wanneer huisarts bellen bij zieke dreumes?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Juul84, 31 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Ons dochtertje (21 maanden) is eigenlijk nooit echt ziek geweest dus daarom even een vraag aan jullie. Wanneer bellen jullie de huisarts bij ziekte van je kindje?

  Ze heeft sinds gistermiddag koorts, rond de 39 graden. Gisteravond een zetpilletje gegeven omdat ze echt niet lekker was, rillen en huilen, ze kon niet slapen. Heeft ook nauwelijks iets gedronken of gegeten. Vannacht goed geslapen. Vanmorgen een papfles gedronken en vanmorgen was ze nog aardig vrolijk. Tussen de middag begon ze weer te huilen en leek ze ook weer iets te rillen. Dus maar weer een zetpilletje gegeven zodat ze in ieder geval goed kan slapen. Haar voetjes en handjes zijn erg koud terwijl ze toch 39 graden koorts heeft. Ze wilde ook niks drinken. Verder heeft ze vandaag 2 dunne poepluiers gehad. Niet zo dun dat het er helemaal uitloopt, maar wel echt dunne ontlasting.

  Ik vind het zo lastig wanneer je de huisarts moet bellen in zulke situaties. Ben ook erg bang voor hersenvliesontsteking...
  Ben eigenlijk nooit zo´n voorstander van zetpilletjes, omdat koorts een functie heeft en je het alleen maar onderdrukt met een zetpilletje. Maar ja, als mijn meisje zich er zo naar van voelt dat ze niet kan slapen dan geef ik het toch maar wel want slaap is ook erg belangrijk als ze ziek is.

  Kortom, een bezorgde mama...:)
   
 2. Antje77

  Antje77 Fanatiek lid

  10 mrt 2009
  4.181
  128
  63
  Ik ga met mijn dreumes naar de ha als hij langer dan 3 dagen koorts heeft. Het klinkt of je dochtertje iets van buikgriep heeft. Ik zou kijken dat ze wel voldoende drinkt. Eten is niet zo belangrijk, zegt mijn ha.
  Koude handjes bij koorts heeft mijn zoontje ook altijd. Zetpillen geef ik ook alleen maar als hij echt ziek is van de koorts, dus alleen maar hangt, suffer is etc of echt pijn heeft. Als hij gewoon vrolijk is, geef ik het niet.
   
 3. Stefanie83

  Stefanie83 Bekend lid

  20 jul 2009
  962
  0
  0
  NULL
  NULL
  Als je een vermoeden hebt van hersenvliesontsteking (koude ledematen, opgezwollen fontanellen, geprikkeld, apathisch, eventueel rode punt-bloedingen) dan moet je gelijk de huisarts bellen. Beter een keer te vaak dan te weinig. Mijn kind heeft meningitis gehad en we waren bijna te laat, dus zeker de huisarts bellen als je het vermoeden hebt!

  In het algemeen zou ik de ha bellen als je kind heel anders doet dan anders, onvoldoende vocht binnen krijgt of voor lange tijd (onverklaarbare) koorts heeft.

  Beterschap!
   
 4. rebekka84

  rebekka84 Fanatiek lid

  27 jan 2011
  1.930
  184
  63
  volgens mij na 3 dagen koorts hoger dan 38,5. Maar als je je zorgen maakt zou ik meteen bellen. Al is het maar dat de HA advies geeft of je gerust kan stellen.
   
 5. Sterre82

  Sterre82 VIP lid

  23 sep 2008
  8.211
  3
  0
  In de wolken
  Als ik niet zeker ben bel ik gewoon even op en vraag ik even advies aan de dokters-assistente. Hier vragen ze meestal wel of ik evengoed langs wil komen voor de HA maar meestal kan zij me al gerust genoeg stellen of van voldoende advies voorzien.
   
 6. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Bedankt voor jullie reacties. Ik kijk vanmiddag even hoe ze is als ze weer wakker is. Het vervelende is dat onze huisarts altijd maar te bereiken is tot 12 uur, daarna moet je het spoednummer bellen ;)
  Dan krijg je ook wel gewoon de doktersassistente maar het is toch vervelend vind ik.
   
 7. adi

  adi Niet meer actief

  Dit doe ik ook, ik bel ook best snel met de assistente. Ik vertel dan ook eerlijk dat ik niet weet of ik naar de ha moet of niet. En hier vinden ze dat wel fijn.
  Ze stellen ook andere vragen om het ziektebeeld vast te stellen, en de assistente kan, indien nodig, meteen even overleggen met de huisarts.
  Zo heb ik wel vaker met twijfel gebeld, en mocht toen gelijk komen omdat de ha het wel ernstig/ nodig vond. En een keer heeft ie via de tel geconstateer dat er sprake is van een ooronsteking en mocht ik gelijk een kuurtje halen, zonder langs te komen.

  Ik zou gewoon even bellen. Helemaal als je dochtertje nog nooit ziek is geweest, dan kun jij ook heel moeilijk inschatten HOE ziek ze is.
   
 8. Gentle

  Gentle VIP lid

  10 okt 2007
  6.979
  1
  36
  Overijssel
  Ik bel ook wel "snel" naar de HA, voor wat advies. Meestal zeggen ze eigenlijk meteen dat je moet komen, gewoon om even zeker te weten dat het onschuldig is. Als je je zorgen maakt, gewoon lekker gaan!

  Graadmeters zou ik idd houden op 3 dagen koorts, rare symptomen (bv. niet plat willen liggen, is hier vaak oorontsteking), apathisch worden of veel te weinig drinken/geen plasluiers. Julia heeft ook snel diarree, is gewoon gevoelig daarvoor. Eten is idd niet zo belangrijk, maar bied gewoon lekker veel drinken aan.

