Waarschuwing VWA

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door Kalush, 18 jul 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Kalush

  Kalush Fanatiek lid

  7 jan 2006
  2.694
  0
  0
  Noorden v/h land
  Het zal bij de meesten wel bekend zijn maar toch plaats ik het hier even.

  Voorverpakte gerookte vis risico voor zwangeren
  17 juli 2007 - nieuwsbericht

  De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand aan om voorverpakte gerookte vis vóór het eten door en door te verhitten. De VWA trof in de eerste helft van 2007 bij ruim 3% van deze visproducten meer Listeria-bacteriën aan dan volgens de Warenwet is toegestaan. Besmetting met de Listeria-bacterie kan ernstige gevolgen hebben, zoals hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan het een spontane abortus veroorzaken.

  Het verwerken van de voorverpakte gerookte vis in koude gerechten als bijvoorbeeld salades of op toastjes raadt de VWA af. Wél is het mogelijk om de producten te gebruiken in gerechten waarbij de vis voldoende wordt verhit (85 graden), zoals in ovenschotels of in warme sauzen.

  In het VWA-onderzoek is o.a. gekeken naar voorverpakte gerookte zalm, forel, paling, haring en makreel. Bij nog eens 12 % van de monsters van gerookte vis bleek Listeria wel aanwezig te zijn, maar dan onder de wettelijke norm. In filet américain, garnalen en voorverpakte gesneden vleeswaren trof de VWA eveneens Listeria-bacteriën aan beneden de wettelijke norm.

  Al langer is bekend dat producten als paté, filet américain en rauwmelkse kazen de Listeria-bacterie kunnen bevatten. Listeria is een algemeen voorkomende bacterie die risico’s kan opleveren in producten die geen hittebehandeling ondergaan. Bijzonder aan de Listeria-bacterie is dat deze zich blijft vermenigvuldigen, ook al is het product vacuüm verpakt en wordt het in de koelkast bewaard. Voor alle producten met een mogelijke Listeriabesmetting geldt dat consumenten goed de houdbaarheidsdatum in de gaten moeten houden. Dat geldt met name voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand, zoals zieken.

  De Voedsel en Waren Autoriteit doet jaarlijks onderzoek naar ziekteverwekkende bacteriën in vlees, vis en bereide levensmiddelen. Uitkomsten van het onderzoek zijn beschikbaar op de internetsite van de VWA.

  Meer informatie:

  Surveillance en monitoring van pathogene bacteriën in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, jaar 2006
  Surveillance en monitoring van pathogene bacteriën in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, jaar 2005
  Dossier Listeria monocytogenes
  Website RIVM (dossier Listeriose)
  Website Voedingscentrum Nederland
  Jaarrapport EFSA over zoönosen in Europa (2005)
   
 2. kwebbeltje

  kwebbeltje VIP lid

  13 jul 2005
  15.340
  0
  0
  Verpleegkundige
  Duitsland
  Staat ook in de lounge. Dus dubbel.

  Kwebbel
   

Deel Deze Pagina