksel en lies onwijs opgezwollen en keihard. Ik was heeeeel erg moe en had spierpijn. Dus wellicht kun je die uitsluiten als je echt voedselvergiftiging klachten had, want dat past dus eigenlijk niet persee bij toxoplasmose.
   
 4. SydneyGirl

  SydneyGirl Actief lid

  5 mei 2021
  199
  168
  43
  Vrouw
  Klinkt als een gewone voedselvergiftiging. Listeriose geeft kennelijk (volgens website rivm) meer griepachtige verschijnselen zoals koorts en lusteloosheid.
   
 5. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Bedankt voor jullie reacties.

  met ziek bedoelde ik inderdaad dat ik heb overgegeven en diarree had. Verder geen klachten.

  Ik ben wel zo realistisch dat ik de kans klein acht hoor dat ik het heb en dat een ‘ gewone’ voedselvergiftiging was en kan er nu ook weinig meer aan doen..

  ik was overigens niet op vakantie in Nederland maar in Spanje..
   
 6. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Kans is klein toch op 1 van beide..? Hopelijk dus gewoon een voedselvergiftiging..
   
 7. Mapje

  Mapje Fanatiek lid

  30 jan 2021
  1.881
  1.921
  113
  Vrouw
  Ik heb bij de tweede dit meegemaakt. Ik was 14 weken zwanger en had een diner van m’n werk. Vlak na het voorgerecht (wat gewoon couscous salade was) werd ik enorm ziek. Ik heb denk ik vab 20-06 wel 30 keer overgegeven. Ik liep naar m’n hotel en moest gewoon 3x stoppen omdat ik midden op straat moest kotsen en elk slokje water kwam eruit. Man man wat voelde ik me ellendig. Daarna nog naar dokter geweest bij thuiskomst maar die zei dat je er zwanger ook gevoeliger voor was en dat een voedselvergiftiging an sich niet gevaarlijk is voor het kind. Was het ook niet want het is nu een gezonde kleuter van 4…
   
 8. Liliane92

  Liliane92 Bekend lid

  7 sep 2020
  758
  1.218
  93
  Vrouw
  Ik zou je niet te druk maken hoor. Klinkt als een gewone voedselvergiftiging. Ik zelf had tijdens de zwangerschap soms ook last van dat ik veel heftiger reageerde op sommige voedingsmiddelen.
   
 9. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Bedankt voor je reactie. Ik verwacht dat het dat ook was.. mijn vriend was er ook ziek van met dezelfde klachten dus dat lijkt mij meer passen bij gewone voedselvergiftiging… maar toch maakt het mij onzeker..
   
 10. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Bedankt voor je reactie! Het was overigens niet in Nederland maar in Spanje..

  Ik heb echt 1 dag last gehad en toen was het ook weer weg. Toen het uit mijn lichaam was zeg maar had ik nergens last meer van.
   
 11. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Bedankt voor je reactie. Met ziek zijn bedoel ik inderdaad overgeven, diarree. Mijn vriend had het ook dus echt iets verkeerds gegeten. Toxoplasmose verwacht ik inderdaad niet dat schijnt ook niet meteen na zoveel uur op te treden maar pas naar een paar dagen. Ik twijfel alleen over listeriose.. maar goed had er verder geen koorts bij en toen het er eenmaal uit was, was het ook weer goed.
   
 12. Sophy

  Sophy Fanatiek lid

  28 aug 2011
  4.630
  998
  113
  Noord-Holland
  Met 1 dag ziek zou ik uitgaan van een reguliere voedselvergiftiging.
  Ik heb zelf campylobacter (een soort salmonella) gehad met 17 weken, ook op vakantie. Dat was 4 weken non stop overgeven en diarree en vreselijke buikpijn. Ik ben denk ik van mn leven niet zo ziek geweest. Duurde ook lang voordat ze wisten wat t precies was en door de zwangerschap kon ik er niets voor krijgen. Wat jij had klinkt gelukkig een stuk onschuldiger.
   
 13. Winniehh

  Winniehh Lid

  14 aug 2021
  7
  0
  1
  Jeetje dat klinkt heftig zeg!
   
 14. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  9.578
  6.677
  113
  Kan je daar al hebben als ze kraanwater gebruiken voor de ijsklontjes. Dat was de enige gemeenschappelijke die wij hadden die dag anders hadden we lang kunnen zoeken. Normaliter is dat enkel diarree gevalletje maar als t niet snel genoeg gaat volgens je lijf dan dumpt die de zooi kennelijk gerust via twee kanten. Was ook te kortdurend om een volle buikgriep ofzo te wezen.

  Sindsdien bestellen wij zonder ijs, behalve in t hotel en in 1 tentje waarvan we weten dat t wel goed gaat.

  Kan ook iets milders zijn, zelfs al zijn jullie beiden ongeveer tegelijk de pineut. Reguliere buikgriep gaat hier in Nederland ook vrij heftig door de scholen, in elk geval onze gemeente is er een vernieuwde (vochtig)wcpapier verzamelwoede gaande.

  Listeriose en toxiplasmose kunnen ze zien aan je bloed als ik me niet vergis.

  Toxoplasmose is niet echt de eerste waar ik aan zou denken gezien je beschrijving, rauwe burger zou je echt wel opgevallen zijn al ben je nog zo'n culinaire barbaar en doorgaans zoek je verse groente met een vergrootglas op die dingen. Veel verder dan een ui of augurk oid gaat t doorgaans niet. Vergeleken met een fikse maaltijdsalade lijkt me die kans dan ook niet heel groot.

  E coli zou dan eerder op mn lijst van verdenkingen staan. (slechte hygiene in de keuken staat met vlag en wimpel bovenaan)
   

Deel Deze Pagina