Hi, Mijn man en ik houden beiden erg van koken, maar om een of andere reden lukt vis thuis niet. Het smaakt altijd super vissig (niet op de juiste manier ) en daarom maken we het thuis bijna nooit wat het probleem in stand houdt. We eten beiden dus alleen vis buiten de deur, maar nu we onze dochter hebben wil ik het toch graag regelmatig (en lekker) thuis gaan maken. Wij aten zelf nooit via thuis dus heb het zelf als tiener moeten leren eten, maar daardoor ook nooit echt gezien hoe mensen het klaarmaken. Ik heb zowel diepvries vis als van de goed bekend staande viswinkel geprobeerd, het smaakt allemaal niet. Wat doen we verkeerd? Hoe maken jullie vis klaar? Zijn er nog tips of truckjes die jullie kunnen delen? Ik hoor het graag!
Vis is wel heel breed natuurlijk en het ligt er een beetje aan wat voor vis. Zalm maak ik bijvoorbeeld vaak in de oven, bijvoorbeeld insmeren met peper en beetje zout, verse kruiden erop (bieslook, dille en platte peterselie) en dan verkruimelde feta erover met een drupje olijfolie. 15-20 minuten in de oven op 200 graden. Je kunt zalm ook ‘oosters’ bereiden, door de marineren in soja en teriyaki en dan bakken in de pan (3 min beide kanten) en dan lekker de saus erover met sesamzaadjes. Bij onze visboer verkopen ze ook pangafilet in allerlei marinades, zoals pittige knoflook of Parisién, die hoef je alleen maar te bakken in de pan (2-3 minuten beide kanten). Je kunt ook een lekker stukje heilbot maken, die smaakt wat minder ‘vissig’ van zichzelf. Ik doe daar behalve peper en zout en wat platte peterselie niet zo veel bij. Ook bakken in de pan. Heeeel veel keus! Maar uiteindelijk blijft het vis en heeft het ook een vissmaak
Best lastig te beantwoorden deze vraag. Want we weten nog niet hoe je dan precies zelf je vis klaar maakt én wat voor vis je klaar maakt. Zalm heeft bv een hele andere en wat sterkere smaak dan kabeljauw. En wat voor vis bestel je wel in een restaurant en wat zit er dan bij voor saus, e.d. Ik kan zo niet zeggen wat je fout doet. Alleen herken ik het zelf helemaal niet. Ik ben zelf niet zo’n fan van diepvries vis. Daar zit veel vocht in en ik vind het gewoon aanmerkelijk minder lekker. De enige keer wanneer ik wel diepvries vis neem is het wilde zalm en gaat het in een zalmchowder. Voor de rest gebruik ik alleen verse vis. En dat kan door het te stoven in een saus (romig met citroen en kappertjes, of bv een (pittige) tomatensaus. Of gemarineerd en gebakken (evt in de oven). Zalm is ook verrukkelijk van de bbq, lekker gekruid en als spies, of op een cedarhouten plankje met een marinade van mosterd en bruine suiker. Of met een Indische boemboe en wokken. En ik maak zelf kibbeling en dat wordt dus gefrituurd. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Ik ben allergisch voor witvis dus als wij vis eten is het vaak zalm. Ik doe ze meestal in een aluminiumfolie pakketje. Dan leg je ze op een stuk folie, drupje olie erop, beetje zout en peper, flink wat dille en dan een paar schijfjes limoen erop. Dichtvouwen zo dat er een beetje ruimte is aan de bovenkant en dan ongeveer 20 minuutjes in de oven. Zo smaken ze echt heerlijk en heel zacht en mals. Zorg wel dat je ze niet te lang in de oven doet want dan worden ze droog.
Oeh dat klinkt goed allemaal Ik probeer het meestal thuis met kabeljauw. Ik probeer het eens in de zoveel tijd gewoon eens te bakken in de koekenpan met boter, om te kijken of ik hem deze keer niet zo vissig kan krijgen Ik verwerk het meestal niet in een gerecht omdat ik dus eerst vis zelf goed wil kunnen maken, tot nu toe zonder succes. Jullie ideeën klinken wel erg lekker
Ik maak wel eens kabeljauw en zalm (gisteren nog) met pesto en dan haal ik het bij de visboer (ik vind diepvries vis echt minder lekker) maar ik maak het altijd in de oven eigenlijk. gisteren hadden we zalm met pesto uit de oven bij tagliatelle met verse spinazie, cherrytomaatjes/oregano en burrata. Superlekker en niet vissig!
