Waar ligt de grens voor oma

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Vero0504, 14 jan 2018.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  8.905
  6.029
  113
  Goedenavond dames, heeft er iemand ervaring met een beginnend dementerende grootouder?

  Ik worstel heel erg met t volgende: Vanaf wanneer en hoe moet je dan inschatten dat je op t punt bent gekomen dat je moet zeggen: het spijt me, ik snap dat je heel graag je kleinkind onder de vleugels hebt en tot t bot wilt verwennen zoals grootouders alleen mogen, maar het is onverantwoord geworden om op te passen.

  Ik vind het zo lastig, je breekt mensen dr hart, ze genieten enorm van grootouderschap en juist dementie is zo sneaky voor de patient, maar ik moet wel de veiligheid van die kleine waarborgen.
   
 2. rijo

  rijo Fanatiek lid

  5 mrt 2014
  4.507
  1.286
  113
  Oei wat een lastige situatie! Ik heb geen ervaring.. Is er nog een partner van de dementerende ouder in beeld?
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 3. Bailief

  Bailief Niet meer actief

  Passen ze standaard op? Want zo niet dan zou ik het jezelf niet te moeilijk maken en het voor die incidentele keren niet meer vragen. Als ze standaard oppassen dan is mijn vraag ook of er een partner is en hoe deze is?
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 4. Meisje93

  Meisje93 VIP lid

  21 mrt 2015
  32.025
  14.371
  113
  Wat een lastige situatie dit.
  Dementie kan heel snel gaan, maar gelukkig ook langzaam.
  De valkuil is, dat ze het heel lang voor de buitenwereld kunnen verbloemen.

  Past ze veel op? Of zo nu en dan een keertje?
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 5. pietje1987

  pietje1987 Niet meer actief

  Weet de grootouder zelf dat hij/zij vergeetachtig wordt? Dan zou ik daar gewoon op wijzen en gewoon mee gaan met je kindje. Vooral ook benadrukken hoe naar je het vindt maar dat het echt niet langer kan...
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 6. Adrianna

  Adrianna Niet meer actief

  Ik kan niet teveel in details treden, maar van de 1 op de andere dag is het mogelijk dat ze bijv vergeten een pan van het vuur te halen of in jouw geval je kind ergens vergeten...

  Hoe lastig het ook is, maar je kunt niet wachten tot die dag een keer aanbreekt.
   
  Nescio, Zonnestralen en Vero0504 vinden dit leuk.
 7. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  8.905
  6.029
  113
  Ja dat ken ik van clienten die ik heb gehad die begonnen te dementeren. Ze is nu nog goed, maakt wel inzichtsfouten die je niet verwacht en opa is na gisteren heel alert. T ligt gevoelig kleinkinderen en ze is zelf heel erg in de ontkenning.
   
 8. Adrianna

  Adrianna Niet meer actief

  Ik snap het...de langzame aftakeling lijkt me heel erg, vooral omdat de meesten het begin met volle bewustzijn ingaan.
  De genietmomentjes met kleinkinderen zijn misschien ook wel de momenten waarin ze wel zo helder mogelijk is.
  Misschien de afspraak maken dat ze niet meer alleen met je kindje is wanneer opa merkt dat het toch wel erg hard achteruit gaat?
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 9. Blijdorp

  Blijdorp Niet meer actief

  Tsja ik zou kijken in hoeverre opa dan alleen als oppas kan fungeren. Oma er natuurlijk wel bij maar dat de volledige zorg en verantwoording bij opa ligt.

  Mijn oma heeft Alzheimer en heeft dit erg lang verborgen tot er dingen echt mis gingen. Ze woonde ook alleen dus had veel kans om te verbergen.

  Mijn dochter heeft een grootmoeder met psychische klachten die af en toe opspelen. Wanneer die opspelen past ze dus ook niet alleen op. Opa is er dan altijd bij.
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 10. Lieke1989

  Lieke1989 Niet meer actief

  Als opa mentaal en fysiek volledig in staat is te oppassen zou ik afspreken dat het alleen gebeurd als opa er de volledige tijd bij is. ( dus ook niet dat opa eventjes naar de winkel en de kleine bij oma) het is natuurlijk heel vervelend en confronterend voor oma en iedereen om haar heen, maar met dementie is de veiligheid niet meer gewaarborgd en daar kan oma helemaal niks meer aan doen.en op deze manier kan ze er wel van genieten. En verder kan je natuurlijk zo veel mogelijk langs komen met de kleine.
   
