Vandaag de allerhande bij de Ah meegenomen voor wat inspiratie. Maar ben er nog niet uit. Wat gaan jullie met Kerst eten? Gourmetten gaan wij niet doen (stinkt te veel). Ik zoek dus echte maaltijden.
1 dag steengrillen met de familie en we bestellen een dag sushi. De andere dag nog geen idee (wil kerstavond wat lekkers maken).
Kerstavond gourmetten. 1e kerstdag maakt iedereen verschillende kersttapas, dus dat is voor een deel een verrassing. 2e kerstdag zijn we met zn vieren, we willen naar de Beekse Bergen en nog geen idee wat we dan gaan eten.
Wij doen meestal 1 dag een winterBBQ met kerst, met lekker vlees of vis (picanha bijvoorbeeld), gegrilde groentes, lekker toetje (bijvoorbeeld iets met gekarameliseerde ananas van de barbecue), etc. En dan de andere dag óf gourmetten of een veel-gangen-menu, afhankelijk van wie we uitnodigen en wat de kinderen willen. Maar dit jaar zijn op vakantie, dus dan wordt het iets makkelijkers, één dag allemaal hapjes en één dag pizzarette.
Ook nog op zoek. Eerste kerstdag eet ik op werk en zal man wel iets leuks (maar niet uitgebreid) verzinnen met de kids. Tweede kerstdag willen uitgebreid gaan koken en een aantal gangen serveren. Nog op zoek naar wat we dan kunnen maken. Waarschijnlijk iets met eendenborstfilet (vooraf of amuse) en iets met een traybake (hoofd) Maar verder zijn we nog niet
Eerste kerstdag hebben we familie op bezoek. We zijn dan met 14 personen (9 volwassenen, 4 pubers en een kind). Mijn zus verzorgt de hapjes, mijn ouders maken het voorgerecht. Ik heb 4 soorten macarons gemaakt voor bij de koffie, en dan verzorg ik nog het hoofdgerecht en het dessert. Hoofdgerecht: Confit van zalm met 2 sauzen (waarschijnlijk rucolasaus met mierikswortel en een béarnaisemayonaise) Bijgerechten (staan redelijk vast, maar kan nog wel iets in geschrapt/vervangen worden): Puree van pastinaak met mierikswortel en mascarpone Tarte tatin van rode ui Gratin van prei Zoetzure rode bietjes Salade van roodlof met roquefort Dessert: Is een soort bûche met: Karamelbavarois, chocolademousse, bananenbavarois, chocoladebiscuit en pindakaramel Daarbij als garnituur: Bananenpapier (hele dunne, knapperige bananentuile) Compote van banaan Praline van pinda Namelaka van karamel Flinterdunne karamel van chocolade en zeezout En als het lukt alle namen geprint met mijn chocoladeprinter Tweede kerstdag (zijn we met zijn zessen): Gourmetten Dessert: Marquise au chocolat met candybars en daarbij een frambozencoulis Ik ben as we speak met het kerstdessert bezig. Zo de laatste laag en dan gaat hij in de vriezer. En hoef ik hem alleen nog maar op tijd te ontdooien.
Kerstavond lopend buffet in de Bonte Wever in Assen. 1ste kerstdag tapas bij Debby's Kitchen in Playa del Ingles 2de kerstdag dineren in Tibor in Playa del Ingles. We geven dus alles uit handen
Indrukwekkend! Als of je familie bij een sterrenrestaurant eet. Hopelijk komen er straks ook foto's bij
De 24ste met kerstavond komt mijn mama en eten we : Surimicocktail. Sparreappeltjes (soort kroketjes) Schorseneren in bechamelsaus en kippencordonblue. Ijs als dessert. Kerstdag eten we bij schoonouders en maakt iedere schoondochter 1 gang van de menu dus wat we eten blijft nog een verrassing
Bij ons doen we bij beide families dat iedereen iets verzorgd. 1e kerstdag heb ik een amuse en toetje - Macaron met paddenstoelenpate en (zure)kersenjam - Ricotta-anijs room met gekarameliseerde druiven, geroosterde hazelnoten en kletskoppen (oude Delicious) 2e kerstdag doen we meer tapas stijl en wil ik in ieder geval gaan maken - Diezelfde macarons van de 1e dag. - Vega wellington (BBC vegetarian good food van vorig jaar) - Gekarameliseerde venkel met geitenkwark (Ottolenghi Plenty) - En dan misschien nog een groentegerecht, moet nog even overleggen. Komend weekend ga ik beginnen met proefkoken
Kerstavond moet ik werken, dus dat zal niet veel soeps zijn aangezien ik in de zorg werk en eigenlijk geen tijd heb om fatsoenlijk pauze te hebben (laat staan een kerstdiner te nuttigen met collega's) Eerste kerstdag... blanco. Nog geen inspiratie. Tweede kerstdag eten we met m'n schoonouders bij m'n zwager en schoonzus. De bedoeling is dat zij een gerecht maakt bij rijst en dat ik dat ook doe. Alleen... zij lusten vrijwel niks. Zelf maakt ze altijd het zelfde op dagen als deze (pilav maar dan heeeel erg zoet en zonder dit en zonder dat, want lusten ze niet) Wat ik dan maak.. nog geen idee. In elk geval iets zonder varkensvlees, zonder ui,zonder prei, paprika. Zonder noten, kokosmelk, pindasaus of tomaat. Een uitdaging wel..
Nou ja, soms klinkt het beter dan hoe het uiteindelijk lukt hoor Maar het is (voor mij) in ieder geval leuk om mee bezig te zijn. Als iets goed gelukt is, zal ik het zeker op de foto zetten. Mijn dessert ga ik vanaf morgen opnieuw mee beginnen . Mijn biscuitlaag was wat te dik waardoor het allemaal net niet mooi past in de bûchevorm en dat kan ik echt niet uitstaan Dus de eerste foto’s van hoe het ongeveer wordt, maar nog niet goed genoeg is En hoe de professionals het doen:
Kip ketjap? En dan zonder ui maar met extra knoflook? Niet dat het heel feestelijk is maar het past bij de rijst en bij hun eisen.
Nou als het maar half zo smaakt hoe jij het eruit laat zien komt het vast goed. Wat "niet" gelukt is stuur maar op Er zullen vast meer mensen zijn die het willen opeten. Ik heb laatst gekeken op instagram en wat je maakt is prachtig!
Ohhh wat fijn dit topic! Ik drop hier gelijk mijn 'uitdaging' en hopelijk hebben jullie tips Op de 17e vieren we Sinterkerst met mijn familie. We zijn dan met 15 volwassenen en 5 kinderen. M'n man is helaas offshore, ik moet de hele week werken en naast het huis op orde brengen en uitgebreid schoonmaken, heb ik bar weinig tijd om iets uitgebreids te koken Gelukkig nemen de gasten ook allerlei hapjes mee, maar eigenlijk wil ik ze iets 'warms' aanbieden. Soep wordt al gemaakt door m'n moeder. Ik zoek dus een gerecht, of meerdere kleine dingen, die ik van te voren kan maken en die ik op de dag zelf bij wijze van spreken alleen in de oven hoef te doen of kan opwarmen. Kom maar door met de tips! (Ik tag je alvast @Adje )