Voor de bevalling lactatiekundige al handig?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door bulakgirl, 27 jan 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. bulakgirl

  bulakgirl Fanatiek lid

  4 aug 2013
  1.353
  523
  113
  Hai!

  Ik vroeg me af of het verstandig zou zijn om al eens een consult met een lactatiekundige te vragen nog voor de bevalling.

  Mijn eerste zoon kwam met 4.7kg ter wereld en had gewoon niet genoeg aan de kleine beetjes die mijn borsten produceerden, toen vrij snel besloten maar op fles voeding over te gaan omdat borstvoeding + flesvoeding + kolven me teveel werd.

  Bij de 2e (4kg) ging de borstvoeding al een stuk beter, maar productie liep maar niet op... Na 4 dagen moest ik terug naar het ziekenhuis om een placenta rest te laten verwijderen. Ik heb het toen nog een week volgehouden om borstvoeding + flesvoeding + kolven te doen. Maar wederom leek de productie niet te verhogen.

  Nu vraag ik me af met de 3e op komst of ik voor de bevalling al meer kan doen om productie omhoog te krijgen... Of dat dat enkel na de bevalling kan... Of dat ik moet gaan accepteren dat borstvoeding gewoon niet voor mij is weg gelegd :(

  Maar weet gewoon niet goed waar ik die vragen kan stellen. Dus ik hoop dat jullie me iets op weg kunnen helpen :) want ik zou dolgraag wel een keer borstvoeding kunnen blijven geven!
   
 2. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  9.280
  11.076
  113
  Vrouw
  Ik heb vooraf een consult gehad en vond dat heel fijn :) met een kolfconsult ook. Bleek maar goed ook want hij was niet in staat bij mij te drinken. Kolfopbrengst was te weinig dus aangevuld met flesvoeding via slangetje aan mijn vinger totdat de productie genoeg was om flesvoeding eraf te halen. Pas na 9 weken ging het voedden redelijj zonder dat ik wou sterven door de helse pijn en ik alleen hoefde te kolven als ik even niet wou voedden zelf. En de tongriem en lipband zijn gelaserd.

  Was hier kwestie van ongelooflijk doorbijten, letterlijk... heb wel eens in de deken gebeten om door de pijn te moeten en wat een uitputting dat aanleggen, kolven, bijvoeden :(

  (Dag 3 na bevalling is lactatiekundige langsgekomen en 3 maand erna weer en heb nog contact: ik voed hem nu een jaar en gaat goed)

  Vooraf productie stimuleren werkte iig niet voor mij, kwam 0.0 uit
   
 3. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.568
  2.976
  113
  Vrouw
  Welke begeleiding heb je gehad na de geboorte van je zoontjes?
  En beetje rare vraag wellicht maar in hoeverre ben je zelf ingelezen mbt borstvoeding?
   
 4. bulakgirl

  bulakgirl Fanatiek lid

  4 aug 2013
  1.353
  523
  113
  Ontzettend knap van je zeg! Bedankt voor je reactie!
   
 5. bulakgirl

  bulakgirl Fanatiek lid

  4 aug 2013
  1.353
  523
  113
  Ik heb bij de eerste eigenlijk alleen hulp van de kraam verzorgende gehad... Bij de 2e heb ik van te voren een borstvoedingcursus gedaan, ook hulp van een lactatiekundige gehad die eens kwam kijken hoe hij aanhapte, dat ging eigenlijk goed. In het ziekenhuis werd toen gezegd dat door de placenta heel goed de productie niet omhoog kon komen. Maar toen daarna nog steeds met kolven het bleef steken rond 40 ml zakte de lood in m'n schoenen en ben ik gestopt.
   
 6. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.568
  2.976
  113
  Vrouw
  Als ik je verhaal lees, denk ik dat er waarschijnlijk niets mis is met je productie...
  Ik lees in beide verhalen dat je eigenlijk al snel bent gestopt. Bij je oudste alleen begeleid door de kraamhulp, bij je jongste kwam het, door de placenta resten (bekend probleem bij het op gang komen van de borstvoeding) moeilijk op gang, en ben je toen ook in de 1e week gestopt.
  Eigenlijk te weinig tijd om de conclusie te trekken dat je productie niet op peil kan komen.
  Is dat erg? Nee hoor. Jij bepaald zelf wanneer genoeg genoeg is.
  Maar nu heb je de vraag of het wel voor je is weg gelegd.
  Zekerheden zijn er nooit. Maar je kan er wel een boel aan doen om de kansen te vergroten!
  Kennis, denk je dat je door die cursus goed op de hoogte bent?
  Hulp, je hebt dus al een LK die eventueel kan helpen?
  Maar vooral...het is met borstvoeding soms enorm doorzetten.
  Omdat het bij de oudste (prematuur, kon nog niet goed aanhappen/drinken) toch een week of 4/5 duurde voordat ze volledig aan de borst was, wist ik bij nr 2 en 3 dat het goed zou komen, mits ik wou investeren.
  Soms duurt het echt een tijdje voordat je productie op peil is. Voordat baby goed aanhapt. Doen je tepels pijn ondanks dat alles goed gaat.
  Als je dat in je achterhoofd hebt, en het dag voor dag bekijkt, helpt dat zeker.
  Ik zou zeker je LK een bel geven, en het met haar bespreken.
   