  Zonnestralen en Vero0504 vinden dit leuk.
 11. Lotion

  Lotion VIP lid

  7 jan 2017
  11.317
  13.515
  113
  Helemaal mee eens. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 12. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  8.905
  6.029
  113
  Ze zijn nu voor t eerst van hun leven echt opa en oma, er zijn wel andere kleinkinderen maar door mot zien ze die niet meer en een grootouder konden ze daarvoor nooit wezen. Dat was al jaren voordat dementie in zicht begon te komen overigens.

  Oma heeft gezien wat dementie doet, duurde jaren bij haar eigen moeder en was een lijdensweg. Daarom is het hele onderwerp ook voor gewoon niet bespreekbaar, begin er over en de bom breekt los en opa is uiteindelijk de pineut voor de eerste weken.

  We zien hier nu vergeetachtigheid wat redelijk onschuldige vormen nog heeft, 5, 6 voudige herhaling van verhalen bijvoorbeeld met minimale variaties. Dr karakter veranderd langzaam aan, je ziet t aan dr ogen ook mijn man, die zijn oma ook meegemaakt heeft, ziet dat. Ik ken het voornamelijk van clienten waar ik schoonmaakte vroeger. Soort donkere felheid, ongebreidelde woede, kilheid die je ziet branden in die ogen die je niet gewend bent bij die persoon en er ook niet bij passen. Opa is ook meerdere malen voor de meest onnozele reden door t slijk gehaald wat niet in verhouding staat. En dan de inschattingsfouten, sommigen niet zo erg, anderen wat ernstiger. De reden dat ik een topic aanmaakte was dat ik 4-5 dagen heb zitten broeden over hoe ik haar in godesnaam aan dr verstand moest krijgen dat je een kind niet achterlaat in een winkel, ook niet bij de verkoper om vervolgens zelf de winkel te verlaten en daarna weer terug te komen. Ze zit in een wandelwagen, je neemt dr mee doet je ding en gaat weer terug naar de winkel. Waar jij bent is zij. Als ze iets normaliter nooit zou hebben gedaan dan was dat t wel. Ze had zich niet gerealiseerd dat dat niet kon was de verklaring. Opa wist tot gisteren van niks, die had helemaal niet gehoord dat ze dat vertelde een aantal dagen ervoor en die sloeg bijna stijl achterover.

  Oma is de hoofzakelijke verzorgende wanneer er opgepassen wordt, dat is altijd zo geweest ook toen hun jongens klein waren en gezien t karakter ga je haar die rol ook niet zomaar ontnemen zonder opa in een oorlog te storten en ze is eigenwijs genoeg om t alsnog te doen. Opa vindt de verzorging van de kleine meid te eng, bang om wat verkeerd te doen, zou mijn vader ook hebben. Als ze wat groter is (reken jaar of 6) dan kan opa dr wat mee. Dus wat je ook doet, opa is de pineut.

  Voorlopig is mijn vertrouwen even helemaal weg door dat laatste geintje, ondanks de plechtige belofte dat t nooit meer zal gebeuren, oppassen is dus even helemaal van de baan. De zorg geeft ze toch niet uit handen aan opa dat kan ze wel zeggen maar doen is wat anders. Ik ken dr lang genoeg om die optie gewoon maar niet eens aan te bieden. We komen wel gewoon langs voor een speeldate met opa en oma. Wat @Adrianna ook aangaf, van oke naar pan vergeten op t vuur zit maar weinig tijd. Vorig jaar nog gezien met een familielid, was maar paar uurtjes verschil. Eerst de kraan vergeten uit te doen (brandweer om te dweilen), toen vergeten dat de pan op t vuur stond (brandweer om te blussen en luchten).