Ik kocht altijd kabeljauw in de supermarkt, en ik kreeg het ook maar niet lekker bereid. Er kwam altijd zoveel vocht uit dat ik de vis aan het koken was in plaats van aan het bakken. De laatste keer heb ik het bij de visboer gekocht en toen was het wel superlekker. Misschien voor jou ook het proberen waard om het eens ergens anders te kopen dan waar je dat nu doet?
Misschien dan juist het een keer op een andere manier bereiden. Bakken in de pan is maar 1 van de vele manieren en als dat niet bevalt, dan zou ik dat dus even laten voor wat het is. En misschien vind je het dus juist wel lekker als je het verwerkt in een gerecht. Dit recept is in ieder geval heel eenvoudig. En door de vis in crème fraiche te garen, krijgt het een hele zachte smaak: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R669584/vis-met-kappertjes-en-creme-fraiche Ik gebruik meestal kabeljauw, maar iedere stevige witvis kan. Deze is ook lekker: https://www.smulweb.nl/recepten/1461635/Matt-prestons-fish-puttanesca En deze: https://www.thinktomato.be/blogs/news/ottolenghis-chilivis-met-tahinsaus
Een stukje zalm in alufolie, beetje olijfolie erover en kruiden. Dan franse sperziebonen, taugé, paprikareepjes en cashewnoten erop. Folie dicht maken en het pakketje zo in de oven voor ongeveer 20 minuten. Als je het eruit haalt nog even de kruidenmolen op tafel zetten voor eroverheen.
Inderdaad vis in alumunium pakketjes met groente en kruiden Of een beslagje maken en dan de vis erdoor. Ik gebruik ook vaak de viskruiden van verstegen en smeer daarmee in. En dan in de oven. Verder hier ook stampotje van zalm, aardappeltjes, worteltjes, verse doperwten en een roomsausje. Of een zak provencaalse roerbakgroente bakken met wat knoflook, fles passata erdoor, dan paar stukken kabeljauw er in leggen. En op het laatst nog mozzarella erdoor. Of snelle pastasaus: uitje fruiten met knoflook, champignons erbij, en dan een pak spinazie al creme en dan zalm of kabeljauw erdoor.
Euh zalm om huid, huid ff droogdeppen en flink zouten en dan op t huidje de pan in, deskel er op en langzaam laten garen. Allicht cultuurbarbaar maar verder GEEN kruiden of sauzen.
Ik bereid veel vis in de oven! Lekker makkelijk. Beetje kruiden en op smaak maken. Citroentje of limoentje er over uitknijpen. Kind kan de was doen!
Kabeljauw doe ik lekker in de oven op 175graden met veel boter. Zo blijft hij geweldig mals en sappig.
Ik vind kabeljauw ook wel een "lastige" vis om goed te bereiden. Het is snel droog en er moet echt iets bij om lekker van smaak te zijn. Ik haal bij de AH vaak tilapiafilet die al gemarineerd is. Je hebt twee varianten: tuinkruiden en citroen-knoflook, die laatste vind ik het lekkerst. Pan eerst goed heet laten worden, klein beetje olie erin (kan zelfs zonder want marinade is ook al vettig, maar dan plakt ie bij mij altijd erg aan de pan), vissen aan beide kanten 3 minuten bakken. Ik zet altijd echt de kookwekker erbij (met andere gerechten nooit zo precies) omdat het met langer dan die tijd snel te droog is. Maar op deze manier lukken ze altijd. Echt heel snel en simpel. Of het dan te vissig smaakt kan ik niet beoordelen, want ik houd dus van vis
Kabeljauw (van de AH) bak ik vaak met een korstje erop: eerst droogdeppen, dan royaal Verstegen viskruiden erop aan beiden kanten. Dan haal ik beide zijdes door losgeklopt ei en daarna door de bloem. Dat bak ik vervolgens op middelhoog vuur.
Wij eten niet ontzettend vaak vis maar als we het eten dan is dat wel verse vis. Diepvriesvis vind ik echt smaakloos (behalve zalm maar dat heb ik hier nog nooit gezien). Wel bereid ik vis altijd apart omdat mijn man geen vis 'in iets' lust. Maar dan wordt het bv gegrillde vis met chermoula en gebakken aardappeltjes ofzo. Of verse tomijn verwerken als tonijnsalade/in pastagerechten (dat lust mijn man namelijk weer wel). Ik vind het lastig om te zeggen welke vissoorten ik gebruik, omdat ik die namen niet echt ken in het Nederlands Op dorade en sardientjes na dan...
Ik sluit even aan... Ik.maak.dus nooit vis klaar. Net als ts thuis niet geleerd. Ik lust het wel graag. Wat mijn grote ding is: wanneer is het klaar/gaar? En die vraag geldt voor alles: wit vis, zalm, garnalen?