  zonnetje2015, nizzie86 en bulakgirl vinden dit leuk.
 7. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.639
  4.146
  113
  Ik had het niet beter kunnen zeggen, @Zoe123! Het is zelden zo dat een baby te weinig krijgt uit de borst, maakt niet uit hoeveel hij/zij woog bij de geboorte. Als je merkt dat je pasgeboren baby honger heeft, dan leg je hem aan. Zo ‘simpel’ is het. ‘Simpel’ tussen aanhalingstekens, want dat vraagt inderdaad heel veel van je, het is een enorme investering. Wel eentje die de moeite meer dan waard is vind ik zelf, maar dat hangt echt heel erg af van je fysieke en mentale gesteldheid. Want je baby’tje heeft vooral een blije mama nodig. Je zou dit boekje eens kunnen lezen: https://www.bol.com/nl/p/borstvoeding-doe-je-zo/9200000051833545/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=borstvoeding doe j&originalSearchContext=media_all&originalSection=main. Ik vond dat daar heel helder in werd uitgelegd hoe borstvoeding nou eigenlijk werkt. Het is wel een beetje pro-borstvoeding, maar ik denk maar zo: als je sowieso al het voornemen hebt om borstvoeding te gaan geven, dan lees je daar gewoon doorheen. Heel veel succes en wijsheid gewenst!
   
  zonnetje2015, Zoe123 en bulakgirl vinden dit leuk.
 8. nijntje87

  nijntje87 Fanatiek lid

  8 okt 2010
  1.079
  704
  113
  Vrouw
  Noord Holland
  Hi,

  Ik herken mijzelf een beetje in je verhaal. Ook hier ging de borstvoeding bij mijn dochter niet goed. Ze viel vooral in slaap aan de borst en viel uiteindelijk 10% af in de kraamweek. Ik heb bijvoeding gegeven maar dat was in eerste instantie kunstvoeding en daarna ben ik meteen gaan kolven. Het kolven (aangevuld met kunstvoeding) heb ik uiteindelijk een maand volgehouden, maar mijn borstvoeding kwam echt niet top opgang. Ik kreeg ook weinig ondersteuning van (ex)partner en kreeg 1x de lactatiekundige op bezoek die het op het eerste gezicht wel goed vond gaan; althans het aan happen. De kraamverzorgster was wel een grote steun maar was er alleen de eerste week. Ik kon ook moeilijk accepteren dat de borstvoeding niet goed was gegaan en ik had daar erg veel verdriet van.

  Nu 7 jaar verder en een nieuwe partner, ben ik zwanger van de tweede en wil ik het heel graag opnieuw proberen. Ik heb dat mijn verloskundige voorgelegd en zij is toevallig lactatiekundige. We gaan samen een borstvoedingsplan opstellen, ik heb nog geen idee hoe dat eruit gaat zien. Maar dat gaf meteen al heel veel vertrouwen. Ik praat er ook veel over met mijn partner en ik weet dat hij mij 100% gaat steunen. Ik heb ook met de verloskundige doorgesproken dat ik wil gaan (hand) kolven in de laatste drie weken voor mijn uitgerekende datum. Dit om mijn melkproductie alvast handmatig op gang te brengen en (hopelijk) een voorraadje kan maken voor in de vriezer. Stel dat de vorstvoeding toch niet helemaal lukt.. dan kan ik de baby bijvoeden met mijn borstvoeding. Dat leek mij alvast een prettige start.