  Grootouders zijn geen vaste opvang, voornamelijk veel in de laatste maanden met de verbouwing en verhuizing, maar normaliter alleen incidenteel/calamiteiten zeg maar.

  Dus ik vrees dat ik mn antwoord op mn eigen vraag inmiddels wel weet, de grens is al bereikt.
   
 13. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  8.905
  6.029
  113
  sorry overheen gelezen, het is dr meermaals verteld maar ze weigert het te geloven. Als er iets anders is dan in haar geheugen versie, dan heeft opa t gedaan. Wij blijven bij de herhalende verhalen aangeven van 'ja dat had je verteld ja!' En dan een stuk van haar verhaal erbij, vindt ze echt niet leuk, maar zolang ze dr kop in t zand steekt blijven we dat doen.
   
 14. Lieke1989

  Lieke1989 Niet meer actief

  Helaas,maar waar. En even voor hun eigen veiligheid. Misschien handig om brandmelders en koolmonoxidemelders te controleren of te plaatsen.evt gelinkt aan een app.
   
 15. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  15.795
  3.794
  113
  Vrouw
  En wat wil je daar dan mee bereiken?
  Ik bedoel als ze het niet weet weet ze het niet, ook niet als je herhaalt.
  Dat is Mou eenmaal hoe de ziekte werkt
   
 16. Meisje93

  Meisje93 VIP lid

  21 mrt 2015
  32.025
  14.371
  113
  Hier sluit ik me volledig bij aan.
  Ze weten het dan echt niet, dat ze dat gedaan hebben..En dat zullen ze altijs blijven ontkennen.
  Ga geen discussie aan met dementerenden. Je wint hem niet.
   
 17. Nescio

  Nescio Niet meer actief

  Erg verdrietig. Maar zoals je zelf al zegt kan een beginnend dementerende niet instaan voor de zorg van een kind.

  Ik denk dat het nu ook belangrijk is dat er ook steun voor je opa komt. Het is voor de partner ook heel zwaar, en dat wordt weleens onderschat.
   
  Eefje00 vindt dit leuk.
 18. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  14.506
  1.980
  113
  twente
  Heeft totaal geen nut, juist de eerste fase van dementie staat die ontkenning, het proberen weg te moffelen en de schuld bij de ander neer te leggen centraal. Ze weet/voelt dat het niet gaat zoals het gaat en zal dit proberen te verbloemen totdat ze verder in het proces zit en het dus simpelweg vergeet te verbloemen. Door haar steeds te wijzen op het feit dat ze iets al eerder heeft verteld druk je haar (onbedoeld) in de verdediging en zal ze boos zijn.

  Ze steekt haar kop niet in het zand ze vergeet gewoon oprecht dat ze jullie dat al eerder heeft verteld.

  Oppassen kan ze duidelijk niet meer, voor opa is de kleine nog te klein om het over te nemen daar houdt het dan ook gewoon op.

  Ik zou om de zoveel tijd gezellige uitjes plannen met elkaar zodat ze gewoon lekker van haar kleinkind kan genieten terwijl jullie er bij zijn om een oogje in het zeil te houden.
   
  Biny vindt dit leuk.
 19. MiaMaria

  MiaMaria Niet meer actief

  Dat klinkt erg zorgelijk. Ik zou in deze situatie absoluut geen kind achterlaten hier. Kan me ook echt indenken dat het moeilijk bespreekbaar is. Ze zal boos zijn en dat mag. Maar die boosheid is in feite gericht op de situatie, niet persoonlijk. Sterkte!
   
 20. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  8.905
  6.029
  113
  Daar heb je ook inderdaad een punt. Dat kop in t zand is overigens karakter zelf maar zal over t herhalen t met mn man en schoonvader eens over hebben. Wij volgen de instructies op van schoonvader omdat hij destijds de wind van voren kreeg (en nog) als hij zegt dat ze dat al verteld heeft 'omdat hij de enige is', zodoende zijn wij het ook aan gaan geven. Man is een schat maar die heeft t enorm zwaar dr mee, proberen hem te helpen waar we kunnen. Al is t maar ff om er uit te zijn. Mantelzorger is t zwaartste, partners krijgen altijd de hardste klappen.
   

Deel Deze Pagina