Vraag over schoolkeuze als je twee kinderen (peuter en baby) hebt

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Chantico, 18 sep 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Chantico

  Chantico Niet meer actief

  Wij moeten voor onze peuterdochter een school gaan kiezen waar zij volgend schooljaar naar toe kan. Hoewel ze drie is en we haar karakter / mogelijkheden / behoeften al beter kennen dan een paar jaar geleden, is er ook nog zoveel dat nog niet zichtbaar is. Ik vind het behoorlijk moeilijk om te kiezen of zij op haar plaats zou zijn op een school met klassikaal les of juist met veel zelf werken, met veel ruimte voor creativiteit of juist meer aandacht voor de cognitieve ontwikkeling, met combinatiegroepen of juist één leerjaar per groep, etc.

  Maar wat het pas écht moeilijk maakt is dat wij nu voor haar natuurlijk het liefst een school kiezen waar onze babyzoon straks óók naar toe kan en krijgt wat hij nodig heeft. Terwijl hij vast weer een heel ander kind is wat betreft karakter / mogelijkheden / behoeften (dat is nu nog zo lastig te zien, maar hij is nu al anders dan zij als baby was). Hij kan ook naar een andere school dan zij, maar dat is praktisch gezien natuurlijk niet echt handig.

  Hoe doen jullie dat? Hebben jullie jullie tweede/volgende kinderen mee laten wegen in de schoolkeuze voor de oudste? En als de tweede inmiddels ook naar school gaat, is dat dan dezelfde en zo ja, blijkt dat te werken? Waar moet ik rekening mee houden bij de schoolkeuze wat betreft bovenstaande dilemma?

  Het lijkt me zo zonde als je een school kiest die de veilige middenweg is, terwijl een iets meer 'bijzondere' school beter bij je oudste kind past en wie weet ook bij je tweede. Of niet, dat is dus het probleem. Bij 'bijzondere' school denk ik trouwens aan bijzondere onderwijssystemen/pedagogische visies, zoals Montessori, Jenaplan of Vrijeschool.
   
 2. raspberry

  raspberry Niet meer actief

  Wij kiezen in de eerste plaats een school waar wij ons thuis bij voelen. Die past bij hoe wij in het leven staan en met onze kinderen om willen gaan. En dan gaan we er maar van uit dat onze kids daar allemaal dan wel aardig op hun plek zullen zijn... ;)
   
 3. Seth

  Seth Niet meer actief

  mooi gesproken...!!!  hier gaat dochter dalijk naar dezelfde school als haar grote broer....

  het is een sportieve basisschool, wat goed bij de oudste past... maar er vinden sowieso genoeg andere activiteiten plaats, zodat er voor dochter ook passend te maken is.....

  Hier heb ik trouwens met de keuze van de psz bij de oudste al de school uitgezocht.. (ligt er naast, hij zit dus nu bij bekenden)
   
 4. Salapio

  Salapio VIP lid

  15 jan 2007
  13.917
  0
  0
  Zuid-Holland
  Zie mijn antwoord bij je andere topic ;)
   
 5. Bri

  Bri Niet meer actief

  Wij hebben een school gekozen die past bij onze opvattingen en waarvan wij denken dat hij heel goed bij onze oudste past.
  En dan hopen we maar dat het net zo goed bij de jongste zal passen. Alleen in een uiterst geval zullen we voor haar een andere school kiezen.

  We hebben een school gekozen die het onderwijs op een heel individuele manier vorm geeft. Kinderen leren die dingen die zij interessant vinden, op een manier die bij hen past. En natuurlijk leren ze de dingen die ze moeten leren. Maar ze krijgen veel keuzevrijheid en veel individuele begeleiding. De ouders worden hier heel nadrukkelijk bij betrokken. Er wordt in het lesprogramma veel gemengd gewerkt, dus ook met kinderen uit andere groepen.
  Per onderdeel kunnen kinderen Expert worden. Wat betekent dat zij er verder in zijn dan anderen, en dat zij anderen kunnen helpen.
  Zij noemen de methode 'Natuurlijk leren'.
   
 6. Vica86

  Vica86 Niet meer actief

  Hier dus ook in dubio. Mijn dochter slim en leergierig. Heeft weinig stimulatie nodig, doet dit uit zichzelf.
  Mijn zoontje is nu al liever lui dan moe. Dit is heel herkenbaar want zijn vader had dit ook en zijn halfbroer heeft dit ook.
  Als hij zo doorgaat heeft hij straks gewoon extra stimulans nodig. Wat natuurlijk echt niet erg is, maar ja... Hoe kies je een school als het voor 2 totaal verschillende kinderen perfect moet zijn?
   

Deel Deze Pagina