  Lang verhaal kort; ja zoek contact met een lactatiekundige en praat er over. Oh en er staat onwijs veel goede info op borstvoeding.com, kan je je eventueel alvast inlezen. Succes!:thumup:
   
  Zoe123 en bulakgirl vinden dit leuk.
 9. bulakgirl

  bulakgirl Fanatiek lid

  4 aug 2013
  1.353
  523
  113
  @Zoe123
  Bedankt voor je antwoord!
  Ik heb de lactatiekundige gecontracteerd gisteren eind van de middag, ze heeft me wat tips gegeven (kruiden gebruiken bijvoorbeeld) en we hebben afgesproken om een paar weken voor de bevalling eens af te spreken om het een en ander te bespreken. Heel fijn!

  @nizzie86
  Ik zal dat boek zo eens bekijken en bestellen, dank je! Met de eerste idd de 1e week gestopt, de 2e eind van de 2e week pas ik merkte dat een kind van 2, een baby en dan tegenvallende productie me te veel was waardoor ik idd gestopt ben.

  @nijntje87
  Bedankt voor je verhaal! Ik zie dat we ongeveer even ver zijn! :) ik zal de website eens goed doornemen... Fijne zwangerschap en hoop dat t bij jou ook goed komt! ;)

  Nu zijn de Kids wat zelfredzamer en ben ik er echt op gebrand om het te laten lukken! Bedankt voor jullie hulp!
   
 10. Kache

  Kache VIP lid

  11 jan 2012
  5.610
  646
  113
  Ik heb bij derde een consult gehad bij lactatiekundige. We hebben alles doorgesproken wat er gebeurd was bij de eerste en tweede (dingen die niet goed gingen door gebrekkige begeleiding en te weinig kennis, bij mij en bij professionals). Ik heb daarop een BV-plan gemaakt, hoe ik het ging doen (aanleggen bij elke kik/signaal zonder na te denken over klok/tijd ertussen etc, geen speen, niet 'pinken') en dit lag samen met mobiele nr van lactatiekundige naast mijn bed.
  Ik heb op youtube veel filmpjes bekeken hoe je een baby goed aanlegt (daar zat voor mij een probleem) en ik heb in kraamweek mijn plan gevolgd. Opmerkingen van kraam ("zou je dat nu wel doen? weet je het zeker?") genegeerd.

  De derde BV is vrij soepel gegaan. Mijn baby bleek vanaf dag 1 al te clusteren en was een langzame drinker. Lag dus heel vaak en heel lang aan de borst, maar omdat ik heel 'streng' was in het aanleggen (ik koppelde haar telkens los als het pijn deed en liet haar opnieuw happen. En omdat ik niet wachtte tot ze echt, echt schreeuwende honger had, accepteerde ze onderbrekingen ook, was ze rustig genoeg om nog eens te proberen), deed het nooit pijn en maakte het dus ook niet uit.

  Als ik nu terugkijk, denk ik dat mijn middelste ditzelfde gedrag zou hebben vertoond, als ik haar daarvoor de kans had gegeven en haar echt gevolgd zou zijn... Terugkijkend heb ik de middelste veel te weinig aangelegd (want er 'moest' 2 uur tussen zitten), waardoor ook mijn eigen productie op termijn niet goed ging en ze niet goed genoeg groeide.
   
  bulakgirl vindt dit leuk.
 11. zonnetje2015

  zonnetje2015 VIP lid

  13 sep 2014
  7.893
  2.529
  113
  Weet wel dat de bv pas echt op gang komt als de placenta geboren is. Antenaal kolven moet je echt voorzichtig doen. Kan ook pijnlijker zijn omdat je hormoonhuishouding hier nog niet op ingesteld is.
   
  bulakgirl en nijntje87 vinden dit leuk.
 12. zonnetje2015

  zonnetje2015 VIP lid

  13 sep 2014
  7.893
  2.529
  113
  @bulakgirl
  Als jij je er prettig bij voelt moet je dat doen. Ben het helemaal eens met @Zoe123.

  En wellicht kun je wat donor borstvoeding proberen te krijgen zodat je wellicht wat meer rust hebt. Wat er in je hoofd gebeurd kan echt heeeel veel invloed op je borstvoeding hebben
   
  bulakgirl vindt dit leuk.
 13. bulakgirl

  bulakgirl Fanatiek lid

  4 aug 2013
  1.353
  523
  113

  Bedankt voor het delen van jouw ervaring! Ik heb nu ook een lactatiekundige gesproken en afgesproken om eens een keer samen te komen meer richting bevallingstijd. Zodat we alles rustig door kunnen nemen. Dit soort verhalen geeft me wel het vertrouwen dat ik het dit keer misschien wel kan! :) ik heb al extra verlof op m'n werk aangevraagd zodat ik ook niet daarom hoef te stressen dat het gelijk goed moet inclusief kolven voor voorraad etc. :)
   

Deel Deze Pagina