  Beterschap!!
   
 9. adi

  adi Niet meer actief

  Ik snap dat jij het doodeng vindt omdat je dochtertje gelukkig nog nooit ziek is geweest, maar met 39 graden koorts krijgt een kindje niet zomaar hersenvliesontsteking hoor.
  Daar hoef je je geen zorgen over te maken, maar haar wel goed in de gaten houden. En aangezien JIJ onzeker bent, zou ik echt even bellen met de ha. Hij kan je beter geruststellen en haar even nakijken.
   
 10. romygizmo

  romygizmo Actief lid

  19 feb 2010
  401
  0
  0
  NULL
  NULL
  Als je er zelf geen goed gevoel bij hebt: gewoon bellen, daar zijn ze voor. Ook om je gerust te stellen.
  Liever een keer te vaak dan een keer te laat bellen is mijn mening...
  Beterschap!
   
 11. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Ze is ondertussen al eventjes wakker en is aardig goed in haar doen. Ze heeft zelf ook weer wat gedronken en een half biscuitje gegeten. Ik heb dus niet gebeld, nu ik haar zo zie maak ik me een stuk minder zorgen.
  Als ze morgen nog steeds koorts heeft, bel ik wel even voor de zekerheid omdat we dan het weekend in gaan.

  Ze had net wel weer echt hele dunne poep, dus ik zal wel goed in de gaten houden dat ze genoeg vocht binnen krijgt.
   
 12. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Hoe vrolijk ze vanmiddag was (zelfs nog gekletst met haar tante aan de telefoon), hoe zielig en ziek ze net weer was...:(
  Ze begon weer te rillen, dus heb een dekentje om haar heen geslagen. Ze wilde wel een fruithapje eten en heeft daarna ook nog een flesje pap gedronken. Keek wel wat suf uit haar oogjes, maar ik denk dat dat meer kwam omdat ze gewoon alweer erg moe was.
  Net even getemperatuurd: nog steeds 39 graden koorts. Nu ligt ze weer op bed te slapen.

  Morgenochtend bel ik toch maar even de huisarts. Vanmiddag was ik een stuk geruster omdat ze ondanks de koorts weer aardig vrolijk was maar net was het gewoon weer een zielig ziek meisje, rillend van de koorts.

  Opzich ben ik niet meer zo bang voor hersenvliesontsteking, het lijkt me dat je kindje dan echt doodziek is en ook echt niks wil drinken. Gelukkig heeft ze vanmiddag goed gedronken want ze heeft vandaag wel 4 dunne poepluiers gehad.

  Fijn dat ik het hier allemaal even kwijt kan en reacties krijg van andere mama´s!
   
 13. Salapio

  Salapio VIP lid

  15 jan 2007
  13.917
  0
  0
  Zuid-Holland
  Veel beterschap en inderdaad bij twijfel altijd even bellen met de assistent(e). Zetpilletjes liever niet, maar bij pijn is het inderdaad een ander verhaal :).
   
 14. femkes

  femkes VIP lid

  24 jul 2007
  8.600
  8.815
  113
  De huisarts bel ik als ik me niet zeker voel. Ik bel zelfs wel eens de HAP als ik twijfel. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ze me niet serieus namen of vonden dat ik overdreef. Als ik echt heel erg twijfel, geef ik dat ook gewoon aan.

  Paracetamol kun je geven tegen pijn. Op zich is koorts namelijk niet erg. Ik merkte bij ons zelfs wel eens een negatief effect. Door de paracetamol voelde hij zich beter en was dus actiever, maar dan kreeg hij daarna weer zo'n na-effect. Ik geef dus paracetamol als ik het gevoel heeft dat hij ergens pijn heeft. Hij heeft namelijk regelmatig wat last van zijn oren en hoofd. Meestal niet zo heel erg, maar wel zodanig dat slapen en vooral in slaap vallen moeilijk is. Dan geef ik een kwartier voor het slapen een paracetamol.
   
 15. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Ik geef inderdaad ook alleen een zetpilletje als ze zich zo ziek voelt dat ze er niet van kan slapen want slaap is wel belangrijk als ze ziek zijn. Vanavond is ze zonder zetpilletje in slaap gevallen.
   
 16. Juul84

  Juul84 Niet meer actief

  Net de huisarts gebeld want ze heeft nu alweer 39.3 graden koorts en knapt nog niet echt op.
  Gisteravond 40 graden koorts en ze heeft ook erg slecht geslapen, steeds huilend wakker.

  We mogen eind van de ochtend even langskomen, ze willen haar toch even zien omdat ze niet echt opknapt en we voor het weekend zitten. Dus dat is wel fijn.
   
 17. Lynx

  Lynx VIP lid

  19 jul 2008
  8.214
  2.256
  113
  Als je het niet vertrouwd gewoon even bellen. De assistente geeft dan aan of je het nog even aan kan kijken of dat je even langs kan komen.

  Wij gingen hier altijd als ons dochtertje wat benauwd leek en langer dan 3 dagen hoge (39) koorts had. Aan ons dochtertje kon je overigens niet altijd merken dat ze echt ziek was. Ze was vaak wel wat hangeriger, maar nog steeds speelde ze wel goed en dan bleek ze een dubbele oorontsteking te hebben of zoiets. Dus als ouder kan je het niet altijd even goed merken of het meevalt of dat er echt iets is.
   

Deel Deze Pagina